Arch Linux Τα πάντα όλα

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Arch Linux Τα πάντα όλα

Δημοσίευσηαπό M.Jackson » 28 Ιαν 2014, 03:47

Τελικά είχα προβλήματα με το base και ξανά έκανα εγκατάσταση από την αρχή - άλλαξε πολλή η διαδικασία από την τελευταία φορά που ξανά έκανα εγκατάσταση - το πρόβλημα ήταν στον kernel και τον ξανά εγκατέστησα από το live-usb
Θα περάσω τώρα το xfce4.
Άβαταρ μέλους
M.Jackson
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Muttley Black » 09 Φεβ 2014, 22:02

Έχει δοκιμάσει κανείς την διανομή "ArchBang"; Είναι σχεδόν ίδια με την CrunchBang;
Αν καταλαβαίνω καλά είναι αρκετά πιο φιλική για έναν νέο χρήστη Linux από την Arch;
Σε σύγκριση με την CrunchBang υπάρχουν αρνητικά και θετικά που θα μπορούσατε να αναφέρετε;
:problem: ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ!!! :D
Γνώσεις ⇛ Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμός: Ευσεβής πόθος ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό ⇛ BunsenLabs 8.2 "Hydrogen" σε Toshiba satellite C660D 10D
Προδιαγραφές ⇛ AMD V140 │ 2GB │ ATI Mobility Radeon HD 4200 Series │ Realtec RTL8188C Wireless LAN 802.11n PCI-E NIC│Realtec HD Audio │ 15.4" - 1366x768
Άβαταρ μέλους
Muttley Black
punkTUX
punkTUX

IRC: MuttleyBlack
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 09 Φεβ 2014, 22:52

Muttley Black έγραψε:Έχει δοκιμάσει κανείς την διανομή "ArchBang"; Είναι σχεδόν ίδια με την CrunchBang;
Αν καταλαβαίνω καλά είναι αρκετά πιο φιλική για έναν νέο χρήστη Linux από την Arch;
Σε σύγκριση με την CrunchBang υπάρχουν αρνητικά και θετικά που θα μπορούσατε να αναφέρετε;

Το ίδιο το ArchBang δεν το έχω δοκιμάσει, χρησιμοποιώ όμως Manjaro. Υπάρχουν αρκετές διανομές βασισμένες στο Arch αλλά εύκολες στην εγκατάσταση.
Manjaro, Antergos, Bridge, ArchBang. Σαφέστατα τις προτείνω, αν και υπάρχει ένα θέμα γιατί οι τού Arch γιατί πιστεύουν ότι αν δεν έχεις περάσει από την κανονική εγκατάσταση, δεν ξέρεις το σύστημά σου. Οπότε το μεν wiki είναι εξαιρετικά χρήσιμο αλλά περιορίζεσαι στα φόρουμ τών αντίστοιχων διανομών αντί για το φόρουμ τού Arch για να ρωτήσεις πράγματα.
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Ilias95 » 10 Φεβ 2014, 02:25

@Muttey Black
Το CrunchBang είναι Debian με configured openbox. Το ArchBang είναι Arch με configured openbox.
Οπότε το μόνο κοινό που βλέπω (χωρίς να το έχω ψάξει περισσότερο) είναι απλά ο ίδιος window manager. Σαν να λέμε τίποτα.
Πιο φιλική είναι υπό την έννοια ότι δεν χρειάζεται αρχικά να σετάρεις το σύστημα σου. Έρχεται κατευθείαν με wm, γραμματοσειρές έτοιμα configuration files και κάποια πακέτα extra απ' τα επιπλέον για να δουλεύουν μερικά πράγματα out of the box. Δηλαδή σου «γλιτώνει» την διαδικασία σεταρίσματος του συστήματος σου. Από κει και πέρα δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά.

Κι εγώ θα πρότεινα πάντως την πρώτη φορά να κάνεις κανονική εγκατάσταση του arch (δεν είναι και τίποτα σπουδαίο αρκεί να είσαι λίγο εξοικειωμένος με την γραμμή εντολών και να ακολουθήσεις πιστά το wiki) και αφού το κάνεις αυτό όταν ξαναχρειαστεί να κάνεις εγκατάσταση arch μπορείς να δοκιμάσεις κάποια που είναι βασισμένη σε αυτό και απλά έρχεται σεταρισμένη για να γλιτώσεις την μία μέρα παραπάνω που θα έκανες για να το φέρεις στα μέτρα σου μόνος σου.

Πάντως προχθές έκανα εγκατάσταση arhc για 2η φορά στη ζωή μου και δεν πρέπει να μου πήρε πάνω από μια ώρα η εγκατάσταση και το configuration έχοντας φυσικά κρατημένα σημαντικά αρχεία όπως fstab, mirrorlist, syslinux.cfg, pacman.conf, dotfiles και μια λίστα με όλα τα απαραίτητα για μένα πακέτα. Και μάλιστα με LXDE που θέλει παραπάνω χρόνο για να το κάνεις να βλέπεται και δεν φέρνει και πακέτα μαζί του. Αν έβαζα KDE πχ. παίζει να ήταν έτοιμο στο μισό χρόνο.

lucinos έγραψε:Οπότε το μεν wiki είναι εξαιρετικά χρήσιμο αλλά περιορίζεσαι στα φόρουμ τών αντίστοιχων διανομών αντί για το φόρουμ τού Arch για να ρωτήσεις πράγματα.

Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό. Αφού πρόκειται για την ίδια διανομή ουσιαστικά. Το έχεις δει να συμβαίνει;
Προσωπικά όσες φορές έγραψα στο επίσημο forum του arch κανείς δεν με ρώτησε τι διανομή χρησιμοποιώ.
Ilias95
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 10 Φεβ 2014, 12:06

Ilias95 έγραψε:
Προσωπικά όσες φορές έγραψα στο επίσημο forum του arch κανείς δεν με ρώτησε τι διανομή χρησιμοποιώ.

Δοκίμασε να ρωτήσεις για κάποιο πρόβλημα και να αναφέρεις ότι «χρησιμοποιώ manjaro» ή archbang ή κάτι άλλο.. να δεις τι απάντηση θα πάρεις. Αν δεν το αναφέρεις δεν μπορούν να το μαντέψουν (εύκολα).
Ilias95 έγραψε:
lucinos έγραψε:Οπότε το μεν wiki είναι εξαιρετικά χρήσιμο αλλά περιορίζεσαι στα φόρουμ τών αντίστοιχων διανομών αντί για το φόρουμ τού Arch για να ρωτήσεις πράγματα.

Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό. Αφού πρόκειται για την ίδια διανομή ουσιαστικά. Το έχεις δει να συμβαίνει;

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=167630
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1323038
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=163076
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=166811

Ειδικά το manjaro τείνει να γίνει τελείως ανεξάρτητο από το Arch. Το Archbang έχει κρατήσει τα προσχήματα τουλάχιστον.
Σε ότι αφορά την δοκιμή, προσωπικά θα πρότεινα πρώτα εγκατάσταση σε virtualbox με το wiki δίπλα ανοιχτό (να πάρεις μια γεύση που λένε) και όταν αισθανθείς έτοιμος κάνεις και κανονική εγκατάσταση.
Τελευταία επεξεργασία από Learner και 10 Φεβ 2014, 13:13, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 10 Φεβ 2014, 12:26

Learner έγραψε:Ειδικά το manjaro τείνει να γίνει τελείως ανεξάρτητο από το Arch

Τρέχω «κανονικὸ» Arch σὲ δύο desktop ὑπολογιστές μου, ἕναν τοῦ σπιτιοῦ καὶ ἕναν τοῦ γραφείου, καὶ Manjaro Xfce στὸ λαπτοπάκι «μου». Δὲν παρατήρησα καμμία διαφορὰ στὸν χειρισμὸ τοῦ Manjaro «á la Arch» μέσῳ κονσόλας: τὸ pacman δουλεύει ἄψογα μὲ τὰ ἀποθετήρια, συμπεριλαμβανομένου καὶ τοῦ AUR, ὅλη ἡ δομὴ τοῦ λειτουργικοῦ εἶναι άπελπιστικὰ ἴδια, μὲ systemd κ.λπ. - δὲν καταλαβαίνω ποῦ καὶ πῶς βγαίνει τὸ συμπέρασμα ποὺ ἀναφέρεις.
Προσωπικὰ θὰ συνιστοῦσα μιὰ ἐγκατάσταση Arch σὲ εἰκονικὴ μηχανὴ γιὰ ἀρχή (γιὰ νὰ μάθει κανεὶς τὰ βασικά τῆς φιλοσοφίας KISS) καὶ μία κανονικὴ ἐγκατάσταση Manjaro, ἰδιαίτερα ἂν κάποιος βιάζεται πολὺ ἢ βαριέται τη διαδικασία (ἀρκεῖ φυσικὰ νὰ τὴν ἔχει κάνει πρῶτα τουλάχιστον μία φορά).
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 10 Φεβ 2014, 12:46

monkgr έγραψε:
Learner έγραψε:Ειδικά το manjaro τείνει να γίνει τελείως ανεξάρτητο από το Arch

δὲν καταλαβαίνω ποῦ καὶ πῶς βγαίνει τὸ συμπέρασμα ποὺ ἀναφέρεις.

έγραψε:Is Manjaro just an easy-to-install version of Arch?

No. Manjaro is unlike other Arch-based distributions such as Archbang or Bridge Linux. While there are numerous subtle differences between Manjaro and Arch, the most obvious examples, including the use of our own dedicated software repositories, are covered in the About Manjaro page.

έγραψε:Can Manjaro use the Arch Software Repositories?

No. Manjaro is configured to use its own dedicated software repositories, although you can still access the community-maintained Arch User Repository (AUR) for additional software, if you wish. In addition, if you want to access the very latest bleeding-edge software, Manjaro's own testing and unstable repositories are also available

source

Υπάρχουν και άλλες πηγές στο διαδίκτυο , αλλά προτίμησα μια πιο Official.
Τελευταία επεξεργασία από Learner και 10 Φεβ 2014, 13:10, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 10 Φεβ 2014, 12:53

Δεν τρέχω κάποια εγκατάσταση Arch-based λειτουργικού, μόνο ένα «κανονικό» Arch, οπότε δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχουν διαφορές μεταξύ του Arch και βασισμένων σε αυτό διανομών όπως Manjaro, Antergos κτλ.
Πιθανολογώ πως αν υπάρχουν θα είναι πολύ λίγες.

Παρ' όλα αυτά, αυτό που επισημαίνουν και ο lucinos και ο Learner ισχύει.
Αν επισκεφθεί κάποιος χρήστης Arch-based διανομής το forum του Arch και αναφέρει πως χρησιμοποιεί κάτι άλλο από καθαρό Arch, το πιθανότερο είναι πως θα παραπεμφθεί στο wiki και το forum της διανομής που χρησιμοποιεί.
Είναι ένα σημείο για το οποίο η κοινότητα του Arch Linux έχει δεχθεί αρκετή κριτική, παρ' όλα αυτά υπάρχουν και αρκετοί υποστηρικτές της πρακτικής αυτής.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 10 Φεβ 2014, 13:01

Mea culpa - ὅταν ἔγραφα ὅτι τὸ pacman δουλεύει ἄψογα μὲ τὰ ἀποθετήρια, ἐννοοῦσα ὅτι δουλεύει ὅπως τὸ ξέρουμε ἀπὸ τὸ Arch, ξεχνώντας ὅτι τὸ Manjaro ἔχει τά δικά του ἀποθετήρια. Πάντως πολλὲς φορὲς ξεχνιέμαι στὸ λαπτοπάκι καὶ νομίζω ὅτι τρέχει καθαρόαιμο Arch.
Ἀναγνωρίζω τὸ δικιο σου και...

...πάσο!

Off topic:
Ἀπὸ Βικιλεξικό -
έγραψε:πάω πάσο:

(χαρτοπαιξία) δεν χρησιμοποιώ τη σειρά μου για να ποντάρω ή να κάνω άλλη ενέργεια η οποία μου δίνεται όταν έρθει η σειρά μου να παίξω
(κατ' επέκταση) αποδέχομαι κάτι χωρίς να φέρνω αντίρρηση
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 10 Φεβ 2014, 14:03

Τα αποθετήρια τού Manjaro από κάθε πρακτική άποψη είναι τα αποθετήρια τού Arch με μικρή καθυστέρηση. (με την λογική να προστατευτεί κάπως ο χρήστης από το να σπάσει το σύστημά του από μια αδόκιμη αναβάθμιση και με επιπλέον κάποιες άλλες μικροδιαφορές). Επίσης το AUR είναι προφανώς κοινό. Από κάθε πρακτική άποψη το Manjaro είναι Arch από την πλευρά τού χρήστη. Η διαφορά είναι «θεωρητική». Γιατί θεωρητικά τα αποθετήρια δεν είναι κοινά. Οι περισσότερες άλλες διανομές που βασίζονται στο Arch χρησιμοποιούν τα ίδια τα αποθετήρια τού Arch. Από αυτήν την άποψη είναι *πιο* Arch.
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας