@on3st4b Κατ αρχήν, δεν κοιμάσαι καθόλου εσύ;

Μερικά είναι τραβηγμένα, αλλά δεν έχω φτιάξει εγώ το site ώστε να τα διορθώσω.
Για παράδειγμα, πολλά ισχύουν και για τα windows, όπως να εγκαταστήσεις μία εφαρμογή που να υποστηρίζει ταυτόχρονα msn, yahoo κλπ ή το να βάλεις έναν καλό music player. Επίσης, αν έχεις μια τελευταία έκδοση των windows δεν είναι τόσο συχνές οι επανεκκινήσεις (υπάρχουν ακόμα και είναι αδικαιολόγητες για την εποχή μας αλλά όχι όπως παλιά).
Απλά να έχουμε υπ' όψιν μας ότι ο δημιουργός της σελίδας αναφέρεται στον μέσο χρήστη που δεν κάνει και πολλά για να ρυθμίσει το σύστημά του και προτιμά να είναι πλήρως λειτουργικό κατευθείαν. Πόσοι έχουν έρθει σε 'μενα για να τους κάνω format και μου ζητούν να τους βάλω το τάδε και το δείνα πρόγραμμα. Δεν ξέρουν και δεν μπαίνουν στη διαδικασία να τα εγκαταστήσουν μόνοι τους. Τους φαίνεται πολύπλοκη.
Επίσης, το δημοφιλέστερο λειτουργικό αυτή τη στιγμή και για τα επόμενα χρόνια είναι τα windows xp. Αυτά έχουν πολλά από τα προβλήματα που αναφέρει η σελίδα.
Κατ' εμέ, τρία χαρακτηριστικά είναι τα σημαντικότερα όλων αλλά δυστυχώς στο μυαλό του περισσότερου κόσμου δεν φαίνονται αρκετά.
1) Ιοί κλπ crapware. Μπορεί ένας έμπειρος χρήστης των windows να ξέρει πως να προφυλαχτεί αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών windows δεν γνωρίζουν και μαστίζονται καθημερινά από αυτό το πράγμα.
2) Ελευθερία με όλη τη σημασία της λέξης. Ελευθερία να χρησιμοποιήσεις το λειτουργικό σου και τα προγράμματά σου με οποιονδήποτε τρόπο θες. Να τα πουλήσεις, να τα μοιραστείς, να τα χρησιμοποιήσεις για τη δουλειά σου, να φτιάξεις δική σου επιχείρηση βασιζόμενος σ' αυτά, να τα επεργαστείς αν γνωρίζεις προγραμματισμό, να μπορείς να μορφωθείς εσύ ή το παιδί σου επειδή ο κώδικας είναι ανοιχτός, να ξέρεις ότι στο σύστημά σου υπάρχει διαύγεια επειδή είανι όλα ανοιχτά (π.χ. η κυνέρνηση της Κίνας πιάστηκε να παρακολουθεί του πολίτες της μέσω του Skype που είναι κλειστό πρόγραμμα επικοινωνίας), να τα δώσεις στο φίλο σου νόμιμα για να τον βοηθήσεις όταν έχει ανάγκη. Αν οι χρήστες έμπαιναν, πραγματικά, στον κόπο να διαβάσουν την άδεια χρήσης των windows θα έβλεπαν πόσο υποτιμητική για τον άνθρωπο είναι καθώς, μέσα στα άλλα, σε θεωρεί εγκληματία αν βοηθήσεις κάποιον που έχει ανάγκη... Έλεος!
Πάντα να έχουμε υπ' όψιν μας ένα πράγμα. Η ζωή μας γίνεται ολοένα και περισσότερο ψηφιακή με αποτέλεσμα η πληροφορική, πλέον, να είναι όσο σημαντική είναι η τυπογραφία, η ενημέρωση κλπ. Μέσω της πληροφορικής επικονωνούμε, μορφωνόμαστε και ψυχαγωγούμαστε. Με το να αμελούμε την ψηφιακή ελευθερία μας, είναι το ίδιο με το να μην μας πειράζει η λογοκρισία στην ενημέρωση και τη μόρφωσή μας. Δεν είναι τραγικό αυτό;
3) Δωρεάν! Αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το δεύτερο επιχείρημα αλλά και πάλι είναι τεράστιο. Θα μου πεις και τι έγινε αν δώσεις μια φορά λεφτά για να πάρεις ένα λειτουργικό; Έγινε και παραέγινε, καθώς πολλοί χρήστες δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και αναγκάζονται να παρανομίσουν και να το κλέψουν. Επίσης, σκέψου το αυτό σε εθνικό επίπεδο. Πόσα χρήματα σπαταλάει το κράτος (το δικό μας συγκεκριμένα που δεν του περισσεύουν κιόλας) για να αγοράσει windows, office και άλλο κλειστό λογισμικό για τα σχολεία, το στρατό και τις υπόλοιπες δημόσιες επιχειρήσεις; Στέλνουμε δισεκετομμύρια στους Αμερικανούς δίχως λόγο... Γιατί; Πραγματικά γιατί να πληρώνω εγώ από την τσέπη μου, ως πολίτης, ξένες πολυεθνικές δίχως λόγο;
Για σκέψου το κράτος να απαιτούσε μόνο ελεύθερο λογισμικό. Αυτόματα θα κρατούσε τρομερά ποσά στα ταμεία του και θα έδινε το έναυσμα στους πολίτες να φτιάξουν δικές τους επιχειρήσεις που να προσφέρουν τα προγράμματα που χρειάζεται το δημόσιο, τονώνοντας τον ιδιωτικό τομέα κατ' αυτόν τον τρόπο και τη χρειάζεται αυτή την τόνωση. Άμεσο επακόλουθο θα ήταν ανάπτυξη τεχνογνωσίας πληροφορικής καθώς τα πάντα είναι ανοιχτά και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας. Στηριζόμενοι σαν πολίτες, στα windows, το μόνο που μπορούμε να δημιουργήσουμε είναι μεταπωλητές και υποστήριξη επιφανειακών προβλημάτων, όχι προβλημάτων εις βάθος, καθώς δεν έχουμε τον κώδικα.
Αν πιστεύεις ότι αυτά που λέω είναι υπερβολικά, τόνισέ μου που παρασύρθηκα εν τη ρίμι του λόγου ώστε να το διορθώσω
@tolis_01Μα φυσικά, γι αυτό λέω κι εγώ μακάρι όλα τα προγράμματα που έχει το Linux να βγουν και για windows. Ένας χρήστης των windows που δουλεύει μόνο με ελεύθερα προγράμματα δεν έχει λόγο να χρησιμοποιεί windows κατά τον ίδιο τρόπο που ένας χρήστης που χρησιμοποιεί office, photoshop, internet explorer και windows media player μέσω
wine, δεν έχει λόγο να χρησιμοποιεί Linux