Θα ήθελα να εκφράσω κι εγώ τη άποψή μου στη συζήτηση. (Χμ, άλλος ένας θα πείτε).
Αρχικά σας ενημερώνω πως τα πανεπιστήμια κάθε χρόνο συνάπτουν συνεργασίες με διάφορες εταιρίες, πληρώνοντας κάποιο ποσό για το λογισμικό που θα χρησιμοποιήσουν. π.χ. Το ΕΑΠ πέρυσι, είχε συμφωνήσει με την Oracle για την χρήση της Βάσης δεδομένων τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν πληρώθηκαν βέβαια, χρήματα ή δόθηκε δωρεάν από την εταιρία δεν το γνωρίζω. Βάση παλαιότερη μαρτυρία καθηγητή μου, σχετικά με το αν γινόμαστε πειρατές ή οχι, εδόθει η παραπάνω απάντηση με τις πληρωμές. Οπότε οι εταιρίες από την μεριά τους είναι καλυμμένες.
Τώρα... Η Microsoft προς τιμήν της (και μεγάλου συμφέρον της) έδωσε σε μαθητές και φοιτητές την πρόσβαση σε εκδώσεις των πακέτων της ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΩΡΕΑΝ. .NET Development Studio, SQL Server και άλλων πακέτων. Καθώς επίσης και στον ιδιώτη που ενδιαφέρεται να μάθει και να αναπτύξει εφαρμογές για την δική της πλατφόρμα. Είναι μια ειδική έκδοση κομμένη και ραμμένη για εκπαιδευτικούς σκοπούς και όχι για παραγωγή εταιρικού λογισμικού. Οπότε, ακόμη και μια εταιρία που κοιτάζει ΜΟΝΟ το κέρδος της, σου λέει μην κλέβεις, ζήτα μου το μήλο και θα στο δώσω.
Φυσικά, δεν τα γράφω αυτά για να εξυμνήσω την Microsoft ή την κάθε εταιρία. Αλλά για να καταλάβουμε πως υπάρχουν εναλλακτικές – ΝΟΜΙΜΕΣ – λύσεις. Και αν οι καθηγητές σας αρέσκονται στο να δίνουν “dead-lines” με πειρατικό λογισμικό, ανοίξτε τους εσείς τα μάτια. Δεν είναι κολλημένοι, ίσα – ίσα η ακαδημαϊκή κοινότητα θέλω να πιστεύω πως έχει ανοιχτά μυαλά
Αν κάποιοι από εμάς (θα ήθελα να πιστεύω όλοι) έχουμε τρέλα με το ανοιχτό λογισμικό γιατί αισθανόμαστε ασφάλεια, καλύπτουμε τις ιδεολογικές μας ανησυχίες και προσπαθούμε να δώσουμε ώθηση στην τεχνολογική και ταυτόχρονα οικονομική ανάπτυξη αυτού του τόπου, τότε πρέπει γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της πειρατείας, της ιδεολογίας της και κατά πόσο αυτή καθ' αυτή βλάπτει την διάδοση του ανοικτού λογισμικού!!!
Δε με πειράζει τόσο αν θέλετε ή όχι να πληρώσετε για το λογισμικό ή αν η τιμή του είναι λογική. Με πειράζει που με την λογική και πράξη σας αυτή, υπονομεύετε την διάδοση του ανοικτού λογισμικού και της τάσης που δημιουργεί αυτό, γιατί άν κάθε ένας σκέφτεται όπως εσείς, θα αντιγράφει τα πάντα και δε θα βρίσκει ΠΟΤΕ τον λόγο να ασχοληθεί με την εναλλακτική λύση, αυτή που όλοι εμείς ξημεροβραδιαζόμαστε για να διαδώσουμε και να υποστηρίξουμε.
Αυτά είχα να πώ, συγνώμη αν πίκρανα κάποιους. Καληνύχτα σας.