fori έγραψε:το τροφοδοτικο του υπολογιστη παρεχει ταση 12V ,οχι 5V . Ή κανω λαθος?
ποιο λογικος μου φαινεται ο 2ος τροπος που περιγραφεις , δηλαδη σε σειρα τα 4 λεντ
Το τροφοδοτικό σου βγάζει συνίθως 3 τάσεις, 3.3 , 5 ,12 (μερικά βγάζουν και -12).
fori έγραψε:ποιο λογικος μου φαινεται ο 2ος τροπος που περιγραφεις , δηλαδη σε σειρα τα 4 λεντ
εγώ σου ανέφερα τους 2 δυνατούς τρόπους,όμως σου αναφέρω ένα μικρό μειονέκτημα του δευτερου,δηλαή οτι τα led θα λειτουργούν στην υψηλότερη τάση που μπορούν να λειτουργήσουν με αποτέλεσμα ίσως να σου καούν σχετικά νωρίς.
Εξατάται απο τα led που θα επιλέξεις...
π.χ αν 1 led έχει μέγιστη τάση 3 volt τότε θα έχεις 4*3=12 volt Άρα δουλεύεις στα όρια όταν τα βάλεις ν'ανάβουν στα 12 volt
αν το led έχει μέγιστη τάση 3,5 volt τότε θα έχεις 4*3,5=14 volt Άρα βάζοντάς τα στα 12 του τροφοδοτικού σου τα ξεκουράζεις
αν όμως αντί για 4 βάλεις 2 σε σειρά με μέγιστη τάση 3 volt και τα τροφοδοτήσεις με 5volt τότε έχεις 2*3=6,οπότε πάλι δουλεύουν χωρίς πρόβλημα.
Αν θες περισσότερα led πολλαπλάσια του 2 ή του 4,το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να συνδέσεις παράλληλα τις παραπάνω ομάδες των 2 ή των 4 led !!! Δηλαδή αν θες να έχεις 8 led, θα βάλεις 2 τετράδες παράλληλα ή 4 δυάδες !
κτλ κτλ....
Η συνδεσμολογίες που θα κάνεις θα είναι με βάση την τάση του led σου και τον αριθμό που εσύ επιθυμείς να τροφοδοτείς !!!
Υ.Γ Αν αποφασίσεις να κάνεις κάτι και βρείς κάποια δυσκολία με συνδεσμολογίες κτλ,ρώτα με ελεύθερα για ότι θες.