Ας τα πάρουμε με τη σειρά (νομίζω):
* Το ότι ένα λαπτοπ πωλείται με κάποια διανομή λίνουξ προεγκατεστημένη δεν σημαίνει ότι δεν θα μας δημιουργήσει πρόβλημα όταν του εγκαταστήσουμε την ίδια ή κάποια άλλη διανομή. Μπορεί και να έχει κάποιες ρυθμίσεις ή κάποιους drivers εγκατεστημένους.
* Είναι πολύ δύσκολο σήμερα να βρεις κάποιος hardware που να μην παίζει. Ίσως χρειαστεί προσπάθεια και ψάξιμο στα φόρουμ και στις λίστες αλλά σίγουρα κάποιος άλλος θα έχει το ίδιο πρόβλημα ή ακόμα πιο σίγουρα κάποιος θα βρεθεί που θα ξέρει πως να το λύσει. Από την άλλη αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αγοράζουμε γουρούνι στο σακί. Μπορούμε πριν κάνουμε την αγορά να ψάξουμε με όρους αναζήτησης πχ "laptop ταδε linux" ή "amd τάδε linux" κλπ.
* Αν γνωρίζεις ότι το λαπτοπ που πρότεινες θα παίζει σίγουρα με ubuntu τότε μπράβο (αλλά κακώς που δεν το έγραψες

). Εγώ σε καμία περίπτωση δεν έψαξα για κάθε ένα από τα λάπτοπ που έβαλα στη λίστα μου. Όμως με παρόμοιο ψάξιμο κάνεις μια πρώτη επιλογή και στη συνέχεια ψάχνεις στο διαδίκτυο για πιθανά προβλήματα κατά την εγκατάσταση του linux. Και τέλος λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη αγοράζεις.
* Τα τελευταία ~2 χρόνια χρόνια έχω αγοράσει 3 λάπτοπ στην Ελλάδα, από Ελληνικά καταστήματα χωρίς windows. Το πρώτο είχε freedos και μάλλον ήταν παραεισαγωγή. Το δέυτερο είχε linux και ήταν μάλλον επίσημη εισαγωγή. Το τρίτο είχε επίσης linux και ήταν σίγουρα (100%) επίσημη εγγύηση αντιπροσωπείας. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα παίζουν απροβλημάτιστα για πάντα. Για παράδειγμα στο 2ο από τα 3 με αναβάθμιση του πυρήνα δεν έπαιζαν τα γραφικά! Πλέον η χρήστρια του συγκεκριμένου laptop απολαμβάνει τη σιγουριά του debian stable αλλά σε ~18 μήνες θα έχει μάλλον πρόβλημα. Αυτό που θέλω να πω έιναι ότι αν είχα από την αρχή dabian stable και πρότεινα το συγκεκριμένο λαπτοπ σε κάποιον και έβαζε testing (ή ubuntu ή ό,τι άλλο φρέσκο) θα είχε πρόβλημα.
* Σε αυτό που λες για η διαφορά τιμής που θα έπρεπε να είναι ανάποδα (θα έπρεπε δηλαδή να είναι υπέρ του linux αλλά δεν είναι) έχεις δίκιο αλλά δεν ξέρω πως μπορείς να αντιδράσεις σε αυτό. Η γνώμη μου είναι να αγοράζουμε χωρίς windows κι ας είναι και ακριβότερα.
* Σημαντικότερο από όλα θεωρώ πως είναι το να υπάρχει εγγύηση (κάτι που υποτίθεται πως ισχύει και στα παραεισαγωγής) γιατί τα λαπτοπ είναι επιρρεπή στις βλάβες. Δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας για μένα είναι το ψάξιμο στο διαδίκτυο για προβλήματα κλπ. Όσο πιο έμπειρος είναι ο χρήστης τόσο πιο εύκολα θα αποφύγει κάποια προβληματική αγορά (από hardware) αλλά (συγχρόνως!) και τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα που θα του προκύψουν.