Φορητοί δίχως Windows

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Φορητοί δίχως Windows

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 03 Ιούλ 2011, 18:05

Η acer φαίνεται να βγάζει αρκετά μοντέλα με linux πλέον. Μόνο κακό το ότι μερικές ασύρματες κάρτες μπορεί να χρειάζονται κάποιον κλειστό οδηγό/firmware που να μην συμπεριλαμβάνεται στο iso της εκάστοτε διανομής και έτσι ταλαιπωρούνται οι χρήστες κατά την αρχική εγκατάσταση. Ελπίζουμε σε καλύτερη συνεργασία των εταιριών με τους kernel devs!
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό konnn » 03 Ιούλ 2011, 21:12

simosx έγραψε:Έκανα τις προσθήκες και έβαλα και ημερομηνίες (δες στο τέλος).

Από τους 3 φορητούς που αναφέρεις παραπάνω, οι δύο υπήρχαν ήδη στη λίστα, οπότε πρόσθεσα το φορητό με επεξεργαστή T3500 που δεν υπήρχε.

Οκ, ευχαριστώ. Λάθος μου που δεν συναλήθευσα.
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Desktop : Ubuntu 16.04 64bit
a Intel Core i3 CPU 530 2.93GHz ‖ RAM 3824 MiB ‖ Intel DH55HC -
b nVidia Device [10de:1040] (rev a1)
c eth0: Intel 82578DC Gigabit Network Connection
3 Notebook : Ubuntu 16.04 64 bit
a Intel Core i3-2365M CPU @ 1.40GHz ‖ RAM 3854 MiB ‖ LENOVO 20197
b Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
c 5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 2230 ⋮ eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E

Αυτόματη υπογραφή.
Άβαταρ μέλους
konnn
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: konnn
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό valeria » 25 Οκτ 2011, 10:07

παιδιά καλημέρα σας 8-) , η ανιψια μου θέλει να αγοράσει laptop με περίπου 500-600 euro , έχετε κάποια εύκαιρη πρόταση ! μας ενδιαφέρει και τις δυο μοναχα ουμπούντου φυσικά να βάλουμε με τα χεράκια μας :angel: :angel: :angel:
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά:Ελάχιστα ⇛ Ιταλικά:Καλά ⇛ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΑΛΙΑ
Λειτουργικό :Ubuntu 12.10 64bit + Windows 7 64bit
Προδιαγραφές ⇛AMD PHENOM II X4 965 AM3 3.4GHZ │ DDR3 8GB 1600MHZ │Gigabyte GA-990FXA-UD5 │Gigabyte GeForce GTX 550 Ti │ NETGEAR WG111v2 54Mbps Wireless USB 2 0 Adapter │ Sound Blaster X-Fi Titanium 7.1 ( Denon AVR-4810CI ενισχυτή με Celestion Speakers 7.1 και Proel Sub Woofer )│ Infocus IN116 (1920 x 1200 - 2700 ANSI ) │ 3x UPS PALS 1200 VA 1xAVR-PL-5000
Άβαταρ μέλους
valeria
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 25 Οκτ 2011, 10:32

Για πρώτη φορά βλέπω μια επιλογή που δεν μοιάζει κοροϊδία.

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.900695

Φτηνότερα το έχει εδώ:
http://www.ebw.gr/el-GR/Product/9631/No ... F%82-320-G
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό valeria » 25 Οκτ 2011, 12:52

ευχαριστώ πολύ
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά:Ελάχιστα ⇛ Ιταλικά:Καλά ⇛ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΑΛΙΑ
Λειτουργικό :Ubuntu 12.10 64bit + Windows 7 64bit
Προδιαγραφές ⇛AMD PHENOM II X4 965 AM3 3.4GHZ │ DDR3 8GB 1600MHZ │Gigabyte GA-990FXA-UD5 │Gigabyte GeForce GTX 550 Ti │ NETGEAR WG111v2 54Mbps Wireless USB 2 0 Adapter │ Sound Blaster X-Fi Titanium 7.1 ( Denon AVR-4810CI ενισχυτή με Celestion Speakers 7.1 και Proel Sub Woofer )│ Infocus IN116 (1920 x 1200 - 2700 ANSI ) │ 3x UPS PALS 1200 VA 1xAVR-PL-5000
Άβαταρ μέλους
valeria
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό yobo » 25 Οκτ 2011, 15:02

Οι επιλογές πλέον είναι πολλές. Δες εδώ: http://forum.hellug.gr/index.php?topic= ... 3#msg45643 σημερινή ενδεικτική αναζήτηση στο skroutz. Υπάρχουν και πολλά καταστήματα που δεν είναι στο skroutz (θέλει λεφτά η σελίδα για να βάζει τα προϊόντα ενός καταστήματος).

Το λαπτοπ που πρότεινε ο φίλος το θεωρώ καλό αλλά δεν έχει πλήρες πληκτρολόγιο (δεν έχει ξεχωριστό αριθμητικό) και βέβαια υπάρχουν και φθηνότερα.

Μην ξεχνάτε να ρωτάτε αν έχει ελληνικό πληκτρολόγιο και αν έχει εγγύηση της επίσημης ελληνικής αντιπροσωπείας.
There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels
--> Αγοράστε στην Ελλάδα φορητό υπολογιστή χωρίς windows
yobo
babeTUX
babeTUX

IRC: yobo
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 25 Οκτ 2011, 15:46

@yobo, το θέμα είναι να υπάρχει μια αξιοπιστία. Όταν κάποιος θέλει να πάρει λάπτοπ, και δεν θέλει πάνω windows έχει κάποιες λογικές απορίες: Θα αναγνωριστεί κανονικά όλο το υλικό ή θα πρέπει να το χακέψω; Το λίνουξ που έχει πάνω είναι συνήθως μια απίθανη διανομή με nagware. Αν τού βάλεις κάτι καινούργιο θα τρέξει σωστά; Θα έχει πρόβλημα με μεγάλη κατανάλωση και υπερθέρμανση; Αντί να έχουμε 500 επιλογές και καμμία να ξέρουμε τι σημαίνει θα έπρεπε κάπου να λέμε "αγόρασα αυτό το μοντέλο, έβαλα την τάδε διανομή και όλα καλά" ώστε να ξέρουμε οι υπόλοιποι πού βαδίζουμε.
Εγώ στον σταθερό και έχω πρώβλημα με το skype και το pulseaudio. Στο 10.10 έχω σκοτώσει το pusleaudio και πάει καλά. Αν τού έβαζα το 8.04 δεν θα είχα καν το πρόβλημα. Στο 11.10 όμως δεν θέλω να κάνω το ίδιο και αυτό σημαίνει ότι πρακτικά δεν έχω skype. Αυτό πώς θα ήξερα ότι θα είχα αυτό το πρόβλημα; Δεν μπορούσα να το ξέρω. Απλά μού έτυχε. Και στα λάπτοπ αυτά είναι ακόμα χειρότερα.

Είναι μακράν καλύτερα να έχουμε τρεις επιλογές πού τις γνωρίζουμε παρά 100 που δεν έχουμε ικανοποιητικές πληροφορίες και δεν μπορούμε να τις δοκιμάσουμε. Επίσης όταν ένα ανώτερο μοντέλο είναι φτηνότερο με windows λες λογικά ότι με δουλεύουν. Τελευταία φορά που το έψαχνα σε όσα μοντέλα το έψαχνα ίσχυε αυτό. με windows έβρισκες κάτι καλύτερο και φτηνότερο. Είναι σαν να σού λένε πάρε με windows και σβήστα.
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό yobo » 25 Οκτ 2011, 19:32

Ας τα πάρουμε με τη σειρά (νομίζω):

* Το ότι ένα λαπτοπ πωλείται με κάποια διανομή λίνουξ προεγκατεστημένη δεν σημαίνει ότι δεν θα μας δημιουργήσει πρόβλημα όταν του εγκαταστήσουμε την ίδια ή κάποια άλλη διανομή. Μπορεί και να έχει κάποιες ρυθμίσεις ή κάποιους drivers εγκατεστημένους.

* Είναι πολύ δύσκολο σήμερα να βρεις κάποιος hardware που να μην παίζει. Ίσως χρειαστεί προσπάθεια και ψάξιμο στα φόρουμ και στις λίστες αλλά σίγουρα κάποιος άλλος θα έχει το ίδιο πρόβλημα ή ακόμα πιο σίγουρα κάποιος θα βρεθεί που θα ξέρει πως να το λύσει. Από την άλλη αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αγοράζουμε γουρούνι στο σακί. Μπορούμε πριν κάνουμε την αγορά να ψάξουμε με όρους αναζήτησης πχ "laptop ταδε linux" ή "amd τάδε linux" κλπ.

* Αν γνωρίζεις ότι το λαπτοπ που πρότεινες θα παίζει σίγουρα με ubuntu τότε μπράβο (αλλά κακώς που δεν το έγραψες :) ). Εγώ σε καμία περίπτωση δεν έψαξα για κάθε ένα από τα λάπτοπ που έβαλα στη λίστα μου. Όμως με παρόμοιο ψάξιμο κάνεις μια πρώτη επιλογή και στη συνέχεια ψάχνεις στο διαδίκτυο για πιθανά προβλήματα κατά την εγκατάσταση του linux. Και τέλος λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη αγοράζεις.

* Τα τελευταία ~2 χρόνια χρόνια έχω αγοράσει 3 λάπτοπ στην Ελλάδα, από Ελληνικά καταστήματα χωρίς windows. Το πρώτο είχε freedos και μάλλον ήταν παραεισαγωγή. Το δέυτερο είχε linux και ήταν μάλλον επίσημη εισαγωγή. Το τρίτο είχε επίσης linux και ήταν σίγουρα (100%) επίσημη εγγύηση αντιπροσωπείας. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα παίζουν απροβλημάτιστα για πάντα. Για παράδειγμα στο 2ο από τα 3 με αναβάθμιση του πυρήνα δεν έπαιζαν τα γραφικά! Πλέον η χρήστρια του συγκεκριμένου laptop απολαμβάνει τη σιγουριά του debian stable αλλά σε ~18 μήνες θα έχει μάλλον πρόβλημα. Αυτό που θέλω να πω έιναι ότι αν είχα από την αρχή dabian stable και πρότεινα το συγκεκριμένο λαπτοπ σε κάποιον και έβαζε testing (ή ubuntu ή ό,τι άλλο φρέσκο) θα είχε πρόβλημα.

* Σε αυτό που λες για η διαφορά τιμής που θα έπρεπε να είναι ανάποδα (θα έπρεπε δηλαδή να είναι υπέρ του linux αλλά δεν είναι) έχεις δίκιο αλλά δεν ξέρω πως μπορείς να αντιδράσεις σε αυτό. Η γνώμη μου είναι να αγοράζουμε χωρίς windows κι ας είναι και ακριβότερα.

* Σημαντικότερο από όλα θεωρώ πως είναι το να υπάρχει εγγύηση (κάτι που υποτίθεται πως ισχύει και στα παραεισαγωγής) γιατί τα λαπτοπ είναι επιρρεπή στις βλάβες. Δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας για μένα είναι το ψάξιμο στο διαδίκτυο για προβλήματα κλπ. Όσο πιο έμπειρος είναι ο χρήστης τόσο πιο εύκολα θα αποφύγει κάποια προβληματική αγορά (από hardware) αλλά (συγχρόνως!) και τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα που θα του προκύψουν.
There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels
--> Αγοράστε στην Ελλάδα φορητό υπολογιστή χωρίς windows
yobo
babeTUX
babeTUX

IRC: yobo
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 25 Οκτ 2011, 20:05

yobo έγραψε:
* Σε αυτό που λες για η διαφορά τιμής που θα έπρεπε να είναι ανάποδα (θα έπρεπε δηλαδή να είναι υπέρ του linux αλλά δεν είναι) έχεις δίκιο αλλά δεν ξέρω πως μπορείς να αντιδράσεις σε αυτό. Η γνώμη μου είναι να αγοράζουμε χωρίς windows κι ας είναι και ακριβότερα.

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα να πληρώσω περισσότερα λεφτά για έναν υπολογιστή με λίνουξ από έναν υπολογιστή με windows. Με την προϋπόθεση όμως να ξέρω ότι θα λειτουργήσει σωστά με μία σύγχρονη διανομή αναγνωρίζοντας όλο το υλικό. Θεωρώ ότι το λίνουξ είναι κάτι ανώτερο για το οποίο αξίζει να πληρώσεις παραπάνω. Αλλά όταν εξαναγκάζεσαι ουσιαστικά να πάρεις γουρούνι στο σακί αυτό είναι διαφορετικό πράγμα. Αυτός που αγοράζει windows ξέρει τι παίρνει. Αυτός που θέλει λίνουξ πρέπει να το ψάξει στο διαδίκτυο... Αυτό δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό, χρειάζεται κάποιος μια πιο επίσημη "γνώμη". Υπάρχουν κάποιες προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση ιδιαίτερα από την canonical που έχει σελίδια με τα μοντέλα που τρέχουν ubuntu. Αυτό είναι καλό αλλά δεν αρκεί, χρειάζεται κάπως να φτάνει και στον τελικό καταναλωτή.

Η αλήθεια είναι ότι το παραπάνω λάπτοπ που ανέφερα δεν το έλεγξα εξονυχιστικά, αυτό που κοίταξα είναι ότι αφενός δεν νιώθεις μ*****ς με την διαφορά τιμής. (είναι σε παραπλήσια τιμή αν όχι λίγο φτηνότερο από αντίστοιχα μοντέλα με windows) και αφετέρου ότι ναι μεν δεν έχει ubuntu αλλά τουλάχιστον έχει μια σύγχρονη σχετικά διανομή και όχι μια κουλή διανομή. Εκ πρώτης όψεως αυτό μειώνει τις πιθανότητες και μια άλλη σύγχρονη διανομή να έχει πρόβλημα. Πριν λίγους μήνες που το είχα ψάξει δεν είχα βρει ούτε μία ανάλογη περίπτωση προσφοράς (όλες ήταν κοροϊδίστικες), ενώ τώρα βρήκα. Αυτό είναι ένα σημάδι.

Χρειαζόμαστε μαγαζιά που θα κάνουν την υπέρβαση και θα αναφέρουν πληροφορίες για τις προσφορές για υλικό σχετικά με το λίνουξ. Όχι απλώς ένα σκέτο Linux χωρίς πληροφορία για την διανομή, και την έκδοση τού πυρήνα. Και ακόμα καλύτερα να έχουν και ένα δείγμα να λειτουργεί στην βιτρίνα, να σού πω εγώ πόσοι βλέποντας ένα σύγχρονο γραφικό περιβάλλον θα το προτιμούσαν. (σε αυτήν την περίπτωση θα το σκεφτόταν και πάρα πολύς κόσμος που δεν έχει σχέση με λίνουξ).
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pc_magas » 08 Νοέμ 2011, 16:10

Επίσεις βρήκα και αυτό το site του κατασκευαστή: http://www.system76.com/
Υπολογιστές με προεγκατεστημένο Ubuntu.
My blog|Κυπριακή Κοινότητα Ελευθέρου Λογισμικού Λογισμικού ανοικτού Κώδικα
Γνώσεις Linux:Ποτέ αρκετές|Προγραμματισμός: Php, javascript, nodejs, python, bash |Aγγλικά:Καλά
Οι υπολογιστές μου:
Ubuntu 16.04 64 bit σεIntel(R) Pentium(R) CPU G4400 @ 3.30GHz, 16Gib Ram, 500Gib Hard Disk, και κάρτα γραφικών Nvidia Geforce GT610
Lubuntu 14.04 σε Dell Inspiron mini 10(1010) intel Atom Z500 1Gb ram και gma500 (εδώθη σε άλλον)
Kubuntu 16.04 Lenovo G70 Intel i5 Nvidia Grapgics Card, Intel Graphics card (έχει 2) με Nouveau, 16Gb RAM, 126GB SSD Σκληρό Δίσκο
Άβαταρ μέλους
pc_magas
powerTUX
powerTUX

Launchpad: pc_magas
IRC: pc_magas
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ