Εγκατασταση fedora 18  Το θέμα επιλύθηκε

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Εγκατασταση fedora 18

Δημοσίευσηαπό OPanos » 05 Φεβ 2013, 12:07

Sorry για την παρέμβαση.

Ο installer δεν έχει καμία σχέση με αυτόν που αφορούσε την έκδοση της fedora 17, έχει αλλάξει δραματικά και δεν μοιάζει με κανέναν έως τώρα (πρώτη φορά συναντάω τέτοιον).
Παρ' όλα αυτά είναι εύκολος αν έχεις κάνει τουλάχιστον τρεις εγκαταστάσεις άλλων διανομών και έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου την διαδικασία.
Ας προσπαθήσω να βοηθήσω και εγώ αν τα καταφέρω:
Φίλε f4, όταν ξεκινάς με το live dvd, και μπαίνεις στο live περιβάλλον της fedora, έχεις άμεσα δύο επιλογές.
την επιλογή Try Fedora, και την επιλογή Install fedora η οποία προφανώς σε ενδιαφέρει στην παρούσα φάση.
Πάμε λοιπόν να πατήσουμε στο σημείο που πρέπει ώστε να ξεκινήσει ο installer να μας παρουσιάζει αυτά τα ακαταλαβίστικα?
Πάμε:
Στην πρώτη οθόνη βλέπουμε κάποιες επιλογές.
Πατώντας πάνω τους μπορούμε να ρυθμίσουμε την ζώνη ώρας που βρισκόμαστε (επιλέγοντας την Ήπειρο και την Πόλη μας), να επιλέξουμε τις ή την γλώσσα που επιθυμούμε να έχουμε στο πληκτρολόγιό μας αλλά -και το πιο σημαντικό- να προετοιμάσουμε και τον σκληρό μας ώστε να δεχτεί την νέα εγκατάσταση, δλδ να δημιουργήσουμε το partition.
Επιλέγοντας λοιπόν το
"Installation Destination" (αυτό με το κίτρινο θαυμαστικό πάνω του) οδηγούμαστε σε μία νέα οθόνη με ακόμα περισσότερες ακαταλαβίστικες επιλογές. και μάλστα αναφέροντας πως έχει επιλεγεί "αυτόματος διαμερισμός" πράγμα που ποσώς μας καλύπτει.
Προσοχή τώρα γιατί θα πρέπει να καταλάβεις ορισμένα πράγματα και γιατί τα κάνουμε.
Τι θέλουμε εμείς?
Να δημιουργήσουμε ένα νέο διαμέρισμα (partition) σε ένα σύστημα αρχείων -κατά προτίμηση- ext4, δίνοντάς του το μέγεθος που πιστεύουμε πως θα καλύψει τις ανάγκες του (μιας και μιλάμε για το σύστημα αρχείων και όχι για την κατάτμηση /home).
Εύκολα αυτό το μέγεθος το βρίσκουμε από το forum της κάθε διανομής αλλά για χάρη της κουβέντας ας το ορίσουμε σε ένα μέγεθος 10Gib.

Πάμε να το κατασκευάσουμε λοιπόν:
Αν πατήσουμε λοιπόν το Installation Destination, οδηγούμαστε σε μια οθόνη η οποία έχει τους σκληρούς μας.
Εδώ μας απασχολεί ο sdb (αν έχω καταλάβει καλά από ότι έχω διαβάσει μέχρι τώρα στο θέμα μας).
Θα παρατηρήσεις πως στο αριστερό μέρος της οθόνης και προς το κάτω μέρος έχει μια επιλογή περίεργη "Full disk summary and options..."
Αυτά τα "options" μας ενδιαφέρουν....
Αν πατήσεις πάνω στο link τους, θα οδηγηθείς σε μια νέα οθόνη στην οποία ΠΡΕΠΕΙ να ορίσεις την συσκευή που θα χρησιμοποιηθεί για το Boot (στην δική μας περίπτωση είναι φυσικά ο σκληρός που αναγνωρίζεται από τον διαχειριστή δίσκων ως /sdb και θα περιγράφεται σε αυτή την οθόνη με τέτοιο τρόπο που αποκλείεται να μπερδευτείς μιας και οι δύο σκληροί σου έχουν διαφορετική χωρητικότητα.
Μόλις ορίσεις την boot device πατάς "close" και επιστρέφεις στην προηγούμενη οθόνη.
Μέχρι τώρα, το μόνο που έχεις καταφέρει είναι να ορίσεις που θα εγκατασταθεί ο grub. ;)
Πάμε να φτιάξουμε και το partition της f18..?
Στην οθόνη που μόλις επέστρεψες αφού πάτησες close μετά τον ορισμό της boot device, πάτα Continue
Εκεί έχεις τις επιλογές να ορίσεις σε ποιο/τι σύστημα αρχείων θέλεις να εγκαταστήσεις την Fedora, αλλά και σε τι μεγέθους partition, και όχι μόνο, αλλά και σε ποιο ακριβώς.
(Παρατήρησε πως, πάνω πάνω σε ενημερώνει πως απαιτούνται 2.7 Gib χώρου για την εγκατάσταση της fedora, άρα καλά κάναμε και είπαμε πως θα του διαθέσουμε 10 Gib)
Η επιλογή "Partition scheme configuration" είναι αυτή που μας ενδιαφέρει σε πρώτη φάση.
Αν πατήσεις πάνω στο "+" δίπλα της, θα δεις πως δίπλα στις λέξεις "Partition type" έχει έναν drop down catalog, που ΑΝ τον πατήσεις θα σου εμφανιστούν μερικές επιλογές.
Αυτή που μας ενδιαφέρει είναι η "Standard Partition".
Επέλεξέ την.
Επέλεξε επίσης κάνοντας "τικ" στο ανάλογο πεδίο και την επιλογή "I dont need help....", δλδ άσε μας ήσυχους, θα φτιάξω εγώ το partition που γουστάρω να βάλω το λειτουργικό μου.
Κάτω δεξιά θα δεις μια επιλογή "reclaim Space"
Πάτα πάνω της.
Θα εμφανιστεί ένας "πίνακας" ο οποίος απεικονίζει:
Πάνω πάνω την νέα εγκατάσταση, από κάτω τις ήδη εγκατεστημένες διανομές (εμένα το στο netbook το bodhi μου το αναφέρει ως "Unknown linux".
Θα δεις λοιπόν, πως αναφέρει, πως για να δημιουργήσεις νέο διαμέρισμα πρέπει πατήσεις πάνω στο "+" στο κάτω αριστερό μέρος του πίνακα.
Ε, ας το πατήσεις λοιπόν..
Ανοίγει ένα πλαίσιο διαλόγου με τις εξής επιλογές:
Mount point (δλδ ως τι θα χρησιμοποιηθεί το διαμέρισμα αυτό) & Desired Capacity (δλδ τι μέγεθος θέλεις να έχει)..
Θα παρατηρήσεις επίσης πως στο κάτω αριστερό μέρος σου δείχνει και:
Available space & Total space.
Αν πατήσεις μέσα στο λευκό πλαίσιο δίπλα στην επιλογή "Mount Point" και αφού έχεις αποφασίσει πως θέλεις να το χρησιμοποιήσεις ως root (δλδ ως διαμέρισμα για το σύστημα αρχείων της f18), γράφεις /
Από κάτω επιλέγεις ως μέγεθος κάτι το οποίο ΔΕΝ θα είναι μεγαλύτερο της τιμής που έχει ο "Available space".
Αν τα κάνεις όλα αυτά σωστά (αν κάτι πάει στραβά, θα σε ενημερώσει με κάποιο μήνυμα ο εγκαταστάτης), μπορείς να πατήσεις το "Finish Partitioning".
Στην συνέχεια, αν είσαι ικανοποιημένος με τις υπόλοιπες επιλογές σου, πάτα πάνω στο "Begin installation"
και μπορείς να απολαύσεις την συνέχεια της εγκατάστασης του λειτουργικού που επέλεξες.

Ελπίζω να βοήθησα,

:)
Linux: Στο Δημοτικό ┃ Προγραμματισμός: Μπα ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
Laptop :
Arch x64

Intel Core i5-2410M CPU @ 2.30GHz ‖ RAM 3943 MiB ‖ Acer JE70_HR - Acer Aspire 7750G
Catalyst-12.8.1 [AMD Radeon HD 6600M Series] [1002:6741]
Netbook
Arch x64-[XFCE4]
Intel Atom CPU N455 1.66GHz ‖ RAM 983 MiB ‖ Hewlett-Packard 148A - HP Mini 110-3100
Άβαταρ μέλους
OPanos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό freefour » 05 Φεβ 2013, 12:33

Καλημερα @OPanos. Πολυ μεγαλος ο οδηγος για να μπορεσω να τον ακολουθησω. Αν θες και εχεις ελευθερο χρονο ομως μπορω να μπω Live με το fedora και να ακουλοθησω αργα αργα τον οδηγο που εφτιαξες.
Δεν θελω να το παρεις στραβα αυτο που λεεω αλλα πραγματικα ειμαι απειρος και ειμαι σιγουρος οτι το καταλαβενεις αυτο. Φανταζομαι οτι εχεις καταλαβει απ την συζητηση του θεματος, οτι τo fedora θελω να το βαλω στην θεση που ειναι Mint KDE το οποιο βρίσκεται στο /dev/sdb1 και εχει χωρο 223.61GB, και οπως συμπερανε ο @fkol k4 με το εργαλειο ''boot repair'' εχω δυο grub, ενα για καθε δισκο, αρα πρεπει να αντικατασταθεί ο grub του 2ου δίσκου (/dev/sdb) με αυτόν της fedora. Συγνωμη που τα επαναλαμβανω εφοσον μου λες οτι διαβασες την συζητηση, αλλα καταλαβενεις ειναι μεγαλη η συζητηση και το κανω για να μην μπερδευτουμε ουτε εσυ αλλα ποιο πολυ εγω. Μπαινω με Live για να ξεκινησουμε.
Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πρώτα βήματα
‖‖ Ubuntu 19.04 Gnome 3.32.1 ‖ Windows 10 ‖‖
Intel Core i7 CPU 920 2.67GHz RAM 5969 MiB Gigabyte EX58-DS4
NVIDIA Corporation GK104 [GeForce GTX 760]
eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 03) ⋮ eth1: Realtek RTL-8139/8139C/8139C+ [10ec:8139] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
freefour
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό OPanos » 05 Φεβ 2013, 13:00

Στην ουσία περιέγραψα αναλυτικότατα (για αυτό και το μέγεθος) τρία μόνο βήματα, ώστε να καταλάβεις τον σκοπό που κάνουμε το κάθε τι.

Πιστεύω, πως δεν τον διάβασες τον σέντονο, αλλιώς θα είχες κάποιες απορίες συγκεκριμένες και όχι τους στυλ "πολύ μεγάλος για να τον ακολουθήσω.."

το θέμα δεν είναι να σου πω εγώ ή όποιος άλλος -να σε πάρω από το χέρι δλδ", θα ήταν το πιο εύκολο και γρήγορο, αλλά ίσως και όχι το πιο ασφαλές μιας και δεν είμαι στο pc σου αλλά αλλού- αλλά να καταλάβεις τι και κυρίως γιατί το κάνεις.

Μην θεωρήσεις πως δεν θέλω ούτε πως σε μαλώνω -αν δεις παλιά post μου, ήμουν "χειρότερος" -με την έννοια πως τα ήθελα μασημένα όλα και λογικά, αλλά επειδή κατάλαβα πως δεν ήταν δυνατόν αυτό, έκατσα και διάβασα, και κυρίως κατέστρεψα πολλές εγκαταστάσεις, μέχρι να καταλάβω -φυσικά δεν ξέρω την τύφλα μου ακόμα-.
Επειδή λοιπόν, είμαι σίγουρος, πως θα ακολουθήσουν και πολλές ακόμα εγκαταστάσεις, ΠΡΕΠΕΙ να καταλάβεις την μέθοδο που είναι λίγο πολύ ίδια.
Μπορεί να αλλάζει ο εγκαταστάτης, αλλά η λογική και η μέθοδος είναι ΙΔΙΑ (αν εξαιρέσουμε στο θέμα της μεθόδου, τις διανομές arch & gentoo από όσες ξέρω).

Παρ' όλα αυτά, ξεκίνα και αν κολλήσεις κάπου, με συγκεκριμένες απορίες, μπορώ να σε βοηθήσω -φυσικά έως εκεί που ξέρω-.
Spoiler: show
Σημειώνω προς αποφυγή παρεξηγήσεων, πως ΔΕΝ έχω εγκατεστημένη την εν λόγω διανομή, αλλά μπορώ μέχρι εκεί που δεν θα καταστρέψω την εγκατάσταση στο πειραματόζωο-netbook μου να σε βοηθήσω.
Επίσης; προτείνω, πολύ διάβασμα στο forum της fedora. (αν τελικά σε ενδιαφέρει η διανομή).

Laptop :
Arch x64

Intel Core i5-2410M CPU @ 2.30GHz ‖ RAM 3943 MiB ‖ Acer JE70_HR - Acer Aspire 7750G
Netbook
Arch x64-[XFCE4]
Intel Atom CPU N455 1.66GHz ‖ RAM 983 MiB ‖ Hewlett-Packard 148A - HP Mini 110-3100
Άβαταρ μέλους
OPanos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό freefour » 05 Φεβ 2013, 13:07

Εχω διαλεξη δισκο στο Installation Destination (τον sdb) και στη συνεχεια Full disk summary and options. Μετα μου ανοιγη το παραθυρο Selected Disk οπου μεσα βρεισκω μονο τον δισκο που διαλεξαμε δηλαδη τον Hitachi sdb. Ειναι αυτος που μας ενδιαφερη και τον βλεπει ολον, δηλαδη: 476GB. Στο κατω μερος τις καρτελας βλεπω:
Remove (Που φυσικα δεν το παταω)
Close και
Set As Boot Devise.
Να πατησω το 3, δηλαδη Set As Boot Devise;
eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 03) ⋮ eth1: Realtek RTL-8139/8139C/8139C+ [10ec:8139] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
freefour
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό OPanos » 05 Φεβ 2013, 13:15

Φυσικά ναι, αφού εκεί θέλεις να εγκαταστήσεις τον grub και την fedora.

Laptop :
Arch x64

Netbook
Arch x64-[XFCE4]
Άβαταρ μέλους
OPanos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό freefour » 05 Φεβ 2013, 13:17

OPanos έγραψε:
Πιστεύω, πως δεν τον διάβασες τον σέντονο, αλλιώς θα είχες κάποιες απορίες συγκεκριμένες και όχι τους στυλ "πολύ μεγάλος για να τον ακολουθήσω.."

To Διαβασα μια ολο και τωρα εχω αποριες. Το οτι θα δωσουμε 10GB χωρο το εννοεις σαν παραδειγμα ετσι;
Άβαταρ μέλους
freefour
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό OPanos » 05 Φεβ 2013, 13:30

Φυσικά, τυχαίο μέγεθος αλλά κάτι παραπάνω από αρκετό για την κατάτμηση "/" της fedora.

Εσύ μπορείς να δώσεις ότι θέλεις, αλλά για πες, θα έχεις ξεχωριστή κατάτμηση "/home" ή την ίδια για όλες τις διανομές που έχεις σε αυτόν τον σκληρό.
Laptop :
Arch x64

Netbook
Arch x64-[XFCE4]
Άβαταρ μέλους
OPanos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό freefour » 05 Φεβ 2013, 13:43

Δεν ξερω για την κατατμηση /home τι εχω. Ας πουμε οτι θα εχω ενα home, δεν το σκεφτηκα αυτο, το αφηνω στην κριση σου, και θα μου εξηγησης να γινετε αργοτερα ποια θα ηταν η διαφορα. Εμενα με ενδιαφερη το grub να διαβαση τo fedora.
Oκ συνεχισα με Set As Boot Devise/Close και μετα Continue. Μου ανοιξε το Installation Option, βλεπω πως ενημερώνει πως απαιτούνται 2.7 GΒ χώρου για την εγκατάσταση, και επελεξα Standard Partition (εδω ειχα την εντυπωση οτι επιλεγω LVM αλλα για να το λες κατι θα ξερεις.) Τσεκαρισα το ''I dont need help'' και πατησα και ''reclaim Space.''
Εμφανιστεικε ο πινακας ''Manual Partitioning.''
Τωρα δεν πρεπει να βρω το partition /dev/sdb1 που εχει χωρο 223.61GB;
Άβαταρ μέλους
freefour
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό freefour » 05 Φεβ 2013, 13:49

OPanos έγραψε:
Κάτω δεξιά θα δεις μια επιλογή "reclaim Space"
Πάτα πάνω της.
Θα εμφανιστεί ένας "πίνακας" ο οποίος απεικονίζει:
Πάνω πάνω την νέα εγκατάσταση, από κάτω τις ήδη εγκατεστημένες διανομές (εμένα το στο netbook το bodhi μου το αναφέρει ως "Unknown linux".
Θα δεις λοιπόν, πως αναφέρει, πως για να δημιουργήσεις νέο διαμέρισμα πρέπει πατήσεις πάνω στο "+" στο κάτω αριστερό μέρος του πίνακα.
Ε, ας το πατήσεις λοιπόν..
Ανοίγει ένα πλαίσιο διαλόγου με τις εξής επιλογές:
Mount point (δλδ ως τι θα χρησιμοποιηθεί το διαμέρισμα αυτό) & Desired Capacity (δλδ τι μέγεθος θέλεις να έχει)..
Θα παρατηρήσεις επίσης πως στο κάτω αριστερό μέρος σου δείχνει και:
Available space & Total space.
Αν πατήσεις μέσα στο λευκό πλαίσιο δίπλα στην επιλογή "Mount Point" και αφού έχεις αποφασίσει πως θέλεις να το χρησιμοποιήσεις ως root (δλδ ως διαμέρισμα για το σύστημα αρχείων της f18), γράφεις /
Από κάτω επιλέγεις ως μέγεθος κάτι το οποίο ΔΕΝ θα είναι μεγαλύτερο της τιμής που έχει ο "Available space".
Αν τα κάνεις όλα αυτά σωστά (αν κάτι πάει στραβά, θα σε ενημερώσει με κάποιο μήνυμα ο εγκαταστάτης), μπορείς να πατήσεις το "Finish Partitioning".
Στην συνέχεια, αν είσαι ικανοποιημένος με τις υπόλοιπες επιλογές σου, πάτα πάνω στο "Begin installation"
και μπορείς να απολαύσεις την συνέχεια της εγκατάστασης του λειτουργικού που επέλεξες.

Εδω στον πινακα αυτο μπερδευομε τωρα αρκετα. Μπορεις να μου εξηγησης τι πρεπει να κανω για να βρω το partition που εχω το mint KDE, και πως θα το κανω διαγραφη και να ορισω ''/'' σημειο επαφης;
Άβαταρ μέλους
freefour
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό OPanos » 05 Φεβ 2013, 13:52

Διαβάζω πάλι τα έως τώρα posts, ώστε να βρω και εγώ το partition του mint, και κάνω edit εδώ.

EDIT
Μπορείς να πάρεις ένα screenshot της οθόνης ή μια φωτογραφία από το κινητό σου που είσαι σε φάση ορισμού/δημιουργίας partition, ώστε να μην κάνουμε καμιά χαζομάρα?
Για να είμαστε σίγουροι το λέω.

Πρέπει να επιλέξεις το διαμέρισμα με μέγεθος 223.61GiB -μόλις το επιλέξεις θα δεις δεξιά ως επικεφαλίδα το "όνομά του, δλδ θα πρέπει να λέει sdb1 -ΑΝ δεν το λέει υπάρχει θέμα-.,
στο αριστερό μέρος θα εμφανιστεί ένας πίνακας με επιλογές.
Πάτα στο reformat, Δώσε ένα label -ας πούμε Fedora18-, στο desired capacity αν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις όλο άστο όπως έχει, και στο Mount point γράψε το /

Αν πατήσεις Apply changes θα δεις το νέο partition, και αν πατήσεις Finish partitioning θα προχωρήσεις.
Τελευταία επεξεργασία από OPanos και 05 Φεβ 2013, 14:06, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Laptop :
Arch x64

Netbook
Arch x64-[XFCE4]
Άβαταρ μέλους
OPanos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας