Κάνε και εσύ, τις ερωτήσεις σου σχετικά με την τεχνολογία!

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Κάνε και εσύ, τις ερωτήσεις σου σχετικά με την τεχνολογί

Δημοσίευσηαπό M.Jackson » 24 Ιουν 2011, 10:00

Ναι αλλά ο Browser - Chromium - σε προειδοποιεί ότι ο σύνδεσμος ανοίγει ένα πρόγραμμα. Όλα εξαρτώνται από τον χρήστη αλλά μια ιστοσελίδα δεν μπορεί να μολύνει το Linux πιστεύω.
Άβαταρ μέλους
M.Jackson
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Qdata » 24 Ιουν 2011, 10:03

M.Jackson έγραψε:Ναι αλλά ο Browser - Chromium - σε προειδοποιεί ότι ο σύνδεσμος ανοίγει ένα πρόγραμμα. Όλα εξαρτώνται από τον χρήστη αλλά μια ιστοσελίδα δεν μπορεί να μολύνει το Linux πιστεύω.

Αυτό λέω!Εσύ θα πρέπει να δώσεις την άδεια για να τρέξει ένα script-εντολή-πρόγραμμα κτλ στο σύστημά σου.
Συνήθως αυτοί οι "ιοί" στο Linux οφείλονται στην άγνοια του χρήστη! ;)
Linux User: #530165
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.04 32bit σε Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz
(Notebook) Προδιαγραφές ⇛ 2x Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz │ 1016MB │ HDA-Intel - HDA Intel -- USB-Audio - USB AUDIO│ 1024x600 pixels
Νέος στο Linux?Οδηγοί - How to - Tutorials
Qdata
powerTUX
powerTUX

IRC: dimos
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό medigeek » 24 Ιουν 2011, 10:16

M.Jackson έγραψε:Ναι αλλά και πάλη οι ιστοσελίδες δεν μπορούν να μολύνουν το Linux

Ε.. δεν είμαι απόλυτα σίγουρος γι' αυτό. Υπάρχουν σφάλματα που επιτρέπουν σε κάποιον να εκτελέσει οποιαδήποτε εντολή θέλει μέσω του browser.
Τα σφάλματα λέγονται "arbitrary code execution vulnerability" (ή "remote code execution"): http://www.google.com/search?q=arbitrary+code+execution -- http://en.wikipedia.org/wiki/Arbitrary_code_execution
Τυχαίο παράδειγμα για linux: http://www.iss.net/security_center/refe ... cution.htm

Qdata έγραψε:Πριν εκτελεστεί κάτι πρέπει και εσύ να το επιτρέψεις.

Αν μιλάμε γενικά για οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα, τότε πρέπει να το επιτρέψεις εσύ ή το σύστημα σου. Για παραδειγμα το windows xp δεν έλεγχε ποιες εντολές εκτελούνται και μπορούσε ο καθένας να εκτελέσει όποια εντολή ήθελε. Οι συνηθισμένες εγκαταστάσεις του windows xp ήταν ένας λογαριασμός διαχειριστή (full privileges) και μάλιστα χωρίς κωδικό.

Τώρα με την εισαγωγή της ερώτησης "Θέλετε να τρέξετε το αρχείο", το πρόβλημα εναποτίθεται στο χρήστη, που και πάλι.. βρίσκει ένα αρχείο madonna_naked.jpg.exe, πατάει "Yes" για να δει τη Μαντόνα γυμνή και παράλληλα τρέχει και το προγραμματακι που του κλέβει όλους τους κωδικούς.
Κύπριος; Κόπιασε στο ubuntu-cy! ┃ Launchpad Debian Github
Οδηγός για νεοεισερχόμενους -- Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu

1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-21-generic 64bit (en_US.UTF-8, GNOME cinnamon2d), Ubuntu 3.5.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core2 Duo CPU E6550 2.33GHz ‖ RAM 5970 MiB ‖ MSI MS-7235
4 nVidia G73 [GeForce 7300 GT] [10de:0393] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
medigeek
Freedom
Freedom

Launchpad: medigeek
IRC: savvas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό M.Jackson » 25 Ιουν 2011, 22:33

Νέα απορία, πόσο ασφαλές μπορεί να είναι η κρυπτογράφηση MD5 μίας και υπάρχουν αλγόριθμοι που τον σπάνε; Τελικά έχω δίκαιο που επιμένω να φτιάχνω τους δικούς μου αλγόριθμους;
Άβαταρ μέλους
M.Jackson
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 26 Ιουν 2011, 02:14

M.Jackson έγραψε:Νέα απορία, πόσο ασφαλές μπορεί να είναι η κρυπτογράφηση MD5 μίας και υπάρχουν αλγόριθμοι που τον σπάνε; Τελικά έχω δίκαιο που επιμένω να φτιάχνω τους δικούς μου αλγόριθμους;

Το καλύτερο κρυπτοσύστημα του κόσμου να έχεις αγαπητέ φίλε. Αν το κλειδί σου είναι αδύναμο και κακοσχηματισμένο εισαι εκτεθειμένος.
Υπάρχει λογισμικο που σπάει κωδικούς. Αρκεί να έχεις την σύνοψη του κωδικού.
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 σε Dual Boot με Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 540 @3.07Ghz (64bit)
RAM : Kingston 2GB
HDD : Coreshare 500GB
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

IRC: Star_Light
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό M.Jackson » 27 Ιουν 2011, 22:59

Ναι συμφωνώ φίλε Star_Light.
Γράφω μια ιστοσελίδα σε php, χωρίς να έχω ιδέα από ασφάλειες σε συστήματα αλλά μόνο προγραμματιστική γνώση θα καταφέρω να έχω ασφαλές σύστημα; αμφιβάλω τι πρέπει να διαβάσω για να μπορώ να έχω γνώση για αυτό που ανάφερα;
Άβαταρ μέλους
M.Jackson
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό medigeek » 28 Ιουν 2011, 03:45

http://www.php.net/manual/en/function.sha1.php
http://php.net/manual/en/function.crypt.php

Βασικά αυτό που συστήνουν είναι να μπει το salt (text string με επιπλέον χαρακτήρες). Για παράδειγμα θα δέχεσαι τον κωδικό που έγραψε ο χρήστης "password", και το sha1() να δημιουργεί ένα hash από το text string "password" συν το "moomoo" (το "moomoo" είναι το salt).

Παρόμοιος τρόπος:
Κώδικας: Επιλογή όλων

$salt = 'ticket-ABC-XYZ-012'; // a random text string
$password = 'this_is_what_user_typed'; // user-input password
echo sha1( sha1($password) . sha1($salt) ); // result: hash text string

Με αυτή τη μέθοδο (salt + (md5 ή sha1 ή άλλο)) και να σου κλέψουν το hashed ("crypted") κωδικό από τη βάση δεδομένων, δε θα μπορούν να το συγκρίνουν με γνωστά hashes κωδικών όπως "admin", "root", επειδή δεν μπορούν να βρουν τον αληθινό κωδικό χωρίς τον αλγόριθμο.
Δηλαδή και "admin" να είναι ο κωδικός, το hash με το salt θα το προστατεύσει (αν δεν ξέρει τον αλγόριθμο του αρχείου php).
Κύπριος; Κόπιασε στο ubuntu-cy! ┃ Launchpad Debian Github
Οδηγός για νεοεισερχόμενους -- Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu

1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-21-generic 64bit (en_US.UTF-8, GNOME cinnamon2d), Ubuntu 3.5.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core2 Duo CPU E6550 2.33GHz ‖ RAM 5970 MiB ‖ MSI MS-7235
4 nVidia G73 [GeForce 7300 GT] [10de:0393] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
medigeek
Freedom
Freedom

Launchpad: medigeek
IRC: savvas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 28 Ιουν 2011, 05:33

M.Jackson έγραψε:Ναι συμφωνώ φίλε Star_Light.
Γράφω μια ιστοσελίδα σε php, χωρίς να έχω ιδέα από ασφάλειες σε συστήματα αλλά μόνο προγραμματιστική γνώση θα καταφέρω να έχω ασφαλές σύστημα; αμφιβάλω τι πρέπει να διαβάσω για να μπορώ να έχω γνώση για αυτό που ανάφερα;

θα πρεπει να διαβασεις την τεκμηριωση της php για την ασφαλεια.
Γενικα κάθε έκδοση ειτε στον apache ειτε στην php έχει οδηγίες ασφάλειας.
Σου δωσε ο medigreek χρησιμους συνδεσμους
Τελευταία επεξεργασία από Star_Light και 28 Ιουν 2011, 05:40, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 28 Ιουν 2011, 05:37

medigeek έγραψε:http://www.php.net/manual/en/function.sha1.php
http://php.net/manual/en/function.crypt.php

Βασικά αυτό που συστήνουν είναι να μπει το salt (text string με επιπλέον χαρακτήρες). Για παράδειγμα θα δέχεσαι τον κωδικό που έγραψε ο χρήστης "password", και το sha1() να δημιουργεί ένα hash από το text string "password" συν το "moomoo" (το "moomoo" είναι το salt).

Παρόμοιος τρόπος:
Κώδικας: Επιλογή όλων

$salt = 'ticket-ABC-XYZ-012'; // a random text string
$password = 'this_is_what_user_typed'; // user-input password
echo sha1( sha1($password) . sha1($salt) ); // result: hash text string

Με αυτή τη μέθοδο (salt + (md5 ή sha1 ή άλλο)) και να σου κλέψουν το hashed ("crypted") κωδικό από τη βάση δεδομένων, δε θα μπορούν να το συγκρίνουν με γνωστά hashes κωδικών όπως "admin", "root", επειδή δεν μπορούν να βρουν τον αληθινό κωδικό χωρίς τον αλγόριθμο.
Δηλαδή και "admin" να είναι ο κωδικός, το hash με το salt θα το προστατεύσει (αν δεν ξέρει τον αλγόριθμο του αρχείου php).

Αν ο κωδικος ειναι ελεινος και τελειως κακοσχηματισμενος δεν χρειαζεται να ξερει την κρυπτογραφικη συναρτηση η οποια παράγει την σύνοψη.
Μπορει να το τρέξει στο JTR (John The Ripper) και να του το βρει μεσα σε 1 λεπτο... Για αυτο λεμε να μην βάζουν σαν κωδικους λέξεις που ειναι κανονικες λεξεις σε οποιαδηποτε γλωσσα του κοσμου. Το JTR εγκαθισταται μαζι με ενα αρχειο που έχει μεσα για dictionary attack έχει έτοιμες λέξεις κτλπ.

Το να έχεις την σύνοψη δίνει δυνατότητες... Αυτο νομιζω ηταν και ενα λαθος - κενο στην ψηφιακη υπογραφη? Και για αυτο δημιουργηθηκαν τα ψηφιακα πιστοποιητικα??? Κατι τετοιο εχω καιρο να πιασω θεωρια ασφαλειας που να τα προλαβεις ολα με την C παιδευομαι αυτο το καιρο
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό M.Jackson » 28 Ιουν 2011, 08:51

Ναι medigeek αλλά στο αρχείο php που κάνει login ο χρήστης εκεί είναι εκτεθειμένα το username και το password του host μου. Ξέρω πως αυτά τα αρχεία γίνονται κρυπτογράφηση αλλά δεν ξέρω πώς. Επίσης είναι σωστή μέθοδος να υπάρχει ο κωδικός μέσα σε ένα php αρχείο που συνδέετε με την MySQL;

Star_Light σύμφωνοι αλλά το cracing με την μέθοδο Dictionary attack δεν είναι τόσο εύκολο να σπάσει κωδικό αν ένας κωδικός κρυπτογραφηθεί σε άγνωστο αριθμό (επαναλήψεων) και άγνωστο αλγόριθμο φαντάζει αδύνατο.
Άβαταρ μέλους
M.Jackson
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας