έγραψε:Θα προσπαθήσω να μαζέψω τα πιο σχετικά από αυτά που ειπώθηκαν.
mangelasakis έγραψε:
ρε παιδιά εγώ από τότε που έβαλα ubuntu δεν με έχει απασχολίσει ποτέ το θέμα ασφάλειας. Δεν λέω ότι είναι 100% ασφαλές αλλά με την ίδια χρήση και τις ίδιες λειτουργίες που έκανα και πριν βάλω ubuntu και είχα windows δεν έχω κανένα πρόβλημα ώς τώρα... Ούτε από flashάκι ούτε από προγράμματα ούτε από αρχεία που κατεβάζω από το internet. Ενώ με τα windows κάθε βδομάδα θα μου εμφάνιζε και κάτι το antivirus και κάθε 6μηνο περίπου χρειαζόμουν φορμάτ...
Αυτό που λες είναι όντως ένα δείγμα, αλλά δεν τα λέει όλα. Σε προσωπικό μου υπολογιστή με windows έχει να μπει ιός, τουλάχιστον μια 5ετία. Αν τηρείς τα βασικά, δεν είναι πια και τόσο εύκολο. (Βέβαια τελευταία τα χρησιμοποιώ ελάχιστα).
Και εγώ εδώ και 2 χρόνια δεν έχω κολίσει ποτέ ιό επειδή σχεδόν δεν μπαίνω ποτέ στα windows και όποτε μπαίνω παίζω κανένα παιχνιδάκι ή χρησιμοποιώ κάποια συγκεκριμένα προγράμματα χωρίς να κάνω περιήγηση στο internet και χωρίς να κάνω download... Αν έκανες ότι κάνεις στο linux και στα windows τότε όπως και όλος ο κόσμος θα σε ενοχλούσε κάθε βδομάδα σχεδόν το antivirus για κάποιο virus, malware και όλα τα σχετικά. 5 χρόνια δεν θα έχεις κολίσει επειδή δεν τα δουλεύεις μάλλον τα windows... Δεν γίνετε όλος ο κόσμος να κολάει ιούς και εσύ να μην κολάς... Κάποιος λέει ψέματα....
έγραψε:mangelasakis έγραψε:
Ωστώσο επειδή πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν είναι ασφαλές το linux, θυμάμαι που γινόταν διαγωνισμός από τις εταιρίες προκαλώντας όποιον cracker ήθελε να σπάσει το λειτουργικό με αντάλαγμα ή τον υπολογιστή η μία θέση εργασίας στην εταιρία... Και θυμάμαι ότι τα windows τα έσπαγαν για πλάκα ενώ το linux με τίποτα... Μόλις το ξαναβρώ αυτό το άρθρο θα το δημοσιεύσω...
Ένα διάσημο διαγωνισμό που ξέρω είναι το Pwn2Own. Το 2008 έγινε μια κόντρα και όντως άντεξε το ubuntu, αλλά αν διαβάσεις θα δεις ότι και τα vista πήγαν σχετικά καλά. Το ενδιαφέρον είναι ότι έσπασε αμέσως το OSX, το οποίο είναι unix based. Όπως λέει και το άρθρο, σίγουρα υπάρχει και θέμα με τη δημοσιότητα κ.λ.π
http://www.zdnet.com/blog/security/pwn2 ... ly-won/995
Αυτός ο διαγωνισμός ότι σκοπιμότητα και αν έχει δείχνει ότι σε σχέση με τα άλλα λειτουργικά το linux είναι το πιο ασφαλές... Αν όχι τότε θα έκανε και η microsoft και η apple ανάλογους διαγωνισμούς ώστε να προωθήσουν το λειτουργικό τους... Γιατί όμως δεν το κανουν???? Και όσο για το OSX ναι είναι unix αλλά δεν είναι open source όπως το linux... Όλα τα λειτουργικά συστήματα είναι μία παραλαγή, μια διαφοροποιημένη έκδοση του unix.... Ακόμη και τα ίδια τα windows όταν δημιουργίθηκαν ήταν μία παραλλαγή του unix με το περίφημο ms-dos... Πήραν πυρήνα unix τον επεξεργάστικαν και έφτιαξαν το ms-dos... Αλλά καμία σχέση με open source και καμία σχέση με linux... Το linux ήταν πάντα open source και πάντα ακολουθούσε μια πορεία και μία τακτική και στρατιγική με προσεγμένα και σταθερά βήματα από τους προγραμματιστές που το οδήγησε να είναι αυτή την στιγμή το πιο προηγμένο λειτουργικό σύστημα , το πιο ασφαλές και πάντα open source με όλα τα πλεονεκτήματα του... Ελπίζω να μην διαφωνείς σε αυτό...
έγραψε:mangelasakis έγραψε:
Και δεν γίνετε να εκτελεστεί τίποτα από μόνο του όπως στα winidows...
Αυτό που λες και έχω δει να αναφέρουν κι άλλοι, απλά δεν ισχύει. Τα worms είναι η πιο κλασική περίπτωση. Τρέχεις μια δικτυακή υπηρεσία (http, smtp, ftp, samba, ssh, mySQL,...) που έχει μια ευπάθεια, την εκμεταλλεύεται το worm και εγκαθίσταται στον υπολογιστή χωρίς να κάνεις τίποτα. Αυτό δεν είναι πρόβλημα των windows μόνο. Εννοείται ότι στη θέση του worm, μπορεί να είναι κάποιος άνθρωπος.
Σίγουρα το linux επειδή είναι open source μπορείς σε μηδέν χρόνο σαν διαχειρηστής του συστήματος να το καταστρέψεις και να πειράξεις τα πάντα και να κάνεις ότι αλχυμεία θέλεις... (Αλλά αυτό είναι πλεονέκτημα για το linux και όχι μειονέκτημα... Γιατί εκτός ότι μπορείς να το πειράξεις και να το βελτιώσεις και να το διαφοροποιήσεις όπως θέλεις σου δίνετε και η δυνατότητα να το επιδιορθώσεις σε περίπτωση κάποιου προβλήματος κάτι που τα άλλα λειτουργικά δεν το παρέχουν) Δεν χρειάζεσαι κάποιο worm για αυτό... Όπως είπες και εσύ στην θέση του worm πρέπει να είναι κάποιος άνθρωπος , αλλιώς ως τώρα δεν ξέρω και δεν έχω ακούσει καμία τέτοια περίπτωση που αναφέρεις και αν κάποτε υπήρχαν και τέτοιες περιπτώσεις εντοπίστηκαν και διορθώθηκαν σε μηδέν σχεδόν χρόνο...
Και αν θέλετε την γνώμη μου περί ασφάλειας του linux ... Ναι είναι το πιο ασφαλές λειτουργικό σύστημα που υπάρχει... Ακόμη και αν έχει κάποια κενά ασφάλειας αυτά δεν είναι γνωστά και είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν από τον κάθε cracker γιατί σίγουρα αν ήταν τόσο εμφανή τότε όλο και κάποιος θα τα είχε εντοπίσει και θα τα είχε επιδιορθώσει... Γιατί όπως είπα και παραπάνω το παραμικρό πρόβλημα και αν εντοπιστεί τότε επιδιορθώνετε πολύ γρήγορα και με ένα απλό update αφού μπορείς να κάνεις αναβάθμιση ακόμη και τον ίδιο τον πηρύνα... Ενώ στα άλλα λειτουργικά πρέπει οι ίδιοι οι developers να βρούν αυτά τα κενά ασφαλείας και να τα διορθώσουν συνίθως με μία νέα έκδοση του λειτουργικού και ο απλός χρήστης για να το επιδιορθώσει απλά θα πρέπει να ξαναπληρώσει για να αγοράσει το καινούργιο λειτουργικό που θα βγει σε μερικά χρόνια... Και ως τότε ο απλός χρήστης μένει με τα κενά ασφαλείας... Και για να τα διορθώσει πρέπει να πληρώσει και από πάνω....
Για αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι ναι το linux αγγίζει το άτρωτο και ακόμη και αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα αυτό δεν επιρρεάζει τους απλούς χρήστες αλλά μόνο τους developers που το εντοπίζουν και το διορθώνουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να πάρει καμία διάσταση και χωρίς καν να το εντοπίσει κάποιος χρήστης ή cracker και να δημιουργίσει περεταίρω προβλήματα...