Learner έγραψε:Μου θυμίζει λίγο
wubi . Άντε ημι-
wubi .
Oμολογώ πως δεν έχω κάνει ποτέ εγκατάσταση με το
wubi για να γνωρίζω τις λεπτομέρειες, αλλά το
wubi δεν έχει σχέση με τον τύπο του filesystem, αλλά με τον τρόπο εγκατάστασης.
Η εγκατάσταση γίνεται σχεδόν "εικονικά" στο ίδιο partition που υπάρχει και το Windows.
Στην εκκίνηση με την επιλογή Ubuntu, φορτώνεται μία εικόνα Linux, η οποία υπάρχει στον C.
Learner έγραψε:Αλλά μόνο στην ιδέα πως το Ubuntu "κάθεται" επάνω σε NTFS (έστω και μόνο οι ρυθμίσεις του χρήστη) , ότι πρόβλημα παρουσιαζόταν θα το απέδιδα εκεί
Eδώ συμφωνώ με το κομμάτι πριν το κόμμα.
Δεν ακούγεται ιδανικό, να έχεις Ubuntu με partition του /home σε NTFS, ενώ υπάρχει η επιλογή του ext4, που είναι native για Linux. Βέβαια το ιδανικό θα ήταν να μην είχε καθόλου windows και να μην τα χρειαζόταν γενικά.
Για το κομμάτι μετά το κόμμα, φυσικά εξαρτάται από την φύση του προβλήματος. Αν υπάρχει πρόβλημα στον ήχο, στο boot, στα προγράμματα και στην χρήση των πόρων και τα σχετικά, δεν θα το αποδόσεις (όχι εσύ, γενικά μιλάω) στο ότι το partition του /home είναι NTFS.
Aν υπάρχει πρόβλημα σε ταχύτητες μεταφοράς, τότε ναι, η πιθανότητα να ευθύνεται ο τύπος του partition, είναι η μεγαλύτερη.
Η ταχύτητα αλληλεπίδρασης του συστήματος με τον δίσκο θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη αν το partition ήταν ext4. Όμως, το ότι σε NTFS, είναι πιο αργό από ότι σε ext4, δεν το καθιστα απαραίτητα "αργό". Απλά όχι τόσο γρήγορο, όσο σε ext4.
Toυλάχιστον εγώ, γενικά δεν έχω συναντήσει πρόβλημα σε ήδη mounted partitions, που η αιτία του προβλήματος να είναι ο τύπος.
Όλα έχουν να κάνουν με λανθασμένες ρυθμίσεις, modules και τα σχετικά.
Πάντως, εάν γνώριζα την εναλλακτική του προγράμματος που ανέφερες, θα πρότεινα αυτό, εφόσον είναι εύκολο στην χρήση και σου "λύνει" τα χέρια. Ουσιαστικά, έχεις "και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο".

evolgen έγραψε:Τώρα που το σκέφτομαι, ένας άλλος λόγος να μην βάλει NTFS στο Ubuntu είναι γιατί στο NTFS δεν μπορείς να ορίσεις τις permissions (rwx).
Ναι αυτό είναι σωστό! Αν και δεν το γνώριζα. Είχα την εντύπωση πως το πρόβλημα υπήρχε στα FAT, που δεν έχουν ούτε permissions ούτε owner.
EDIT@kritiΠάντως, οποιοδήποτε πρόβλημα και αν αντιμετωπίσεις, που σχετίζεται με τον τύπο του partition (ΝTFS), απολογούμαι και αναλαμβάνω την ευθύνη. Δεν γνώριζα ούτε σκεφτηκα τις εναλλακτικές προτάσεις των
Learner,
evolgen και
fkol k4. Τελευταία φορά που είχα Windows στον υπολογιστή μου έστω με dual-boot ήταν πριν 2+ χρόνια (με μοναδικό αρνητικό, το ότι δεν μπορώ να παίξω πλέον το Prototype

) και δεν γνωρίζω λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στο Windows.
Aν κρίνεις ότι καλύτερα να έχεις ext4 (που αντικειμενικά είναι καλύτερο) μπορείς να ξανακάνεις την διαδικασία εγκατάστασης από το LiveCD (ακριβώς όπως την έκανες και πριν, χωρίς το κομμάτι του Disk Management, αφού τα partitions υπάρχουν ήδη) και να ρυθμίσεις το partition του /home να είναι ext4. Δεν θα είναι μεγάλη "ταλαιπωρία", αφού η εγκατάσταση είναι νέα και "άδεια".