φοιτητικο λαπτοπ

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: φοιτητικο λαπτοπ

Δημοσίευσηαπό evolgen » 15 Σεπ 2012, 19:23

Τώρα που το σκέφτομαι, ένας άλλος λόγος να μην βάλει NTFS στο Ubuntu είναι γιατί στο NTFS δεν μπορείς να ορίσεις τις permissions (rwx). Έτσι σε περίπτωση που -λέμε τώρα- ήθελε να γράψει ένα script και να το εκτελέσει, θα έπρεπε να γράψει
Κώδικας: Επιλογή όλων
python ./myscript.py

αντί
Κώδικας: Επιλογή όλων
./myscript.py

Off topic:
Τώρα θυμήθηκα πως είχα γράψει ένα Perl script για να κατεβάζω webcomics και το είχα βάλει σε εξωτερικό σκληρό, φορμαρισμένο με ntfs. Και αναζητούσα στην αρχή το λόγο που δεν εκτελούταν το script ενώ εγώ του έβαζα την x flag. :mrgreen:
Το να μειώνεις ένα έργο ελεύθερου λογισμικού, επειδή θεωρείς το δικό σου καλύτερο,
είναι απαράδεκτη συμπεριφορά και δε συμβαδίζει με τις αρχές του ελεύθερου λογισμικού.

Γνώσεις Linux: Μέτριο++ ┃ Προγραμματισμός: Perl, R, Python, SQL, C, Common Lisp, BashΑγγλικά: Άριστα

1. Ubuntu 14.04 trusty
2. Intel Core i7-3520M CPU @ 2.90GHz ‖ RAM 7892 MiB
3. Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
4. eth0: Broadcom NetXtreme BCM57765 Gigabit Ethernet PCIe [14e4:16b4] (rev 10) ⋮ eth1: Broadcom BCM4331 802.11a/b/g/n [14e4:4331] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
evolgen
daemonTUX
daemonTUX

IRC: bioevolgenec
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 15 Σεπ 2012, 19:28

Υπάρχει ακόμα πιο απλή λύση.
Με το Ubuntu-tweak, μπορείς να ρυθμίσεις που θα βρίσκονται οι φάκελοι αρχείων του λειτουργικού (Downloads, videos, κτλ).
Μπορείς να κάνεις τη ρύθμιση ώστε να χρησιμοποιούνται κατευθείαν οι φάκελοι της εγκατάστασης των windows.
Αν πχ κατεβάζεις μια φωτογραφία και την αποθηκεύεις στον φάκελο "Pictures", αυτός να είναι ο "Pictures" των windows.
Ούτε ntfs στο Ubuntu ούτε γιατροσόφια τύπου Ext2Read και όλοι διαβάζουν τα πάντα.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kriti » 15 Σεπ 2012, 19:34

eliasps έγραψε:
kriti έγραψε:ευχαριστω πολυ! το εφτιαξα! γινεται να εχουμε κοινο φακελο windows ubuntu ??

Όταν λες το έφτιαξες, εννοείς την συρρίκνωση του partition από το Disk Μanagement, ή γενικά τελείωσες την διαδικασία του Dual-boot;
Εγκατέστησες και το Ubuntu και όλα λειτουργούν σωστά;

Ναι ολα οκ
manjaro - hp pavilion -geforce 7400 -1,73 dualcore
Άβαταρ μέλους
kriti
daemonTUX
daemonTUX

IRC: kriti
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 15 Σεπ 2012, 19:40

Learner έγραψε:Μου θυμίζει λίγο wubi . Άντε ημι-wubi .

Oμολογώ πως δεν έχω κάνει ποτέ εγκατάσταση με το wubi για να γνωρίζω τις λεπτομέρειες, αλλά το wubi δεν έχει σχέση με τον τύπο του filesystem, αλλά με τον τρόπο εγκατάστασης.
Η εγκατάσταση γίνεται σχεδόν "εικονικά" στο ίδιο partition που υπάρχει και το Windows.
Στην εκκίνηση με την επιλογή Ubuntu, φορτώνεται μία εικόνα Linux, η οποία υπάρχει στον C.

Learner έγραψε:Αλλά μόνο στην ιδέα πως το Ubuntu "κάθεται" επάνω σε NTFS (έστω και μόνο οι ρυθμίσεις του χρήστη) , ότι πρόβλημα παρουσιαζόταν θα το απέδιδα εκεί

Eδώ συμφωνώ με το κομμάτι πριν το κόμμα.
Δεν ακούγεται ιδανικό, να έχεις Ubuntu με partition του /home σε NTFS, ενώ υπάρχει η επιλογή του ext4, που είναι native για Linux. Βέβαια το ιδανικό θα ήταν να μην είχε καθόλου windows και να μην τα χρειαζόταν γενικά. :P

Για το κομμάτι μετά το κόμμα, φυσικά εξαρτάται από την φύση του προβλήματος. Αν υπάρχει πρόβλημα στον ήχο, στο boot, στα προγράμματα και στην χρήση των πόρων και τα σχετικά, δεν θα το αποδόσεις (όχι εσύ, γενικά μιλάω) στο ότι το partition του /home είναι NTFS.

Aν υπάρχει πρόβλημα σε ταχύτητες μεταφοράς, τότε ναι, η πιθανότητα να ευθύνεται ο τύπος του partition, είναι η μεγαλύτερη.
Η ταχύτητα αλληλεπίδρασης του συστήματος με τον δίσκο θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη αν το partition ήταν ext4. Όμως, το ότι σε NTFS, είναι πιο αργό από ότι σε ext4, δεν το καθιστα απαραίτητα "αργό". Απλά όχι τόσο γρήγορο, όσο σε ext4.

Toυλάχιστον εγώ, γενικά δεν έχω συναντήσει πρόβλημα σε ήδη mounted partitions, που η αιτία του προβλήματος να είναι ο τύπος.
Όλα έχουν να κάνουν με λανθασμένες ρυθμίσεις, modules και τα σχετικά.

Πάντως, εάν γνώριζα την εναλλακτική του προγράμματος που ανέφερες, θα πρότεινα αυτό, εφόσον είναι εύκολο στην χρήση και σου "λύνει" τα χέρια. Ουσιαστικά, έχεις "και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο". :thumbup:

evolgen έγραψε:Τώρα που το σκέφτομαι, ένας άλλος λόγος να μην βάλει NTFS στο Ubuntu είναι γιατί στο NTFS δεν μπορείς να ορίσεις τις permissions (rwx).

Ναι αυτό είναι σωστό! Αν και δεν το γνώριζα. Είχα την εντύπωση πως το πρόβλημα υπήρχε στα FAT, που δεν έχουν ούτε permissions ούτε owner.

EDIT
@kriti
Πάντως, οποιοδήποτε πρόβλημα και αν αντιμετωπίσεις, που σχετίζεται με τον τύπο του partition (ΝTFS), απολογούμαι και αναλαμβάνω την ευθύνη. Δεν γνώριζα ούτε σκεφτηκα τις εναλλακτικές προτάσεις των Learner, evolgen και fkol k4. Τελευταία φορά που είχα Windows στον υπολογιστή μου έστω με dual-boot ήταν πριν 2+ χρόνια (με μοναδικό αρνητικό, το ότι δεν μπορώ να παίξω πλέον το Prototype :( ) και δεν γνωρίζω λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στο Windows.
Aν κρίνεις ότι καλύτερα να έχεις ext4 (που αντικειμενικά είναι καλύτερο) μπορείς να ξανακάνεις την διαδικασία εγκατάστασης από το LiveCD (ακριβώς όπως την έκανες και πριν, χωρίς το κομμάτι του Disk Management, αφού τα partitions υπάρχουν ήδη) και να ρυθμίσεις το partition του /home να είναι ext4. Δεν θα είναι μεγάλη "ταλαιπωρία", αφού η εγκατάσταση είναι νέα και "άδεια".
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kriti » 15 Σεπ 2012, 22:55

Ειναι ολα οκ εφτιαξα και εναν φακελο στα windows τον βλεπει κανονικα το ubuntu .Σημερα ηταν και η πρωτη επαφη με unity και εχω χασει τον μπουσουλα.Synaptic και αλλα διαφορα που εχει η 10.10 μου δεν τα ειδα αλλα το βρισκω λειτουργικο μεχρι στιγμης και με καλη αποκριση.
Άβαταρ μέλους
kriti
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 15 Σεπ 2012, 23:08

kriti έγραψε:Ειναι ολα οκ εφτιαξα και εναν φακελο στα windows τον βλεπει κανονικα το ubuntu .Σημερα ηταν και η πρωτη επαφη με unity και εχω χασει τον μπουσουλα.Synaptic και αλλα διαφορα που εχει η 10.10 μου δεν τα ειδα αλλα το βρισκω λειτουργικο μεχρι στιγμης και με καλη αποκριση.

Ναι, το Synaptic δεν είναι προεγκατεστημένο στην 12.04 και δεν καταλαβαίνω τον λόγο, γιατί είναι πολύ χρήσιμο.
Μπορείς να το εγκαταστήσεις από το Software Center αυτό και γενικά ότι λείπει από την 10.10 και πιστεύεις ότι καλό είναι να υπάρχει στην 12.04.
Ειδικά για το Synaptic, ήταν το πρώτο πρόγραμμα που εγκατέστησα, μόλις έβαλα την 12.04.
To Unity, είναι θέμα συνήθειας. Πιστεύω με την χρήση, το συνηθίζεις και αποκτάς ευχέρεια σχετικά εύκολα. Αλλά αυτό ίσως να είναι υποκειμενικό.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 15 Σεπ 2012, 23:49

eliasps έγραψε:Ειδικά για το Synaptic, ήταν το πρώτο πρόγραμμα που εγκατέστησα, μόλις έβαλα την 12.04.

+1
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 16 Σεπ 2012, 13:46

κάνοντας εγκατάσταση το gnome-desktop-environmet θα εγκατασταθούν όλα τα προγράμματα που είχε στο 10.10 τα οποία λείπουν από το 12.04. Επίσης θα εγκατασταθούν και 2 νέα γραφικά περιβάλλοντα το gnome-shell και το gnome-fallback. To gnome-shell είναι η εξέλιξη του γραφικού περιβάλλοντος που είχε το ubuntu 10.10 ενώ το gnome-fallback είναι παρόμοιο με το γραφικό περιβάλλον που είχε το ubuntu 10.10.
To unity είναι ένα νέο γραφικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η canonical... Οπότε από το login screen θα μπορείς να επιλέξεις ποιο από όλα τα γραφικά περιβάλλοντα θέλεις να δουλέψεις.

Υγ:με τον ίδιο τρόπο μπορείς να εγκαταστήσεις και άλλα γραφικά περιβάλλοντα όπως το KDE,xfce κλπ.
Spoiler: show
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kriti » 16 Σεπ 2012, 14:41

Off topic:
Της εβαλα και το gnome αλλα μεχρι εκει μην την μπερδεψω περισσοτερο! Ισως αργοτερα αν και εγω με το kde δεν καταφερα παρα τις προσπαθειες μου να εξοικειωθω ποτε.
Και κατι αλλο στο Gnome εχω καποια applets οπως στην φωτο στην μπαρα γινεται να προστεθουν στο Unity?

Άβαταρ μέλους
kriti
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 16 Σεπ 2012, 15:27

kriti έγραψε:Και κατι αλλο στο Gnome εχω καποια applets οπως στην φωτο στην μπαρα γινεται να προστεθουν στο Unity?

Μπορείς να βάλεις ό,τι γουστάρεις στο Unity με whitelisting κατά τις οδηγίες στο
http://www.omgubuntu.co.uk/2011/03/how- ... untu-11-04
Είχαμε αναφερθεί και στο φόρουμ για το whitelist.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας