MAC ή LINUX

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

MAC / linux

MAC
12
15%
Linux
66
85%

Σύνολο ψήφων : 78

Re: MAC ή LINUX

Δημοσίευσηαπό koukouvaou » 07 Ιαν 2010, 01:14

To tread άρχισε να μοιάζει με αρκετά άλλα.
Η απάντηση στο ερώτημα πρέπει να συνυπολογίσει και τα φράγκα για να έχει νόημα.
Ένα μηχάνημά επιπέδου

Κατασκευαστής Επεξεργαστή: AMD
Ονομασία Επεξεργαστή: 965
Τεχνολογία Επεξεργαστή: Phenom II X4
Ταχύτητα Επεξεργαστή: 3.40 GHz
Μέγεθος Μνήμης: 2 GB
Χωρητικότητα: 1 TB
Μνήμη Κάρτας Γραφικών: 1024 MB

με κομμάτια από τους πιο αξιόπιστους κατασκευαστές που σήμερα κάνει με το κλειδί στο χέρι 650e, με kubuntu η ubuntu είναι καλύτερη επιλογή από το φτηνότερο mac η οχι;
Αναφέρομε σε επιδόσεις και όχι στην προσωπική μου γνώμη, που είναι σαφώς υπέρ του linux για δεκάδες υποκειμενικούς λόγους. :mrgreen:
Για κάποιον που δεν συμφωνεί με αυτούς τους λόγους (απόλυτα σεβαστό) και θέλει να κάνει απλά την δουλειά του είναι η όχι the worst value for money;
Spoiler: show
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Κατι εχω μαθει.../ Προγραμματισμός: Όχι/ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ubuntu 9.10 32bit
Η/Υ&Μοντέλο: intel E5200/ μνημη: 2 gb/ Καρτα γραφων: Intel 3100/ Οθόνη & Ανάλυση:asus 19" wide/camera cyper snipa
# 28271

Ελεύθερο λογισμικό για Ελεύθερους ανθρώπους.
pirateparty.gr
Άβαταρ μέλους
koukouvaou
seniorTUX
seniorTUX

IRC: koukouvaou
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 07 Ιαν 2010, 18:53

Γιατί με πυροβολείτε? Στην ίδια πλευρά είμαστε. Εγώ απλά αυτό που θέλω να πω είναι να μην είμαστε απόλυτοι σε κάποια θέματα και ότι είναι άνισο να συγκρίνεις κάτι στο οποίο πέφτουν ένα σωρό λεφτά, μέ κάτι που λειτουργεί και αναπτύσσεται εξαιτίας της δημιουργικής τρέλας κάποιων. Αν θέλετε και την προσωπική μου γνώμη, λειτουργεί πολύ καλύτερα από το άλλο. Εξάλλου για τους λόγους που έχουν προαναφερθεί χρησιμοποιώ κι εγώ linux σχεδόν αποκλειστικά τα τελευταία 2 χρόνια που το γνώρισα καλύτερα.
Απαντήσεις λοιπόν:
Για τους ιούς από στικάκια αναφερόμουν σε Win, που δεν τη γλιτώνεις. Εμένα μου δίνουν οι σπουδαστές μου στικάκια να τους περάσω κάποια θέματα και βλέπω τα autorun και τους φακέλους .exe από ιούς που έχουν και τους τα καθαρίζω.
Συμφωνώ με το sokoban για τα όσα λέει για το opensource, και ήταν μεγάλη επιτυχία όποιων κινήθηκαν να συμπεριληφθεί στους καταλόγους του υπουργείου το edubuntu ως εγκεκριμένο λειτουργικό για τα μαθητικά laptop.
Αν δεν ήταν τα παιχνίδια, για ποιό λόγο θα έβγαζαν Τετρα-Πέντα-Επτα- πύρηνους υπολογιστές των 800+ Ευρώ, μνήμες 16GB, Κάρτες γραφικών 2GB που να κοστίζουν 2000 ευρώ! Να μου πεις επεξεργασία ταινιών και εικόνων, και πάλι!
Οι νέοι υπολογιστές είναι εντέχνως γυμνοί. Ξέρω άτομο που αγόρασε laptop και μετά από 2 μήνες που έληξε η δοκιμαστική άδεια του Office, πήγε στο ίδιο κατάστημα και αγόρασε άδεια χρήσης, και μετά από άλλο 1 μήνα που έληξε η άδεια χρήσης του antivirus, πήγε πάλι στο ίδιο κατάστημα και αγόρασε μία κ.ο.κ. Όπως επίσης ξέρω και καμπόσους που ναι αγοράζουν παιχνίδια για PC, για PS2,3, για DS, για PSP, κλπ. Λίγοι, αλλά υπάρχουν.
Εγώ πήρα το laptop και διατήρησα τα Win (αν υπήρχε laptop χωρίς λειτουργικό θα το προτιμούσα, αλλά δεν υπάρχει, και αυτό του e-shop ήταν σχεδόν στην ίδια τιμή μ'αυτό που πήρα) για 5 λόγους! Πρώτον γιατί σύμφωνα με την εγγύηση κατασκευαστή το λειτουργικό αποτελεί μέρος της εγγύησης και δεύτερον για να μπορώ να υποστηρίζω τεχνικά την αδερφή μου (πρόσφατα την έπεισα να αλλάξει σε linux) και κάνα 2 φίλους που δε βάζουν μυαλό! τρίτον για να έχω ένα άλλο λειτουργικό υποστηρικτικά (*) τέταρτον γιατί έχω πρόβλημα με την έξοδο d-sub και το ubuntu (δε ρυθμίζεται με τίποτα η εξωτερική οθόνη όταν πχ θέλω να δω ταινία) και πέμπτον για να παίζω κάνα παιχνίδι...έστω και trial :D ! και από εφαρμογές: OpenOffice, audacity, VLC, Stellarium, Firefox (σας θυμίζουν κάτι?).
Στο εξωτερικό επίσης στηρίζουν το ΕΛ/ΛΑΚ, βλ. Γαλλική αστυνομία που έχει ubuntu, η κυβέρνηση της Γαλικίας στην Ισπανία που έχει επίσημη δική της διανομή (trisquel), η Ρωσσία που είναι πρωτοπόρος στο linux, η audi στη Γερμανία και φυσικά η Βραζιλία, αλλά και άλλες πολλές. Εδώ είμαστε στενόμυαλοι.
Όσο για τα μαθήματα των σχολών, εμείς είχαμε ένα μάθημα GIS, όπου στο εργαστήριο διδασκόμασταν τη χρήση του ArcView. ΔΕ μας έδιναν κόπια γιατί κόστιζε κάποια χιλιάρικα, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουμε τις ώρες που ήταν ανοιχτό το εργαστήριο να κάνουμε τις εργασίες και να μένουμε πίσω,ενώ θα μπορούσαν να έχουν ένα ωραιότατο opensource ή freeware (GRASS πχ) να κάνουμε κι εμείς τη δουλειά μας. Αλλά τα χάλια της σχολής μου τα έχω γράψει σε άλλο post δε θα τα ξανα-αναφέρω. Όσον αφορά το AutoCAD καθαυτό, ας το σκεφτούν οι καθηγητές της αδερφής μου....

(*) Εννοώ:
1. Είχα ένα πρόβλημα με ένα στικάκι. Το ubuntu δεν το αναγνώριζε και τα win δε μπορούσαν να του κάνουν format. Χρειάστηκε το palimsest, το gparted και η διαμόρφωση των windows σε καμπόσους συνδυασμούς για να το κάνω να ξαναδουλέψει.
2. viewtopic.php?f=10&t=9526 . Θα το είχα πάει για service!
3. To Wireless δεν είναι υποστηρίζεται πλήρως από το linux, ακόμη!
4. Solaris, δεν υποστηρίζει, freeBSD δεν ξέρω να εγκαταστήσω, mac (να πληρώσω κι άλλα :x ).
5. Το πλήρωσα που το πλήρωσα...
Spoiler: show
⇛ Linux:Μαθαίνω┃Προγραμματισμός:DVF77 :lol: στη σχολή┃Αγγλικά:Καλά┃Ιταλικά:Μέτρια┃Γαλλικά:Λίγα
Desktop ubuntu 20.04
Intel Celeron G3900@2.8GHz┃8GB RAM(2400MHz)┃AsRock H110M-HDV┃LG 22MT84DFs@1920x1080
Laptop ubuntu 20.04
HP Probook 430 G2: Intel Core i5 4200 @1,7GHz┃Intel HD 4400┃8GB RAM DDR3(1600MHz)┃1TB SSD SAMSUNG 860 EVO
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 16 Ιαν 2010, 13:43

Πάντως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μερικοί φαίνεται να είναι πιο επιεικείς με την apple, σε σχέση με τη microsoft. Προσωπικά την θεωρώ πολύ χειρότερη εταιρία από την MS, μιας που απευθύνεται στην ελιτ των υπολογιστών (ένας απλός χρήστης, ή κάτοικοι αναπτυσσόμενων χωρών δεν μπορούν να δουλέψουν mac γιατί δεν είναι όλοι πλούσιοι).
Το mac os:
- Είναι closed source και απλά βασίζεται σε unix (επειδή βασίζεται και το ubuntu σε unix αρκεί για να το δικαιολογήσουμε; Αστείο μου φαίνεται)
- Πωλείται μόνο με πανάκριβο hardware και είναι παράνομο να το εγκαταστήσεις σε άλλο pc.
- Η τιμολογιακή πολιτική της apple είναι εκμετάλευση. Σου πουλάνε hardware που υπάρχει ολοιδιο σε pc, στην διπλάσια ή και τριπλάσια τιμή.

Τα windows από την άλλη:
- Είναι closed source όπως και τα mac.
- Έχουν παράλογη eula.
- Είναι μονοπώλειο.
- Προσφέρονται σε όλους τους υπολογιστές προεγκατεστημένα με κόστος από 10-40 ευρώ (ακόμα και σε υπολογιστές που κοστίζουν 200 ευρώ).

Νομίζω πως ο μονος λόγος να στηρίξει κάποιος την apple δεν είναι το ότι είναι καλή εταιρία, αλλά ο anti-MS fanboyσμος (=οτι δεν είναι microsoft είναι τέλειο).
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ubuntunoid » 16 Ιαν 2010, 16:17

O μόνος λόγος για να προτιμήσει κανείς Mac (άν δεν είναι γραφίστας) είναι γιατί ταιριάζει με τη διακόσμηση του σπιτίου του. :mrgreen: :mrgreen:
Στο θέμα design κακά τα ψέμματα είναι πολύ μπροστά αλλά άν δεν έχεις καμμία 1500άρα για πέταμα (τόση είναι η διαφορά τιμής με ένα pc αντίστοιχων δυνατοτήτων) γιατί να το επιλέξεις;; Για να ταιριάζει με το κουρτινόξυλο;;;
Συμφωνώ απόλυτα οτι είναι πιo περιοριστική η Apple από την MS αλλά συγχωρέστε με δε θα διαλέξω ανάμεσα στη Σκύλα και στη Χάρυβδη. Θα προτιμήσω να μείνω ελεύθερος (ότι κάνω και τώρα άλλωστε). Και Mac να μου χαρίζανε, γιατί να πάρω εγώ απλά δεν..., πάλι Ubuntu θα του έβαζα.
tolis_01 έγραψε:- Προσφέρονται σε όλους τους υπολογιστές προεγκατεστημένα με κόστος από 10-40 ευρώ (ακόμα και σε υπολογιστές που κοστίζουν 200 ευρώ).

Nαι σιγά μην τα αγοράζεις και τζάμπα... Οι ΟΕΜ ή DSP άδειες (αυτές που αφορούν σε προεγκατέστημένο λειτουργικό σε καινούριο υπολογιστή) κοστίζουν στον αγοραστή 100-120 ευρώ. Το πόσο τις πουλάει η MS στους OEM κατασκευαστές ή στους μεταπωλητές νομίζω οτι δεν αφορά καθόλου τον αγοραστή.
Δες εδώ
και εδώ
Επίπεδο Linux: Κάτι ψιλά Προγραμματισμός: Όχι Αγγλικά: Μέτρια
AMD Phenom IIx4 945 3,0 GHz | Nvidia 9500 GT | 4 GB DDR3 RAM | SM2333HD 1920x1080
Debian 7 64bit | Ubuntu 11.10 32bit
Άβαταρ μέλους
ubuntunoid
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 16 Ιαν 2010, 17:26

1) http://www.hardshop.gr/shop/item.asp?itemid=15614 ;)
2) Όλες αυτές που λέμε είναι dsp εκδόσεις, όχι oem (οι oem δεν πωλούνται χύμα στα μαγαζιά, αν και μερικοί ονομάζουν τις dsp oem).
3) Στον αγοραστή δεν κοστίζουν σχεδόν τίποτα τα windows. Από την στιγμή που βρίσκεις laptop με 350 ευρώ, είναι αδύνατον τα 120 ευρώ να είναι τα windows.
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jemadux » 16 Ιαν 2010, 17:32

tolis_01 έγραψε:1) http://www.hardshop.gr/shop/item.asp?itemid=15614 ;)
2) Όλες αυτές που λέμε είναι dsp εκδόσεις, όχι oem (οι oem δεν πωλούνται χύμα στα μαγαζιά, αν και μερικοί ονομάζουν τις dsp oem).
3) Στον αγοραστή δεν κοστίζουν σχεδόν τίποτα τα windows. Από την στιγμή που βρίσκεις laptop με 350 ευρώ, είναι αδύνατον τα 120 ευρώ να είναι τα windows.

Off topic:
εχω ενα cd των windows με αδεια oem ....και δεν θελω να το βάλω :!: :!:
1 Γνώσεις Linux: ✅✅✅✔️✔️ ┃ Προγραμματισμού: ✔️✔️✔️✔️✔️ ┃ Αγγλικών: ✅✅✅✔️✔️
2 Debian Stable (en_US.UTF-8)
3 AMD Ryzen 5 2500U Radeon Vega Mobile Gfx ‖ RAM 16MiB ‖ Dell Inspiron 3585
4 Radeon Vega Mobile Gfx
5 Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter
Άβαταρ μέλους
jemadux
daemonTUX
daemonTUX

IRC: jemadux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 16 Ιαν 2010, 17:44

AngelosKG έγραψε:
Off topic:
εχω ενα cd των windows με αδεια oem ....και δεν θελω να το βάλω :!: :!:

Off topic:
Εγώ έχω retail/rtm των windows 7 (από msdnaa) και δεν θέλω να το βάλω :mrgreen:
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ubuntunoid » 16 Ιαν 2010, 17:50

@ tolis_01
Off topic:
1)το οτι κάποιος μεταπωλητής κάνει μία προσωρινή προσφόρα δε λέει κάτι ως προς την τιμολογιακή πολιτική της πλειονότητας τους. Kανονικά και στον συγκεκριμένο 115 ευρώ είναι η χρέωση.
2)Η διαφορά OEM και DSP είναι κυρίως οτι στις OEM δίνονται μαζί και προεγκατεστημένες εφαρμογές του OEM κατασκευαστή ενώ οι DSP είναι vanilla windows. Κατα τ' αλλα υπόκεινται στους ακριβώς ίδιους περιορισμούς χρήσης (μόνο σε συγκεκριμένο υπολογιστή με τον οποίο έχουν αγοραστεί μαζί μπορούν να χρησιμοποιηθούν). Α και οι ΟΕΜ είναι κανα 10-15αρι ευρώ φθηνότερες.
Εικόνα
3) Aν το πιστεύεις πραγματικά αυτό, θα ήθελα σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις λίγο πως από τα προεγκατεστημένα windows γίνεται να βγάζουν κέρδος α) η MS β) οι κατασκευαστές ΟΕΜ και να μήν πληρώνει τίποτα ο τελικός αγοραστής. Και αν δεν βγάζει κέρδος κανείς απο αυτούς τότε γιατί κόπτονται όλοι να πουλάνε υπολογιστές με προεγκατεστημένα παράθυρα; για τη ψυχή της μάνας τους;; :?: :?:
AMD Phenom IIx4 945 3,0 GHz | Nvidia 9500 GT | 4 GB DDR3 RAM | SM2333HD 1920x1080
Άβαταρ μέλους
ubuntunoid
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 16 Ιαν 2010, 18:16

ubuntunoid έγραψε:
Off topic:
3) Aν το πιστεύεις πραγματικά αυτό, θα ήθελα σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις λίγο πως από τα προεγκατεστημένα windows γίνεται να βγάζουν κέρδος α) η MS β) οι κατασκευαστές ΟΕΜ και να μήν πληρώνει τίποτα ο τελικός αγοραστής. Και αν δεν βγάζει κέρδος κανείς απο αυτούς τότε γιατί κόπτονται όλοι να πουλάνε υπολογιστές με προεγκατεστημένα παράθυρα; για τη ψυχή της μάνας τους;; :?: :?:

Off topic:
Δεν λέω ότι δεν βγάζουν κέρδος, απλά δεν βγάζουν και 120 ευρώ για κάθε μηχάνημα.
Αυτό μπορείς να το δεις πιο εύκολα στα desktops. Αν πάρεις ένα desktop (έτοιμη σύνθεση) και αναλύσεις τα επιμέρους κομμάτια hardware, θα δεις ότι ουσιαστικά τα windows μπορεί να μην τα χρεώνεσαι καν. Δεν νομίζω πως ο κάθε κατασκευαστής (όχι απαράιτητα μεγάλος, πχ τα Turbo-X στο Πλαίσιο) κάθεται να χάνει 100 ευρώ από το hardware του για να μπορέσει να βγάλει το pc του σε ανταγωνιστική τιμή. Η μόνη λογική εξήγηση είναι πως η MS "χαρίζει" άδειες στους oems, και έχει λόγο που το κάνει ;) (υπερβολική διάδοση, μονοπώλειο)
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ubuntunoid » 16 Ιαν 2010, 18:29

Off topic:
H διαφορά που επισημαίνεις δεν οφείλεται στα παράθυρα και ,επιμένω, στο πόσο τα πληρώνει ο τελικός αγοραστής. Εχει να κάνει στο ποίες ευνοϊκές τιμές κλείνουν οι κατασκευαστές ΟΕΜ με τις εταιρίες hardware και αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Μερικοί ενδεικτικά είναι α) καλύτερη τιμολόγηση λόγω μαζικής παραγγελίας β) συμφωνία για προώθηση συγκεκριμένου hardware ( με τα άναλογα οφέλη και για τις 2 πλευρές) γ) σπρώξιμο στην αγορά ξεπερασμένου ή αντιεμπορικού hardware που διαφορετικά θα αράχνιαζε στις αποθήκες κ.α.
Το πόσο πληρώνει ο αγοραστής για τα παράθυρα σε ενα καινούριο υπολογιστή που τα έχει προεγκατεστημένα είναι ταρίφα στάνταρ και κοστίζει 80-120 ευρώ . και -
Άβαταρ μέλους
ubuntunoid
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας