Debian Fallback

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Περί Iceweasel...

Δημοσίευσηαπό yobo » 14 Φεβ 2010, 00:20

mrjack έγραψε:yobo, ωραια περιληψουλα. Πες και για το ονομα :P

χαχα
http://elkosmas.gr/2010/01/31/paracath65/
http://www.debian.org/intro/about#history

Κάτι άλλο πολύ σημαντικό για τον νέο χρήστη του debian είναι ότι όταν κάνει την εγκατάσταση και μπει στο νέο του σύστημα δεν θα βρει πουθενά τον πιο διαδεδομένο browser στον κόσμο του linux, τον Firefox!

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει! Στο debian υπάρχουν εξορισμού εγκατεστημένοι δυο browser, ο epiphany και ο iceweasel. Ο epiphany είναι ο επίσημος browser του GNU και ο iceweasel είναι ...ο firefox με άλλο όνομα!

Το 2006 το debian project συνηδητοποίησε ότι η άδεια χρήσης του Mozilla Firefox δεν ήταν συμβατή με τις Debian Free Software Guidelines (DFSG) και συγκεκριμένα υπήρχε πρόβλημα με τη χρήση του ονόματος και του logo, έτσι αποφάσισαν να παίρνουν τον κώδικα του firefox (ο οποίος είναι βέβαια διαθέσιμος!) και να τον ξαναπακετάρουν με το όνομα iceweasel...

Στην ουσία το μόνο που έχει αλλάξει είναι το όνομα και όλα τα υπόλοιπα παραμένουν ίδια. Αυτή είναι όμως άλλη μια απόδειξη του πόσο ευέλικτη μπορεί να είναι η χρήση ΕΛΛΑΚ αλλά και του πόσο σοβαρά παίρνουν τα σχετικά με την ελευθερία εκεί στο debian project...

Για περισσότερες λεπτομέρειες:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mozilla_Co ... an_project
http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=5&t=32288

Επίσης εκτός από:
Iceweasel=Mozilla Firefox

ισχύει και:
Icedove=Mozilla Thunderbird
Iceape=SeaMonkey
There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels
--> Αγοράστε στην Ελλάδα φορητό υπολογιστή χωρίς windows
yobo
babeTUX
babeTUX

IRC: yobo
Εκτύπωση

Re: Debian Fallback

Δημοσίευσηαπό flox » 14 Φεβ 2010, 01:17

Ωραίο αυτό το νήμα. Μερικές παρατηρήσεις κι από μένα:

Τα "πραγματικά" Firefox και Thunderbird μπορούν να εγκατασταθούν πανεύκολα, και μάλιστα χωρίς προβλήματα εξαρτήσεων. Σε Debian Lenny έχω Firefox 3.6 και Thunderbird 3.0

Κατά την expert εγκατάσταση υπάρχει η επιλογή disable login as root, που σημαίνει ότι εγκαθιστάς και ρυθμίζεις το sudo και έτσι υπάρχει μόνο ο χρήστης, όπως στο Ubuntu. Απλώς πρέπει επιπρόσθετα να ρυθμιστεί και το sudo mode από τον gconf-editor. Μια άλλη λύση είναι να δώσει κανείς τον ίδιο κωδικό σε user και root, ώστε να μην μπερδεύεται.

Μια ακόμη διαφορά είναι ότι ο πυρήνας του Debian είναι ενιαίος για Desktop και Server, ενώ στο Ubuntu έχει κάποιες διαφορές στις ρυθμίσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη αποκρισιμότητα του Ubuntu σε γραφικό περιβάλλον, ενώ σε Debian μερικοί διαμαρτύρονται ότι κάποιες φορές ψιλοσέρνεται το compiz.

Επίσης κάτι που συζητούσα σε άλλο νήμα, σε Debian δεν μπορείς να μπεις σε άλλο partition με γραφικό τρόπο, αν δεν το δηλώσεις πρώτα στο fstab.

Δεν είναι δύσκολη η μετάβαση σε Debian. Η μέθοδος που ακολούθησα ήταν η εξής: Έφτιαξα μια λίστα με τα default πακέτα του Ubuntu, με

Κώδικας: Επιλογή όλων
dpkg --get-selections | grep '[[:space:]]install$' | awk '{print $1}' > ~/Desktop/package_list

και στη συνέχεια έβλεπα τι λείπει από την βασική εγκατάσταση του Debian και το πρόσθετα, οπότε μάθαινα τι κάνει το κάθε πακέτο και τι εξαρτήσεις έχει. Όλα αυτά βέβαια σε VirtualBox την πρώτη φορά.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: R ┃ Αγγλικά: Καλά
flox
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Debian Fallback

Δημοσίευσηαπό panagiotis » 21 Φεβ 2010, 17:08

Μετά από περίπου 2 βδομάδες χρήση του debian συμπέρανα μερικά πράγματα, που θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας :

Καταρχήν δεν με δυσκόλεψε καθόλου η εγκατάσταση, όπως είπα και σε προηγούμενο μου πόστ, αντιμετώπισα μερικά προβληματάκια αλλά με λίγο ψάξιμο κατάφερα να τα λύσω (με Ubuntu δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα κατά την εγκατάσταση).Διάβαζα παντού ότι το debian είναι πιο σταθερό (solid as rock).Αλήθεια τι εννοεί ότι είναι πιο σταθερό από όλα?? Επειδή στο ubuntu είχα ξεχάσει πως κάποια εφαρμογή μπορεί να γράψει force quit, και το θυμήθηκα στο debian. Με τα πακέτα θέλει λίγο ψάξιμο, και να προσθέτεις τις πηγές λογισμικού που θέλεις.Και μετά μπορείς να κάνεις κανονικά την εγκατάσταση.
Σε εμένα, σε ένα σύστημα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η ταχύτητα.Ως χρήστης ubuntu, και συνηθισμένος στις ταχύτητες αυτού, με το debian δεν ξετρελάθηκα.
Ειδικά μετά την εγκατάσταση του compiz.
Γενικά, το ubuntu είναι πιο γρήγορο, έχεις ότι θές και πολύ εύκολη εγκατάσταση προγραμμάτων, αντίθετα με το debian που πρέπει να προσθέσεις στα αποθετήρια, ή να κάνεις compile αν δεν υπάρχει στο synaptic.
Συμφωνώ ότι με το debian νοιώθεις διαφορετικά, επειδή όλα είναι ελεύθερα.Αλλά η κάρτα γραφικών μου όπως βλέπετε είναι nvidia, και έχω εγκαταστήσει κλειστούς οδηγούς, οπότε το πνεύμα του debian, κάπου εδώ χαλάει στο σύστημα μου...
Πάντως, επειδή και εγώ είμαι αρχάριος σε λίνουξ, προτρέπω όλους όσους ασχολούνται έστω και λίγο και είναι και λίγο περίεργοι :D να βάλουν debian, γιατί σε εμένα πρόσφερε ένα μεγάλο καλό : Έχω αρχίσει να μαθαίνω το τερματικό. Και πραγματικά αξίζει.
Αυτά, εντελώς φιλικά :)
Εικόνα Εικόνα
Toshiba Sattelite A100: Intel CoreDuo (1.83GHz) / Nvidia Ge Force 7600 / 1 GB DDR2 / 15.4" Mobile High Definiton.
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Καλό/Υψηλό / Προγραμματισμός: Ναι / Αγγλικά: Καλά/ Λειτουργικό:Ubuntu 11.10LTS "Oneiric Ocelot"
Άβαταρ μέλους
panagiotis
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας