Το overhead προσμετραται στα speedtests.
Το μεγαλυτερο προβλημα για τις ταχυτητες που μετραμε (αν το hosting test site ειναι της προκοπης) εχει να κανει με τον φυσικο περιορισμο του line attenuation (δεν ξερω τον Ελληνικο ορο, αλλα ουσιαστικα ειναι η απωλειες στη γραμμη του χαλκου, απο το DSLAM μεχρι το PC σου).
Εγω εχω Forthnet στα 24 Mbits/sec. Σας παραθετω τα αποτελεσματα απο τις πληροφοριες που παρεχει ο router μου:

Οπως βλεπετε, εχω πραγματικη ταχυτητα 12,975 Μbits/sec και θεωρητικη ταχυτητα (για την δικη μου γραμμη, με τις απωλειες που υπολογιζει) 14,424 Mb/s. H ονομαστικη ταχυτητα ειναι 24 Μbits/sec
Ειμαι κοντα 2 χιλιομετρα απο το DSLAM. Αν εμενα στο υπογειο, διπλα στο DSLAM μπορει να ειχα 23,995 Mbits/sec
Για μενα, μια αλλη πηγη απωλειων ειναι η χρηση WiFi.
Οριστε η ταχυτητα που βλεπω στο PC τωρα...

Στο Ethernet wired PC της γυναικας μου βλεπω γυρω στα 12και κατι
Φιλικα
ΜακηςΜ
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279