@the_eye,
the_eye έγραψε:Σου διαφεύγει μια τεχνική λεπτομέρεια.
Οι drivers είναι όντως κατά 90% ίδιοι γιατί στην ουσία ένα μέρος του driver είναι ένα firmware το οποίο flashάρεται στην κάρτα κάθε φορά που τρέχει η κάρτα.
Το firmware αυτό δεν τρέχει από το λειτουργικό αλλά από την ίδια την κάρτα και δεν την ενδιαφέρει τι λειτουργικό υπάρχει καθώς τρέχει στην GPU.
Για αυτό δεν δίνουν τον κώδικα οι εταιρίες γιατί το firmware τους έχει "επαγγελματικά μυστικά".
Το λειτουργικό εμπλέκεται στο framework που είναι υπεύθυνο για να στείλει τις εντολές στην κάρτα και αυτό είναι είτε το opengl ή το directX ή κάποιο άλλο.
Η MS με το directx έχει συμφωνίες με τους κατασκευαστές καρτών και ανταλλάσσουν πληροφορίες. Η ανοιχτή κοινότητα δεν έχει και πολλά τα έχει ανακαλύψει μόνη της με πολύ κόπο.
Για το 90% δε γνωρίζω, μπορώ όμως να το δεχτώ. Δεν ήθελα ούτως ή άλλος να μπώ σε τεχνικές λεπτομέρειες, μόνο στο αποτέλεσμα. Πάντως απο όσο γνωρίζω-καταλαβαίνω είναι σωστά αυτά που λες και εύστοχα.
@apopas
Apopas έγραψε:onslaught έγραψε:@Apopas, μου φαίνεται οτι πας το θέμα απο τα drivers στο “opengl vs directx”.
Όχι. Τα συγκριτικά που σου έδωσα έχουν να κάνουν
μόνο με opengl και στα τρία λειτουργικά. Που είδες εσύ σύγκριση μεταξύ OpenGL και Direct3D;
Μα όπως λες και εσύ αναφέρεσαι μόνο σε opengl! Στα windows μάλλον γνωρίζεις οτι χρησιμοποιούν το directx ως στανταρ! Και ακόμα η απόδωση του directx είναι κατα πολύ ανώτερη σε σχέση με το opengl.
Με πιο απλα λόγια μου συγκρίνεις τη μόνη "μηχανή" για linux το opengl με το opengl για windows και όχι με το directx, που αυτό εξελίσσει η Μ$ και χρησιμοποιείτε απο την πλειοψηφία των γνωστών τίτλων.
έγραψε:αλλα είναι κάτι που βλέπω αρκετές φορές στο forum και έχουν αρχίσει και μου περνούν άσχημες ιδέες....
Μην λες ποτέ τόσο βαριές κουβέντες εάν δεν μπορείς να τις επαληθεύσεις. Μπορείς; Αν ναι θα σε παρακαλούσα να μιλήσεις με παραδείγματα.
Δηλαδή αυτή τη στιγμή μου ζητάς να σου κάνω παράθεση τα "περίεργα" σχολια και να σου εξηγήσω γιατί σύμφωνα με τον δικό μου τρόπο σκέψης, μου δημιουργούν άσχημες ιδέες???
Φαντάζομαι οτι αστειεύεσαι, αν όχι, θα το αφήσω ασχολίαστο.
έγραψε:Ακόμη θα πω οτι δεν υπάρχουν drivers για όλες τις κάρτες σε linux και κάποιες φορές δεν έχουν καθόλου 3d υποστήριξη. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον ίδιο κώδικα μιλάς.
Για ανέφερέ μου μια κάρτα γραφικών που να μην έχει 3d drivers για Linux!
Φαντάζομαι οτι μπορείς να το κάνεις και μόνος σου. Αλλα αν είναι να το ψάξεις, δες για την κάρτα του dell lattitude c840. GeForce4 440 Go. Αν βρεις κάτι το οποίο όντος δουλεύει δώσε κανα λινκ μαζι με τον τρόπο γιατι εγώ κατέληγα σε κονσόλα για επισκευή.
έγραψε:Τέλος, αναφέρω τεστ σε urban terror το οποίο το έτρεξα εγώ ο ίδιος σε xp και σε ubuntu στον ίδιο η/υ.
Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά για το ubuntu αφού στα xp δεν κόλλαγε και έπαιζε με περισσότερα fps. Παρατήρησα ακόμα οτι τα μάτια μου κουράζονταν πιο γρήγορα

όταν το έτρεχα στο ubuntu. Ίσως να έχει να κάνει μόνο με τα fps.
Κάποια παιχνίδια τρέχουν γρηγορότερα σε windows και κάποια σε Linux, ενώ σχεδόν πάντα πιο αργά σε OSΧ. Πιθανόν επειδή έχεις παλιά κάρτα το παιχνίδι να ήταν στο όριο να παιχτεί στα windows ενώ στο Linux λίγο κατώτερο αλλά αυτό να το καθιστούσε unplayable.
Δεν είχα ποτέ Windows για να κάνω συγκρίσεις, αλλά από συγκριτικά που βλέπω σε διάφορα site, οι διαφορές μεταξύ των λειτουργικών είναι ελάχιστες ώστε να πεις ότι το μεν είναι ταχύτερο από το άλλο.
Το σύστημα ήταν αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του παιχνιδιού σε hardware.
ΑΝ δε μπορείς να έχεις προσωπική εκτίμηση, καλό θα είναι να μην είσαι απόλυτος. Ανέφερα το συγκεκριμένο παιχνίδι γιατί χρησιμοποιεί opengl, γιατί αν αναφέρω το crisis, το bioshock ένα σορό άλλους γνωστούς τίτλους, το αποτέλεσμα είναι να μην παίζουν καθόλου.