θα βαζατε ξανα windows ?

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: θα βαζατε ξανα windows ?

Δημοσίευσηαπό Apopas » 16 Οκτ 2010, 02:09

onslaught έγραψε:Το θέμα gaming έχω την εντύπωση πως δεν ειναι τοσο απλο. Μπορεί ο πυρήνας ή και εχτρα οδηγοί να είναι σε θέση να λειτουργούν τις κάρτες γραφικών, όμως δεν αποδίδουν το 100 % των δυνατοτήτων τους.

Δεν ισχύει αυτό. Οι drivers της NVidia και της AMD χρησιμοποιούν κατά 90% τον ίδιο κώδικα σε όλα τα λειτουργικά και το υπόλοιπο 10% είναι κώδικας ειδικευμένος για το κάθε λειτουργικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά το 3D gaming, το Ubuntu και τα Windows να είναι πάνω κάτω ισάξια από πλευράς επιδόσεων.
Αυτό αποδεικνύεται και από πολλές μετρήσεις του Phoronix:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux_windows_part3&num=1
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux_windows_part1&num=1
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ubuntu_win7_ogl&num=1

Μάλιστα, το OSX είναι σαφώς κατώτερη gaming πλατφόρμα σε σχέση με τα άλλα δύο λειτουργικά αλλά και το Ubuntu δεν είναι και το πιο γρήγορο Linux που υπάρχει σε ό,τι αφορά το gaming ;)
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pdimitriosgr » 16 Οκτ 2010, 13:55

θα ξανά έβαζα παράθυρα αν ήταν alousystem
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Ελάχιστα
Λειτουργικό ⇛dualboot winwows11 64bit winwows11 64bit
Προδιαγραφές ⇛ AMD Ryzen 5 5600X 6-Core Processor 3.70 GHz │RAM 32GB DDR4 │ Radeon RX 580 Series (POLARIS10, DRM 3.35.0, 5.4.0-58-generic, LLVM 10.0.0) │ Samsung LC27 144Hz
pdimitriosgr
babeTUX
babeTUX

IRC: pdimitriosgr
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό testz0r » 16 Οκτ 2010, 14:00

Off topic:
ευρωπα; (μια για παντα) 8-)
Spoiler: show
Γνώσεις ⇛ Linux: Λίγο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ ...
Προδιαγραφές ⇛ Intel celeron 2.4 ghz ┃ HD IDE 160 gb ┃ DDR RAM 2 gb ┃ Linksys WUSB54GC (ralink rt73)
Άβαταρ μέλους
testz0r
babeTUX
babeTUX

IRC: testz0r
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό 2010 » 16 Οκτ 2010, 14:31

Εχω σταδιακα απαγγιστρωθει απο τα Windows (το εχω καταφερει για το 99 % των εφαρμογων που χρησιμοποιουσα σε αυτα).
Καταφερα δηλαδη να βρω στο Ubuntu τα αντιστοιχα ακομα και των πιο περιεργων προγραμματων που δουλευα στα Windows (εκτος απο ενα για το οποιο θα φτιαξω μια ρεπλικα με το OpenOffice Calc).
Ειμαι τοσο ικανοποιημενος με το Ubuntu που δεν ξαναγυριζω πισω στα Windows.
Τις σπανιες φορες που μπαινω στα Windοws με Dual Boot μετραω αντιστροφα τον χρονο ποτε θα βγω για να επιστρεψω στο Ubuntu.
Αν παρω καινουριο λαπτοπ θα ζητησω να μην εχει λειτουργικο πανω για να βαλω αποκλειστικα και μονο Ubuntu.
Λεφτα στην M$ τελος.-
Γνώσεις ⇛ Linux: Ελάχιστες ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Άριστα
1. Dell Inspiron Q15R N5110: Intel Core i5-2450M (2.50 GHz) / 4 GB RAM / NVIDIA GT525M 1GB |Λειτουργικό: Ubuntu 16.04 LTS 64bit
2. HP Probook 4520s: Intel Core i3-370M (2.40 GHz) / 3 GB RAM / ATI Mobility Radeon HD 4500 | Λειτουργικό: Ubuntu 12.10 64bit
_____________________________________________________________________________________________________________
My Samos Blog
Άβαταρ μέλους
2010
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό RideR » 17 Οκτ 2010, 11:20

Η αλήθεια είναι ότι παράλληλα με Ubuntu τρέχω και Windows 7 αλλά από τότε που δοκίμασα Linux και τις απεριόριστες εφαρμογές του σπάνια μπαίνω στα windows αφού πλέον δεν έχουν καμία χρειστική αξία για μένα ;)
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃Προγραμματισμός: Στα Πρώτα Βήματα... ┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο:Ubuntu 10.04 64 bit/Windows 7 Professional 64 bit
Προδιαγραφές ⇛ AMD Phenom II X4 955 Processor 3.20GHz4GB of RamATI Radeon HD 5800 Series 1280x1024
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
RideR
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό onslaught » 17 Οκτ 2010, 14:45

Apopas έγραψε:
onslaught έγραψε:Το θέμα gaming έχω την εντύπωση πως δεν ειναι τοσο απλο. Μπορεί ο πυρήνας ή και εχτρα οδηγοί να είναι σε θέση να λειτουργούν τις κάρτες γραφικών, όμως δεν αποδίδουν το 100 % των δυνατοτήτων τους.

Δεν ισχύει αυτό. Οι drivers της NVidia και της AMD χρησιμοποιούν κατά 90% τον ίδιο κώδικα σε όλα τα λειτουργικά και το υπόλοιπο 10% είναι κώδικας ειδικευμένος για το κάθε λειτουργικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά το 3D gaming, το Ubuntu και τα Windows να είναι πάνω κάτω ισάξια από πλευράς επιδόσεων.
Αυτό αποδεικνύεται και από πολλές μετρήσεις του Phoronix:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux_windows_part3&num=1
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux_windows_part1&num=1
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ubuntu_win7_ogl&num=1

Μάλιστα, το OSX είναι σαφώς κατώτερη gaming πλατφόρμα σε σχέση με τα άλλα δύο λειτουργικά αλλά και το Ubuntu δεν είναι και το πιο γρήγορο Linux που υπάρχει σε ό,τι αφορά το gaming ;)

@Apopas, μου φαίνεται οτι πας το θέμα απο τα drivers στο “opengl vs directx”. Μετα όμως διαβάζω οτι μιλάς για ισότητα μεταξύ 7 – ubu στο 3D gaming!
Δε θέλω να ανοίξω μεγάλο θέμα ούτε να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες, όμως για να πας την κουβέντα στο opengl και με βάση αυτό να κρίνεις τις επιδώσεις 3d gaming καταλήγω στο συμπέρασμα οτι η απάντησή σου, εσκεμμένα είναι παραπλανητική! :shock: Αν κάνω λάθος, ζητάω ταπεινά συγνώμη :silent: , αλλα είναι κάτι που βλέπω αρκετές φορές στο forum και έχουν αρχίσει και μου περνούν άσχημες ιδέες....
Δε θα παραθέσω κάποιο test, καθώς η αναφορά σε τίτλους που κάνουν χρήση directx 9 ή 10 δεν έχει νόημα.
Ακόμη θα πω οτι δεν υπάρχουν drivers για όλες τις κάρτες σε linux και κάποιες φορές δεν έχουν καθόλου 3d υποστήριξη. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον ίδιο κώδικα μιλάς.
Τέλος, αναφέρω τεστ σε urban terror το οποίο το έτρεξα εγώ ο ίδιος σε xp και σε ubuntu στον ίδιο η/υ.
Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά για το ubuntu αφού στα xp δεν κόλλαγε και έπαιζε με περισσότερα fps. Παρατήρησα ακόμα οτι τα μάτια μου κουράζονταν πιο γρήγορα :? όταν το έτρεχα στο ubuntu. Ίσως να έχει να κάνει μόνο με τα fps.
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: 1μυρωδιά ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό : Ubuntu 9.04 σε custom made
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής P4 3Ghz │ Μνήμη 1Gb│ Κάρτα Γραφικών agp nvidia gf 6200│ Κάρτα Ήχου onboard Intel ICH5│ Οθόνη & Ανάλυση TFT 19" 1440x900
Άβαταρ μέλους
onslaught
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό the_eye » 17 Οκτ 2010, 15:58

Σου διαφεύγει μια τεχνική λεπτομέρεια.
Οι drivers είναι όντως κατά 90% ίδιοι γιατί στην ουσία ένα μέρος του driver είναι ένα firmware το οποίο flashάρεται στην κάρτα κάθε φορά που τρέχει η κάρτα.
Το firmware αυτό δεν τρέχει από το λειτουργικό αλλά από την ίδια την κάρτα και δεν την ενδιαφέρει τι λειτουργικό υπάρχει καθώς τρέχει στην GPU.
Για αυτό δεν δίνουν τον κώδικα οι εταιρίες γιατί το firmware τους έχει "επαγγελματικά μυστικά".

Το λειτουργικό εμπλέκεται στο framework που είναι υπεύθυνο για να στείλει τις εντολές στην κάρτα και αυτό είναι είτε το opengl ή το directX ή κάποιο άλλο.
Η MS με το directx έχει συμφωνίες με τους κατασκευαστές καρτών και ανταλλάσσουν πληροφορίες. Η ανοιχτή κοινότητα δεν έχει και πολλά τα έχει ανακαλύψει μόνη της με πολύ κόπο.
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 24.04.2
3 Intel Core i5-6500 CPU @ 3.20GHz ‖ RAM 7836 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF - Gigabyte B150M-HD3 DDR3
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 17 Οκτ 2010, 17:07

onslaught έγραψε:@Apopas, μου φαίνεται οτι πας το θέμα απο τα drivers στο “opengl vs directx”.

Όχι. Τα συγκριτικά που σου έδωσα έχουν να κάνουν μόνο με opengl και στα τρία λειτουργικά. Που είδες εσύ σύγκριση μεταξύ OpenGL και Direct3D;

έγραψε: Μετα όμως διαβάζω οτι μιλάς για ισότητα μεταξύ 7 – ubu στο 3D gaming!
Δε θέλω να ανοίξω μεγάλο θέμα ούτε να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες, όμως για να πας την κουβέντα στο opengl και με βάση αυτό να κρίνεις τις επιδώσεις 3d gaming καταλήγω στο συμπέρασμα οτι η απάντησή σου, εσκεμμένα είναι παραπλανητική! :shock: Αν κάνω λάθος, ζητάω ταπεινά συγνώμη :silent: ,

Κάνεις λάθος οπότε δεκτή η συγγνώμη σου, απλά δεν μπορώ να καταλάβω πως αλλιώς θα συγκρίνεις τα δύο λειτουργικά αν όχι από τις επιδόσεις.

έγραψε:αλλα είναι κάτι που βλέπω αρκετές φορές στο forum και έχουν αρχίσει και μου περνούν άσχημες ιδέες....

Μην λες ποτέ τόσο βαριές κουβέντες εάν δεν μπορείς να τις επαληθεύσεις. Μπορείς; Αν ναι θα σε παρακαλούσα να μιλήσεις με παραδείγματα.

έγραψε:Ακόμη θα πω οτι δεν υπάρχουν drivers για όλες τις κάρτες σε linux και κάποιες φορές δεν έχουν καθόλου 3d υποστήριξη. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον ίδιο κώδικα μιλάς.

Για ανέφερέ μου μια κάρτα γραφικών που να μην έχει 3d drivers για Linux!

έγραψε:Τέλος, αναφέρω τεστ σε urban terror το οποίο το έτρεξα εγώ ο ίδιος σε xp και σε ubuntu στον ίδιο η/υ.
Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά για το ubuntu αφού στα xp δεν κόλλαγε και έπαιζε με περισσότερα fps. Παρατήρησα ακόμα οτι τα μάτια μου κουράζονταν πιο γρήγορα :? όταν το έτρεχα στο ubuntu. Ίσως να έχει να κάνει μόνο με τα fps.

Κάποια παιχνίδια τρέχουν γρηγορότερα σε windows και κάποια σε Linux, ενώ σχεδόν πάντα πιο αργά σε OSΧ. Πιθανόν επειδή έχεις παλιά κάρτα το παιχνίδι να ήταν στο όριο να παιχτεί στα windows ενώ στο Linux λίγο κατώτερο αλλά αυτό να το καθιστούσε unplayable.
Δεν είχα ποτέ Windows για να κάνω συγκρίσεις, αλλά από συγκριτικά που βλέπω σε διάφορα site, οι διαφορές μεταξύ των λειτουργικών είναι ελάχιστες ώστε να πεις ότι το μεν είναι ταχύτερο από το άλλο.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό onslaught » 17 Οκτ 2010, 18:21

@the_eye,
the_eye έγραψε:Σου διαφεύγει μια τεχνική λεπτομέρεια.
Οι drivers είναι όντως κατά 90% ίδιοι γιατί στην ουσία ένα μέρος του driver είναι ένα firmware το οποίο flashάρεται στην κάρτα κάθε φορά που τρέχει η κάρτα.
Το firmware αυτό δεν τρέχει από το λειτουργικό αλλά από την ίδια την κάρτα και δεν την ενδιαφέρει τι λειτουργικό υπάρχει καθώς τρέχει στην GPU.
Για αυτό δεν δίνουν τον κώδικα οι εταιρίες γιατί το firmware τους έχει "επαγγελματικά μυστικά".

Το λειτουργικό εμπλέκεται στο framework που είναι υπεύθυνο για να στείλει τις εντολές στην κάρτα και αυτό είναι είτε το opengl ή το directX ή κάποιο άλλο.
Η MS με το directx έχει συμφωνίες με τους κατασκευαστές καρτών και ανταλλάσσουν πληροφορίες. Η ανοιχτή κοινότητα δεν έχει και πολλά τα έχει ανακαλύψει μόνη της με πολύ κόπο.

Για το 90% δε γνωρίζω, μπορώ όμως να το δεχτώ. Δεν ήθελα ούτως ή άλλος να μπώ σε τεχνικές λεπτομέρειες, μόνο στο αποτέλεσμα. Πάντως απο όσο γνωρίζω-καταλαβαίνω είναι σωστά αυτά που λες και εύστοχα.

@apopas
Apopas έγραψε:
onslaught έγραψε:@Apopas, μου φαίνεται οτι πας το θέμα απο τα drivers στο “opengl vs directx”.

Όχι. Τα συγκριτικά που σου έδωσα έχουν να κάνουν μόνο με opengl και στα τρία λειτουργικά. Που είδες εσύ σύγκριση μεταξύ OpenGL και Direct3D;

Μα όπως λες και εσύ αναφέρεσαι μόνο σε opengl! Στα windows μάλλον γνωρίζεις οτι χρησιμοποιούν το directx ως στανταρ! Και ακόμα η απόδωση του directx είναι κατα πολύ ανώτερη σε σχέση με το opengl.
Με πιο απλα λόγια μου συγκρίνεις τη μόνη "μηχανή" για linux το opengl με το opengl για windows και όχι με το directx, που αυτό εξελίσσει η Μ$ και χρησιμοποιείτε απο την πλειοψηφία των γνωστών τίτλων.

έγραψε:αλλα είναι κάτι που βλέπω αρκετές φορές στο forum και έχουν αρχίσει και μου περνούν άσχημες ιδέες....
Μην λες ποτέ τόσο βαριές κουβέντες εάν δεν μπορείς να τις επαληθεύσεις. Μπορείς; Αν ναι θα σε παρακαλούσα να μιλήσεις με παραδείγματα.

Δηλαδή αυτή τη στιγμή μου ζητάς να σου κάνω παράθεση τα "περίεργα" σχολια και να σου εξηγήσω γιατί σύμφωνα με τον δικό μου τρόπο σκέψης, μου δημιουργούν άσχημες ιδέες???
Φαντάζομαι οτι αστειεύεσαι, αν όχι, θα το αφήσω ασχολίαστο.

έγραψε:Ακόμη θα πω οτι δεν υπάρχουν drivers για όλες τις κάρτες σε linux και κάποιες φορές δεν έχουν καθόλου 3d υποστήριξη. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον ίδιο κώδικα μιλάς.
Για ανέφερέ μου μια κάρτα γραφικών που να μην έχει 3d drivers για Linux!

Φαντάζομαι οτι μπορείς να το κάνεις και μόνος σου. Αλλα αν είναι να το ψάξεις, δες για την κάρτα του dell lattitude c840. GeForce4 440 Go. Αν βρεις κάτι το οποίο όντος δουλεύει δώσε κανα λινκ μαζι με τον τρόπο γιατι εγώ κατέληγα σε κονσόλα για επισκευή.

έγραψε:Τέλος, αναφέρω τεστ σε urban terror το οποίο το έτρεξα εγώ ο ίδιος σε xp και σε ubuntu στον ίδιο η/υ.
Κάποια παιχνίδια τρέχουν γρηγορότερα σε windows και κάποια σε Linux, ενώ σχεδόν πάντα πιο αργά σε OSΧ. Πιθανόν επειδή έχεις παλιά κάρτα το παιχνίδι να ήταν στο όριο να παιχτεί στα windows ενώ στο Linux λίγο κατώτερο αλλά αυτό να το καθιστούσε unplayable.
Δεν είχα ποτέ Windows για να κάνω συγκρίσεις, αλλά από συγκριτικά που βλέπω σε διάφορα site, οι διαφορές μεταξύ των λειτουργικών είναι ελάχιστες ώστε να πεις ότι το μεν είναι ταχύτερο από το άλλο.

Το σύστημα ήταν αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του παιχνιδιού σε hardware.
ΑΝ δε μπορείς να έχεις προσωπική εκτίμηση, καλό θα είναι να μην είσαι απόλυτος. Ανέφερα το συγκεκριμένο παιχνίδι γιατί χρησιμοποιεί opengl, γιατί αν αναφέρω το crisis, το bioshock ένα σορό άλλους γνωστούς τίτλους, το αποτέλεσμα είναι να μην παίζουν καθόλου.
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής P4 3Ghz │ Μνήμη 1Gb│ Κάρτα Γραφικών agp nvidia gf 6200│ Κάρτα Ήχου onboard Intel ICH5│ Οθόνη & Ανάλυση TFT 19" 1440x900
Άβαταρ μέλους
onslaught
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό onslaught » 17 Οκτ 2010, 18:37

Apopas έγραψε:
onslaught έγραψε:
έγραψε: Μετα όμως διαβάζω οτι μιλάς για ισότητα μεταξύ 7 – ubu στο 3D gaming!
Δε θέλω να ανοίξω μεγάλο θέμα ούτε να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες, όμως για να πας την κουβέντα στο opengl και με βάση αυτό να κρίνεις τις επιδώσεις 3d gaming καταλήγω στο συμπέρασμα οτι η απάντησή σου, εσκεμμένα είναι παραπλανητική! :shock: Αν κάνω λάθος, ζητάω ταπεινά συγνώμη :silent: ,

Κάνεις λάθος οπότε δεκτή η συγγνώμη σου, απλά δεν μπορώ να καταλάβω πως αλλιώς θα συγκρίνεις τα δύο λειτουργικά αν όχι από τις επιδόσεις.

1ον δε ξεκίνησα σύγκριση win - ubu.
αυτό που είπα είναι οτι το 3d gaming είναι δύσκολο θέμα για το linux!
2ον μην κάνεις τοσο γρήγορα δεκτή μια συγνώμη που δίνεται με προυποθέσεις τις οποίες δεν έχεις αποδείξει οτι πληρείς.
3ον Δηλαδή θες να μου πεις οτι συγκρίνοντας καποια τεστ σε opengl, που ας υποθέσουμε οτι είναι αξιόπιστα, δείχνουν ισότητα στο 3d gaming μεταξύ 7 - ubuntu. Και όχι μόνο στο gaming. Είναι γενικότερο το θέμα.

Κάνω edit το ποστ γιατι τωρα που ξαναδιάβασα το 2 τελευταία ποστ που έχω κάνει, κρατάω επιθετική στάση προς τον apopas.
@apopas δε θέλω να νομίσεις οτι σου κάνω προσωπική επίθεση. Δεν έχω "προηγούμενα" μαζί σου, κάθε άλλο, αφού με έχεις βοηθήσει κιόλας.
Άβαταρ μέλους
onslaught
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας