Λοιπόν, για να ξεκαθαριστούν εντελώς τα πράγματα:
contact sheet -κατά κυριολεξία- είναι η εξ επαφής εκτύπωση των αρνητικών με το φωτογραφικό χαρτί! Τι σημαίνει αυτό; Στις παλιές καλές μέρες του σκοτεινού θαλάμου, η εκτύπωση κάθε φωτογραφίας γινότανε τοποθετώντας το αρνητικό πάνω στον φακό του μεγεθυντή, κάτω από αυτό και σε ορισμένη απόσταση βάζαμε το χαρτί εκτύπωσης το οποίο ήταν κι αυτό φωτοευαίσθητο και πάνω από όλα ήταν η λάμπα του μεγεθυντή, η οποία φώτιζε το αρνητικό, σχημάτιζε το είδωλό του στο χαρτί κι έτσι εκτυπωνόταν η φωτογραφία.
Όταν θελαμε να έχουμε μια πρόχειρη εκτύπωση όλων των αρνητικών ενός φιλμ, κόβαμε το φιλμ σε εξάδες, τις τοποθετούσαμε πάνω σε ένα μεγάλο φωτογραφικό χαρτί, από πάνω βάζαμε ένα τζάμι για να τα κρατάει πατημένα και φωτίζαμε το σύνολο από πάνω με την λάμπα! Έτσι, τυπώνονταν μικρογραφίες, ίσες σε μέγεθος με το μέγεθος κάθε αρνητικού. Επειδή το φιλμ και το χαρτί ακουμπάγανε, αυτό λέγεται εκτύπωση "εξ επαφής" - αγγλιστί contact sheet!
O "εκτυπωτής" αυτός (πιο σωστά ονομαζόταν μεγεθυντής) είναι κάπως έτσι:

Στο πάνω-πάνω γκρι ορθογώνιο είναι μέσα η λάμπα, στην μαύρη φυσούνα είναι ο φακός και το αρνητικό και στο τραπεζάκι κάτω ακουμπάει το χαρτί.
Τώρα, από τις μέρες αυτές έχει μείνει με τον όρο contact sheet να εννοούμε την
εκτύπωση μικρογραφιών ώστε να έχουμε μια πρόχειρη εικόνα των φωτογραφιών μας. Ανεξαρτήτως του
πώς θα παραχθούν ψηφιακά οι μικρογραφίες, ο προορισμός τους είναι
η εκτύπωση!Σε αυτή την εικόνα που μας δείχνεις:

...φαίνεται ότι στον διάλογο εκτύπωσης μπορεις να επιλέξεις αριθμός γραμμών / στηλών. Πού στο καλό βρίσκεται αυτό το πλαίσιο διαλόγου, γιατί εγώ ψάχνω εναγωνίως και δεν το βρίσκω!! Εμένα το αντίστοιχο πλαίσιο διαλόγου του οδηγού εκτύπωσης είναι έτσι:

και δεν βρίσκω πουθενά επιλογή να ορίσω εγώ custom layout! (digikam 1.1 σε ubuntu 9.10)