Κάνε και εσύ, τις ερωτήσεις σου σχετικά με την τεχνολογία!

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Κάνε και εσύ, τις ερωτήσεις σου σχετικά με την τεχνολογί

Δημοσίευσηαπό medigeek » 05 Ιούλ 2012, 00:27

Για να το μετατρέψουν σε ogg/avi/mp4, ανοίγουν το slideshow και εκτελούν παράλληλα το recordmydesktop:
http://blog.johnny-lin.com/?p=35
Κύπριος; Κόπιασε στο ubuntu-cy! ┃ Launchpad Debian Github
Οδηγός για νεοεισερχόμενους -- Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu

1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-21-generic 64bit (en_US.UTF-8, GNOME cinnamon2d), Ubuntu 3.5.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core2 Duo CPU E6550 2.33GHz ‖ RAM 5970 MiB ‖ MSI MS-7235
4 nVidia G73 [GeForce 7300 GT] [10de:0393] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
medigeek
Freedom
Freedom

Launchpad: medigeek
IRC: savvas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό medigeek » 10 Αύγ 2012, 20:46

Έχει κανείς amd/ati κάρτα γραφικών; Σκέφτομαι να αγοράσω καινούργια κάρτα γραφικών, π.χ. την hd 7770, π.χ.:
http://msi.com/product/vga/R7770-PMD1GD ... cification
http://www.gigabyte.us/products/product ... id=4133#ov

Τα τελευταία 4-5 χρόνια είχα την nvidia 7300 gt.. δυστυχώς φαίνεται πως δεν αντέχει δύο οθόνες η 7300 πλέον και άρχισε να «κόβει» στις ταινίες και τα βιντεο στο youtube. :)

Δεν έχω ιδέα πώς είναι η κατάσταση με τις κάρτες ati -- εννοώ έχουν προβλήματα με dual monitor ή με κάποια άλλα πράγματα που έχετε προσέξει οι ίδιοι σε ubuntu;

Δεν με ενδιαφέρουν και πολύ τα παιχνίδια (1 φορά το μήνα τυχαίνει να θέλω να παίξω κάποιο παιχνίδι τύπου prince of persia), αλλά 1080p HD ταινίες και Bluray ταινίες είναι must. :)

Επίσης, μια κάρτα με PCI 3.0 είναι συμβατή με το PCI 2.1 slot της μητρικής κάρτας αν κατάλαβα σωστά;
Κύπριος; Κόπιασε στο ubuntu-cy! ┃ Launchpad Debian Github
Οδηγός για νεοεισερχόμενους -- Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu

2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-21-generic 64bit (en_US.UTF-8, GNOME cinnamon2d), Ubuntu 3.5.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core2 Duo CPU E6550 2.33GHz ‖ RAM 5970 MiB ‖ MSI MS-7235
4 nVidia G73 [GeForce 7300 GT] [10de:0393] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
medigeek
Freedom
Freedom

Launchpad: medigeek
IRC: savvas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 11 Αύγ 2012, 00:52

medigeek έγραψε:

Δεν έχω ιδέα πώς είναι η κατάσταση με τις κάρτες ati -- εννοώ έχουν προβλήματα με dual monitor ή με κάποια άλλα πράγματα που έχετε προσέξει οι ίδιοι σε ubuntu;

Είναι κάρτα κλάσης Southern Islands, και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πολλά για ανοιχτό οδηγό,
http://www.phoronix.com/scan.php?page=n ... px=MTE0OTY
Ωστόσο, μπορείς για τώρα να κάνεις τη δουλειά σου με τον κλειστό οδηγό (Catalyst).
Ως κάρτα είναι θηρίο, οπότε έχει νόημα να παίξεις και παιχνίδια.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό floral » 08 Σεπ 2012, 05:48

Ρωτάω εδώ για να σιγουρευτώ εάν είναι πρόβλημα πριν ανοίξω καινουριο νήμα
Έχω πρόβλημα εδώ και 10 μήνες περίπου, ο υπολογιστής γίνεται όλο και πιο αργός όσο πάει. Όλα τα προγράμματα αργούν να ανοίξουν (firefox, libreoffice, R studio) λες και είμαι στα windows. Όσο πήγαινε χειροτέρευε και τελικά τώρα πια δουλεύω σε windows γιατί δεν παλεύεται.
Μου έβγαλε μήνυμα για αναβάθμιση αλλά δεν θέλω να την κάνω λόγω αυτών που έχω ακούσει (πόσο πιο αργός να γίνει πια??!!!) και γιατί δεν έχω όρεξη+χρόνο να μάθω το unity.
Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι ένα πρόγραμμα που χρειάζομαι δεν γίνεται να αναβαθμιστεί επειδή χρησιμοποιώ 10.04! και στην ουσία δεν μπορώ να δουλέψω πια. Το ίδιο συμβαίνει με το wine. Αναρωτιέμαι τι κέρδος έχω από το να παραμείνω σε LTS έκδοση εάν έμμεσα σε εξαναγκάζουν σε αναβάθμιση.

Όταν λέω ότι αργεί, εννοώ ότι κάθε! πρόγραμμα που θα ανοίξω κάνει γύρω στο μισό λεπτό για να ανοίξει και κατά την λειτουργία θα κολλήσει (γίνεται μαυρόασπρο), ακόμα και τα αρχεία pdf κολλάνε! Έχω φτάσει να μην τον πολυζορίζω με πολλές εργασίες και να δουλεύω σε windows τα οποία μου φαίνονται ότι πετάνε σε σύγκριση με το ubuntu, που φυσικά όταν πρωτοεγκατάστησα το 10.04 τα παράθυρα ήταν πιο αργά.

1) Ερώτηση πρώτη: γίνεται πιο βαρύς ο υπολογιστής με τον καιρό στο ubuntu? θα χρειαστώ φορμάτ για να πάρει πάλι μπροστά όπως γίνεται στα windows?
2) Ερώτηση δεύτερη: μου εμφανίζει αυτό το bug https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/575333?comments=all κατά την εκκίνηση. Στα σχόλια διαβάζω ότι στους άλλους δεν έχει επηρεάσει την επίδοση. Υπάρχει περίπτωση να φταίει αυτό?

Και μία ακόμα ερώτηση. Στις πηγές λογισμικού μπορώ να απεγκαταστήσω και να εγκαταστήσω προγράμματα.
3) Τί γίνεται εάν θέλω να απεγκαταστήσω πρόγραμμα που δεν εγκαταστάθηκε από τις πηγες λογισμικού, άρα δεν εμφανίζεται στην λίστα? (έχω αρχίσει να απεγκαθιστώ μπας και καλυτερέψει η κατάσταση)
4) Επίσης, τι γίνεται όταν οι πηγές λογισμικού σου προτείνουν παλαιότερη έκδοση προγράμματος και όχι μια νεότερη λόγω λογισμικού? Υπάρχει τρόπος να το "πείσω" να δεχτεί την νεότερη έκδοση?

Αυτές τις ερωτήσεις θέλω να τις κάνω εδώ και μήνες, αφότου άρχισε να γίνεται αργός, αλλά συνέχεια ήλπιζα ότι κάτι θα αλλάξει.
Επίσης, με τόσα παράπονα για το unity και το πόσο αργό είναι, σκέφτηκα ότι θα μου γράψει κανείς "κλαίνε οι χήρες, κλαίνε και οι παντρεμένες" :D
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: κάτι λίγα ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ
1. (βασικός υπολογιστής) ⇛ dual boot Windows 7 + Ubuntu Trusty Tahr 14.04 - 64bit σε Toshiba laptop | Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium CPU B950 @ 2.10 GHz x 2 │ 15''
2. (παλιός που δεν προλαβαίνω να συγυρίσω) ⇛ dual boot Windows 7 + Ubuntu Lucid Lynx 10.04.1 - 64bit σε Toshiba laptop | Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium Dual-Core T4200│ Intel GMA 4500M │ 17'' 1440x900
Άβαταρ μέλους
floral
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 08 Σεπ 2012, 07:13

floral έγραψε:1) Ερώτηση πρώτη: γίνεται πιο βαρύς ο υπολογιστής με τον καιρό στο ubuntu? θα χρειαστώ φορμάτ για να πάρει πάλι μπροστά όπως γίνεται στα windows?
Καμία σχέση !

floral έγραψε:2) Ερώτηση δεύτερη: μου εμφανίζει αυτό το bug https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... mments=all κατά την εκκίνηση. Στα σχόλια διαβάζω ότι στους άλλους δεν έχει επηρεάσει την επίδοση. Υπάρχει περίπτωση να φταίει αυτό?
Πιθανών.

floral έγραψε:3) Τί γίνεται εάν θέλω να απεγκαταστήσω πρόγραμμα που δεν εγκαταστάθηκε από τις πηγες λογισμικού, άρα δεν εμφανίζεται στην λίστα? (έχω αρχίσει να απεγκαθιστώ μπας και καλυτερέψει η κατάσταση)

Αναλόγως πως το εγκατέστησες. Αν είναι make install , εγκατάσταση από πηγαίο κώδικα , τότε μπαίνεις πάλι τον πηγαίο κώδικα και διαβάζεις το αρχείο README , εκεί θα γράφει σίγουρα (κάθε προγραμματιστής που θεωρεί τον εαυτό του κάπως σοβαρό) πως να απεγκαταστήσεις το πρόγραμμα.

floral έγραψε:4) Επίσης, τι γίνεται όταν οι πηγές λογισμικού σου προτείνουν παλαιότερη έκδοση προγράμματος και όχι μια νεότερη λόγω λογισμικού? Υπάρχει τρόπος να το "πείσω" να δεχτεί την νεότερη έκδοση?
Αν δεν έχει περάσει στις πηγές λογισμικού το νεότερο πρόγραμμα , τότε απλά δεν υπάρχει. Ίσως να προσπαθήσεις να το εγκαταστήσεις μέσω .deb αρχείου , αλλά ίσως να μην μπορέσεις αν χρειάζεται εξαρτήσεις - πακέτα πιο καινούρια από αυτά που έχεις.

Κάνε έναν έλεγχο στον σκληρό δίσκο με αυτό το εργαλείο : viewtopic.php?f=9&t=19749&http#p202359 , μπορείς και από LiveCD/Usb. Παρέθεσε τα αποτελέσματα εκεί.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό floral » 08 Σεπ 2012, 07:30

Ευχαριστώ πολύ θα το κοιτάξω :clap:
Λειτουργικό σε Η/Υ
1. (βασικός υπολογιστής) ⇛ dual boot Windows 7 + Ubuntu Trusty Tahr 14.04 - 64bit σε Toshiba laptop | Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium CPU B950 @ 2.10 GHz x 2 │ 15''
2. (παλιός που δεν προλαβαίνω να συγυρίσω) ⇛ dual boot Windows 7 + Ubuntu Lucid Lynx 10.04.1 - 64bit σε Toshiba laptop | Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium Dual-Core T4200│ Intel GMA 4500M │ 17'' 1440x900
Άβαταρ μέλους
floral
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 08 Σεπ 2012, 19:15

floral έγραψε:
Έχω πρόβλημα εδώ και 10 μήνες περίπου, ο υπολογιστής γίνεται όλο και πιο αργός όσο πάει. Όλα τα προγράμματα αργούν να ανοίξουν (firefox, libreoffice, R studio) λες και είμαι στα windows. Όσο πήγαινε χειροτέρευε και τελικά τώρα πια δουλεύω σε windows γιατί δεν παλεύεται.
Μου έβγαλε μήνυμα για αναβάθμιση αλλά δεν θέλω να την κάνω λόγω αυτών που έχω ακούσει (πόσο πιο αργός να γίνει πια??!!!) και γιατί δεν έχω όρεξη+χρόνο να μάθω το unity.

Ενδέχεται να έχει εγκατασταθεί κάποιο πρόγραμμα τρίτων, που να δημιουργεί την καθυστέρηση.
Για παράδειγμα, αν εγκαταστήσεις Apache+MySQL, τότε αυτά ξεκινούν αυτόματα κατά την εκκίνηση, και τρώνε τη μνήμη σου.
Εγώ έβαλα ένα πρόγραμμα για ψηφιακή τηλεόραση από τρίτο αποθετήριο, το tvheadend, όπου είχε ένα σφάλμα και κατά την εκκίνηση προσπαθούσε να σαρώσει για κανάλια σε κάθε επανεκκίνηση.

Αναφέρεις «δεν έχω όρεξη+χρόνο να μάθω το unity». Υπάρχουν πιτσιρίκια που καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα με το Unity, και υπάρχουν και νέοι χρήστες που δεν έχουν επαφή με τους υπολογιστές και κάνουν τη δουλειά τους δίχως πρόβλημα.
Το γεγονός ότι δεν εγκαθιστάς μια πιο πρόσφατη έκδοση του Ubuntu σε κρατάει πίσω.
Δεν έχει νόημα μια αρνητική αντιμετώπιση απλά για ένα γραφικό περιβάλλον.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 09 Σεπ 2012, 01:05

@floral
Η μείωση της απόδοσης δεν είναι λογική. Στα windows η υποβάθμιση της απόκρισης του συστήματος με το χρόνο οφείλεται μεταξύ άλλων στην ύπαρξη της registry η οποία σιγά σιγά γεμίζει με σαβούρα με αποτέλεσμα η αναζήτηση σε αυτή να γίνεται ολοένα και πιο αργή. Υπάρχουν φυσικά και άλλοι παράγοντες (fragmentation, πληρότητα δίσκων κτλ). Στα *nix δεν υπάρχει αντίστοιχος μηχανισμός οπότε εν γένει δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο. Στην περίπτωση δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει.

Σχετικά με την LTS έκδοση. Να ξέρεις ότι οι εκδόσεις LTS ως ένα βαθμό αναφέρονται κυρίως σε μηχανήματα για servers. Σε υπολογιστές δηλαδή που δε γίνεται συχνά εγκατάσταση νέων προγραμμάτων, αλλά αντίθετα είναι εγκατεστημένες συγκεκριμένες εφαρμογές για τις οποιές απαιτείται μακρόχρονια υποστήριξη για τα security updates. Πιθανά να μην αναφέρεται κάτι τέτοιο ρητά από πλευράς ubuntu, αλλά κράτα το στο μυαλό σου. Αν οι ανάγκες σου είναι πολύ συγκεκριμένες (office, internet, multimedia) τότε μία LTS μπορεί να σε καλύψει και σε Desktop. Αν όμως τσαλαβουτάς στα ευμετάβλητα νερά της επιστήμης (R και τα λοιπά) και θες να βάλεις και αυτό το προγραμματάκι που διάβασες σε ένα blog, και να δοκιμάσεις και την άλλη εφαρμογή που ανέφερε κάποιος σε ένα forum και ίσως να σου λύσει τα χέρια, και να βάλεις την τελευταία έκδοση του τάδε προγράμματος που υποστηρίζει το δείνα feature, τότε η LTS μάλλον δεν είναι για σένα.

Ανεξαρτήτως αυτού, να ξέρεις ότι η αναβάθμιση σε νεότερες εκδόσεις είναι εν γένει κάτι που προτείνεται ιδιαίτερα για λόγους ασφαλείας αλλά και ευκολίας. Μην τη φοβάσαι κάντην!

Αν το πρόβλημα σου είναι το unity αλλά και η απόδοση του hardware σου σε αυτό, υπάρχουν και άλλοι Desktop Managers οι οποίοι όχι μόνο μοιάζουν με Gnome 2 άλλα είναι και πολύ πιο ελαφριοί. Πχ XFCE και LXDE (αυτό χρησιμοποιώ εγώ. Απλό. Λιτό. Λειτουργικό). Και οι δύο, σε ένα παλιότερο υπολογιστή, συγκρινόμενοι με το unity θα πηγαίνουν σφαίρα. Λάβε υπόψιν σου ότι κανένα από τα δύο δεν είναι τόσο ώριμο/πλήρες όσο το Gnome 2. Επίσης υπάρχει και fork του Gnome 2, ουσιαστικά συνέχειά του, το Mate. Υπάρχει και το Cinnamon αλλά δεν έχω προσωπική γνώμη. Κατέβασε μερικά live-cds με τους παραπάνω Desktop Managers και δοκίμασε τους (γράψτα σε usb καλύτερα για να μη χαλάς cd άδικα).

Αν σε κουράζει/φοβίζει η διαδικασία του 6μηνου update τότε θα μπορούσες να δεις και μία διανομή όπως το Linux Mint Debian Edition (LMDE). Είναι Debian Testing με διάφορες ευκολίες. Αφού έχεις πλέον 2+ χρόνια εμπειρία με Linux δε θα συναντήσεις προβλήματα. Το LMDE υποστηρίζει Cinnamon, Mate και XFCE.
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό floral » 13 Σεπ 2012, 22:37

δεν ήξερα οτι μπορώ να εγκαταστήσω άλλον desktop manager! Μου αρέσει το cinnamon του Mint αλλά τώρα που το είπες είδα ότι εγκαθίσταται και σε ubuntu
Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες για το LTS, θα το έχω υπόψιν μου.
Tο debian edition τι είναι? και γιατί όταν το έψαξα στο google βρήκα μόνο για το mint και όχι και για το ubuntu?

Άσχετο, είδα ότι στην υπογραφή σου έχεις οδηγό για LaTeX, ξέρεις πως δουλεύει το sweave ?
Λειτουργικό σε Η/Υ
Άβαταρ μέλους
floral
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 14 Σεπ 2012, 18:51

Το linux mint βασίζεται σε ubuntu, χρησιμοποιεί δηλαδή τα repostiories άρα και το release cycle του ubuntu.

Υπάρχει και μία έκδοση του mint που βασίζεται σε debian testing, που χρησιμοποιεί δηλαδή τα repos του debian testing και όπως και το debian testing είναι rolling release (δε βγαίνουν κάθε 6 μήνες καινούρια έκδοση, τα πακέτα ανανεώνονται διαρκώς)

Off topic:
Με R δεν έχω ασχοληθεί. Με το sweave τι πρόβλημα έχεις. Είχα δει ότι είχες ανοίξει ένα θέμα, αλλά ήταν eclipse specific. Από command line σου δουλεύει?

Ανοιξε καινούριο θέμα καλύτερα.
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας