Το linux ΔΕΝ είναι ασφαλές

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Το linux ΔΕΝ είναι ασφαλές

Δημοσίευσηαπό mathpoet » 15 Ιουν 2010, 17:44

Αυτό που δεν έχω καταλάβει εγώ, είναι που σας πρότεινα να χρησιμοποιείτε windows ή που ανέφερα ότι τα windows είναι πιο ασφαλές λειτουργικό από το linux;

:?:
mathpoet
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 15 Ιουν 2010, 17:47

mathpoet έγραψε:2. To linux mint έρχεται με προεγκατεστημένο το gufw, αλλά απενεργοποιημένο. Πρέπει ο χρήστης να πάει στο μενού και να το ενεργοποιήσει http://cristalinux.blogspot.com/2010/05 ... adora.html

το gufw είναι γραφικό μάλλον του ufw (ubuntu firewall) το οποίο υπάρχει στο ubuntu αλλά είναι απενεργοποιημένο.
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo ufw status

οι users μπορούν να τρέξουν services οπότε και να ανοίξουν ports πάνω απο 1024 port.
Κάτω μπορεί μόνο το su.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mathpoet » 15 Ιουν 2010, 17:58

Σωστή η διευκρίνιση, οπότε το ufw (ubuntu firewall) είναι προεγκατεστημένο και ανενεργό στο ubuntu...
mathpoet
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mouths » 15 Ιουν 2010, 21:44

mathpoet έγραψε:Αυτό που δεν έχω καταλάβει εγώ, είναι που σας πρότεινα να χρησιμοποιείτε windows ή που ανέφερα ότι τα windows είναι πιο ασφαλές λειτουργικό από το linux;

Δέν ανέφερες, αλλά από τήν στιγμή πού συγκρίνεις τά δύο λειτουργικά, εμμέσως πλήν σαφώς εννοείς ότι σέ θέματα ασφαλείας δέν διαφέρουν καί πολύ. Μεγάλο λάθος.

Πρώτον.Κοίταξε εδώ: http://hothardware.com/News/Microsoft-Patches-17YearOld-Bug-But-Fix-May-Crash-Systems/
Δεκαεπτά χρονών bug, καί τό patch αφήνει τούς χρήστες μέ ανοιχτό τό στόμα νά κοιτάζουν μιά μπλέ οθόνη. Ωραία.

Δεύτερον.Ο πηρήνας τών windows αποτελείται από τέσσερα κομάτια τά οποία επικοινωνούν μεταξύ τους μέ τά γνωστά svchost.exe πού τρέχουν στο
παρασκήνιο. Τά περισσότερα malware τών windows αυτομετονομάζονται σέ κάποιο svchost.exe καί τρέχουν ανενόχλητα στό σύστημα.
Στήν δέ microsoft ούτε νά ακούσουν δέν θέλουν γιά αλλαγή τού πηρήνα γιά νά μήν χάσουν τήν πρός τά πισω συμβατότητα.

Τρίτον.Τά antivirus ανιχνεύουν τά malware μέ τήν μέθοδο τών ( γνωστών μέχρι εκείνη τήν στιγμή ) paterns.
Πρόσφατα παρουσιάστηκε ένα antivirus πού θά ανίχνευε τά malware από τίς ενέργειές τους. Δέν έχω ξανακούσει γιά αυτό.
Αυτό θά ανίχνευε ολόκληρο τό λειτουργικό σάν spyware.
Τά windows αποθηκεύουν όλες τίς ενέργειες τού χρήστη στόν σκληρό δισκο σέ έναν κρυφό φάκελο.
Παλιά μέ τούς μικρούς σκληρούς, μετά από κάποιο διάστημα ο δίσκος γέμιζε χωρίς ο χρήστης νά έχει μέσα τά ανάλογα δεδομένα.
Σήμερα απλώς δέν μπορείς νά κάνεις defragmentation. Δείχνει ότι "υπάρχουν κάποια μεγάλα αρχεία πού δέν μπορούν νά
μετακινηθούν"

Αυτά τά απίστευτα.
    Linux:χαμηλό | προγραμματισμος:οχι | αγγλικα:καλα
    Ubuntu 10.04 LTS - Debian Squeeze (dual boot)
    HP Pavilion dv5-1160ev (Core 2 Duo 2.53 GHz) | 3GB | nVidia 9600M GT | 15.4in WXGA
Άβαταρ μέλους
mouths
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό iliaskr » 15 Ιουν 2010, 21:53

Η ασφάλεια του GNU/Linux είναι ιδιαίτερα επαρκής για τον μέσο χρήστη.Αν θέλει ο χρήστης να είναι απόλυτα ασφαλής (99.9999999999999%) ας βάλει OpenBSD :D :D :D :crazy: :crazy: :D :D :D
Εικόνα
Spoiler: show
Laptop:Multirama (Clevo M761TU).CPU Intel Pentium Dual 2.1 GHz.RAM 3 GB GPU Nvidia 9300M 256 mb.
OS Ubuntu Desktop Edition 10.10 / Microsoft Windows 7
Desktop:AMD Athlon 64 X2 5600+ 2.8 GHz.Ram 2GB.
OS openSUSE
Άβαταρ μέλους
iliaskr
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mathpoet » 15 Ιουν 2010, 22:38

mouths έγραψε:
mathpoet έγραψε:Αυτό που δεν έχω καταλάβει εγώ, είναι που σας πρότεινα να χρησιμοποιείτε windows ή που ανέφερα ότι τα windows είναι πιο ασφαλές λειτουργικό από το linux;

Δέν ανέφερες, αλλά από τήν στιγμή πού συγκρίνεις τά δύο λειτουργικά, εμμέσως πλήν σαφώς εννοείς ότι σέ θέματα ασφαλείας δέν διαφέρουν καί πολύ. Μεγάλο λάθος.

Καταρχήν δείτε τι έχω γράψει σε παλιότερο post (εκείνο το topic είναι ένα από αυτά που μου έδωσαν την ιδέα γι αυτό που άνοιξα εδώ), μπας και επιτέλους μου βγει η ρετσινιά του microsoft fanboy :lol:
viewtopic.php?f=5&t=12327&start=10#p123141

mouths έγραψε:
Πρώτον.Κοίταξε εδώ: http://hothardware.com/News/Microsoft-Patches-17YearOld-Bug-But-Fix-May-Crash-Systems/
Δεκαεπτά χρονών bug, καί τό patch αφήνει τούς χρήστες μέ ανοιχτό τό στόμα νά κοιτάζουν μιά μπλέ οθόνη. Ωραία.

Δες ένα αντίστοιχο παράδειγμα στον linux kernel: http://www.theregister.co.uk/2009/08/14 ... linux_bug/
"Linux developers have issued a critical update for the open-source OS after researchers uncovered a vulnerability in its kernel that puts most versions built in the past eight years at risk of complete takeover."
8 χρόνια είναι τα μισά του 17, αλλά δεν είναι και λίγο...

Και επαναλαμβάνω το βασικό θέμα. Κυκλοφορεί μια άποψη ότι το GNU/Linux έχει κάποιες διαφορές στην αρχιτεκτονική (και πιθανά όχι μόνο), οι οποίες εμποδίζουν τις επιθέσεις και την κατασκευή/διάδοση/ζημιά του κακόβουλου λογισμικού. Τουλάχιστον σε αυτήν την συζήτηση, δε νομίζω ότι έχει επιβεβαιωθεί (ακόμα).
mathpoet
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό malos » 16 Ιουν 2010, 00:37

Ρε μάγγες...! Πολύ δεν το τραβήξατε ; :wtf:
Έκατσα ο καψερός να δω καμιά νέα δημοσίευση το πρωί και σας βλέπω 7 σελίδες !
Ωωω ! λέω θα το διαβάσω μετά τη δουλειά :clap:
Ειλικρινά όμως ... δεν μπόρεσα και τις 8 σελίδες. Κόλλησα στην αρχή και με τον razor και τον Τόλη :bow:
που το ψιλογράψανε το θέμα και κάναν την κοντρίτσα τους σε high επίπεδο :thumbup: :thumbup: :thumbup: ( Η ανάγκη παιδιά ως λέξη χρησιμοποιείται και για το χέ....ο :oops: Δε λέμε πάω να κάνω την ανάγκη μου ; :lol: :lol: :lol: )

Όσο για σένα mathpoet νομίζω πως κατάλαβα καλύτερα από τους άλλους τι σε τσιγγλάει ...!
Όχι η ασφάλεια των λειτουργικών .... αλλά τι λένε κάποιοι για την ασφάλεια και πόσο αληθές είναι αυτό που λένε. Σωστά;
Αν όχι:
πήδα post
else
άκου λοιπόν

Η εκτίμησή μου είναι ότι είσαι κάτω των 40 ετών. Όπως όλοι σας (κω...παιδα :P )
Μαχόσαστε πολεμάτε για το σωστό! "Α είπε έτσι! Γιατί να πει έτσι; Δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις, είναι επικίνδυνο ...." και τέτοια ! Το περί ηλικίας το ανέφερα πεποιθιασμένος ότι κάποια στιγμή τρίβονται τόσο τα πράγματα μες 'τη συνείδησή σου, που δίνεις τόπο στην οργή :sick:

Άστους να πουν ότι γουστάρουν μωρέ !!! Τι έγινε δηλαδή; Ο άλλος είναι τόσο ψωνισμένος με το linuxάκι του, που νομίζει ότι έπιασε τον .... ξέρεις. Το συγκεκριμένο επιχείρημα ( το τελευταίο που λες ότι ακούγεται ) το έχω πει κι εγώ κι ας μην το πιστεύω.
Έχω πει συγκεκριμένα σε φίλο μου γουϊντοζά ότι "είναι δομημένο έτσι το σύτημα αρχείων που δεν μπορείς να κολλήσεις κακόβουλο λογισμικό" :angel: . Αυτό δεν με νοιάζει εκείνη τη στιγμή αν είναι απόλυτα σωστό. Το αντικείμενο εκείνης της στιγμής δεν είναι η αλήθεια στα γιορτινά της :geek:
Το αντικείμενο είναι "αν θα είναι καλύτερα για σένα ( τον φίλο μου ) να βάλεις ubuntu ή να μείνεις στα win.
Διαφωνώ ότι για την πειθώ πρέπει να είμαστε απόλυτα συνεπείς και ακριβολόγοι.
Επειδή η πειθώ είναι ζήτημα αλληεπίδρασης ίσχύουν άλλοι κανόνες από όποιους θα ήταν ικανοί να ευοδώσουν ένα συμπέρασμα που θα εξήγαγε ένας μόνος του - με δικές του αποφάσεις - ερεθίσματα - απαιτήσεις κλπ.
Όταν λοιπόν κάποιος σε ρωτάει ρε παιδιά έχω πρόβλημα με τον mplayer και κάπου μέσα στο νήμα τους πεις βάλε vlc είναι ο καλύτερος... δεν θα είσαι άκυρος :thumbdown: Έτσι έχεις νιώσει και έτσι θέλεις να το μεταβιβάσεις.

Ξέροντας λοιπόν εσύ τις δικές σου αλήθειες ότι όλα τα λειτουργικά δεν είναι απόλυτα ασφαλή, ότι το linux
είναι άντε ένα πόντο πιο ασφαλή (γιατί είναι και το ξέρεις), πες μου τι σε βράζει τόσο μέσα σου γι αυτό που λέγεται; Θα χάσει λεφτά ο κόσμος; Θα χάσει φακέλους και αρχεία πολύτιμα;

Αν είναι να έχω την τύχη να είμαι ο πρώτος που θα δημοσιεύσει "κόλησα ιό" ... χαλάλι του ρε παιδί μου!!!
Ας δουν τι φωτογραφίες έχω με την καράφλα μου και τι τσόντες βλέπω.
:P :P :P
Επεξεργαστής: AMD Ryzen 9 5900x
Μνήμη Gskill 16gb (2X8gb), 3200 mh, CL 14
Μητρική: Asrock X570 phantom gaming X
Τροφοδοτικό: Corsair 850 platinum
Δίσκος: SSD Corsair MP600 (1 TB)
Άβαταρ μέλους
malos
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό quantis » 16 Ιουν 2010, 10:57

Για να πούμε και τίποτα χιουμοριστικό και να χαλαρώσουμε...

Εν τω μεταξύ και η ερώτηση και η απάντηση είναι "άλλα λέει η γιαγιά μου άλλα ακουν τ' αυτιά μου.

Για την ερώτηση: Το "πρόγραμμα Kerberos" είναι πρωτόκολλο, δεν έχει καμία σχέση με το FBI.

Για την απάντηση: Το "πρόγραμμα Kerberos" είναι πρωτόκολλο, δεν έχει καμία σχέση με το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί κάποιος.

Εκτός και αν ο Λιακόπουλος που δούλεψε για το NATO ξέρει μυστικά που δε γνωρίζουμε εμείς οι κοινοί θνητοί!
Εικόνα
quantis
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mathpoet » 16 Ιουν 2010, 11:10

@malos

Δεν ξεκίνησα το θέμα για να διορθώσω την μεγαλύτερη αδικία του κόσμου... :-)

Την είχα κι εγώ αυτή την άποψη και όταν προσπάθησα να τη στηρίξω επιστημονικά σε άλλους (λόγω σπουδών), δεν τα κατάφερα. Οπότε ξεκινώντας αυτή τη συζήτηση, καταρχήν κάποια από τα πιο έμπειρα παιδιά μπορεί να μου έδιναν στοιχεία που δεν έχω βρει. Αυτό είναι το προσωπικό μου όφελος.

Αυτό που πιστεύω ότι μπορεί να κερδίσουν οι άλλοι, είναι η ενημέρωση. Οι χρήστες των windows έχουν ένα σωρό προβλήματα με την ασφάλεια, αλλά από τον πιο άσχετο μέχρι τον γκουρού, έχουν μάθει πια ότι πρέπει να προσέχουν και μάλιστα πολύ. Κυκλοφορώντας την άποψη ότι με το linux εξασφαλίζεσαι, η κοινότητα καλλιεργεί μια στάση στους χρήστες που είναι επικίνδυνη. Υπάρχει η υποψία σε αρκετούς ότι όσο η βάση των χρηστών μεγαλώνει, τόσο μεγαλώνει και η πιθανότητα να αρχίσουν να κυκλοφορούν διάφορα ζωύφια. Ίσως ένα καλό δείγμα, είναι το θέμα που προέκυψε πρόσφατα με τον UnrealIRCd που αναφέρθηκε πιο πάνω. Αν προχωρήσει η κατάσταση, οι νέοι χρήστες που θα την πατήσουν (αυτοί που τους λέγαμε βάλε linux για να είσαι οκ), θα έρθουν να μας ζητήσουν τα ρέστα και θα έχουν δίκιο.

Διαφημίσεις του στυλ "ασφάλισε τα δεδομένα σου, απλά αλλάζοντας λειτουργικό" ταιριάζουν σε εταιρίες σαν την apple:
http://www.apple.com/why-mac/better-os/#viruses
Όχι σε κοινότητες ανθρώπων με μεράκι...

ΥΓ: Γιατί ρε παιδιά το συγκεκριμένο νήμα το έχετε σκίσει τόσο πολύ με τα άσχετα;
mathpoet
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό KeRber0s » 16 Ιουν 2010, 11:24

Δεν κάθησα να διαβάσω όλα τα παραπάνω μιας και είναι μια ανακύκλωση των ίδιων σκέψεων...!
Όμως παρατήρησα να λέτε ότι για κάποια περίοδο το debian είχε ένα κενό ασφαλείας...
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Κατ' αρχήν κανένα λειτουργικό δεν είναι τέλειο, και ο λόγος είναι οτι το γράφουν άνθρωποι. Και για κάποιους λόγους (λίγο ερωτευμένοι, λίγο κουρασμένοι, λίγο άρρωστοι και άλλα) κάνουν λάθη, εξ άλλου ποιός είναι τέλοιος..? Οπότε το ότι κάνενα λειτουργικό δεν είναι 100% ασφαλές. Αν ήταν θα ήμασταν ακόμα στην πρώτη έκδοση ubuntu και οι μόνες ενημερώσεις που θα έκανες θα ήταν για να προσθέσεις λειτουργίες και να βελτιώσεις εμφάνηση...
ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ
Στο linux κατεβάζει ενημερώσεις και βλέπεις είναι για κάπιο λόγο και στον εξηγεί... Υπάρχει και η κοινώτητα που δεν νομίζω να κρύβει τα λάθη και να συγκαλύπτει τα κενά ασφαλείας, άν της ξεφευγουν..! Στα windows είσαι σίγουρος ότι σου λένε όλη την αλήθεια..; Εγώ όσο τα είχα απλά έβλεπα ότι κάτι ενημέρωνα, και σαν εταιρία που είναι λογικά αν μπορεί να καλύψει κάτι που θα της χαλάσει την υπόληψη θα το κάνει...! Οπότε μπαίνω στο forum κάνω και τις ενημερώσεις μου και είμα μια χαρά ασφαλής...!
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Εγώ προσοπικά χαίρομαι που οι "γκάφες" κυκλοφορούν και δεν συγκαλύπτονται. Έτσι είμαι σίγουρος ότι ξέρω την αλήθεια ξέρω ότι αυτό που χρησημοποιώ προσπάθησαν αν το κάνουν όσο καλύτερο μπορούσαν. Και ότι άμα βρω εγώ κάποια ατέλεια (και λέγοντας "εγω" δεν εννοώ προσωπικά εμένα μιας και ο προγραματισμός σε εμένα περιορίζετε σε ελάχιστα πράγματα αλλά καθε άτομο που ξέρει να διαβάζει τον κώδικα) θα την δημοσιεύσω θα διορθώθει άμεσα και όχι μόνο δεν θα μείνει στα αζήτητα αλλά και όλοι θα λάβουν γνωση του γεγονότος..!

Όλα τα παραπάνω τα λέω με κάθε επιφύλαξη καθώ χρησημοποιώ λίγο καιρό συστηματικά ubuntu και δεν έχω καταλάβει τι παίζει ακριβώς...!
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο┃ Προγραμματισμός: Κάτι έχω ακούσει ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.04
Netbook HP 2140 ┃ CPU Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz ┃ RAM 1GB ┃ HD FUJITSU MHZ2160B
Off topic:
Με την δύναμη της αλήθειας όσο ζω θα κατακτώ το σύμπαν.
V for Vedeta
Άβαταρ μέλους
KeRber0s
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας