Το linux ΔΕΝ είναι ασφαλές

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Το linux ΔΕΝ είναι ασφαλές

Δημοσίευσηαπό PaNick » 16 Ιουν 2010, 13:23

mathpoet έγραψε:Βλέπω συχνά (τελευταία είναι πιο συχνό) το εξής φαινόμενο:

Χρήστης Α: Παιδιά που μπορώ να βρω ένα antivirus/firewall/security whatever για το ubuntu?
Χρήστης Β: Το Linux δεν έχει ιούς
Χρήστης Γ: Δεν χρειάζεσαι τίποτα από όλα αυτά
Χρήστης Δ: Η αρχιτεκτονική του UNIX είναι ασφαλής, οπότε τσάμπα ασχολείσαι
Χρήστης Ε: Το κακόβουλο λογισμικό μόλις βλέπει πιγκουίνο αυτοκαταστρέφεται
κ.λ.π.

Κάποια από αυτά τα σχόλια γράφονται και από διαχειριστές, οπότε έχουν ένα σχετικό βάρος. Το θέμα είναι ότι όλα αυτά δε νομίζω ότι έχουν μια γερή βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα δεν έχουν κανενός είδους (τεχνικό) επιχείρημα. Αναφέρονται ως de facto.

Επίσης κατανοώ ότι οι άνθρωποι που τα γράφουν μπορεί να εννοούν κάτι λίγο διαφορετικό. Δηλαδή όχι ότι το linux δεν έχει καθόλου ιούς, αλλά ότι αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν ελάχιστοι (εν αντιθέσει με τα windows). Οι χρήστες όμως που δεν έχουν μεγάλη σχέση με την πληροφορική παραπλανώνται και επειδή τους καλλιεργείται μια λανθασμένη αίσθηση απόλυτης ασφάλειας, μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο.

Κάποια δικά μου επιχειρήματα για την "ανασφάλεια" του linux:
1. Ένα σωρό απειλές δεν σχετίζονται με το λειτουργικό (phising, identity theft κλπ)
2. Δεν γνωρίζω κανένα μηχανισμό που θα προστατέψει τον χρήστη του linux από ένα κακόβουλο site που εκμεταλλεύεται μια ευπάθεια του web browser
3. Δεν γνωρίζω κανένα μηχανισμό που θα προστατέψει τον χρήστη του linux από ένα κακόβουλο deb/bash/... το οποίο κατέβασε και έστησε εθελοντικά
4. Αν ψάξετε λίγο στο google Θα βρείτε αναφορά του Dennis Ritchie να ξεκινάει με το: "The First fact to face is that UNIX was not developed with security,in any realistic sense, in mind; this fact alone guarantees a vast number of holes.". Προφανώς για να το λέει αυτός, ξέρει κάτι παραπάνω.
5. Το πρώτο διάσημο worm στην ιστορία, ήταν για UNIX: http://en.wikipedia.org/wiki/Morris_worm
6. Ένα τεράστιο θέμα ασφάλειας για το οποίο ευθύνεται η κοινότητα του debian και ανακαλύφθηκε περίπου 2 χρόνια μετά: http://www.debian.org/security/2008/dsa-1571
7. Ένα φρέσκο νέο για linux malware: http://www.zdnet.com/blog/bott/linux-in ... -over/2206

Νομίζω ότι η θέση μου είναι σαφής. Είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου/ανοιχτού λογισμικού γενικά και του linux ειδικά και προσωπικά (αυτή τη χρονική περίοδο) νιώθω πιο ασφαλής όταν χρησιμοποιώ αυτό αντί για windows. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν είναι πανάκεια και καλό θα ήταν να μην κάνετε τέτοια σχόλια, κυρίως σε άπειρους χρήστες. Θα χαρώ (και θα μάθω 2-3 πράγματα) αν μου δώσετε κάποια εμπεριστατωμένα αντεπιχειρήματα.

+1
Δεν υπάρχουν αντεπιχειρήματα. Σταμάτα το troll.
PaNick
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό PaNick » 16 Ιουν 2010, 13:29

malos έγραψε:Ρε μάγγες...! Πολύ δεν το τραβήξατε ; :wtf:
Έκατσα ο καψερός να δω καμιά νέα δημοσίευση το πρωί και σας βλέπω 7 σελίδες !
Ωωω ! λέω θα το διαβάσω μετά τη δουλειά :clap:
Ειλικρινά όμως ... δεν μπόρεσα και τις 8 σελίδες. Κόλλησα στην αρχή και με τον razor και τον Τόλη :bow:
που το ψιλογράψανε το θέμα και κάναν την κοντρίτσα τους σε high επίπεδο :thumbup: :thumbup: :thumbup: ( Η ανάγκη παιδιά ως λέξη χρησιμοποιείται και για το χέ....ο :oops: Δε λέμε πάω να κάνω την ανάγκη μου ; :lol: :lol: :lol: )

Όσο για σένα mathpoet νομίζω πως κατάλαβα καλύτερα από τους άλλους τι σε τσιγγλάει ...!
Όχι η ασφάλεια των λειτουργικών .... αλλά τι λένε κάποιοι για την ασφάλεια και πόσο αληθές είναι αυτό που λένε. Σωστά;
Αν όχι:
πήδα post
else
άκου λοιπόν

Η εκτίμησή μου είναι ότι είσαι κάτω των 40 ετών. Όπως όλοι σας (κω...παιδα :P )
Μαχόσαστε πολεμάτε για το σωστό! "Α είπε έτσι! Γιατί να πει έτσι; Δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις, είναι επικίνδυνο ...." και τέτοια ! Το περί ηλικίας το ανέφερα πεποιθιασμένος ότι κάποια στιγμή τρίβονται τόσο τα πράγματα μες 'τη συνείδησή σου, που δίνεις τόπο στην οργή :sick:

Άστους να πουν ότι γουστάρουν μωρέ !!! Τι έγινε δηλαδή; Ο άλλος είναι τόσο ψωνισμένος με το linuxάκι του, που νομίζει ότι έπιασε τον .... ξέρεις. Το συγκεκριμένο επιχείρημα ( το τελευταίο που λες ότι ακούγεται ) το έχω πει κι εγώ κι ας μην το πιστεύω.
Έχω πει συγκεκριμένα σε φίλο μου γουϊντοζά ότι "είναι δομημένο έτσι το σύτημα αρχείων που δεν μπορείς να κολλήσεις κακόβουλο λογισμικό" :angel: . Αυτό δεν με νοιάζει εκείνη τη στιγμή αν είναι απόλυτα σωστό. Το αντικείμενο εκείνης της στιγμής δεν είναι η αλήθεια στα γιορτινά της :geek:
Το αντικείμενο είναι "αν θα είναι καλύτερα για σένα ( τον φίλο μου ) να βάλεις ubuntu ή να μείνεις στα win.
Διαφωνώ ότι για την πειθώ πρέπει να είμαστε απόλυτα συνεπείς και ακριβολόγοι.
Επειδή η πειθώ είναι ζήτημα αλληεπίδρασης ίσχύουν άλλοι κανόνες από όποιους θα ήταν ικανοί να ευοδώσουν ένα συμπέρασμα που θα εξήγαγε ένας μόνος του - με δικές του αποφάσεις - ερεθίσματα - απαιτήσεις κλπ.
Όταν λοιπόν κάποιος σε ρωτάει ρε παιδιά έχω πρόβλημα με τον mplayer και κάπου μέσα στο νήμα τους πεις βάλε vlc είναι ο καλύτερος... δεν θα είσαι άκυρος :thumbdown: Έτσι έχεις νιώσει και έτσι θέλεις να το μεταβιβάσεις.

Ξέροντας λοιπόν εσύ τις δικές σου αλήθειες ότι όλα τα λειτουργικά δεν είναι απόλυτα ασφαλή, ότι το linux
είναι άντε ένα πόντο πιο ασφαλή (γιατί είναι και το ξέρεις), πες μου τι σε βράζει τόσο μέσα σου γι αυτό που λέγεται; Θα χάσει λεφτά ο κόσμος; Θα χάσει φακέλους και αρχεία πολύτιμα;

Αν είναι να έχω την τύχη να είμαι ο πρώτος που θα δημοσιεύσει "κόλησα ιό" ... χαλάλι του ρε παιδί μου!!!
Ας δουν τι φωτογραφίες έχω με την καράφλα μου και τι τσόντες βλέπω.
:P :P :P

+1 Εσύ πρέπει να 'σαι στην ηλικία μου ρε γμτ.
PaNick
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 16 Ιουν 2010, 18:42

mathpoet έγραψε:@malos

Δεν ξεκίνησα το θέμα για να διορθώσω την μεγαλύτερη αδικία του κόσμου... :-)

Την είχα κι εγώ αυτή την άποψη και όταν προσπάθησα να τη στηρίξω επιστημονικά σε άλλους (λόγω σπουδών), δεν τα κατάφερα.

Μάλλον ξεκίνησες με λάθος επιχειρήματα για αυτό δεν το κατάφερες .
Δεν χρειάζεται να πείσεις κάποιον τι είναι καλύτερο και ποιο ασφαλές , όποιος ξέρει από Τεχνολογία Η/Υ από την εποχή πριν καν εμφανιστεί Βασίλης Πόρτας ξέρει τι είναι ποιο σταθερό και ασφαλές .
Και εδώ μπορώ να σου πω σαν παράδειγμα Επαγγελματικό καθαρά πρόγραμμα Catia = Boing , Γερμανοί το τρέχουν σε Unix , γιατί άραγε ?
Avatar http://techie-buzz.com/linux-news/avatar-linux.html έχει γίνει πάνω σε GNU/Linux cluster .

mathpoet έγραψε:
Οπότε ξεκινώντας αυτή τη συζήτηση, καταρχήν κάποια από τα πιο έμπειρα παιδιά μπορεί να μου έδιναν στοιχεία που δεν έχω βρει. Αυτό είναι το προσωπικό μου όφελος. Αυτό που πιστεύω ότι μπορεί να κερδίσουν οι άλλοι, είναι η ενημέρωση. Οι χρήστες των windows έχουν ένα σωρό προβλήματα με την ασφάλεια, αλλά από τον πιο άσχετο μέχρι τον γκουρού, έχουν μάθει πια ότι πρέπει να προσέχουν και μάλιστα πολύ. Κυκλοφορώντας την άποψη ότι με το linux εξασφαλίζεσαι, η κοινότητα καλλιεργεί μια στάση στους χρήστες που είναι επικίνδυνη.

Ναι υπάρχει , άλλα το πρώτο που κάνει κοινότητα είναι ενημέρωση και όχι απλά βάλε και τέλος .
Ναι και εγώ το λέω βάλε και σταματάνε προβλήματα σου , άλλα λέω ότι πρέπει να προσέχεις και εδώ όμως σε διαφορετικό βαθμό από ότι πριν .
Δεν βάζεις ότι βρεις χωρίς να ξέρες αν είναι έμπιστη πηγή , μιας και για εφαρμογές έχει εργαλείο να κατεβάσεις και μάλιστα πολύ εύκολο .
Άρα για να φτάσει κάποιος να βάλει κάτι που δεν είναι ήδη στα Repos τις διανομής έχει δρόμο .

mathpoet έγραψε:
Υπάρχει η υποψία σε αρκετούς ότι όσο η βάση των χρηστών μεγαλώνει, τόσο μεγαλώνει και η πιθανότητα να αρχίσουν να κυκλοφορούν διάφορα ζωύφια. Ίσως ένα καλό δείγμα, είναι το θέμα που προέκυψε πρόσφατα με τον UnrealIRCd που αναφέρθηκε πιο πάνω. Αν προχωρήσει η κατάσταση, οι νέοι χρήστες που θα την πατήσουν (αυτοί που τους λέγαμε βάλε linux για να είσαι οκ), θα έρθουν να μας ζητήσουν τα ρέστα και θα έχουν δίκιο.

Και αυτό υπάρχει άλλα αυτό δεν νομίζω ότι είναι και τόσο ανησυχητικό που άμα μεγαλώνει βάση μεγαλώνουν και κίνδυνοι .
Όχι δεν θα έχουν δίκιο , αν βάζουν ότι νάνε και όπου νάνε τότε κακό το κεφαλιού τους .
Αν βάζουν όμως λογισμικό από τα Repos η και από Source code που είναι διαθέσιμος είτε από πηγές σωστές τότε δεν νομίζω ότι θα την πατήσουν .
Αν δεν θα βάζουν προγράμματα που δεν είναι έμπιστα με δήθεν για GNU/Linux μόνο και μόνο που το γράφει κάποιος σε άσχετοι σελίδα τότε πως θα την πατήσουν ?
Το θέμα με UnrealIRCd είναι απλό αν το διάβασες δεν είχανε ενημερώσει εδώ και καιρό τα αρχεία σε κάποια mirrors που δεν είναι δικά τους , άρα απλά όποιος τα έχει βάλει εκεί δεν πρόσεχε σωστά και δεν ενημέρωνε τις πηγές , διάβασε και τα νέα τους http://www.unrealircd.com/ , και όμως άσχετα με αυτό πόσο γρήγορα το μάθαμε ότι έχει πρόβλημα ?
Με το ίδιο βαθμό θα μάθεις ότι σε μια εφαρμογή και το κρακ τις έχει ζουζούνι ?
Δεν νομίζω . Ας μεγαλώνει , ας προσπαθούν κάποιοι να το εκμεταλλευτούν , δεν θα κερδίσουν τίποτα από αυτό το να κάνουν κάτι ανάλογο .
Κοινότητα διαδίδει την πληροφορία πολύ γρήγορα και δεν υπάρχει περίπτωση να μην μαθευτεί ότι υπάρχει πρόβλημα και να μην βγει λύση προβλήματος .
Κάτι που με εμπορικά σπασμένα πότε δεν γίνεται και δεν θα γίνει , είναι σαν να λέμε κατέβασα το Nero+crack και έχει trojan μέσα παιδιά προσέχετε μην το κάνετε εγκατάσταση .....
Οπότε είναι "άκυρο" αυτό που λες ότι αν μεγαλώσει θα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα .
Καλύτερα θα είναι , ίσος τότε θα δούμε και σωστές εμπορικές εφαρμογές για GNU/Linux για να απαλλαχτούν επαγγελματίες από τα παράθυρα .

mathpoet έγραψε:
Διαφημίσεις του στυλ "ασφάλισε τα δεδομένα σου, απλά αλλάζοντας λειτουργικό" ταιριάζουν σε εταιρίες σαν την apple:
http://www.apple.com/why-mac/better-os/#viruses
Όχι σε κοινότητες ανθρώπων με μεράκι...

ΥΓ: Γιατί ρε παιδιά το συγκεκριμένο νήμα το έχετε σκίσει τόσο πολύ με τα άσχετα;

Δηλαδή ποια άσχετα , τι ήθελες να σου δώσει κάποιον στοιχεία για ποιο είναι 100.000.000 % ασφαλές ?
Τίποτα δεν είναι τέλειο .

Αυτό είναι διαφήμιση απλός τίποτε παραπάνω , στις κοινότητες δεν χρειάζεται να κάνεις διαφήμισή απλά λες βάλε και θα είσαι ελεύθερος να τρέχεις όπως το θες και όπου το θες με βάση τα παρακάτω
έγραψε:Το Ελεύθερο λογισμικό παρέχει στους χρήστες την ελευθερία να εκτελούν, αντιγράφουν, διανέμουν, μελετούν, τροποποιούν και βελτιώνουν το Ελεύθερο λογισμικό. Για την ακρίβεια, αναφέρεται σε τέσσερις βασικές ελευθερίες:

* Την ελευθερία να εκτελείτε το πρόγραμμα για οποιονδήποτε σκοπό (ελευθερία 0).
* Την ελευθερία να μελετάτε τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος και να το προσαρμόζετε στις ανάγκες σας (ελευθερία 1). Η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα είναι προϋπόθεση για να ισχύει κάτι τέτοιο.
* Την ελευθερία να αναδιανέμετε αντίγραφα του προγράμματος ώστε να βοηθάτε το συνάνθρωπο σας. (ελευθερία 2).
* Την ελευθερία να βελτιώνετε το πρόγραμμα και να δημοσιεύετε τις βελτιώσεις που έχετε κάνει στο ευρύ κοινό, ώστε να επωφεληθεί ολόκληρη η κοινότητα (ελευθερία 3). Η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα είναι προϋπόθεση για να ισχύει κάτι τέτοιο.

Ένα πρόγραμμα θεωρείται ελεύθερο λογισμικό όταν οι χρήστες του έχουν όλες τις παραπάνω ελευθερίες. Επομένως, θα πρέπει να είστε ελεύθεροι να αναδιανέμετε αντίγραφα, με ή χωρίς τροποποιήσεις, δωρεάν ή χρεώνοντας για την διανομή, στον οποιονδήποτε και οπουδήποτε. Το να είστε ελεύθεροι να κάνετε όλα τα παραπάνω σημαίνει (μεταξύ άλλων) πως δεν χρειάζεται να ζητήσετε εξουσιοδότηση ή να πληρώσετε κάποιον ώστε να λάβετε τη ανάλογη άδεια.

Θα πρέπει επίσης να έχετε την ελευθερία να κάνετε τροποποιήσεις και να τις χρησιμοποιείτε ιδιωτικά στην δουλειά ή για διασκέδαση, χωρίς να χρειάζεται να το αναφέρετε.

Αυτά από μένα .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 16 Ιουν 2010, 22:18

οπως και να έχει ο τίτλος είναι εντελως άκυρος και είναι ψευδής και ανακριβής... Εντάξει κανείς δεν λέει ότι το linux είναι άτρωτο αλλά είναι και ψέμα να λέμε ότι το linux δεν είναι ασφαλές όπως λέει ο τίτλος... Αντιθέτως είναι το πιο ασφαλές λειτουργικό που υπάρχει... για αυτό καλό θα είναι να αλλάξει ο τίτλος ... Και αν θέλει κάποιος να δυσφιμήσει το linux με ανακρίβιες και παραπληροφόρηση μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τον εγωισμό του και τον εγωισμο όσων υποστηρίζουν τα παραθύρια τότε να το κάνει σε φόρουμ των windows και όχι σε φόρουμ του linux... και αν δεν θέλει να το κάνει ο δημιουργός του θέματος ας το κάνει κάποιος admin...
Spoiler: show
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό idomeneas » 16 Ιουν 2010, 22:51

linuxman έγραψε:Και εδώ μπορώ να σου πω σαν παράδειγμα Επαγγελματικό καθαρά πρόγραμμα Catia = Boing , Γερμανοί το τρέχουν σε Unix , γιατί άραγε ?

Off topic:
Διόρθωση: CATIA = DASSAULT όχι BOEING. Ο λόγος που χρησιμοποιούν το Unix, είναι προφανώς ότι έχουν στήσει servers, για την παροχή άδειας για τη χρήση του προγράμματος, από άλλους υπολογιστές. Η πραγματικότητα είναι ότι χρησιμοποιούν και Windows και πάρα πολύ μάλιστα. Οι άδειες δίδονται από μηχανήματα με Unix αλλά αυτό δε γίνεται μόνο για την ασφάλεια του δικτύου, μιας και αν η Dassault αποφασίσει ότι θα παρέχει υποστήριξη μόνο για Windows, τότε θα έβαζαν όλοι αυτοί που το χρησιμοποιούν, μόνο Windows. Μπορούν στο R&D τμήμα της Boeing να στήσουν ένα ασφαλές δίκτυο είτε με Windows είτε με Unix/Linux.
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 64 bit σε HP Pavilion dv7-3110ev
Προδιαγραφές φορητού ⇛ Core i3 2.13 GHz │ 3 GB │ nVidia G105M │ Broadcom 4357 │ Bluetooth ? │ Realtek HD Audio │ 17.3"
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32 bit/Win XP σε desktop
Προδιαγραφές desktop ⇛ Pentium 4 3 GHz │ 2 GB DDR │ Sapphire ATi Radeon HD3450 512MB AGP │ Μητρική: Asus P5V800-MX
idomeneas
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 16 Ιουν 2010, 23:13

Δείτε κι ένα σχετικό τοπικ σε άλλο forum:
http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=316263
(δώσ'τε βάση στα posts του nske)
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mathpoet » 17 Ιουν 2010, 00:40

@linuxman σου ξαναλέω ότι δεν δυσκολεύτηκα να πείσω ότι με τα τρέχοντα δεδομένα το linux είναι πιο ασφαλές από τις εναλλακτικές, αυτό είναι εύκολο. Αυτό που δεν κατάφερα να δείξω είναι ότι το linux έχει μηχανισμούς ασφάλειας, κυρίως λόγω αρχιτεκτονικής, που το καθιστά ασφαλές (γενικά) απέναντι στις πιο συνηθισμένες απειλές. Έχει κάποια θετικά, π.χ. το θέμα του διαχωρισμού των χρηστών, το όπλο του ανοιχτού κώδικα, αλλά αυτά δεν είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν τον μέσο χρήστη. Αυτό προσπαθώ να συζητήσω εξαρχής.

@tolis_01 έπεσες διάνα... ορκίζομαι ότι δεν είμαι ο nske :-D συμφώνω όμως μαζί του σε μεγάλο ποσοστό
Τελευταία επεξεργασία από mathpoet και 17 Ιουν 2010, 00:50, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
mathpoet
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 17 Ιουν 2010, 00:43

mathpoet έγραψε:
@tolis_01 έπεσες διάνα... ορκίζομαι ότι δεν είμαι ο nske :-D συμφώνω όμως μαζί του σε μεγάλο ποσοστό

Νομίζω ότι μες τις γνώσεις που έχει ο nske πάνω στο linux, λίγοι θα τολμούσαν να διαφωνήσουν μαζί του :D
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 17 Ιουν 2010, 01:56

mathpoet έγραψε: Αυτό που δεν κατάφερα να δείξω είναι ότι το linux έχει μηχανισμούς ασφάλειας, κυρίως λόγω αρχιτεκτονικής, που το καθιστά ασφαλές (γενικά) απέναντι στις πιο συνηθισμένες απειλές.

Για να το κάνεις αυτό πρέπει να κάνεις μία παρουσίαση και να την έχεις μαζί σου πάντα και υλικό για αυτή θα το βρεις εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/GNU/Linux έχει τόσοι πληροφορία που θα πρέπει να αφιερώσεις καμία εβδομάδα για να διαβάσεις έστω τα μισά .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 17 Ιουν 2010, 01:56

έγραψε:Νομίζω ότι μες τις γνώσεις που έχει ο nske πάνω στο linux, λίγοι θα τολμούσαν να διαφωνήσουν μαζί του

θα διαφωνίσω εγώ λέγοντας το εξής...

Υπάρχει ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που όλοι αγνοούμε όταν μιλάμε για ασφάλεια και αυτό συμβαίνει γιατί αμέσως καταφεύγουμε στο τεχνολογικό τομέα του linux και των windows και όχι στην φιλοσοφία που υπάρχει από την κοινώτητα και τους χρήστες του linux... Αναφέρει ο @nske ότι όσο εύκολα μπορεί να κολήσουν ένα malware τα windows το ίδιο εύκολα μπορεί να κολήσει και το linux... Τεχνολογικά μπορεί να ισχύει αυτό αλλά αρκεί να τον εγκαταστίσει κάποιος δηλαδή να γίνει εις γνώση του χρήστη (το αναφέρει και ο ίδιος ο nske η μάλλον το υπονοεί έμμεσα)... Επίσεις αναφέρει για το κίνητρο που δεν υπάρχει για να δημιουργίσουν malware στο linux και σε αυτό θα διαφωνίσω... Τόσοι και τόσοι χρήστες φεύγουν καθημερινά από τα windows και στρέφονται στο linux. Ασφαλώς και υπάρχει κίνητρο αλλά εδώ τήθετε και ένα πολύ μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με την νοοτροπία και την φιλοσοφία του linux και των χρηστών του... Και αυτό είναι το open source... Δηλαδή τα πάντα είναι φανερά... ασφαλώς και μπορώ να δώ ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο λειτουργικό μου και ποιες εφαρμογές τρέχουν και ποιες διεργασιες καταναλώνουν πόρους και μπορώ όποτε θέλω να τερματίσω όποια διεργασία θέλω... Είναι ένα πλεονέκτημα που δεν το έχουν τα windows... Δηλαδή στα παραθύρια μπορεί να τρέχει ένα malware χωρίς να μπορείς να το δεις και να το τερματίσεις στο task manager...
Επίσης η νοοτροπία των χρηστών του linux είναι να προτειμάμε όλοι μας open source εφαρμογές... οπότε είναι όλες ελεγμένες από πολλούς χρήστες και προγραμματιστές και είμαστε σίγουροι ότι είναι ασφαλής χωρίς ιούς.. Για να τρέξουμε κάποιο ιό πρέπει να μας το πλασάρουν κάποιοι σαν open source ή να είναι open source και να μπορούμε να δούμε και να διαβάσουμε τον κώδικά του. Οπότε αμέσως μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι ή όχι ιός.... Οπότε είναι στην κρίση μας αν τον τρέξουμε ή όχι. Οπότε δεν ευθύνετε για κανένα λόγο το linux...

Οπώς καταλαβαίνετε όλοι σας με όσα έχω πει παραπάνω open source ιοι δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε μπορούν να συμβαδίσουν με τις open source εφαρμογές... Και δυστυχώς για όλους τους φίλους μας που νομίζουν ότι ο λόγος που δεν υπάρχει κίνητρο για την δημιουργία ιών είναι ότι δεν είναι μεγάλο το ποσοστό χρηστών κάνουν λάθος... Ο λόγος που δεν υπάρχει κίνητρο είναι ότι οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια για δημιουργία malware στο linux δεν θα ήταν καρποφόρα για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω... Είναι σαν να μου πουλάς ζεστό νερό το καλοκαίρι και να το διαφημίζεις σαν παγωμένο και να περιμένεις να το πιώ χωρίς να καταλάβω ότι είναι ζεστό. Τέτοια πράγματα μόνο χαζοί μπορούν να τα πιστεύουν...

Ίσως να υπάρχουν κάποια κενά ασφαλείας όπως έχω πει παραπάνω αλλά δεν έιναι γνωστά οπότε δεν αποτελούν κύνδινο... Και μόλις ανακαλυφθούν ο χρόνος για να επιδιορθωθούν είναι τόσο μικρός που δεν προλαβαίνει να επιρρεάσει τους χρήστες... Από malware εξήγησα παραπάνω τους λόγους που δεν υπάρχουν οπότε καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το linux είναι ένα σχεδόν 100% (για τα τωρινά δεδομένα και μέχρι να ανακαλυφθεί κάποιο καινούργιο κενό ασφαλείας που θα μπορέσει να κάνει ζημιά) ασφαλές λειτουργικό σύστημα... Αλλά μην ξεχνάμε ότι η ασφάλεια εξαρτάται στον μεγαλυτερο βαθμό από τον χρήστη και όχι από το λειτουργικό... Το λειτουργικό και ο υπολογιστής είναι ένα μηχάνημα που υπηρετεί τον άνθρωπο και δεν έχει ουτε μυαλό ουτε λογική για να μας προστατέψει... Αν του πούμε εμείς να χαλάσει αυτό θα υπακούσει και ασφαλώς θα χαλάσει επειδή πρέπει να κάνει ότι του ζητήσαμε...
Spoiler: show
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας