Τι σας εμποδίζει να απαλλαγείτε από τα winblows;

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Τι σας εμποδίζει να απαλλαγείτε από τα winblows;

Δημοσίευσηαπό linuxman » 18 Σεπ 2008, 21:38

ntinos_ έγραψε:Τώρα που είπες για ubuntu 8.10... ακόμα σε Alpha είναι ή πήγε σε beta?

Alpha http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=14&t=286&p=9575&hilit=Ibex#p9575
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 19 Σεπ 2008, 05:27

Η τελευταία alpha σύμφωνα με το distrowatch. Από εδώ και μπρος μόνο beta έρχονται.
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό GSK » 22 Σεπ 2008, 23:51

Απο την πρωτη κιολας στιγμη που ετρεξα το linux οι φορες που χρησιμοποιω τα παραθυρα ειναι ελαχιστες, και αυτο γιατι παιζω κανα παιχνιδι απο εκει. Αυτος ειναι και ο μονος λογος που δεν τα εχω σβησει απο τον σκληρο μου.
Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά/
Ubuntu 11.10 / Win7 64-bit │ Version N/A│ Build Date : N/A
Intel Pentium Dual Core CPU E2180 @2.00GHz │ASUS P5KPL SE │ sus P5B SE 2.0 GiB Samsung │Asus 6450 Silent 1GB DDR3│ Ethernet Wired με Dlink DSL-2680 │ Realtek │ Acer X223W 16:10 1680x1050
Άβαταρ μέλους
GSK
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dimisKJ » 26 Σεπ 2008, 16:59

Χαιρετω και γω με την σειρα μου κανοντας το 1ο μου ποστ στο φορουμ. Σχετικα νεος χρηστης ubuntu (καποιους μηνες).

Με το iTunes υπαρχει καποια εναλλακτικη λυση; Εχω iPhone και iPod που πρεπει να φροντισω :lol:
Επίπεδο Γνώσεων Linux: Μέτριο - Προγραμματισμός: Ναί - Αγγλικά: Καλά
Ubuntu 10.10 (32bit)
Acer Aspire 1692: Intel M740 (1.73GHz) / ATI Mobility Radeon X600 (M24 3150)/ 2GB DDR /Intel AC'97 Audio/
Intel PRO/Wireless 2200BG / 15.4" WXGA
Άβαταρ μέλους
dimisKJ
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 26 Σεπ 2008, 17:47

dimisKJ έγραψε:Χαιρετω και γω με την σειρα μου κανοντας το 1ο μου ποστ στο φορουμ. Σχετικα νεος χρηστης ubuntu (καποιους μηνες).

Με το iTunes υπαρχει καποια εναλλακτικη λυση; Εχω iPhone και iPod που πρεπει να φροντισω :lol:

Ναι άνοιξε προσθαφαίρεση προγραμμάτων και κάνει αναζήτηση εκεί ipod
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό apo » 08 Οκτ 2008, 16:55

ftso έγραψε:@bullgr αυτό το έχεις δει/δοκιμάσει? (http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... n&iId=2631)

Προσωπικά δεν έχω ανάγκη πλέον το windows και ο μόνος λόγος που θα τα χρησιμοποιήσω είναι για κάποια εφαρμογή για την σχολή (Πληροφορική) για την οποία θα εξαντλήσω πρώτα της εναλλακτικές του linux και μόνο αν δεν δω αποτέλεσμα θα καταλήξω στην χρήση του windows μέσα απο vbox.

Ωραία τα λες μιας και έχεις γνώσεις πληροφορικής και μπορείς εύκολα να ξεπεράσεις προβλήματα που θα σου δημιουργηθούν.
Ξεχνάς όμως πως υπάρχουν και άπειροι χρήστες με ελάχιστες εως μηδενικές γνώσεις προγραμματισμού.
Αν προσθέσουμε και τις μ'ετριες γνώσεις Αγγλικής γλώσσας που καταλήγουμε;
Πόσο φιλικό είναι για αυτούς τους χρήστες ένα τέτοιο σύστημα.
Γνωρίζεις πολύ καλά πως πολλά λογισμικά δεν δουλεύουν παρά μόνο σε windows.Εγώ για παράδειγμα έχω πολλά εκπ/κά λογισμικά που πρέπει να τα δουλέψω καθημερινά, κάποια από αυτά μάλιστα τρέχουν μόνο σε XP. Τι πρέπει να κάνω; Το wine δεν τα τρέχει όλα και αυτά που τρέχει τα βγάζει σε μικρή οθόνη.
Αντιμετώπισα ένα πρόβλημα με το σκάνερ μου, προσπάθησα να το λύσω, ζήτησα βοήθεια από το Forum ακόμα περιμένω απάντηση.
Με τα Windows δεν είχα τέτοια προβλήματα.
Κλέινοντας αυτό που θέλω να πω είναι πως καλά είναι το linux το διαπιστώνω καθημερινά γι αυτό και τα εγκατέστησα και συνεχίζω να τα μαθαίνω και να τα χρησιμοποιώ.Το πρόβλημά τους είναι πως δεν είναι ακόμα φιλικά στο ευρύ κοινό στο βαθμό τουλάχιστον που είναι τα Windows.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας, συγνώμη αν σας ζάλισα ή σας ενόχλησα με τις σκέψεις μου.
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Χαμηλό / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
ΛειτουργικόUbuntu 8.04 32bit
Intell 2.4Ghz/ Μνήμη1.5 Ghz / Κάρτα Γραφικών ATIRadeon HD 2400 Series / Κάρτα Ασύρματη / Κάρτα Buetooth / Κάρτα Ήχου (ICH5/ICH5R) AC'97/ Οθόνη & Ανάλυση
apo
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 08 Οκτ 2008, 17:33

apo έγραψε:
Ωραία τα λες μιας και έχεις γνώσεις πληροφορικής και μπορείς εύκολα να ξεπεράσεις προβλήματα που θα σου δημιουργηθούν.

Γνώσεις πληροφορικής έχω, αλλά πίστεψέ με, ότι έχω μάθει που αφορά το linux (αλλά και windows) το έχω μάθει μόνος μου.
Στην σχολή μου μπορεί να μάθω να προγραμματίζω και να δουλεύω δίκτυα αλλά ποτέ δεν μου έδειξαν πως νσ κάνω εγκατάσταση προγράμματος ή λειτουργικού.
Έχω τελειόφοιτους συμφοιτητές μου που δεν γνωρίζουν πως να κάνουν εγκατάσατση λειτουργικού αλλά γνωρίζουν πολύ καλό προγραμματισμό java.

apo έγραψε:
Ξεχνάς όμως πως υπάρχουν και άπειροι χρήστες με ελάχιστες εως μηδενικές γνώσεις προγραμματισμού.
Αν προσθέσουμε και τις μ'ετριες γνώσεις Αγγλικής γλώσσας που καταλήγουμε;
Πόσο φιλικό είναι για αυτούς τους χρήστες ένα τέτοιο σύστημα.
Γνωρίζεις πολύ καλά πως πολλά λογισμικά δεν δουλεύουν παρά μόνο σε windows.Εγώ για παράδειγμα έχω πολλά εκπ/κά λογισμικά που πρέπει να τα δουλέψω καθημερινά, κάποια από αυτά μάλιστα τρέχουν μόνο σε XP.

Δεν χρειάζονται γνώσεις προγραμματισμού για να δουλέψεις ένα οποιοδήποτε σύστημα, ιδίως φιλικό.
Έχω κάτω του μετρίου γνώσεις Αγγλικών δυστυχώς, ευτυχώς όμως μπορώ άνετα να διαβάσω ένα manual ή howto :D
Ανάλογα με τις ανάγκες και τις γνώσεις του καθενός προσδιορίζεται το user friendly και μη.
Προσωπικά βρίσκω το ubuntu πολύ ποιο user friendly όσον αναφορά τις βασικές λειτουργίες και όχι μόνο απο ότι ένα mac ή ένα windows.
Τα προβλήματα ξεκινούν αν υπάρχουν ασυμβατότητες hardware και εμπορικές επαγγελματικές εφαρμογές που παίζουν μόνο σε windows.
Και για τα δυο ο κύριος υπαίτιος καλός ή κακός είναι η m$.

apo έγραψε:Τι πρέπει να κάνω; Το wine δεν τα τρέχει όλα και αυτά που τρέχει τα βγάζει σε μικρή οθόνη.
Αντιμετώπισα ένα πρόβλημα με το σκάνερ μου, προσπάθησα να το λύσω, ζήτησα βοήθεια από το Forum ακόμα περιμένω απάντηση.

Να χρησιμοποιήσεις windows...αν απο αυτό βγάζεις το ψωμί σου...
Το wine αν το ρυθμίσεις σωστά μπορείς να έχεις ένα καλό αποτέλεσμα σε μερικές εφαρμογές και γιαυτό αξίζει να το δοκιμάσεις...αλλά αν δεν σε ικανοποιεί μην παιδεύεσαι άλλο και απλά παρακολούθησε την εξέλιξή του (αν μπορείς να συμβάλεις κιόλας) που ίσως κάποια στιγμή φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο για εσένα .
Παρακολούθησε όμως και αυτό εδώ (http://www.reactos.org/el/index.html)

Για scanner δυστυχώς δεν γνωρίζω για να βοηθήσω.
Για να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα ακολουθείς την τακτική των χρηστών linux: ερευνώ πριν αγοράσω.

apo έγραψε:
Με τα Windows δεν είχα τέτοια προβλήματα.
Κλέινοντας αυτό που θέλω να πω είναι πως καλά είναι το linux το διαπιστώνω καθημερινά γι αυτό και τα εγκατέστησα και συνεχίζω να τα μαθαίνω και να τα χρησιμοποιώ.Το πρόβλημά τους είναι πως δεν είναι ακόμα φιλικά στο ευρύ κοινό στο βαθμό τουλάχιστον που είναι τα Windows.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας, συγνώμη αν σας ζάλισα ή σας ενόχλησα με τις σκέψεις μου.

Κάνε κλικ εδώ για να δεις πως έχουν τα πράγματα...

Φιλικά,
Δημήτρης
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 08 Οκτ 2008, 18:38

apo έγραψε:...Κλέινοντας αυτό που θέλω να πω είναι πως καλά είναι το linux το διαπιστώνω καθημερινά γι αυτό και τα εγκατέστησα και συνεχίζω να τα μαθαίνω και να τα χρησιμοποιώ.Το πρόβλημά τους είναι πως δεν είναι ακόμα φιλικά στο ευρύ κοινό στο βαθμό τουλάχιστον που είναι τα Windows....

Σωστα τα περισσότερα απο αυτα που λες κι εχεις δικιο για το οτι υπάρχουν προβληματα κι οτι πρεπει να λυθουν. Το συμπερασμα όμως στο οποιο καταλήγεις ειναι λαθος και αδικει πολυ το Linux. Λες οτι το λινουξ δεν ειναι φιλικο επειδη δεν σου λειτουργουν καποια πραγματα. Το ερωτημα ειναι σε τι θα μπορούσε να συνεισφερει το λινουξ ωστε να παιζουν αυτα τα οποία ανεφερες (εφαρμογές, scanner ).

Για τις εφαρμογες που ανεφερες, ...τιποτα. Αν αυτος που εγραψε τις εφαρμογες έλαβε υπόψη του μονο ενα λειτουργικο τοτε αυτος ειναι ο κυριως υπαιτιος του προβληματος κι αυτος που μπορει να το λυσει γραφοντας προγραμματα συμβατα με περισσοτερα λειτουργικα. Παρολο που το λινουξ δεν εχει καμια υποχρεωση να λύσει αυτο το προβλημα, μας προσφερει το wine που βοηθα να ξεπερασουμε καποια απο αυτα τα εμποδια.

Για το scanner τι θα μπορουσε να κανει το linux; Να γραψει drivers ...σωστο. Και το κανει, προσπαθει να γραψει drivers για ολες τις συσκευες που κυκλοφορούν. Που το προβλημα τοτε; Αυτος που σου πούλησε το scanner αφενος δεν εγραψε drivers για linux (που στο κατω κατω δεν του ζηταμε να το κανει αν και θα μπορουσαμε) αφετερου δεν εδωσε τις πληροφοριες που χρειαζονται οι developers του linux για να του γραψουνε τζαμπα τους drivers και τους αφησε να παιδευονται να βρουνε την ακρη μονοι τους.

Αν θελουμε να λυθουν λοιπον τα προβληματα που πολύ σωστα εντοπισες πρεπει να δουμε ξεκαθαρα την αιτια τους και να αντιστοιχησουμε δικαια την πηγη τους. Εάν φωναξουμε σε αυτους που φτιαχνουν το λινουξ, "αυτο δεν παιζει το αλλο δεν παιζει" ...στην καλυτερη περιπτωση θα μας ελεγαν "μακαρι να μπορουσα να σου λύσω το προβλημα αλλα δεν ειναι στο χερι μου". Από την αλλη αν φωναξουμε σε αυτους που γραφουνε τα προγραμματα και σε αυτους που μας πουλανε το hardware ότι θελουμε το δικαιωμα να μπορουμε να επιλέξουμε λειτουργικο συστημα για τον υπολογιστη μας (δεν μιλαω για το να εχεις λινουξ σωνει και καλα μιλαω απλως να εχεις το δικαιωμα να διαλεξεις) τοτε ειναι πιθανον να βρουμε λυση ή τουλαχιστον να δρομολογησουμε μια λύση.

Η λύση επομένως στα προβληματα που ανεφερες δεν βρισκεται σε ενα κρυφο και κλειστο σκοτεινο δωματιο οπου καποιοι freaks προγραμματιζουν το λινουξ ούτε βρισκεται η λύση σε ατομα σαν τον ftso ή σαν εμενα που εχουμε ήδη διαλεξει το λειτουργικο συστημα που μας ταιριαζει. Η λύση βρισκεται σε ολους εσας που ακομα δεν εχετε επιλέξει, να διαπιστωνεται ότι σε μερικες περιπτωσεις δεν σας δίνουν καν το δικαιωμα να επιλεξετε. Οι χρηστες σαν κι εσενα που το ψαχνουν ακομα και είναι πολύ περισσότεροι απο αυτους που εχουν ήδη κατασταλαξει στο linux, εσεις μπορειτε την αλλη φορα που θα αγορασετε μια συσκευη ή ενα προγραμμα να ρωτησετε "ειναι συμβατο με λινουξ;", δεν ειναι αναγκη να επιμενετε, αρκει μια ερωτηση. Εκεί ειναι η λύση των προβληματων που ανεφερες.

Κατα τάλλα ο καθενας χρησιμοποιει το λειτουργικο με το οποιο κανει καλυτερα την δουλεια του, ή χρησιμοποιεί για καθε δουλεια το λειτουργικο που την κανει καλυτερα. Δεν ειναι αναγκη να κολλαμε και να λεμε σωνει και καλα χρησιμοποιησε λινουξ η σωνει και καλε χρησιμοποιησε windows.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό align » 21 Οκτ 2008, 10:41

τωρα πια ειναι καποια bugs οταν βγαινουν και χρονοτριβω και οτι δε γινεται να περασω τη ταμπλετα στο ubuntu,αν και δε θα αναγνωριζοταν το σκανερ ,δε θα με πολυενοιαζε αυτο,αλλα η ταμπλετα ειναι σημαντικη.
αρχαριος στο linux
align
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 02 Νοέμ 2008, 11:48

kzlazy έγραψε:Στο σπίτι υπάρχει μόνο ένα pc με ms windows (τα υπόλοιπα 3 τρέχουν διάφορες εκδόσεις ubuntu, ανάλογα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά) και αυτό μόνο γιατί

1.Δεν έχω βρει αντίστοιχο του photoshop (πρωτοτυπία) και του Raw shooter. Εχω δοκιμάσει το gimp και τα ufraw, rawstudio αλλά παρότι τα χρησιμοποιώ για καθημερινές εργασίες, φοβάμαι ότι προετοιμάζοντας εκτυπώσεις για σχέδια άλμπουμ που με ενδιαφέρουν πολύ, προτιμώ τις έξτρα δυνατότητες... Αυτό δεν αφορά βόλεμα, μερικά πράγματα που περιέχουν το photoshop, lightroom, rawshooter, και πολύ περισσότερο ο συνδυασμός τους (αν κάποιος τραβάει σε raw, επεξεργάζεται και κλείνει σε jpeg, και ξαναεπεξεργάζεται κλπ) απλά δεν μπορώ να τα αντικαταστήσω.
2.Δεν έχω βρει εργαλείο συγχρονισμού φακέλων ή αρχείων εύχρηστο όπως το total commander. Εχω βρει και δοκιμάσει δυο τρία προγράμματα linux (unison, gnome commander και άλλο ένα που θα θυμηθώ και θα γράψω αν χρειαστει) αλλά δεν προσφέρουν τον άμεσο έλεγχο και τις δυνατότητες επιλεκτικού συγχρονισμού που έχει το παραπάνω πρόγραμμα (πχ δεν παρουσιάζουν λίστα με τα στοιχεία που βρέθηκαν διαφορετικά ώστε να τσεκάρει κανείς μια τελευταία φορά πριν συγχρονίσει, συνήθως ορίζονται οι φακελοι και συντελείται ο συγχρονισμός, οπότε αν σου ξεφύγει κάτι...). Ούτε αυτό είναι βόλεμα. Αν κάποιος, λόγω δουλειάς συντηρεί αρχεία, προτιμά ασφαλιστικές δικλείδες και παραμετροποίηση-επιλογή σε κάθε στάδιο παρά ένα λάθος.
3.Δεν έχω βρει πρόγραμμα αναγνώρισης χαρακτήρων με ελληνική μετάφραση (OCR), και δεν μπορώ να πω ότι είμαι εξοικειωμένος ούτε με το Xsane ή το Kooka για να κάνω τις σαρώσεις, αν και γι'αυτό φταίω εγώ (δεν το δουλεύω γιατί σκοντάφτω στην έλλειψη OCR)
4.Περισσότερο για λόγους ανάμνησης μια που δε μου λείπουν πολύ, κάποια παιχνίδια.

Αν κάποιος ασχοληθεί ας αγνοήσει το 4.

Μια που βρέθηκε κάποια λύση ας την παραθέσω μήπως και βοηθηθεί και κάποιος άλλος...

Για το 2 από τα παραπάνω, το πλησιέστερο πράγμα που βρήκα και μοιάζει και οπτικά είναι το krusader. Εγώ χρησιμοποιώ gnome βέβαια και αυτό είναι kde εφαρμογή, αλλά δουλεύει μια χαρά, απλώς θέλει και κάποιες βιβλιοθήκες. Αν πάλι θέλετε ένα αποκλειστικά gnome σύστημα χωρίς πρόσθετες βιβλιοθήκες, υπάρχει το φανταστικό εργαλείο που ονομάζεται meld, το οποίο ορίζεται στα repos ως εξής :

(Meld is a tool which allows the user to see the changes in, and merge between, either two files, two directories, or two files with a common ancestor).

Αν κάποτε βρω και OCR που να μου κάνει τη δουλειά...
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?

Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας