Εχει κανείς χρησιμοποιήσει Arch / άλλες διανομές ;

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Εχει κανείς χρησιμοποιήσει Arch / άλλες διανομές ;

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 27 Φεβ 2010, 10:25

Χρησιμοποιώ Ubuntu από το 2007 (και πρόσφατα Kubuntu, που είναι περίπου το ίδιο πράγμα) και έχει αρχίσει να με πιάνει περιέργεια... Εχω ένα παλιό αλλά καλά διατηρημενο laptop και αναρωτιόμουν μήπως σε κάποιο μέσο μέλλον πειραματιστώ και με κάποια άλλη διανομή, που θα πρέπει να είναι ελαφριά και γρήγορη (όχι για να δουλέψει, δουλεύει άνετα με 9.10 Ubuntu).

Οπότε το ερώτημα είναι αυτό του τίτλου : Εχει κανείς χρησιμοποιήσει Arch / άλλες διανομές ; Και αν ναι, πως ήταν ; Ποιές ήταν οι εντυπώσεις σας ;
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?

Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Re: Εχει κανείς χρησιμοποιήσει Arch / άλλες διανομές ;

Δημοσίευσηαπό Gokutux » 27 Φεβ 2010, 11:43

Arch δεν εχω δοκιμάσει γιατί θέλει πολύ τερματικό για να το εκγκαταστήσεις,όπως και το Gentoo που το έφτασα μέχρι σε ένα σημείο και μετά έχασα την μπάλα!
Έβαλα μετά Sabayon που βασίζετε στο Gentoo και είναι πιο εύκολο στην εγκατάσταση,αλλά δεν μου άρεσε που κάνει 10 ώρες(πίνεις καφέ άνετα) οτάν πρόκειτε να εγκαταστήσει πακέτα!Κατά τα άλλα είναι πολύ καλό!
Fedora,Opensuse είναι εύκολα στην εγκατάσταση τους και το μόνο αρνητικό που βρήκα ήταν το θέμα με τις πατέντες π.χ. mp3 και τους κλειστούς drivers, που πρέπει να βάλεις extra repos για να τα εγκαταστήσεις.Προτιμώ Opensuse όμως λόγω του KDE!
Madriva δοκίμασα μόνο live-cd γιατί δεν έχει 64bit έκδοση FREE!Καλό πάντως...
Καλές δοκιμές! :wave: :thumbup:
Keep Your Mind Open!!!
Ubuntu 13.04 64bit
AMD Phenom II 965 BE│ 2GB │ATI Radeon HD4890 │ HD Audio │ TFT 19"
Άβαταρ μέλους
Gokutux
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eXXa » 27 Φεβ 2010, 11:46

Αν βρίσκεσαι στην Θεσσαλονίκη έχει μια παρουσίαση αύριο, για το slackware.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.greeklug.gr/images/stories/d ... ckware.png.
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
OS ⇛ Ubuntu 10.10 x64
Προδιαγραφές ⇛ AMD 1055 │ Μνήμη 4GB │ nVidia GT 430
eXXa
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 27 Φεβ 2010, 11:54

Ψηνόμουν εγώ να δοκιμάσω arch αλλά ο οδηγός εγκατάστασης μου άλλαξε γνώμη:
http://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners%27_Guide
(Υπάρχει και ο οδηγός του wan στο adslgr)

Το gentoo το θεωρώ εξίσου δύσκολο στην εγκατάσταση του. Από τα υπόλοιπα, έχω δοκιμάσει: mandriva, fedora, opensuse, debian, sidux και τα θεωρώ εξίσου εύκολα με το ubuntu, με την προϋπόθεση ότι έχεις μάθει κάπως το ubuntu (το mandriva είναι πιο εύκολο από το ubuntu).
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vista killer » 27 Φεβ 2010, 14:57

Εχώ δοκιμάσει ότι διανομή υπάρχει έκει έξω και από τις ετοιματζίδικες η πιο καλή και αξιόπιστη που βρήκα είναι το ubuntu αρχικά και μετά το mandriva και suse αν και τα δύο τελευταία πάντα με προβλημάτιζε ο package manager τους. To fedora σε όποια έκδοση και να το δοκίμασα μου έβγαζε προβλήματα μπορεί να ήταν και λόγο hardware που έχω.
Από τις κυλιόμενες διανομές και αν θέλει κάποιος να δοκιμάσει κάτι πιο hardcore νομίζω ότι το gentoo είναι μονόδρομος. Το arch είναι αναξιόπιστη διανομή και μην ξεχνάμε ότι είναι η μόνη που έχει φάει hack στους κεντρικούς της server για μέρες χωρίς να γνωρίζει κανείς τι έχει περάσει έκει μέσα. Σύν τα προβλήματα που παρουσιάζει συνέχεια. Αν παρατηρήσεις όποιος έχει αυτή την διανομή δεν κάνει κάποια σοβαρή δουλειά εκτός από το να αναβαθμίζει τα πακέτα και να συντηρεί την διανομή για να μην σπάσει. Γιαυτό gentoo που είναι δοκιμασμένη λύση.
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 27 Φεβ 2010, 18:46

eXXa έγραψε:Αν βρίσκεσαι στην Θεσσαλονίκη έχει μια παρουσίαση αύριο, για το slackware.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.greeklug.gr/images/stories/d ... ckware.png.

Μακάρι να ήμουν. Είμαι αρκετά συχνά γενικώς, μια που κατάγομαι από τον ευρύτερο Βορρά (Ημαθία), αλλά ζω στην Αθήνα. Θα ήταν πρώτης τάξης ευκαιρία να συνδυάσει κανείς το τερπνό και το ωφέλιμο.

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις, έχουν ήδη βγει πολύτιμες πληροφορίες για το τι μπορεί να είναιι κρίσιμο για κάθε διανομή.
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?

Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sneferu » 28 Φεβ 2010, 01:43

vista killer έγραψε:Εχώ δοκιμάσει ότι διανομή υπάρχει έκει έξω και από τις ετοιματζίδικες η πιο καλή και αξιόπιστη που βρήκα είναι το ubuntu αρχικά και μετά το mandriva και suse αν και τα δύο τελευταία πάντα με προβλημάτιζε ο package manager τους. To fedora σε όποια έκδοση και να το δοκίμασα μου έβγαζε προβλήματα μπορεί να ήταν και λόγο hardware που έχω.
Από τις κυλιόμενες διανομές και αν θέλει κάποιος να δοκιμάσει κάτι πιο hardcore νομίζω ότι το gentoo είναι μονόδρομος. Το arch είναι αναξιόπιστη διανομή και μην ξεχνάμε ότι είναι η μόνη που έχει φάει hack στους κεντρικούς της server για μέρες χωρίς να γνωρίζει κανείς τι έχει περάσει έκει μέσα. Σύν τα προβλήματα που παρουσιάζει συνέχεια. Αν παρατηρήσεις όποιος έχει αυτή την διανομή δεν κάνει κάποια σοβαρή δουλειά εκτός από το να αναβαθμίζει τα πακέτα και να συντηρεί την διανομή για να μην σπάσει. Γιαυτό gentoo που είναι δοκιμασμένη λύση.

Off topic:
μηπως γνωριζει κανεις που μπορω να βρω εναν καλο οδηγο για το gentoo (για εγκατασταση και οχι μονο)
ποιο αρχειο πρεπει να κατεβασει κανεις, στα downloads γινεται χαμος, εχει απειρα
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτρια ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Snow Leopard 10.6.6 σε imac 21.5 3.06Ghz Intel Core i3, 4GB // Ubuntu 10.10 σε HP dv6 1220eV, AMD AthlonX2 Dual-Core QL-65 2.1 GHz│ 3GB │ ATI Mobility Radeon HD 4500 Series │ AR9285 │ HDA-Intel - HDA ATI SB, HDA-Intel - HDA ATI HDMI │ 15" 1366x768
Άβαταρ μέλους
sneferu
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 14 Μαρ 2010, 11:55

Off topic:
sneferu έγραψε:μηπως γνωριζει κανεις που μπορω να βρω εναν καλο οδηγο για το gentoo (για εγκατασταση και οχι μονο)
ποιο αρχειο πρεπει να κατεβασει κανεις, στα downloads γινεται χαμος, εχει απειρα

Εδώ είναι το handbook της εγκατάστασης. Έχε όμως, υπ' όψιν σου ότι το Gentoo δεν το εγκαθιστάς όπως τις υπόλοιπες διανομές, αλλά tο δημιουργείς από το μηδέν ουσιαστικά μέσω γραμμής εντολ'ών και πρέπει να έχεις καλή κατανόηση των εσώτερων μερών του Linux.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 14 Μαρ 2010, 12:14

Στo netbookάκι μου θα ήθελα κάποια στιγμή θα δοκιμάσω άλλη διανομή, το έχω μόνο για ίντερνετ στο δρόμο και δεν αποθηκεύω κανένα αρχείο οπότε σε κάθε αλλαγή μόνο χρόνο θα σκοτώσω. Είχα διαβάσει για το moblin και ήμουν έτοιμος για μια δοκιμούλα, αλλά εκείνο που κάθε φορά με κόβει (είχα και στο παρελθόν τέτοιες παρορμήσεις με άλλες διανομές) είναι ο πακ-μάνατζερ. Ποιος ασχολείται με rpm πακέτα, όταν υπάρχει το συνάπτικ;
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Desktop στην εργασία windows xp (δυστυχώς!)
Laptop: ubuntu 13.10 σε i3 (new install) με Samsung SSD 250GB
Netbook των τέκνων: lubuntu 13.10 σε Atom 450 (new install)
Smartphone: Android 4.1.2 Jelly Bean σε Samsung Nexus S
Tablet: Android 4.4.2 KitKat σε LG G pad 8.3
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kito » 14 Μαρ 2010, 12:24

@sneferu,μπορείς να κοιτάξεις και αυτόν τον οδηγό απο τον Thiseas.
Spoiler: show
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 9.10 32bit
Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium 4 3.00GHz │ 1GB │ GeForce 8600 GT/PCI/SSE2 │ HDA VIA VT82xx │ TFT 17''
Άβαταρ μέλους
kito
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας