Παω για καινουργιο tower(με τα ολα του)...ακουω γνωμες.

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Παω για καινουργιο tower(με τα ολα του)...ακουω γνωμες.

Δημοσίευσηαπό rigas » 28 Δεκ 2010, 10:34

Λοιπον μιας και τα τελευταια χρονια εμεινα με το παναρχαιο p.c (αν και με εχουν φαει ολλοι οι γνωστοι σε θεμα αναβαθμισης) θα παω πλεον σε καινουργιο

tower (μιας και δεν μπορω σε αυτο να βαλω τιποτα) και σε καινουργια τεχνολογια, το budget θα κρατηθει χαμηλα μιας και δεν εχω απαιτησεις για παιχνιδια.

Η cpu αυτη την στιγμη ειναι αυτη, 2.6Μhz P4 χωρις HT του τοτε.

Κώδικας: Επιλογή όλων
rigas@Rigas:~$ cat /proc/cpuinfo | grep flags
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe up pebs bts cid xtpr
rigas@Rigas:~$ cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 15
model : 2
model name : Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.66GHz
stepping : 7
cpu MHz : 2738.024
cache size : 512 KB
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 2
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe up pebs bts cid xtpr
bogomips : 5476.04
clflush size : 64
cache_alignment : 128
address sizes : 36 bits physical, 32 bits virtual
power management:

Ειμαι σε θεση να παρω ενα Intel Core 2 Duo (τα Mhz δεν με ενδιαφερουν) 64bit αν δεν κανω λαθος ειναι.

Motherboard θα παρω μια που θα εχει και μελοντικες αναβαθμισεις σε cpu.

Μνημη εδω ας προτινεται ποση να βαλω μιας και θα εχω το 64bit 10.10 πανω , 2Gb ειναι αρκετα νομιζω.

Απο καρτα γραφικων ποια ειναι καλη για το ubuntu, να παρω με Ati η με Nvidia chip?

Kαι απο δισκο μιας και πλεον ειναι τσαμπα θα παρω 2 για να εχω ξεχωριστα το ubuntu και τα Windows.

Το θέμα μεταφέρθηκε στη κατάλληλη ενότητα.

Τελευταία επεξεργασία από jim137 και 21 Ιαν 2011, 11:42, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Αιτία: Μεταφορά θέματος
Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι┃ Αγγλικά:Μέτρια
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο:Windows 7 64 bit,Ubuntu 14.04 LTS
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής Intel Celeron G1620 │ Μνήμη 16Gb│ Κάρτα Γραφικών Nvidia GTS 250 │ Κάρτα Ήχου onboard │ Οθόνη & Ανάλυση 1280x1024
Άβαταρ μέλους
rigas
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Παω για καινουργιο tower(με τα ολα του)...ακουω γνωμες.

Δημοσίευσηαπό stavrosLinux » 28 Δεκ 2010, 12:52

θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι από του χρόνου θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στο linux, όπως gnome shell, unity, κλπ.
http://live.gnome.org/GnomeShell

http://unity.ubuntu.com/
Επ. Γνώσεων: Linux, Μέτριο┃ Προγρ/σμός, Όχι ┃ Αγγλικά, Kαλά
PC's: i) Lubuntu 13.10 @ Lenovo G550 "Droopy" broadcom BCM4312 {PCI-ID 14e4:4315} Intel GMA 4500MHD
ii) CentOS 6.4 @ "Speedy Gonzales" Core2duo E6400 2.13 Gz, ATI Radeon X1950 (free driver)
iii) Lubuntu 13.10 @ "monkey" Pentium D 3.40 GHZ, NV44 [GeForce 6200 LE](rev a1)
Άβαταρ μέλους
stavrosLinux
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό rigas » 28 Δεκ 2010, 16:16

εννοεις βαρια γραφικα?

Η οτι δεν θα τον φτανει ενας 2πηρηνος.
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής Intel Celeron G1620 │ Μνήμη 16Gb│ Κάρτα Γραφικών Nvidia GTS 250 │ Κάρτα Ήχου onboard │ Οθόνη & Ανάλυση 1280x1024
Άβαταρ μέλους
rigas
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 28 Δεκ 2010, 17:27

rigas έγραψε:Ειμαι σε θεση να παρω ενα Intel Core 2 Duo (τα Mhz δεν με ενδιαφερουν) 64bit αν δεν κανω λαθος ειναι.

Ναι, 64-bit είναι ο επεξεργαστής. Δες αυτόν που έχω στην υπογραφή μου. Αλλά δες και λίγο μήπως σε συμφέρει καλύτερα να πάρεις κάποιον της AMD, ενδεχομένως να είναι λίγο πιο φτηνός.
rigas έγραψε:Motherboard θα παρω μια που θα εχει και μελοντικες αναβαθμισεις σε cpu.

Σωστά, αλλά θα εξαρτηθεί και από τον επεξεργαστή που θα πάρεις.
rigas έγραψε:Μνημη εδω ας προτινεται ποση να βαλω μιας και θα εχω το 64bit 10.10 πανω , 2Gb ειναι αρκετα νομιζω.

Το μόνο που θα σε συμβούλευα είναι να προτιμήσεις μια επώνυμη μάρκα (εγώ π.χ. παίρνω μόνο Kingston και δεν είχα ποτέ πρόβλημα) Και τα 2Gb μπορεί να είναι αρκετά, αλλά αν μπορείς να βάλεις 4 Gb ακόμα καλύτερα. Βέβαια, μπορείς να ξεκινήσεις με 2Gb κι αν δεν σου φτάνουν προσθέτεις αργότερα κι άλλη.
rigas έγραψε:Απο καρτα γραφικων ποια ειναι καλη για το ubuntu, να παρω με Ati η με Nvidia chip?

Θα έλεγα ότι είναι περίπου το ίδιο (εγώ είμαι φαν της ΑΤΙ πάντως). Μιας και δεν παίζεις παιχνίδια, πάρε μια φτηνή της σειράς ΗD (δες και την δικιά μου στην υπογραφή αν σου κάνει).
rigas έγραψε:Kαι απο δισκο μιας και πλεον ειναι τσαμπα θα παρω 2 για να εχω ξεχωριστα το ubuntu και τα Windows.

Κι εδώ θα σε συμβούλευα είναι να προτιμήσεις μια επώνυμη μάρκα (προσωπικά προτιμώ τους WesternDigital).
rigas έγραψε:εννοεις βαρια γραφικα?
Η οτι δεν θα τον φτανει ενας 2πηρηνος.

Υποθέτω ότι απλά εννοεί ότι έρχονται ριζικές αλλαγές κι ενδεχομένως υλικό που αυτή την στιγμή ξέρουμε ότι έχει καλή συμβατότητα με ubuntu να μην την έχει πλέον στην επόμενη έκδοση. Προσωπικά, δεν νομίζω να υπάρξει κανένα πρόβλημα ό,τι κι αν πάρεις.
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό s.dalas » 28 Δεκ 2010, 17:34

rigas έγραψε:

Ειμαι σε θεση να παρω ενα Intel Core 2 Duo (τα Mhz δεν με ενδιαφερουν) 64bit αν δεν κανω λαθος ειναι.

O επεξεργαστής που αναφέρεις χρησιμοποιεί socket LGA775. Aν πάρεις motherboard με socket LGA775 θα φτάσεις το πολύ μέχρι core2quad cpu. Πάρε μια motherboard με socket LGA 1156, δεν υποστηρίζει τον core 2 duo ενα μοντέλο μόνο dual core, αλλά υποστηρίζει i3, i5, i7. Aυτό πιστεύω είναι αναβάθμιση μιας και τα μοντέλα αυτά παρουσιάστηκαν πρόσφατα και θα παραμείνουν στην αγορά!

Αν θες τη γνωμη μου για το παραπανω πάρε εναν i3 που είναι στα χρήματα του core2duo.

Αν παλι θες γνώμη για συγκεκριμένα προϊόντα πες μας να το δούμε αναλυτικά.
...Open minds using open source...
Γνώσεις ⇛ Linux: Όσο ζω μαθαίνω | Προγραμματισμός: Πολύ λίγα | Αγγλικά: οφ κορς
Desktop -> Dual Core 2.5GHz, 5Gb of Ram, 640Gb HD, Nvidia 9500GT + Ubuntu 13.10 = Life is simple...
Notebook -> 10.04 dual boot Win 7 σε lenovo ideapad U350
;) Οδηγός προς Νεοεισερχομένους ;) Οδηγοί - How to - Tutorials σε Κατηγορίες ;) http://UbuntuForums.org ;)
Άβαταρ μέλους
s.dalas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό rigas » 28 Δεκ 2010, 18:42

s.dalas έγραψε:
rigas έγραψε:

O επεξεργαστής που αναφέρεις χρησιμοποιεί socket LGA775. Aν πάρεις motherboard με socket LGA775 θα φτάσεις το πολύ μέχρι core2quad cpu. Πάρε μια motherboard με socket LGA 1156, δεν υποστηρίζει τον core 2 duo ενα μοντέλο μόνο dual core, αλλά υποστηρίζει i3, i5, i7. Aυτό πιστεύω είναι αναβάθμιση μιας και τα μοντέλα αυτά παρουσιάστηκαν πρόσφατα και θα παραμείνουν στην αγορά!

Αν θες τη γνωμη μου για το παραπανω πάρε εναν i3 που είναι στα χρήματα του core2duo.

Αν παλι θες γνώμη για συγκεκριμένα προϊόντα πες μας να το δούμε αναλυτικά.

φιλε εχεις δικιο i3 και εχει και ποιο πολυ cache.

Θα κανω αυτο με μια μητρικη αναλογη.

Τα 2 GB ειναι ΟΚ?
Άβαταρ μέλους
rigas
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό s.dalas » 28 Δεκ 2010, 20:25

rigas έγραψε:Θα κανω αυτο με μια μητρικη αναλογη.
Νομίζω οτι μόνο έτσι έχεις πιθανότητες να αναβαθμίσεις μετά. Γιατί απο core2duo σε core2quad δε λέει και τίποτα.

Τα 2GB πολλοι θα σου πουν οτι είναι αρκετά για τη χρήση που το θες. Εγώ θα σε ρωτήσω μόνο αν σκέφτεσαι για ενσωματομένη καρτα γραφικών ή για ξεχωριστή. Αν μιλάμε για ξεχωριστή τότε τα 2GB για τη χρήση που αναφέρεις είναι αρκετά!
...Open minds using open source...
Γνώσεις ⇛ Linux: Όσο ζω μαθαίνω | Προγραμματισμός: Πολύ λίγα | Αγγλικά: οφ κορς
Desktop -> Dual Core 2.5GHz, 5Gb of Ram, 640Gb HD, Nvidia 9500GT + Ubuntu 13.10 = Life is simple...
Notebook -> 10.04 dual boot Win 7 σε lenovo ideapad U350
;) Οδηγός προς Νεοεισερχομένους ;) Οδηγοί - How to - Tutorials σε Κατηγορίες ;) http://UbuntuForums.org ;)
Άβαταρ μέλους
s.dalas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό geosanto » 29 Δεκ 2010, 11:22

rigas έγραψε:Λοιπον μιας και τα τελευταια χρονια εμεινα με το παναρχαιο p.c (αν και με εχουν φαει ολλοι οι γνωστοι σε θεμα αναβαθμισης) θα παω πλεον σε καινουργιο tower (μιας και δεν μπορω σε αυτο να βαλω τιποτα) και σε καινουργια τεχνολογια, το budget θα κρατηθει χαμηλα μιας και δεν εχω απαιτησεις για παιχνιδια. Η cpu αυτη την στιγμη ειναι αυτη, 2.6Μhz P4 χωρις HT του τοτε.

Λοιπόν φίλε rigas από ότι βλέπεις κι εσύ από το PC που έχεις τώρα δεν αναβαθμίζεται τίποτα! Έτσι γίνεται πάντα. Ενώ στην θεωρία ψάχνουμε να πάρουμε ένα PC με προοπτικές μελλοντικής αναβάθμισης, στην πράξη όταν αποφασίσουμε να την κάνουμε, (μετά τρία τέσσερα χρόνια) διαπιστώνουμε ότι η τεχνολογία έχει αλλάξει τόσο πολύ που στην ουσία συμβατό και αναβαθμίσιμο δεν είναι σχεδόν τίποτα! (Εκτός εάν την κάνεις το πολύ, σε ένα-ενάμιση χρόνο!)

Άρα κανε μια έρευνα αγοράς και γράψε ένα post με συγκεκριμένες προτάσεις, για να σου πούμε τα υπέρ και τα κατά (όσο γίνεται) της κάθε μιας και να θυμάσαι το χρυσό κανόνα που είναι "παίρνουμε το καλύτερο που αντέχει η τσέπη μας, την ώρα ακριβώς που το χρειαζόμαστε!"
Γνώσεις Linux: Καλές┃Προγραμματισμός: Ναι┃Αγγλικά: Πολύ καλά
Ubuntu 12.04 LTS 32┃Asus P4B533-E│P4 3.06│2gb ddr│GF7950GT AGP│WiFi zydas zd1211│4x320gb raid1+2x500gb
Ubuntu 12.04 LTS 64┃Asus P5K Premium-WiFi│Q6600│4gb ddr2│GF9800GTX│WiFi ob Realtek RTL8187│4x2tb raid5
Ubuntu 12.04 LTS 64┃HP XW8400│2xQuad Xeon X5365 3.00│32gb ddr2 ECC│Quadro FX4500│WiFi Realtek RTL8188SU│2x256gb ssd raid0+4x2tb raid10 sas
FreeNAS 8.0.4 64 Server┃Norco RPC-4224 4U│X6DHE-G2│2x2.8 Xeon│16gb ddr2 ECC│3x8 sata raid Cont.AOC-SAT2-MV8│24x1tb
geosanto
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό stavrosLinux » 29 Δεκ 2010, 11:50

και γω νομίζω ότι πρακτικά δεν αναβαθμίζουμε γιατί οι αλλαγές μας προλαβαίνουν.
Όχι μόνο έρχονται αλλαγές στο software το 2011 αλλά και νέοι επεξεργαστές.
Να πω και γω έναν χρυσό κανόνα, δεν αλλάζουμε σύστημα όταν είμαστε ευχαριστημένοι με το υπάρχον !
(δεν εννοώ εσένα rigas, γενικά μιλώντας).
Επ. Γνώσεων: Linux, Μέτριο┃ Προγρ/σμός, Όχι ┃ Αγγλικά, Kαλά
PC's: i) Lubuntu 13.10 @ Lenovo G550 "Droopy" broadcom BCM4312 {PCI-ID 14e4:4315} Intel GMA 4500MHD
ii) CentOS 6.4 @ "Speedy Gonzales" Core2duo E6400 2.13 Gz, ATI Radeon X1950 (free driver)
iii) Lubuntu 13.10 @ "monkey" Pentium D 3.40 GHZ, NV44 [GeForce 6200 LE](rev a1)
Άβαταρ μέλους
stavrosLinux
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ant_0611 » 29 Δεκ 2010, 12:10

Όπως είπαν και πρίν απο εμένα, απο το επεξεργαστή και την μητρική που θα πάρεις εξαρτάται και η επεκτασιμότητα που θα έχεις στο συστημα σου.
Συγνώμη που θα το πώ λίγο ωμά, αλλα το socket 1156 δεν έχει μέλλον. Ο λόγος ειναι οτι ήδη υπάρχει το 1366 για i7 που υποστηρίζει triple channel μνήμες, και αν υπάρχει ένα στοιχείο το οποίο θα ήθελε να κρατήσει η intel για backwards compatibility, είναι σίγουρα το triple channel. Αλλωστε είναι αυτο το χαρακτηριστικό που δίνει προβάδισμα σε μερικούς i7 σε σχέση με τους 6πύρηνους της amd.
Σε amd απο την άλλη, δεν υπάρχει στο άμεσο μέλλον προοπτική για αλλαγή socket, εκτός αν υπάρξει αλλαγή σε τύπο μνήμης ή πάει σε triple-channel. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει επεξεργαστή ή νέο socket η amd. Αρα μάλλον θα πάει για αλλαγή σε triple-channel μαζί με αλλαγή τύπου μνήμης.

Με βάση αυτα που προανέφερα, θα επέλεγα επεξεργαστή amd με socket AM3. Μητρική με 4 θέσεις για ddr3 ram σε 1600+ΜHz, και μια που να υποστηρίζει και τους 6πύρηνους. Συνήθως οι μητρικές αυτες είναι αρκετά φθηνότερες απο τις αντιστοιχων δυνατοτήτων για intel επεξεργαστές. Σε επεξεργαστή, αν πήγαινα για 4πυρηνο θα επελεγα εναν athlon II X4 , που είναι και φθηνοί και καλοί για τα λεφτά τους. Αν πήγαινα για 6πυρηνο, θα πήγαινα σε phenom II 1075T ή 1055Τ, που είναι στην ιδια τιμη πανω κατω με τους 4πυρηνους i5 ( != 2πυρηνους με ΗΤ). Για τα γραφικά τώρα, ακόμα και onboard καρτα γραφικών να εχει η μητρική, δεν θα έχεις προβλημα. Πρόσεξε όμως να έχει τουλαχιστον 1 pci-e για να μπορεις να βάλεις μια αν δεν σε καλύψει καποια στιγμή στον επόμενο 1-1,5 χρόνο. Τις ταχύτητες που προσφέρουν οι sata III ( != sataII με 300Μbps), και οι usb3.0 δεν τις χρησιμοποιούν ακόμα συσκευές χαμηλού badget, μερικοί πολύ ακριβοί ssd και όχι πάντα, για αυτο θα το αφήσω στην κρίση σου αν διαθέσεις περίπου 20 ευρώ παραπάνω για να παρεις μια μητρική με onboard τετοιους controllers.

Αυτά ειναι άποψή μου. Πιστεύω οτι την τεκμηρίωσα καλα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός:Ναι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Laptop:
Spoiler: show
Ubuntu 9.10 σε Fujitsu-Siemens A1667G2
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : AMD Turion 64 ML-37 │ Μνήμη : 1GB│ Κάρτα Γραφικών : ATI X700 128MB │ Κάρτα Ασύρματη : Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g (rev 02) │ Κάρτα Ήχου : VIA 8237 │ 15.4" Glossy 1280x800

Desktop:
Spoiler: show
Ubuntu 10.04
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : AMD Αthlon 1800+ │ Μνήμη : 1GB│ Κάρτα Γραφικών : Geforce 4 mx440 64MB │ 17" Glossy 1280x1024
Άβαταρ μέλους
ant_0611
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας