Υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη

Δημοσίευσηαπό matthew » 10 Ιουν 2011, 04:26

Αγαπητή κοινότης! Είμαι ενθουσιασμένος που εισέρχομαι στο συναρπαστικό κόσμο που αφορά τις τηλεπικοινωνίες & με αφορμή την επιτυχία μου στις εξετάσεις απόκτησης πτυχίου ραδιοερασιτέχνη & άδειας ερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου κατηγορίας 2 :clap:, θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτή την εμπειρία. Παραθέτω ένα άρθρο σχετικά με τον Ραδιοερασιτεχνισμό, δανεισμένο από ένα ενημερωτικό έντυπο της Ραδιολέσχης Καρδίτσας.

«Υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη» ή «υπηρεσία ερασιτέχνη»:
Υπηρεσία Ραδιοεπικοινωνίας που έχει ως σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία, την τεχνολογική έρευνα & την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης & καταστροφών που διεξάγεται από ερασιτέχνες, δηλαδή από πρόσωπα κατάλληλα εξουσιοδοτημένα που ασχολούνται με τη ραδιοηλεκτρική τεχνική αποκλειστικά για προσωπικό σκοπό & χωρίς οικονομικό όφελος.
Αυτός είναι ο επίσημος ορισμός που το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (Υ.Α. ΟΙΚ. 68000/763 ΦΕΚ 1579Β) αποδίδει στη λέξη Ραδιοερασιτεχνισμός.

http://www.yme.gr/?tid=263&aid=0
Είναι δηλαδή η ενασχόληση, χωρίς οικονομικό όφελος, με την τεχνική των ασύρματων επικοινωνιών που σκοπό έχει την αλληλοεπικοινωνία μέσω ραδιοκυμάτων & μέσω αυτής την τεχνολογική & την επιστημονική έρευνα, τον πειραματισμό & την αυτοδιδασκαλία στις τηλεπικοινωνίες & τα ηλεκτρονικά. Είναι όμως & η τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη των Υπηρεσιών & φορέων της πολιτείας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών (π.χ. πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί κλπ).
Ραδιοερασιτέχνης (Radio Amateur όπως είναι ο διεθνής όρος) είναι το άτομο που έχει αποδείξει με εξετάσεις, που διενεργούνται από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, τις γνώσεις & την ικανότητα του στο χειρισμό συσκευών ασυρμάτου & έχει επίσημη άδεια από την πολιτεία για την κατοχή & λειτουργία αυτών των συσκευών.
Με τη χορήγηση άδειας ραδιοερασιτέχνη λαμβάνει το Διεθνές Διακριτικό Κλήσης (International Call Sign) του σταθμού, μοναδικό για κάθε ερασιτεχνικό σταθμό ασυρμάτου. Με αυτό το διακριτικό ο ραδιοερασιτέχνης είναι γνωστός στην παγκόσμια ραδιοερασιτεχνική κοινότητα. (Εγώ είμαι ο SW4NLA :roll: ).
Οι επικοινωνίες διενεργούνται από σταθμούς βάσης, κινητούς (Mobile) & φορητούς είτε απευθείας (Simplex), είτε μέσω επαναληπτών (Repeaters), είτε με σκέδαση σε τεχνητούς ή φυσικούς δορυφόρους (π.χ. Σελήνη).
Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι οι ραδιοερασιτέχνες δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τους ραδιοπειρατές που ασχολούνται με την παράνομη μετάδοση μουσικής & διαφημίσεων ή τους σταθμούς «ελεύθερης ραδιοφωνίας». Επίσης δεν έχουν καμία σχέση με τους χρήστες της μπάντας πολιτών (Citizen Band), τους γνωστούς σταθμούς CB.
Οι ραδιοερασιτέχνες, σε μεγάλο ποσοστό, δεν έχουν άμεση επαγγελματική σχέση με τις τηλεπικοινωνίες & τα ηλεκτρονικά, αλλά εξασκούν διάφορα επαγγέλματα. Οι ίδιες διαφοροποιήσεις ισχύουν & για την ηλικία, το φύλο, τη μόρφωση, την οικονομική δυνατότητα, την εθνικότητα κλπ. Κοινό γνώρισμα σε όλους τους ραδιοερασιτέχνες είναι η αγάπη τους για τις ασύρματες επικοινωνίες, την έρευνα & τον πειραματισμό στις ηλεκτρονικές κατασκευές.
Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μία πραγματικά συναρπαστική & ενδιαφέρουσα ενασχόληση. Συνδυάζει την επιστημονική έρευνα & τον πειραματισμό στις τηλεπικοινωνίες & τα ηλεκτρονικά, την επικοινωνία μέσω ασυρμάτου με γνωστούς & άγνωστους ανθρώπους (η εμβέλεια ενός σταθμού στα βραχέα κύματα είναι ολόκληρος ο πλανήτης), καθώς & την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο & την πολιτεία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. :thumbup:

Ιστορική αναδρομή στο ραδιοερασιτεχνισμό:
Το 640 π.Χ. γεννήθηκε ο Θαλής ο Μιλήσιος, ένας από τους 7 σοφούς της αρχαιότητας. Μεταξύ άλλων μελέτησε το ήλεκτρο (κεχριμπάρι) & την μαγνητική λίθο & διαπίστωσε ότι αυτά τα δύο έχουν μία μυστηριώδη δύναμη (στατικός ηλεκτρισμός & μαγνητισμός αντίστοιχα) την οποία ονόμασε «ψυχή».
Ο William Gilbert (1544-1603) ανακάλυψε τις ηλεκτροστατικές δυνάμεις έλξης & απώθησης μεταξύ δύο ράβδων τις οποίες είχε τρίψει.
Ο Otto Von Guericke κατασκεύασε τη μηχανή παραγωγής ηλεκτροστατικής τάσης.
Ο Alessandro Volta το 1799 κατασκεύασε ένα απλό στοιχείο το οποίο παρείχε ηλεκτρισμό συνεχώς (μπαταρία).
Ο Hans Oersted το 1819 απέδειξε ότι ένα σύρμα το οποίο διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα αποκτά την ιδιότητα του μαγνήτη.
Ο George Ohm καθόρισε το γνωστό νόμο & αργότερα ο Kirchoff τους ομώνυμους κανόνες του στις διατάξεις των ηλεκτρικών κυκλωμάτων.
Ο Michael Faraday το 1830 ανακάλυψε ότι η μεταβολή του ρεύματος σε ένα αγωγό προκαλεί δευτερεύον ρεύμα σε γειτονικό αγωγό, δηλαδή την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή. Έτσι η ανακάλυψή του οδήγησε στην κατασκευή της ηλεκτρικής γεννήτριας.
Ο ζωγράφος Samuel Morse (1791-1872), το 1837 δημιούργησε τον κώδικα Morse (Μόρς) με συνδυασμούς παύλας & τελείας. Έτσι κωδικοποίησε τα 26 γράμματα του λατινικού αλφαβήτου, τους 10 αριθμούς & τα σημεία στίξης. Το πρώτο μήνυμα στάλθηκε με τηλέγραφο στις 24 Μαΐου 1844 από τη Βαλτιμόρη στην Ουάσιγκτον & έλεγε: "Θαυμαστά τα έργα του Κυρίου".
Ο James Maxwell το 1850 απέδειξε με μαθηματικό τρόπο την ύπαρξη ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας & αργότερα το 1887 ο Heinrich Hertz παρήγαγε τέτοιου είδους ενέργεια.
Ο Nicola Tesla το 1882 επινόησε τον πρώτο ηλεκτροκινητήρα εναλλασσομένου ρεύματος & το 1893 επέδειξε ένα πρακτικό σύστημα ασυρμάτου.
Το Σεπτέμβριο του 1895 ένας νεαρός Ιταλός μόλις 21 ετών από τη Μπολόνια, ο Guglielmo Marconi, βασιζόμενος στο σύστημα του Tesla κατάφερε να αποδείξει πειραματικά ότι είναι δυνατό να σταλούν πληροφορίες με ασύρματο τρόπο & να γίνει σύνδεση δύο σημείων μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.
Το 1901 μετά από πειραματισμούς κατάφερε να συνδέσει ασύρματα ένα σημείο στην Αγγλία με ένα άλλο στην απέναντι μεριά του Ατλαντικού, στις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών.
Λίγο αργότερα το 1912 χάρη στη χρήση του ασυρμάτου & του κώδικα Μόρς κατέστη δυνατή η διάσωση 703 ατόμων από το ναυάγιο του Τιτανικού.
Μετά από τα επιτεύγματα του Marconi γύρω στο 1908 άρχισαν να γίνονται τα πρώτα βήματα του ραδιοερασιτεχνισμού & το 1927 στο Διεθνές Ραδιοτηλεγραφικό Συνέδριο στην Ουάσιγκτον, ο ραδιοερασιτεχνισμός απέκτησε & επίσημα την διεθνή αναγνώρισή του.
Έτσι χάρη στους παραπάνω πρωτοπόρους ερευνητές & μελετητές, καθώς & με τη συμβολή πολλών άλλων ακόμη, αναπτύχθηκε & καθιερώθηκε ο ραδιοερασιτεχνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο.
:bow:

Θέλω λοιπόν μέσω αυτού του θέματος να παροτρύνω τα μέλη της κοινότητάς μας να ασχοληθούν με αυτό το πραγματικά υπέροχο χόμπι! Ακόμη αν υπάρχουν & άλλοι ραδιερασιτέχνες εδω μέσα, μπορούμε να μιλάμε για θέματα που μας απασχολούν όσον αφορά τον ραδιοερασιτεχνισμό & το Linux.
SW4NLA σε ακρόαση! :mrgreen:
Τελευταία επεξεργασία από matthew και 10 Ιουν 2011, 13:19, έχει επεξεργασθεί 3 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Re: Υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη

Δημοσίευσηαπό lucinos » 10 Ιουν 2011, 06:25

Είναι κρίμα βέβαια ότι χάνουμε την πρόοδο που συνέβη στην Ελληνιστική εποχή (τέλη 4ου- τέλη 2ου αιώνα πΧ, η εποχή που έζησαν άνθρωποι όπως ο Αρχιμήδης, ο Ευκλείδης , ο Ερατοσθένης, ο Αρίσταρχος, ο Ίππαρχος, ο Ηρόφιλος, ο Απολλώνιος). Είχαν φτάσει τότε μέχρι και στην κατασκευή μπαταρίας περίπου 2000 χρόνια πριν τον Βόλτα.
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sv1jsb » 10 Ιουν 2011, 09:27

Συνάδελφε χαιρετώ,
καλώς ήρθες στην οικογένεια των ραδιοερασιτεχνών. Όπως μπορείς να καταλάβεις και από το διακριτικό μου είμαι μερικά χρόνια ρ/ε κατηγορίας 1.
Έχω σταματήσει όμως να ασχολούμαι με το άθλημα εδώ και 4-5 χρόνια λόγω μετακόμοισης. Είχα ασχοληθεί όμως πολύ, χρησιμοποιούσα αποκλειστικά
CW και έβγαινα με QRP μηχανήματα. Το μεγαλύτερο μου ήταν 5W (το FT-817).
Για οποιαδήποτε απορία, ερώτηση είμαι στην ακρόαση.
Φιλικά,
Ανδρέας.
Programming blog
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλά ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 64bit
Προδιαγραφές ⇛ Phenom II │ 8GB │ 2xATI 5670 │ HD Audio │ TFT 23"
Άβαταρ μέλους
sv1jsb
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 10 Ιουν 2011, 09:30

Είναι εφικτό να περάσεις δεδομένα (data) μέσα από τις μπάντες ραδιοερασιτεχνών; Φυσικά με μικρές ταχύτητες, ωστόσο να είναι δεδομένα.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sv1jsb » 10 Ιουν 2011, 09:52

Βέβαια Σϊμο, όχι μόνο data απλά, αλλά και εικόνες. Μέχρι και τηλεόραση υπάρχει, ATV.
Νόμιμη, μην φανταστείς Nova αλλά το κάνεις το κέφι σου.
Οι μπάντες είναι χωρισμένες σε τμήματα και κάθε τμήμα έχει συγκεκριμένη χρήση, ένα είναι για μορς, ένα για φωνή, ένα για data.
Δεν μπορείς να είσαι συνέχεια στον αέρα όμως. Δηλαδή να κάνεις link το σπίτι με το γραφείο. Κάποιος θα πατήσει πάνω σου και θα χάσεις την σύνδεση.
Φιλικά,
Ανδρέας
Programming blog
Άβαταρ μέλους
sv1jsb
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matthew » 10 Ιουν 2011, 11:26

sv1jsb έγραψε:Συνάδελφε χαιρετώ,
καλώς ήρθες στην οικογένεια των ραδιοερασιτεχνών. Όπως μπορείς να καταλάβεις και από το διακριτικό μου είμαι μερικά χρόνια ρ/ε κατηγορίας 1.
Έχω σταματήσει όμως να ασχολούμαι με το άθλημα εδώ και 4-5 χρόνια λόγω μετακόμοισης. Είχα ασχοληθεί όμως πολύ, χρησιμοποιούσα αποκλειστικά
CW και έβγαινα με QRP μηχανήματα. Το μεγαλύτερο μου ήταν 5W (το FT-817).
Για οποιαδήποτε απορία, ερώτηση είμαι στην ακρόαση.
Φιλικά,
Ανδρέας.

Γειά σου συνάδελφε Ανδρέα! Με λένε Μάνθο & χαίρομαι πολύ που ήρθα στην οικογένεια των ραδιερασιτεχνών! Ώώώ, CW (Continuous Wave) δηλαδή ραδιοτηλεγραφία σε Μόρς. Η ελίτ των ραδιοερασιτεχνών! Πολύ ωραία. :clap: Εγώ πήρα τη μικρή άδεια (κατηγορίας 2 - Whiskey) προς το παρόν & θα δώ αργότερα για τη μεγάλη (κατηγορία 1 - Victor) στα βραχέα. Ας ξεκινήσω πρώτα τοπικά στα VHF & UHF καθώς είμαι νέος στο σπορ & έχω να μάθω πολλά ακόμη.

simosx έγραψε:Είναι εφικτό να περάσεις δεδομένα (data) μέσα από τις μπάντες ραδιοερασιτεχνών; Φυσικά με μικρές ταχύτητες, ωστόσο να είναι δεδομένα.

Ναι, όπως έγραψε & ο συνάδελφος Ανδρέας (SV1JSB) πιό πάνω μπορείς. Είναι δυνατό να μεταφέρεις ακόμη & internet μέσω ασυρμάτου.
http://www.ham.gr/sv1rd/packet/lecture.txt
Χαρακτηριστικά αναφέρω τις παραγράφους 13, 14 & 15 του άρθρου 2 (ορισμοί) από το ΦΕΚ 1579Β/2002 που λένε τα εξής:
13. Ψηφιακή επικοινωνία (digimode): Είναι η ασύρματη μετάδοση ψηφιακών δεδομένων (bits), της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη.
14. Τηλεοπτική επικοινωνία (ATV-Amateur TeleVision): Είναι η ασύρματη μετάδοση εικόνων μεγάλου εύρους συχνοτήτων εκπομπής, της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη.
15. Τηλεοπτική επικοινωνία αργής σάρωσης (SSTV-Slow Scan TeleVision): Είναι η ασύρματη μετάδοση σταθερών εικόνων μικρού εύρους συχνοτήτων εκπομπής της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη.

Ακόμη με την έλευση της ψηφιακής εποχής (κινητά τηλέφωνα, ψηφιακή τηλεόραση & ραδιόφωνο) δεν ήταν δυνατόν ο ασύρματος να μείνει ψηφιακά αναλφάβητος. Ήδη μία εταιρία (I-COM) έχει φτιάξει ένα σύστημα ψηφιακού σήματος για ασυρμάτους (D-STAR) & αν θυμάμαι καλά υπάρχει οδηγία που λέει ότι το αργότερο μέχρι τέλους του 2017 ο ασύρματος θα μεταβεί πλήρως & αυτός σε ψηφιακό σήμα.
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sv1jsb » 10 Ιουν 2011, 12:02

Το καταπληκτικό που θέλω να αναφέρω είναι πως μια τεχνολογία 100 χρονών όπως είναι τα μορς μπορούν να συμβαδίζουν με νέα.
Όταν ήμουν πολύ αργός και νέος στα μορς κάνω μια επαφή με έναν γερμανό. Κι εγώ κι αυτός με 1 watt. Ισα που άκουγε ο ένας τον άλλο. Ακούω όμως το διακριτικό του, τον ψάχνω στην γερμανική database και βρίσκω το email του. Του στέλνω κατευθείαν "συγνώμη που είμαι αργός κλπ" μου απαντάει στο ICQ, στα αγγλικά, "Δεν πειράζει. Πως με ακούς τώρα;". Και κάναμε έτσι ταυτόχρονα διπλή επαφή και μέσω ρ/ε και μέσω ιντερνετ. :D

Από την άλλη σκέφτεσαι πως με ένα κλικ μιλάμε και γράφουμε τώρα στην άλλη άκρη του κόσμου, και πόσο δύσκολα ήταν τότε οι επικοινωνίες.
Σε 100 χρόνια (ή και λιγότερο). Απίστευτο.
Φιλικά,
Ανδρέας
Programming blog
Άβαταρ μέλους
sv1jsb
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matthew » 10 Ιουν 2011, 13:16

sv1jsb έγραψε:Το καταπληκτικό που θέλω να αναφέρω είναι πως μια τεχνολογία 100 χρονών όπως είναι τα μορς μπορούν να συμβαδίζουν με νέα.
Όταν ήμουν πολύ αργός και νέος στα μορς κάνω μια επαφή με έναν γερμανό. Κι εγώ κι αυτός με 1 watt. Ισα που άκουγε ο ένας τον άλλο. Ακούω όμως το διακριτικό του, τον ψάχνω στην γερμανική database και βρίσκω το email του. Του στέλνω κατευθείαν "συγνώμη που είμαι αργός κλπ" μου απαντάει στο ICQ, στα αγγλικά, "Δεν πειράζει. Πως με ακούς τώρα;". Και κάναμε έτσι ταυτόχρονα διπλή επαφή και μέσω ρ/ε και μέσω ιντερνετ. :D

Από την άλλη σκέφτεσαι πως με ένα κλικ μιλάμε και γράφουμε τώρα στην άλλη άκρη του κόσμου, και πόσο δύσκολα ήταν τότε οι επικοινωνίες.
Σε 100 χρόνια (ή και λιγότερο). Απίστευτο.
Φιλικά,
Ανδρέας

Για να θυμούνται οι παλιοί & να μαθαίνουμε εμείς οι νέοι χεχε! Πραγματικά τότε οι εξοπλισμοί ήταν λίγοι & οι περισσότεροι αυτοσχέδιοι. Σήμερα κυκλοφορεί στο εμπόριο μία τεράστια γκάμα συσκευών & παρελκομένων για οποιαδήποτε χρήση, ερασιτεχνική ή επαγγελματική.
Πρακτικά ο κώδικας Μορς έχει εγκαταληφθεί πλέον από όλες τις υπηρεσίες που τον χρησιμοποιούσαν παλιότερα (στρατός, ναυτικό, αεροπορία κλπ) & είναι ζωντανός ακόμη χάρη στους ραδιοερασιτέχνες.
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό the_eye » 10 Ιουν 2011, 14:22

Πολύ ενδιαφέρον θέμα.
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 24.04.2
3 Intel Core i5-6500 CPU @ 3.20GHz ‖ RAM 7836 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF - Gigabyte B150M-HD3 DDR3
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sv1jsb » 10 Ιουν 2011, 14:47

(Κι εγώ που έλεγα ότι θα μας πεις να πάμε πουθενά αλλού).
Ενδιαφέρον και ρομαντικό ταυτόχρονα, πλέον.
Μια φορά άκουγα δύο φίλους που μίλαγαν στα VHF, ο ένας σπίτι ο άλλος στο αμάξι, αλλά δεν ήταν καλή η επικοινωνία και λέει ο ένας:
"Κάτσε ρε να σε πάρω τηλέφωνο" Χαχαχα.
Έχει γίνει τώρα πολύ εύκολη η επικοινωνία και όλοι αυτοί οι "απαρχαιωμένοι" τρόποι είναι λίγο "εξωγήινοι".
Το μόνο που έχουν καλό είναι ότι στηρίζεσαι για την επικοινωνία σου αποκλειστικά σε δικά σου μέσα.
Ασύρματος, καλώδια, κεραία είναι όλα δικά σου, δεν έχεις ανάγκη από κανένα δίκτυο.
Γι' αυτό και μέσα στις Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης υπάρχουν και ραδιοερασιτέχνες.
Μεγάλη βοήθεια είχαν δώσει στον σεισμό της Καλαμάτας, την δεκαετία του 70, όπου σε 45 λεπτά από τον σεισμό είχαν επικοινωνία με Αθήνα, όταν τα δίκτυα του ΟΤΕ για να επισκευαστούν πήρε τρεις βδομάδες.
Programming blog
Άβαταρ μέλους
sv1jsb
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας