Καλύτερο βιβλίο για λίνουξ, Δεκ. 2008

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Καλύτερο βιβλίο για λίνουξ, Δεκ. 2008

Δημοσίευσηαπό nikosal » 17 Νοέμ 2008, 16:42

Είμαι τύπος του βιβλίου: Μου κάνουν τα how tos και τα wiki, αλλά θα ήθελα πλάι μου και ένα καλό βιβλίο για το λίνουξ, με ωραία οργάνωση, με κεφάλαια για το gnome και το τερματικό, γύρω από κάθε θέμα του λειτουργικού. Από τις συσκευές ως την ασφάλεια και από τα partition ως τον πυρήνα ή τις εφαρμογές. Αν είναι γραμμένο με το μυαλό στο ubuntu τόσο το καλύτερο, αλλά και αν δεν είναι, δεν πειράζει, κατά 95% ό,τι διαβάζω χρήσιμο θα είναι. Δεν με πειράζει φυσικά αν είναι στα αγγλικά αλλά θα προτιμούσα να μην κάνει πάνω από 30 € μαζί με τα μεταφορικά. Ζητάω πολλά; Δεν ξέρω, εσείς θα μου πείτε. Τι έχετε υπόψη σας;
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Desktop στην εργασία windows xp (δυστυχώς!)
Laptop: ubuntu 13.10 σε i3 (new install) με Samsung SSD 250GB
Netbook των τέκνων: lubuntu 13.10 σε Atom 450 (new install)
Smartphone: Android 4.1.2 Jelly Bean σε Samsung Nexus S
Tablet: Android 4.4.2 KitKat σε LG G pad 8.3
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Re: Καλύτερο βιβλίο για λίνουξ, Δεκ. 2008

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 17 Νοέμ 2008, 17:15

Γενικά το απόλυτο hitάκι του Amazon είναι το UNIX System Administration Handbook (3rd Edition) από τους Evi Nemeth, Garth Snyde, Scott Seebass και Trent H. Hein. Επίσης η σειρά In a Nutshell είναι αρκετά "φημισμένη" και δεν πιστεύω ότι το βιβλίο πάνω στο Unix θα αποκλίνει από το σχεδόν πάντα καλό επίπεδο που υπάρχει. (πχ. το Python In a Nutshell είναι βίβλος)

Εγώ πήρα το "Πλήρες Εγχειρίδιο του UNIX (εκδόσεις M.Γκιούρδρας - Mastering Unix by Wrightson & Merlino ο αρχικός τίτλος)" από τη σχολή μου το οποίο βρίσκω συμπαθητικό ακόμα και να θεωρώ ότι είναι αρκετά επιφανειακό μερικές φορές αλλά σίγουρα προσφέρει μια πολύ καλή επισκόπηση.

Ένα και μοναδικό βιβλίο ΔΥΣΚΟΛΑ θα βρεις και σίγουρα θα είναι αρκετά ακριβό, ειδικά αν λάβουμε υπόψην ότι θέλεις να καλύπτει μια πλειάδα θεμάτων. Άμα είναι να αγοράσεις πάντως κάτι αγόρασε κάτι καλό γιατί αφού θα το κάνεις μια φορά το έξοδο και θα το κρατήσεις και το βιβλίο για χρόνια.
Ίσως μάλιστα θα σου ήταν πιο χρήσιμο να κοιτάξεις ένα βιβλίο για Linux scripting εφόσον ήδη έχεις μια βασική κατανόηση για το Linux.
Το καλύτερο βιβλίο,που έχω δει, πάντως από θέματα λειτουργικών συστημάτων είναι τo "Σύγχρονα Λειτουργικά Συστήματα" του Tanenbaum. Δεν ασχολείται με το Unix συγκεκριμένα αλλά θεωρείται κλασσικότερο του κλασσικού και όχι άδικα.
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sudobash » 17 Νοέμ 2008, 17:51

Θα σου προτείνω ένα που το είδα στο linuxformat και του έριξα μια γρήγορη ματιά και μου φάνηκε πολύ καλό! Είναι το Ubuntu Linux Toolbox.

Εικόνα

Αναφέρεται στο πως μπορείς να εκμεταλλευτείς την κονσόλα στο Ubuntu και στο Debian και αναφέρει πάνω από 1000 εντολές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

Θα το βρεις γύρω στα 16-18 € από ελληνικά μαγαζιά..

---
Όμως για όλα αυτά που ζητάς, ένα καλό βιβλίο θα ήταν το Ubuntu 8.10 Linux Bible που όμως έχει γύρω στα 50 ευρώ.
Ubuntu 9.10 32bit | 2 x Intel Core 2 Duo T5500 @ 1.66GHz | 2GB DDR2 RAM | Intel 950 Graphics
Richard Stallman wrote the compiler God used. The Big Bang was the Universe's first segfault.
Άβαταρ μέλους
sudobash
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 17 Νοέμ 2008, 20:28

Χμ... πολύ ενδιαφέροντα βιβλία και τα δύο φαίνονται... Και δεν έχουν τόσο. Πχ. από ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο εξωτερικού παίρνεις τη βίβλο του 8.04 (η έκδοση 8.10 κυκλοφορεί Φεβρουάριο) με 1,000+ σελίδες 26-28 € μαζί με μεταφορικά. Το άλλο (toolbox) έχει πράγματι γύρω στα 15.

Πού θα μπορούσαμε να βρούμε κανένα review? Το fullcircle έχει εξαγγείλει για το επόμενο τεύχος παρουσιάσεις βιβλίων (αφού στο μεταξύ σπατάλησε ν σελίδες το Νοέμβριο για παρουσίαση πολεμικού παιχνιδιού...)
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Desktop στην εργασία windows xp (δυστυχώς!)
Laptop: ubuntu 13.10 σε i3 (new install) με Samsung SSD 250GB
Netbook των τέκνων: lubuntu 13.10 σε Atom 450 (new install)
Smartphone: Android 4.1.2 Jelly Bean σε Samsung Nexus S
Tablet: Android 4.4.2 KitKat σε LG G pad 8.3
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας