Η Mary-Jo Foley γράφει :
έγραψε:Φαίνεται λοιπόν , πως τα Windows 8 θα περιέχουν ένα νέο σύστημα αρχείων ,ή τουλάχιστον υποσύστημα που ονομάστηκε Protogon. Είναι ασαφές εαν είναι παρατσούκλι ή το πραγματικό όνομα ή ένα κωδικό όνομα για το καινούριο χαρακτηριστικό των windows 8.
To NT Protogon FS driver είναι η μόνη λεπτομέρεια που σχετίζεται με την εξέλιξη του συστήματος αρχείων των windows 8. Απο αυτή την οπτική φαίνεται πως η Microsoft ίσως και να δουλεύει στην εξέλιξη του NTFS.
Όπως πολλοί ξέρετε , το NTFS αντικατέστησε το FAT , και είναι τώρα το πρότυπο για όλες τις εκδόσεις των Windows NT ,συμπεριλαμβανομένων και των windows 7.
Ωστόσο οι πρώτοι δοκιμαστές , που ήταν επίσης εξικειωμένοι με την ανάπτυξη του Longhorn , του αληθινού διαδόχου των windows xp (και οχι όπως τελικά κατέληξε να είναι, windows vista), ήξεραν ήδη πως ο γίγαντας του λογισμικού , προσπάθησε να παράγει τον αντικαταστάτη του NTFS. Το νέο σύστημα αρχείων του Longhorn θα λεγόταν WinFS( Windows Future Storage).
Επίσης , με πληροφορίες που φέρουν το Protogon να έχει μια πολύ γρήγορη βάση δεδομένων και λειτουργικότητα , δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι αν η microsoft δουλεύει για να αναβιώσει το WinFS και να παρουσιάσει το αποτέλεσμα στα windows 8 υπο το όνομα Protogon.
Και για να είμαστε δίκαιοι , κατά τη γνώμη μου , οι μέρες δόξας του NTFS έχουν παρέθλει. Είναι καιρός το σύστημα αρχείων των windows να αναθεωρηθεί και να περάσει στο επόμενο επίπεδο.
Πηγή Softpedia
Η μετάφραση του άρθρου έχει γίνει από εμένα .... γι'αυτό Προσοχή και επιείκια
Διάβαζα επίσης σε διάφορα sites πως θα είναι πάρα πολύ γρήγορο σε σχέση με το NTFS . Περαιτέρω δεν έχω μάθει ακόμα. Δηλαδή σχετικά με ανασυγκρότηση κλπ. Πάντως κάποιοι που δοκίμασαν να εγκαταστήσουν τα 8αρια υπο το νεο σύστημα , απέτυχαν (η γνωστή Bsod). Ωστόσο format στο νέο αυτό σύστημα-υποσύστημα μπορείς να κάνεις (μέσω των win8 βέβαια). Προσωπικά δεν το έχω κάνει , και δεν πρόκειται (προς το παρόν τουλάχιστον).