Τι έχω καταλάβει εγώ ως τώρα.
Γενικά στις κριτικές που έχω διαβάσει έχω καταλάβει ότι η qt έχει σαφώς καλύτερη τεκμηρίωση και σαφώς καλύτερη συνοχή από την gtk. Αυτό προέκυψε από το γεγονός ότι δημιουργήθηκε από έναν στενό επαγγελματικό πυρήνα ενώ η gtk αναπτύχθηκε χαοτικά. Την δεκαετία τού 1990 η qt ήταν σαφώς ανώτερη ενώ την δεκαετία τού 2000 συνέχιζε σαφώς να προπορεύεται. Η ψαλίδα όμως φαίνεται να κλείνει με τον χρόνο και δεν έχω κάποια αξιόπιστη γνώμη για σύγκριση μεταξύ qt4 και gtk3. Επίσης η gtk πλέον φαίνεται να στηρίζεται και από εταιρείες όπως η red hat και η canonical οπότε μάλλον θα φτάσει την qt σε θέματα συνοχής και τεκμηρίωσης. Η gtk ήταν εξαρχής με την άδεια LGPL αυτό ήταν μάλλον μεγάλο πλεονέκτημα. Πρακτικά υπάρχει απόλυτη ελευθερία στην χρήση της. Αντίθετα η qt είχε αρχικά ασάφεια στην άδεια και αργότερα πολλαπλή άδεια που στην πράξη σήμαινε ότι μπορούσε ελεύθερα να χρησιμοποιηθεί για μη εμπορικές
GPL εφαρμογές αλλά έπρεπε να αγοραστεί η qt άδεια για εμπορικές εφαρμογές. Αυτό ήταν καλό από την άποψη ότι έδινε ένα εισόδημα για την ανάπτυξη τής qt αλλά πολύς κόσμος προτιμούσε να πάει στην gtk μόνο και μόνο για να μην μπλέξει με τις άδειες. Οι περισσότερες διανομές λίνουξ στηρίζουν καλύτερα την gtk από την qt και εδώ και χρόνια είναι πρακτικά αδύνατο να φτιάξει κάποιος μια ελαφριά διανομή βασισμένη στην qt ενώ ελαφριά περιβάλλοντα όπως το lxde και xfce βασίζονται στην gtk. Η qt βασίζεται στην c++ ενώ η gtk στην c. Αυτό αρχικά πιστεύω ήταν πλεονέκτημα για την qt αλλά μακροπρόθεσμα και καθώς προχωράει η τεχνολογία πιστεύω είναι πλεονέκτημα για την gtk. Συνολικά πιστεύω ότι η gtk έχει καλύτερο μέλλον.