Βοήθεια σχετικά με αγορά υπολογιστή.

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Βοήθεια σχετικά με αγορά υπολογιστή.

Δημοσίευσηαπό Qdata » 06 Ιούλ 2012, 20:37

Θα ήθελα να αγοράσω έναν σταθερό υπολογιστή.Το θέμα με προβλημάτιζε για αρκετό καιρό και άλλαξα αρκετές γνώμες. Σκεφτόμουν μέχρι 2-3 μέρες πριν να αγοράσω το Dell XPS 8500(http://www.dell.com/us/p/xps-8500/pd?~ck=mn - Την δεύτερη έκδοση με τα 799,99) αλλά είδα πως κανένας μεταπωλητής της Dell στην Ελλάδα δεν το πουλάει αλλά ούτε γίνετε να μου το στείλουν από κάποια άλλη χώρα. Τελικά αποφάσισα πως το να συνθέσω ένα δικό μου υπολογιστή από το e-shop.gr θα ήταν καλύτερη επιλογή από το να πάρω κάποιον έτοιμο. Τι λέτε;

Θα ήθελα συγκεκριμένα να συνθέσω τον υπολογιστή έτσι όπως τον θέλω και να τον παραγγείλω από εδώ: http://www.e-shop.gr/PER_pc_config_desktop.phtml . Ένας φίλος μου, μου έκανε ένα πάρα πολύ καλό υπολογιστή. Θα ήθελα όμως και κάποιες άλλες γνώμες. Θα μπορούσε κάποιος να συνθέσει έναν υπολογιστή από την συγκεκριμένη σελίδα; Θα με βοηθούσε πολύ γιατί με θέματα desktop hardware δεν έχω ασχοληθεί. Απλώς να σας πω πως η τιμή θα ήθελα να κυμαίνεται στα 1.300 ευρώ περίπου(ένα 100στάρι πάνω-κάτω) μαζί με την οθόνη η οποία θα ήθελα να είναι μεγάλη. Επίσης θα προτιμούσα τον επεξεργαστή Intel i7 3770K. Γενικώς θα ήθελα ότι καλύτερο είναι δυνατό για το συγκεκριμένο budget και γενικώς ένα πολύ καλό υπολογιστή που να κρατήσει και να με ικανοποιεί. Δεν παίζω παιχνίδια αλλά αν κάποια στιγμή κάτι μου αρέσει πολύ θα ήθελα να μπορώ να το παίξω. Οπότε δεν θέλω μια πανάκριβη κάρτα γραφικών(πιστεύω θα ήταν καλά να είναι στα 150-190-200) και επίσης προτιμώ Nvidia και όχι τόσο ATI.

Με τον φίλο μου κάναμε ένα πολύ ωραίο dekstop(αν και σε κάποια σημεία ίσως θεωρηθεί υπερβολικό - όπως η RAM) με:

Επίσης προτείνετέ μου και ένα καλό πληκτρολόγιο του οποίου τα πλήκτρα να μην είναι πολύ ψηλά. Να είναι περίπου σαν τα laptops(γιατί συνήθισα έτσι από το netbook). Πχ: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.571268.

Γενικώς ακούω γνώμες, απόψεις, προτάσεις! :)
Linux User: #530165
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.04 32bit σε Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz
(Notebook) Προδιαγραφές ⇛ 2x Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz │ 1016MB │ HDA-Intel - HDA Intel -- USB-Audio - USB AUDIO│ 1024x600 pixels
Νέος στο Linux?Οδηγοί - How to - Tutorials
Qdata
powerTUX
powerTUX

IRC: dimos
Εκτύπωση

Re: Βοήθεια σχετικά με αγορά υπολογιστή.

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 08 Ιούλ 2012, 12:30

Αν έχεις χώρο, πάρε δύο οθόνες. Από μία πολύ μεγάλη (πχ 27) είναι καλύτερα 2 πιο μικρές. Θα αυξηθεί αρκετά η παραγωγικότητά σου (και θα μπορείς να κάνεις αυτό ή και αυτό!!). Η δεύτερη δεν είναι ανάγκη να είναι του ίδιου μεγέθους με την πρώτη (μπορεί να είναι και η παλιά σου) αν και πιθανά να βολεύει στς ρυθμίσεις.

Επίσης δες την εγγύηση (zero pixel κτλ). Πολύ καλά λόγια ακούγονται για το service της Dell (άμεση αντικατάσταση κτλ). Αφού δε σε ενδιαφέρει για παιχνίδια, μπορείς να πας σε καλύτερο panel (πχ IPS - δες τις Dell UltraSharp) αλλά είναι λίγο πιο ακριβές βέβαια (η 23άρα είναι στα ίδια με την LG)

edit
Δες αν χωράει στο budget και ένας ssd για το partition του λειτουργικό.
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό clepto » 08 Ιούλ 2012, 12:50

για την δύο οθόνες συμφωνώ και εγώ...η παραγωγικότητα αυξάνεται! (χρησιμοποιώ και εγώ δύο)
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 13.04 raring 3.8.0-30-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.8.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core i7-3537U CPU @ 2.00GHz ‖ RAM 3840 MiB ‖ ASUS K56CB
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
5 wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168 PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 0a)
clepto
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: christriant
IRC: Clepto
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 08 Ιούλ 2012, 18:53

Sorry που δεν συμμετέχω ενεργά σε αυτό το thread , αλλά όταν βλέπω τέτοια ποσά .... δεν ξέρω τι να προτείνω. :P Τι να ψάξω να βρω ; Ότι και να πάρεις Qdata .. τούμπανο θα είναι :) Και αυτός που έχεις βρει.. ΜΙΑ χαρά είναι .
Καλές αγορές και περιμένουμε εντυπώσεις :thumbup:
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 08 Ιούλ 2012, 22:59

Για οθόνη, μπορείς να πάρεις κλασσική οθόνη υπολογιστή όπου κοστίζει λίγο πιο πάνω από 100€, και έχει διάσταση μεταξύ 21" και 27" ίντσες.
Αν ήταν να αγοράσεις τηλεόραση, μια 32" κοστίζει λίγο πιο κάτω από 300€.

1. Μπορείς να επιλέξεις η οθόνη/τηλεόραση να είναι LCD LED (τις λένε και σκέτο LED), που νομίζω ότι έχουν ξεπεράσει πια τις απλές LCD.
2. Είναι καλό η οθόνη/τηλεόραση να είναι FullHD, που σημαίνει ανάλυση 1920χ1080, κάτι που είναι η μέγιστη διάσταση στο εμπόριο.

Για υπολογιστή, θα έπαιρνα κάτι βασικό μιας και οι περισσότεροι κάνουν τη δουλειά μας.
Αν δεν είσαι σίγουρος αν ένας ακριβός υπολογιστής είναι καλύτερο από έναν υπολογιστή των π.χ. 500€, τότε προσπάθησε να δοκιμάσεις κάποιους για να δεις τη διαφορά.
Για προγραμματισμό, θα έχει νόημα να πάρεις ένα πολύ δυνατό υπολογιστή αν προγραμματίζεις για τον πυρήνα, ή αν χρησιμοποιείς ένα βαρύ πρόγραμμα ανάπτυξης λογισμικού όπως το Eclipse.
Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, ένας τυπικός υπολογιστής πιστεύω ότι φθάνει.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 09 Ιούλ 2012, 00:08

Συμφωνώ με το Σίμο.
Η αγορά ενός πολύ ακριβού υπολογιστή δικαιολογείται ή επειδή παίζεις απαιτηιτικά παιχνίδια (τα οποία απ' ότι κατάλαβα δεν σε ενδιαφέρουν) ή λόγω κάποιας πολύ απαιτητικής εφαρμογής την οποία χρησιμοποιείς (επίσης δεν αντιλήφθηκα κάτι τέτοιο).
Για τις άλλες χρήσεις λοιπόν καλύπτεσαι μια χαρά με ένα τυπικό και πολύ φτηνότερο υπολογιστή.
Είναι λοιπόν προτιμότερο να επενδύσεις τα χρήματά σου σε κάποια περιφερειακά που πιθανώς σε ενδιαφέρουν και θα έκαναν τη ζωή σου ευκολότερη, ή σα γενική πρόταση από το πληρώνεις 1300 ευρώ τώρα με προοπτική χρήσης για χρόνια, να πληρώνεις τώρα 500 και σε δύο χρόνια 500 για ένα νέο μηχάνημα, το οποίο τότε θα είναι πολύ πιο γρήγορο από αυτό που θα φτιάξεις σήμερα με τα 1300.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 09 Ιούλ 2012, 07:40

συμφωνώ και εγώ με τους προλαλήσαντες. Πρόσφατα είχα συνθέσει ένα κουτί με 850 ευρώ για λογαριασμό φίλου μου το οποίο ήταν αρκετά τούμπανο και είχα διαπιστώσει ότι ότιδηποτε παραπάνω και αν έβαζα ήταν πλεονασμός χωρίς να προσφέρουν κάτι παραπάνω. Συγκεκριμένα στο κουτί αυτό είχα βάλει το πιο καινούργιο μοντέλο και πιο γρήγορο intel i7 που είχα βρει(αν θυμάμαι καλά ήταν αυτός που αναφέρεις και εσύ) , μία αρκετά καλή μητρική η οποία θα υποστήριζε όλες τις νέες τεχνολογίες όπως usb3 κλπ κλπ ώστε να κρατήσει για αρκετά χρόνια χωρίς να χρειαστεί αναβάθμιση έναν καλό σκληρό και 8 gb ram στην μεγαλύτερη ταχύτητα (2024 νομίζω ήταν) και μία αρκετά καλή κάρτα γραφικών αφού ο φίλος μου είναι μηχανικός και ήθελε να τρέχει βαριά σχεδιαστικά προγράμματα όπως autocad κλπ. Μέχρι και blueray του είχα βάλει μήπως ήθελε κάποια στιγμή να συνδέσει την οθόνη για να βλέπει ταινίες. Και το κόστος παρόλα αυτά δεν ξεπέρασε τα 850 ευρώ. Το ότιδήποτε παραπάνω πιστεύω ήταν περιττό και θα πήγαινε ανεκμετάλευτο και θα ήταν και πεταμένα λεφτά. Θέλω να καταλήξω ότι το maximum που αξίζει να δώσεις είναι περίπου μία τιμή γύρω στα 800 ευρώ. Βέβαια μαζί μετα περιφεριακά όπως οθόνη πληκτρολόγια ηχεία κλπ τότε μπορεία να φτάσει και τα 1300 ευρώ που θέτεις σαν όριο. Αν και νομίζω ότι με 800 ευρώ το πολύ το κουτί συν 100-180 η οθόνη συν αλλα 100 ευρώ το πολύ πληκτρολόγιο ποντίκι και ηχεία τότε είσαι 100% καλυμένος και φτάνεις το 1000άρικο και έχεις ένα τούμπανο μηχάνημα.

Όπως είπαν όμως και τα παιδιά και με 500 ευρώ κουτί αφού δεν παίζεις παιχνίδια συν τα υπόλοιπα την κάνεις μια χαρά την δουλειά σου. Εμένα το desktop της υπογραφής μου χωρίς τους σκληρούς που τους είχα από το παλιό μου στοίχισε 350 ευρώ πριν 2 χρόνια περίπου που το έφταιξα και ως τώρα μια χαρά την κάνω την δουλειά μου. Το μόνο που του λείπει είναι λίγο περισσότερη ram και μία καλή κάρτα γραφικών τα οποία θα μου στοίχιζαν άλλα 150 ευρώ οπότε σύνολο 500 ευρώ.

Υγ:Για τα περιφεριακά εγώ ψηφίζω logitech μιας και πιστεύω ότι είναι από τα κορυφαία και σε σχεδίαση και σε αίσθηση και σε αξιοπιστία αλλά και σε λειτουργικότητα. Για κάρτα γραφικών προσωπικά είμαι φαν της ΑΤΙ μιας και έχει καλύτερη υποστήριξη στο linux αφού έχει και δικό της τμήμα που ασχολείται με τον open source driver για το linux. Πάντως από κάποια άρθρα που έχω διαβάσει αναφέρουν ότι οι ΑΤΙ καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια άρα και χαμηλώτερες θερμοκρασίες. Αλλά ακόμη και σε δυνατότητες οι ΑΤΙ είναι νικητές συνήθως με ασήμαντη όμως διαφορά. Αν λάβεις υπόψην και την καλύτερη υποστήριξη σε linux τότε πιστεύω ότι η ΑΤΙ είναι καλύτερη επιλογή.
Spoiler: show
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Qdata » 09 Ιούλ 2012, 11:59

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας, απλώς έπρεπε σήμερα να γίνει η παραγγελία και δεν είχα μεγάλο διάστημα από χθες μέχρι σήμερα να κάνω μεγάλες αλλαγές.

Για τις 2 οθόνες, δεν ξέρω αν θα είναι τόσο άνετο γιατί θα μου είναι πιστεύω δυσκολότερο να εστιάσω σε μία και πιθανώς και κάπως κουραστικό. Αν δεν το δοκιμάσω όμως δεν μπορώ να ξέρω. Έτσι πείρα 1 οθόνη 23'' η οποία είναι αυτή εδώ.
+Όντως θα ήθελα να είχα την δυνατότητα για να σηκώσω κάτι "βαρύ"(πχ όπως το Eclipse, το VirtualBox). Γενικώς θέλω να δοκιμάσω κάθε τι το οποίο δεν μπορούσα να κάνω έως τώρα. Ίσως έτσι "για να βγάλω το απωθημένο μου". :)

Επίσης έγινε ακόμα μία αλλαγή στο τροφοδοτικό και πλέον είναι αυτό. Τέλος, η παραγγελία έγινε και περιμένω σε λίγο καιρό να έρθει ο υπολογιστής! Θα σας πω εντυπώσεις! :)
Linux User: #530165
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.04 32bit σε Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz
(Notebook) Προδιαγραφές ⇛ 2x Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz │ 1016MB │ HDA-Intel - HDA Intel -- USB-Audio - USB AUDIO│ 1024x600 pixels
Νέος στο Linux?Οδηγοί - How to - Tutorials
Qdata
powerTUX
powerTUX

IRC: dimos
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό konnn » 09 Ιούλ 2012, 12:11

Qdata έγραψε:Για τις 2 οθόνες, δεν ξέρω αν θα είναι τόσο άνετο γιατί θα μου είναι πιστεύω δυσκολότερο να εστιάσω σε μία και πιθανώς και κάπως κουραστικό. Αν δεν το δοκιμάσω όμως δεν μπορώ να ξέρω.

Προτείνω και εγώ να το δοκιμάσεις, προσφέρει άνεση δηλ. λιγότερα κλικ, λιγότερη μνήμη......εγκεφάλου :? :P
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Desktop : Ubuntu 16.04 64bit
a Intel Core i3 CPU 530 2.93GHz ‖ RAM 3824 MiB ‖ Intel DH55HC -
b nVidia Device [10de:1040] (rev a1)
c eth0: Intel 82578DC Gigabit Network Connection
3 Notebook : Ubuntu 16.04 64 bit
a Intel Core i3-2365M CPU @ 1.40GHz ‖ RAM 3854 MiB ‖ LENOVO 20197
b Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
c 5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 2230 ⋮ eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E

Αυτόματη υπογραφή.
Άβαταρ μέλους
konnn
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: konnn
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 09 Ιούλ 2012, 14:00

Για τις δύο οθόνες δεν έχω ακούσει από κανέναν να το έχει μετανοιώσει. Το μόνο αρνητικό που έχω ακούσει είναι ότι μετά δε μπορείς να συνηθίσεις με μία :P

Για το virtualbox, αφού το cpu σου υποστηρίζει virtualization (νομίζω ότι πλεόν υποστηρίζουν όλα τα desktop cpu και τα περισσότερα για laptop) λογικά θα μπορείς να σηκώνεις ότι θες χωρίς προβλήματα. Δοκίμασε με kvm που λένε ότι πετυχαίνεις σχεδόν native speed.

Προσωπικά σε ψιλόσάπιο laptop χωρίς virtualization και με on board κάρτα γραφικών σηκώνω xp + autocad (μόνο 2D) χωρίς πρόβλημα. Στο τουμπανάκι σου θα κάνεις παπάδες :P
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας