Σε τι επίπεδο βρίσκεται η VoIP τηλεφωνία;

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Σε τι επίπεδο βρίσκεται η VoIP τηλεφωνία;

Δημοσίευσηαπό malos » 15 Οκτ 2012, 12:31

Καλημέρα συνούμπουντοι. :wave:

Είδα κάποια προσφορά, κάποια τιμή για κάποιες υπηρεσίες επικοινωνίας.
Δεν λέω ποιας εταιρείας γιατί δεν ξέρω τι γίνεται με τους κανονισμούς (δεν τους διάβασα φυσικά :P )
Αν και θα ήθελα να ρωτήσω πολύ καλύτερα "Ρε παιδιά τι λέτε για το τάδε πακέτο; Να το πάρω;"
Ρωτάω λοιπόν ένα πρώτο:

Μπορούμε να κάνουμε εδώ μια τέτοια συζήτηση;
Αν όχι ξέρετε κανένα σύνδεσμο να πάω να διαβάσω;

Γι αυτό σκέφτηκα να το ρωτήσω πιο τεχνολογικά.
Οι εταιρείες απ' ότι έχω καταλάβει από τον γενικό θόρυβο, έχουν εισάγει το VoIP στην τηλεφωνία.
Όλες λοιπόν πουλάνε τη χρήση μιας IP για τα επικοινωνιακά μας συνολικά.
Σωστά το λέω;
Αν είναι έτσι .... είναι καλό αυτό; Συχνά άκουγα για προβλήματα με κάποια εταιρεία που πολλοί στο χώρο που κινούμαι έχουν βάλει.
Μπάζει αυτή η τεχνολογία;
Θα τρώμε ήττες για κάτι 2ωρα ή 8ωρα ή 48ωρα; Μέχρι να δουλέψει το τηλέφωνο πχ;

Έχετε και κανέναν σύνδεσμο καλό να διαβάσω περί του θέματος;

Συνοψίζοντας
1. Μπορούμε να συζητήσουμε για εταιρείες και να πούμε γνώμες;
2. Τι παίζει στην αγορά; VoIP πουλάνε; Ή κάτι άλλο που δεν το χω πιάσει και κατάλαβα άσχετα;
3. Έχετε συνδέσμους για συζητήσεις περί προϊόντων και περί τεχνολογίας VoIPq

Σας ευχαριστώ θερμά :bow:
Επεξεργαστής: AMD Ryzen 9 5900x
Μνήμη Gskill 16gb (2X8gb), 3200 mh, CL 14
Μητρική: Asrock X570 phantom gaming X
Τροφοδοτικό: Corsair 850 platinum
Δίσκος: SSD Corsair MP600 (1 TB)
Άβαταρ μέλους
malos
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Re: Σε τι επίπεδο βρίσκεται η VoIP τηλεφωνία;

Δημοσίευσηαπό OPanos » 15 Οκτ 2012, 13:00

Μια χαρά είναι ακόμη από την εποχή της netone (για όποιον θυμάται)..

Έχω χρησιμοποιήσει voip της cyta, και αν εξαιρέσεις το αυτονόητο, δηλαδή μείωση της ταχύτητας αν εκείνη την ώρα κατεβάζει ή ανεβάζεις, μια χαρά.

Δεν λέω πως μόνο της cyta είναι μια χαρά, αλλά όλων των εταιρειών θα είναι. (μην παρεξηγηθώ κιόλας, αν και δεν είμαι συνδρομητής της).

Φυσικά η voip εξαρτάται από το bandwidth. :)
Linux: Στο Δημοτικό ┃ Προγραμματισμός: Μπα ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
Laptop :
Arch x64

Intel Core i5-2410M CPU @ 2.30GHz ‖ RAM 3943 MiB ‖ Acer JE70_HR - Acer Aspire 7750G
Catalyst-12.8.1 [AMD Radeon HD 6600M Series] [1002:6741]
Netbook
Arch x64-[XFCE4]
Intel Atom CPU N455 1.66GHz ‖ RAM 983 MiB ‖ Hewlett-Packard 148A - HP Mini 110-3100
Άβαταρ μέλους
OPanos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 15 Οκτ 2012, 14:15

malos έγραψε:Μπορούμε να κάνουμε εδώ μια τέτοια συζήτηση;

Πιστεύω ότι είναι μια χαρά να έχουμε μια τέτοια συζήτηση στο φόρουμ.
Ωστόσο, από την πλευρά σου, είσαι σε θέση να διατηρήσεις μια περίληψη με αυτά που θα αναφέρονται στο νήμα; Όπως εταιρίες, τιμές, εξοπλισμός, κτλ;
Αυτή η περίληψη να διατηρείται στην πρώτη δημοσίευση.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 16 Οκτ 2012, 02:44

Λοιπόν,
1. VoIP είναι συνομιλία φωνής μέσω διαδικτύου. Περιλαμβάνει τρόπους που είναι με ανοιχτά πρωτόκολλα καθώς και επικοινωνία με κλειστά πρωτόκολλα.
2. Για ανοιχτά πρωτόκολλα, θέλουμε να είναι συμβατό με SIP. Και μετά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σωρό soft phones, εφαρμογές σε π.χ. Android, το Empathy+SIP, Ekiga, κτλ, με όποιο λογαριασμό SIP έχουμε αγοράσει.
3. Για κλειστά πρωτόκολλα, έχουμε π.χ. το Skype.

Δεν είμαι σίγουρος για το αν είναι ανοιχτό ή κλειστό πρωτόκολλο αυτό του Google Voice. Μοιάζει με SIP με κάποιο τρόπο κρυπτογράφησης.

Τυπικά, το πιο ακριβό στην αγορά είναι του Skype. Μεσαίο κόστος είναι το Google Voice. Άλλες εταιρίες δίνουν πιο φθηνά.

Από πλευράς κόστους για κλήσεις προς
α. σταθερά στην Ελλάδα, κάπου 1 λεπτό το λεπτό. Μερικές υπηρεσίες δίνουν δωρεάν λεπτά.
β. κινητά στην Ελλάδα, κάπου 4-5 λεπτά το λεπτό.

Πάροχοι μπορούν να παρέχουν πολύ φθηνές κλήσεις με το να συμπιέζουν πολλές συνομιλίες στο ίδιο κύκλωμα, με αποτέλεσμα η ποιότητα (κάποιες μέρες με πολύ κόσμο) να είναι κακή.
Κάποιες περιπτώσεις σε Linux υπάρχουν, όπου δε λειτουργεί το echo cancelation, με αποτέλεσμα η ποιότητα να είναι κακή όταν δεν έχουμε ακουστικά. Νομίζω ότι τώρα το PulseAudio διαθέτει δικό του echo cancelation, οπότε όποια εφαρμογή χρησιμοποιεί PulseAudio επωφελείται.
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό malos » 18 Οκτ 2012, 21:33

simosx έγραψε:
malos έγραψε:Μπορούμε να κάνουμε εδώ μια τέτοια συζήτηση;

Πιστεύω ότι είναι μια χαρά να έχουμε μια τέτοια συζήτηση στο φόρουμ.
Ωστόσο, από την πλευρά σου, είσαι σε θέση να διατηρήσεις μια περίληψη με αυτά που θα αναφέρονται στο νήμα; Όπως εταιρίες, τιμές, εξοπλισμός, κτλ;
Αυτή η περίληψη να διατηρείται στην πρώτη δημοσίευση.

Ναι να το κάνω.
Αλλά αναφερόμουν στις εταιρείες wind, cyta, κλπ.
Φτιάχνουν πακέτα προσφορών.
πιο φτηνά από του ΟΤΕ.
Αλλά ακουγα ότι έκανε κάποιος και 4 ώρες και ίσως και 4 μέρες να πάρι τηλέφωνο μέχρι να του φτιάξουν τη βλάβη (cyta).

Αυτά τα λίγα θεωρητικά που έγραψες είναι πολύ χρήσιμα. Σ' ευχαριστώ.
ρε συ δεν ήξερα ότι υπάρχει και κλειστό πρωτόκολο VoIP.
Ήξερα ότι το Skype είναι κλειστό .... αλλά νόμιζα η εφαρμογή.

Ωστόσο .... τι το καλύτερο έχει το σύρμα του ΟΤΕ και ο τρόπος που πάει τη φωνή μας
από το να περάσεις τη φωνή σου από ρούτερ και να τη κάνεις IPτζίδικη;
Άβαταρ μέλους
malos
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 18 Οκτ 2012, 22:14

malos έγραψε:
Αλλά αναφερόμουν στις εταιρείες wind, cyta, κλπ.
Φτιάχνουν πακέτα προσφορών.
πιο φτηνά από του ΟΤΕ.

Δεν κατέχω για το συμβαίνει με την τηλεφωνία αυτών τον παρόχων.
Η εντύπωση που έχω είναι ότι εσύ ως πελάτης δεν έχεις πρόσβαση σε επίπεδο VoIP στις υπηρεσίες αυτές.
Δηλαδή, καλείς με το τηλέφωνό σου, ενώ εσωτερικά ο πάροχος χρησιμοποιεί πρωτοκόλλα VoIP χωρίς να μπορείς να επέμβεις εσύ.
Αν έχεις κλασσική τηλεφωνική συσκευή, τότε σε σένα δε φθάνει VoIP.

Θα έχεις VoIP μέχρι τον πελάτη μόνο όταν χρειάζεσαι ειδικό δρομολογητή (router) όπου πάνω εκεί συνδέεις το τηλέφωνό σου.
Τέτοιος δρομολογητής κοστίζει κάπου 50-80€.
Έχει φθάσει κάτι τέτοιο από τους παρόχους στην Ελλάδα;

malos έγραψε:
Ωστόσο .... τι το καλύτερο έχει το σύρμα του ΟΤΕ και ο τρόπος που πάει τη φωνή μας
από το να περάσεις τη φωνή σου από ρούτερ και να τη κάνεις IPτζίδικη;

Για τους μη-γνώστες είναι πιο κατανοητό να συνδέεις το τηλέφωνο στην πρίζα.
Υπάρχουν αρκετοί που θέλουν το τηλέφωνο να λειτουργεί με τη μία, και είναι ανυπόμονοι αν χρειάζεται να ξεκινήσει ο δρομολογητής και να πάρει IP.
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 18 Οκτ 2012, 22:40

Στο πατρικό μου σπίτι έχω σύνδεση τηλεφώνου cyta με voip και σε γενικές γραμμές λειτουργεί άψογα. Λέω σε γενικές γραμμές γιατί όταν κόβεται το ρεύμα και άρα απενεργοποιήτε το router τότε δεν έχω τηλέφωνο μιας και το τηλεφωνο συνδέεται στο router. Κατά τα άλλα λειτουργεί άψογα. Επίσης στις εισερχόμενες από άλλους χρήστες voip μου εμφανίζει στην αναγνώρηση κλήσεων το όνομα τους κανονικά χωρίς να έχω αποθηκεύσει εγώ κάποιο όνομα και αριθμό στην συσκευή του τηλεφώνου... Από ότι ξέρω η cyta κάνει συνδέσεις τηλεφώνου μόνο με voip. Για τις άλλες εταιρίες δεν ξέρω...
Spoiler: show
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό malos » 20 Οκτ 2012, 04:19

mangelasakis έγραψε: Από ότι ξέρω η cyta κάνει συνδέσεις τηλεφώνου μόνο με voip. Για τις άλλες εταιρίες δεν ξέρω...

Έτσι το ήξερα και γω.
Ο Σίμος ενίσχυσε λίγο την κατάρτισή μου. Νομίζω ότι και η wind κάτι τέτοιο κάνει.

έγραψε:Από το 2006 η εταιρεία έχει μπει δυναμικά στη διαδικασία της Αποδεσμοποίησης του Τοπικού Βρόχου έχοντας σήμερα 249 συνεγκαταστάσεις σε κόμβους του ΟΤΕ.

Η ανάπτυξη του δικτύου σταθερών επικοινωνιών της WIND εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς καλύπτοντας σήμερα την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και περισσότερες από 80 πόλεις σε 48 νομούς της χώρας ενώ συνεχώς επεκτείνεται και σε νέες περιοχές.

H WIND είναι από τις πρωτοπόρους εταιρείες στο χώρο της Ελληνικής Τηλεπικοινωνιακής αγοράς στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Εισήγαγε πρώτη σε ευρεία κλίμακα την τεχνολογία Voice over IP βασισμένη σε τεχνολογία τύπου NGN (Δικτύου Επόμενης Γενιάς).

Οι υπηρεσίες προσφέρονται μέσω της Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο με χρήση προηγμένης τεχνολογίας (DSLAM/MSAN) η οποία επιτρέπει τη σύγκλιση υπηρεσιών φωνής και δεδομένων (Internet) πάνω από την ίδια δικτυακή υποδομή οπτικών ινών που η WIND διαθέτει.]

http://www.wind.com.gr/gr/wind/upostiri ... statheris/

simosx έγραψε:Για τους μη-γνώστες είναι πιο κατανοητό να συνδέεις το τηλέφωνο στην πρίζα.
Υπάρχουν αρκετοί που θέλουν το τηλέφωνο να λειτουργεί με τη μία, και είναι ανυπόμονοι αν χρειάζεται να ξεκινήσει ο δρομολογητής και να πάρει IP.

Κι εγώ δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι το τηλέφωνο μπαίνει στο ρούτερ.
Ήξερα ή το σπλιτεράκι (εγώ το λέω πολύμπριζο) ή δύο υποδοχές στον τοίχο, διπλή πρίζα.
Στη μία το ρούτερ και στην άλλη το τηλέφωνο και μάλιστα με το φιλτράκι που δίνουν (ότι κόβει το DSL αυτό το πράγμα).

Με είχαν φωνάξει ως ειδικό (μη χέ... :lol: ) να τους βοηθησω στη συνδεση.
Δεν ήξερα που παν τα τέσσερα. Είχανε χάσει και το σχεδιάγραμμα, το μάνιουαλ, και τρέχα γύρευε. :D

Τελικά λέτε ότι είναι ασφαλές έτσι;
Ισχύουν τα κατά καιρούς που ακούγονται, ότι δεν έχεις επικοινωνία για ώρες; και τους παίρνεις τηλέφωνα πολλες φορές και το πρόβλημα παραμένει;
Άβαταρ μέλους
malos
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 20 Οκτ 2012, 23:27

malos έγραψε:
H WIND είναι από τις πρωτοπόρους εταιρείες στο χώρο της Ελληνικής Τηλεπικοινωνιακής αγοράς στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Εισήγαγε πρώτη σε ευρεία κλίμακα την τεχνολογία Voice over IP βασισμένη σε τεχνολογία τύπου NGN (Δικτύου Επόμενης Γενιάς).

Οι υπηρεσίες προσφέρονται μέσω της Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο με χρήση προηγμένης τεχνολογίας (DSLAM/MSAN) η οποία επιτρέπει τη σύγκλιση υπηρεσιών φωνής και δεδομένων (Internet) πάνω από την ίδια δικτυακή υποδομή οπτικών ινών που η WIND διαθέτει.]

Γενικά οι περισσότεροι πάροχοι (ή όλοι) έχουν δίκτυο υψηλής ταχύτητας μεταξύ των κόμβων τους, διότι μεταξύ των κόμβων υπάρχουν οπτικές ίνες.
Και τις επικοινωνίες φωνής μέσα στους κόμβους τους συμπιέζουν ως φωνή, και χρησιμοποιούν πρωτόκολλα VoIP.
Ωστόσο, μερικοί πάροχοι (και ίσως και η Wind) έχει εξοπλισμό στα DSLAM όπου μπορεί να υποστηρίξει παραδοσιακά τονικά (tone) τηλέφωνα.
Και ίσως κάτι τέτοιο είναι λίγο πιο ακριβό από την επιλογή με VoIP μέχρι το δρομολογητή του πελάτη.
Σε μια τέτοια περίπτωση (μάλλον περίπτωση της Cyta), ο εξοπλισμός στο DSLAM είναι πιο απλός, ενώ χρειάζεται λίγο πιο ακριβός δρομολογητής ώστε να τρέχει λογισμικό πελάτη για VoIP.

malos έγραψε:Ισχύουν τα κατά καιρούς που ακούγονται, ότι δεν έχεις επικοινωνία για ώρες; και τους παίρνεις τηλέφωνα πολλες φορές και το πρόβλημα παραμένει;

Αν έχει πρόβλημα το δίκτυο, τότε δε θα λειτουργεί το τηλέφωνο. Γενικά είναι λίγο πιο περίπλοκο με το δρομολογητή σου να χρειάζεται να λειτουργεί πάντα σωστά ώστε να μη χάνει κλήση. Τυπικά έτσι πρέπει να είναι. Ωστόσο, αν τρέχεις πολλούς torrent υπάρχει κάποια πιθανότητα να φορτωθεί ο δρομολογητής και να μην ανταποκριθεί όπως πρέπει.

Προσωπικά θα προτιμούσα ένα τέτοιο καλό δρομολογητή που να έχει μέσα και δυνατότητα για VoIP, και ακόμα καλύτερα να μπορώ να τον «ξεκλειδώσω» ώστε να υποστηρίζει και άλλους παρόχους VoIP. Ο Cyta στην πράξη ζητάει πίσω το δρομολογητή όταν αλλάζεις ξανά πάροχο;
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό malos » 21 Οκτ 2012, 03:00

Χμμ... δεν ξέρω.