Τι σημαινουν οι format: ext3, jfs κλπ ?

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Τι σημαινουν οι format: ext3, jfs κλπ ?

Δημοσίευσηαπό YianPan » 19 Δεκ 2008, 02:41

Γεια σας φιλοι μου,
Ειδα το παρακατω ποστ και ειναι πολυ καλο.
Δημιουργια Κατατμησεων(Partition Editor)
Με αφορμη οσο αφορα για τις φορματ θα πρεπει καποιος να μας εξηγησει τι σημαινουν ολα τα φορματ που αναφερει στο εν λογω ποστ.
Δηλαδη ποιες ειναι τα συν και τα πλην του καθε φορματ ετσι ωστε ο καθε αρχαριος να αποφασιζει π.χ. αντι για ext3 να προτιμησει το ext2.
Τι διαφορα εχει το jfs, το xfs, το reiserfs σε σχεση με το ext2/ext3? Τι προσφερουν και τι δυνατοτητες εχουν αλλα και τις αδυναμιες τους?

Βεβαια θα μου πειτε να γουγλαρω και να δω τα βικι... αλλα τα περισσοτερα ειναι αγγλικα (δες υπογραφη μου).
Αλλα ενα τετοιο θεμα, πιστευω, οτι αξιζει να μπει στο How To - Tutorials για τους αρχαριους οπως εγω.

Ευχαριστω εκ των προτερων.

Και επι την ευκαιρια το nickname μου θα ηθελα απο yianpan σε yianpan_deaf. Γινεται? Και πως να το κανω βρεε παιδια μου??
Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Οχι ┃ Αγγλικά: Οχι
---
Distro: Ubuntu 20.04.5 LTS, Desktop: Gnome 3.36.9, Kernel: 5.15.0-48-generic - x86_64
Machine: Acer Aspire E15 Type: E5-521G-88A8
CPU: AMD Quadcore A8-6410 APU with AMD Radeon R5 Graphics 2GHz
RAM: 4 GB SDRAM DDR3L
Graphics: AMD Radeon R5-M240 SDRAM DDR3
Ethernet: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit
Wirelles: Qualcomm Atheros QCA9565/AR9565
Mouse: Wacom Graphire ET-0405-U (USB tablets)
Άβαταρ μέλους
YianPan
seniorTUX
seniorTUX

IRC: Yianpan71
Εκτύπωση

Re: Τι σημαινουν οι format: ext3, jfs κλπ ?

Δημοσίευσηαπό ilpara » 19 Δεκ 2008, 11:19

Θα σου απαντήσω καταρχήν πρακτικά.
Για κατατμήσεις (partitions) linux δηλ ι) / (root) και ιι) /home (home) επιλέγουμε ext3.
Για κατατμήσεις (partitions) windows επιλέγουμε ntfs.
Το linux μπορεί και διαβάζει / γράφει και σε ntfs ενώ τα windows κανονικά (υπάρχει τρόπος (www.fs-driver.org) αλλά δεν συνίσταται) δεν διαβάζουν / γράφουν σε ext3 (ή ext2 ή άλλο πλην ntfs ή vfat).
Συνεπώς αν δουλεύεις πολύ και στα δυο λειτουργικά (dual-boot) έχεις και μια επιπλέον κατάτμηση ntfs για τα προσωπικά σου αρχεία που δουλεύεις και από τα 2 λειτουργικά.

Όσο για τον οδηγό καλό θα ήταν, ίσως το αναλάβει κάποιος που διαβάσει τη δημοσίευση σου και ενδιαφερθεί.

Όσον αφορά την αλλαγή απο yianpan σε yianpan_deaf είσαι σίγουρος? Γενικά τα μεγάλα ονόματα είναι δύσχρηστα. Επιπλέον αν θες να δώσεις την πληροφορία ότι είσαι κωφός μπορείς να το βάλεις στην υπογραφή σου. Είναι δική σου η απόφαση, αν θες την αλλαγή, αφού είναι αιτιολογημένη, μπορεί να γίνει. Σκέψου και στείλε μου pm να το υλοποιήσω αν επιμένεις.
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό The_Mentor » 19 Δεκ 2008, 11:33

αυτά για τα οποία μιλάς ονομάζονται filesystems και για όποιον γνωρίζει αγγλικά μπορεί να πάρει μια καλή ιδέα για το τί είναι και πως λειτουργούν από εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/File_system και επίσης http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_file_systems

Για αυτούς που δεν ξέρουν αγγλικά, ρίξτε μια ματιά στις εικόνες, ώστε να πάρετε μια ιδέα του τι και του πώς και επανερχόμαστε με Ελληνικά.
The_Mentor
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό YianPan » 19 Δεκ 2008, 16:44

ilpara έγραψε:Θα σου απαντήσω καταρχήν πρακτικά.
Για κατατμήσεις (partitions) linux δηλ ι) / (root) και ιι) /home (home) επιλέγουμε ext3.

Με αλλα λογια τα αλλα φορματ δεν χρειαζεται να τα "φορεσω" στον σκληρο δισκο jfs, ext2 κλπ κλπ?
Αν κατα στην εγκατασταση μας προτεινεται στο / και στο /home παντα στο ext3. Τοτε ποιος ο λογος υπαρξης αλλων φορματ?
Ποιους εξυπηρετει τι?

ilpara έγραψε:Για κατατμήσεις (partitions) windows επιλέγουμε ntfs.
Το linux μπορεί και διαβάζει / γράφει και σε ntfs ενώ τα windows κανονικά (υπάρχει τρόπος (http://www.fs-driver.org) αλλά δεν συνίσταται) δεν διαβάζουν / γράφουν σε ext3 (ή ext2 ή άλλο πλην ntfs ή vfat).
Συνεπώς αν δουλεύεις πολύ και στα δυο λειτουργικά (dual-boot) έχεις και μια επιπλέον κατάτμηση ntfs για τα προσωπικά σου αρχεία που δουλεύεις και από τα 2 λειτουργικά.

Κατα καποιο τροπο το γνωριζω (εκτος το fs-driver) ηδη απο φορουμ. ;) Και επιπλεον εχω ηδη dual boot.

Για fat16, fat32, ntfs, τα γνωριζω χρονια που ημουν χρηστης Windows, και καταλαβαινα πως λειτουργει και τις δυνατοτητες τους.
Για ext2, ext3 μαλλον θα τα παρομοιαζει (κακην κακως) με τα fatxx.
Για να καταλαβω πιο καλα ... απο τα fat16 και fat32, πιο πολυ συμφερει το fat32 ε? Το ιδιο αναλογια και σε ext2/3?
Οποτε απο τα ext3 σε σχεση με τα jfs, reiserFS, xfs, ποιο κανει καλη δουλεια?

ilpara έγραψε:Όσο για τον οδηγό καλό θα ήταν, ίσως το αναλάβει κάποιος που διαβάσει τη δημοσίευση σου και ενδιαφερθεί.

Ελπιζω, ελπιζω!! :) :shock:
---
Distro: Ubuntu 20.04.5 LTS, Desktop: Gnome 3.36.9, Kernel: 5.15.0-48-generic - x86_64
Άβαταρ μέλους
YianPan
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό YianPan » 19 Δεκ 2008, 16:53

The_Mentor έγραψε:αυτά για τα οποία μιλάς ονομάζονται filesystems και για όποιον γνωρίζει αγγλικά μπορεί να πάρει μια καλή ιδέα για το τί είναι και πως λειτουργούν από εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/File_system και επίσης http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_file_systems

Για αυτούς που δεν ξέρουν αγγλικά, ρίξτε μια ματιά στις εικόνες, ώστε να πάρετε μια ιδέα του τι και του πώς και επανερχόμαστε με Ελληνικά.

Τα κοιταξα και τις 2... βεβαια ειναι στα αγγλικα και δοκιμασα τον Μεταφραστη του google..
Εκτος απο την μετρια μεταφραση.. λιγα καταλαβα και με καλυπτουν λιγα. Το Comparison_of_file_systems κατι ειναι κι αυτο!
Επιπλεον ειναι ολοκληρη επιστημη (απο οτι καταλαβα τα γραφομενα) και εγω την παταω παντοτε για "ολοκληρη επιστημη".
Τα παω καλα με απλα λογια. :ugeek:
Ειπες: επανερχομαστε με ελληνικα?? που εχουν στα ελληνικα και με απλα λογια, οχι οπως αυτα τις 2 ιστοσελιδες!

Ευχαριστω για την πληροφοριες σας!!
---
Άβαταρ μέλους
YianPan
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 19 Δεκ 2008, 17:07

YianPan έγραψε:
...
Και επι την ευκαιρια το nickname μου θα ηθελα απο yianpan σε yianpan_deaf. Γινεται? Και πως να το κανω βρεε παιδια μου??

Εδώ μπορείς να ρωτήσεις κάποιον που είναι συντονιστής. Το όνομά τους είναι πράσινο.

Προσωπικά θα πρότεινα να παραμείνεις με το yianpan. Αν θέλεις να κάνεις γνωστό ότι είσαι κωφός οπότε να έρθεις σε επαφή με άλλα άτομα και να δείτε λύσεις στο Linux, προτείνω

α. μπορείς να αλλάξεις το avatar σου σε κάτι άλλο (τώρα έχεις πινγκουΐνο α λα star wars)
β. μπορείς να προσθέσεις ένα μήνυμα στην υπογραφή σου.
Στη θέση σου θα έβαζα στην πρώτη γραμμή τις υπογραφής μου ένα σύνδεσμο προς σε μια σελίδα με οδηγίες
για το πως να ρυθμιστεί κατάλληλα το Ubuntu για να βελτιώσει τη χρήση του από κωφούς. Κοίταξε την υπογραφή μου για το πως το κάνω.
Για παράδειγμα, κάτι που μπορείς να κάνεις είναι η ενεργοποίηση των επιλογών Προσιτότητας (accessibility), όπου τα ηχητηκά μηνύματα εμφανίζοντια με οπτικό τρόπο (δεν ξέρω αν γίνεται, οπότε είναι κάτι που ψάχνεις).
Ή πως να μπορείς να βρίσκεις υπότιτλους σε ταινίες και να τους ενεργοποιείς.
Προσωπικά στο σύστημά μου έχω απενεργοποιήσει όλους τους ήχους δίχως να χάνω κάτι σε λειτουργικότητα, οπότε δε βλέπω κάποια μείωση της λειτουργικότητας ειδικά σε σένα.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 19 Δεκ 2008, 17:32

Έκανα μεταφορά του θέματος εδώ...νομίζω ταιριάζει καλύτερα.

Δεν έχω μεγάλη εμπειρία επι του θέματος...γι'αυτό θα κάνω μια μπακάλικη γενική περιγραφή την οποία θα πρέπει να απορρίψετε και να ψάξετε για κάποια καλύτερη αν πρόκειται να εφαρμόσετε κάτι:

• ext3:
    - ext2 + journaled (Δημιουργία logs πριν γίνει η οποιαδήποτε εγράφη/αλλαγή/τροποποίηση...σε περίπτωση σφάλματος, διακοπή ρεύματος κτλ μπορεί να κάνει επαναφορά σε ότι "χάλασε")
    - αρκετά ασφαλές
    - όχι ιδιαίτερα γρήγορο, όχι μικρή κατανάλωση
    - υποστίζεται απο τον grub

• reiserfs, reiser4 (διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά απο τον ίδιο δημιουργό, (ο οποίος για να κάνουμε και λίγο κουτσομπολιό πέρυσι σκότωσε την γυναίκα του και πλέον είναι φυλακή) ):
    - όχι μεγάλες διαφορές στο θέμα ταχύτητα σε σχέση με το ext3, σε μερικά σημεία όμως πιο γρήγορο.
    - Απο όσο γνωρίζω, γενικά δεν έχει την ασφάλεια του ext3.
    - .... περιορισμένες γνώσεις να πω κάτι άλλο :)

• jfs:
    - Αρκετά γρήγορο
    - Αρκετά μικρή κατανάλωση
    - Σχεδόν καθόλου ασφαλές σε περίπτωση διακοπής ρεύματος κτλ., χρήση μόνο με ups - μπαταρία, σίγουρα λιγότερο αξιόπιστο απο το ext3
    - Δεν υποστηρίζεται απο τον grub

• xfs:
    - Ίσως το γρηγορότερο
    - Σχεδόν καθόλου ασφαλές σε περίπτωση διακοπής ρεύματος κτλ., χρήση μόνο με ups - μπαταρία, σίγουρα λιγότερο αξιόπιστο απο το ext3
    - Δεν υποστηρίζεται απο τον grub

• fat16, fat32:
    - windows native
    - πλήρης υποστήριξη απο το linux
    - σε 1-2 χρόνια θα είναι μόνο ιστορία...

• ntfs:
    - windows native
    - πλήρης υποστήριξη απο το linux μέσω του ntfs-3g
    - γρήγορο και ασφαλές σε windows
    - Όχι γρήγορο και αρκετά βαρύ σε linux
    - Κατακερματίζεται εύκολα... :?
Αυτά τα ον λίγα μπακαλίστικα...και ανυπόστατα ίσως απο εμένα :D
Περιμένω να ακούσω και τις απόψεις άλλων, που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση επι του θέματος, να μας κάνουν τα δικά του σχόλια ;)
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό YianPan » 19 Δεκ 2008, 17:41

simosx έγραψε:
YianPan έγραψε:
...

Εδώ μπορείς να ρωτήσεις κάποιον που είναι συντονιστής. Το όνομά τους είναι πράσινο.

Προσωπικά θα πρότεινα να παραμείνεις με το yianpan. Αν θέλεις να κάνεις γνωστό ότι είσαι κωφός οπότε να έρθεις σε επαφή με άλλα άτομα και να δείτε λύσεις στο Linux, προτείνω

α. μπορείς να αλλάξεις το avatar σου σε κάτι άλλο (τώρα έχεις πινγκουΐνο α λα star wars)
Στη θέση σου θα έβαζα στην πρώτη γραμμή τις υπογραφής μου ένα σύνδεσμο προς σε μια σελίδα με οδηγίες
για το πως να ρυθμιστεί κατάλληλα το Ubuntu για να βελτιώσει τη χρήση του από κωφούς. Κοίταξε την υπογραφή μου για το πως το κάνω.
Για παράδειγμα, κάτι που μπορείς να κάνεις είναι η ενεργοποίηση των επιλογών Προσιτότητας (accessibility), όπου τα ηχητηκά μηνύματα εμφανίζοντια με οπτικό τρόπο (δεν ξέρω αν γίνεται, οπότε είναι κάτι που ψάχνεις).
Προσωπικά στο σύστημά μου έχω απενεργοποιήσει όλους τους ήχους δίχως να χάνω κάτι σε λειτουργικότητα, οπότε δε βλέπω κάποια μείωση της λειτουργικότητας ειδικά σε σένα.

Χμμμ... υπαρχει avatar πινγκουινο α λα deaf?? :mrgreen: :mrgreen:
Για το β. χμμ... καλη ιδεα (το ειπε ηδη κι ο ilpara) καθως και αυτο που εχεις στην υπογραφη σου. Θα το σκεφτω πως να γραψω σωστα!
Για την ωρα ειμαι ο μοναδικος κωφος-Λινουξας εδω στην Ελλαδα ;) 8-) οποτε για την ωρα δεν εχω και κατι ιδιαιτερο θεμα για κωφους να βαλω σε ποστ. Ειδωμεν.

Εκανα κατι ogg αλλα δεν ξερω πως να βαλω υποτιτλους στα ogg μου. Ξερεις κατι?
Εχω Gnome Subtitles αλλα κλεινει αμα πατησω Αρχειο>Νεο...
εχω subtitleeditor αλλα δεν καταλαβα το πως. Εχω και Κινο, Avidemux... προσπαθησα αλλα τζιφος. Μαλλον δεν εμαθα σωστα την διαδικασια.
---
Άβαταρ μέλους
YianPan
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό YianPan » 19 Δεκ 2008, 17:50

ftso έγραψε:Έκανα μεταφορά του θέματος εδώ...νομίζω ταιριάζει καλύτερα.....................

Το προσεξα, και δεν παραπονιεμαι ;) σε αυτο το θεμα δεν ηξερα που να βαλω. Ευχαριστω.

Και ftso... βρεεε δικε μου... αυτο ηθελα να τα διαβασω τι προσφερουν και τι μπορουν οι καθε φορματ.
Ευχαριστω παααραα πολυ. Και οκ... ας δουμε τι θα μας συμβουλευει οι πιο εμπειροι απο σενα, ftso.

οοπς οοπς δολοφονησε τη γυναικουλα του?? Πω πω που παει ο κοσμος?
Φανταζομαι γιατι την δολοφονησε.
Ενω ο δυστυχης δουλευει πανω στο λινουξ για λυσεις κλπ κλπ και του παραπονεθηκε η γυναικα του και μπαμ!!!
Οποτε διαλεχτεεε... ή λινουξ ή την κοπελα στο πλευρο σας!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
---
Άβαταρ μέλους
YianPan
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 19 Δεκ 2008, 21:29

Εδώ έψαξα και βρήκα για σένα και αναγαφεί αρκετά απλά τι είναι
http://www.ellak.gr/pub/OpenGuides/Debian/debianguide.html
Δες και εδώ έχει πολλά να βρεις
http://www.ellak.gr/pub/
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας