Macbook Pro Retina ή Dell XPS 15

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Macbook Pro Retina ή Dell XPS 15

Δημοσίευσηαπό M.Jackson » 21 Μάιος 2013, 16:38

Πρόκειται να αγοράσω κορυφαίο laptop για τις σπουδές μου (πληροφορική) και θέλω να δώσω καλά λεφτά για να πάρω ενα κορυφαίο laptop που να μπορώ να κάνω άνετα την δουλεία μου. Είμαι μεταξύ δυο laptop, Apple Macbook Pro Retina Display και του Dell XPS 15.

Apple Macbook Pro Retina:

Εικόνα

15-inch Retina Display.
      2.8GHz Quad-core Intel Core i7, Turbo Boost up to 3.8GHz.
      768GB Flash Storage (SSD)
      16GB 1600MHz memory
      Intel HD Graphics 4000, NVIDIA GeForce GT 650M with 1GB of GDDR5 memory

Τιμή: $3,449.00

Dell XPS 15, 2013

Εικόνα

3rd Generation Intel® Core™ i7-3632QM processor
      16GB DDR3 1600MHz Memory
      512GB SSD
      NVIDIA® GeForce® GT 640M with 2GB GDDR5 VRAM
      Silver Anodized Aluminum and 15.6" FHD 1080p Truelife WLED Display and Skype-Certified HD Webcam

Τιμή: $2,299.99

Και τα δυο laptop είναι κορυφαία. Προσωπικά προτιμώ το Macbook Pro, γιατί είναι πανέμορφο εξωτερικά, έχει καλό hardware αλλά προπάντων έχει το Mac OS X, έτσι αν αγοράσω το Macbook Pro θα έχω και τα 3 Λειτουργικά Συστήματα, Mac OS x, Windows και το Linux. Το Mac OS είναι και αυτό σημαντικό στον προγραμματισμό μιας και μπορεί να χρειαστεί να γράψω προγράμματα σε Mac και iOS. Παρόλα αυτά η τιμή του είναι λίγο τσιμπημένη αν προσθέσουμε και τα 3 χρόνια εγγύηση.

Θα ήθελα την προσοπική σας άποψη, αν ένας προγραμματιστής θα του ήταν απαραίτητο να έχει ένα macbook για το λόγο ότι έχει πρόσβαση "νόμιμα" σε 3 Λ.Σ (με τη λογική ότι μπορώ να έχω και Mac OS σε PC με την εγκατάσταση μιας Hackintosh διανομής). Και πια η άποψη σας για τα 2 μοντέλα πιο πάνω, θετικά αρνητικά, προβλήματα κτλ.

Ευχαριστώ.
    Άβαταρ μέλους
    M.Jackson
    daemonTUX
    daemonTUX

Εκτύπωση

Re: Macbook Pro Retina ή Dell XPS 15

Δημοσίευσηαπό maenolis » 21 Μάιος 2013, 16:43

Έχεις υπόψιν σου τι θα μάθεις ακριβώς;
    1 Γνώσεις → Linux: Αρχάριος ┃ Προγραμματισμός: c,c++,sql,html,css ┃ Αγγλικά: Μέτριος
    2 Λειτουργικό →Dual boot Ubuntu 12.04 64-bit (en_US.UTF-8) & Windows 7 Professional 64-bit
    3 Προδιαγραφές → Intel® Core™ i3-2330M CPU @ 2.20GHz × 4 ‖ RAM 7.7 Gb
    4 Κάρτες γραφικών: Intel® HD3000
    5 Σκληρός Δίσκος: → OCZ Vertex4 Sata III 128Gb
    Άβαταρ μέλους
    maenolis
    punkTUX
    punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό M.Jackson » 21 Μάιος 2013, 16:49

Αν εννοείς ότι θα χρειαστεί στο πανεπιστήμιο να γράψουμε σε Mac όχι δεν το ζητάει.
    Άβαταρ μέλους
    M.Jackson
    daemonTUX
    daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 21 Μάιος 2013, 16:51

Καταπληκτικά και τα δύο!

M.Jackson έγραψε:Παρόλα αυτά η τιμή του είναι λίγο τσιμπημένη αν προσθέσουμε και τα 3 χρόνια εγγύηση.

H τιμή είναι αρκετά τσιμπημένη, όπως σε όλα τα προϊόντα της Apple (δεν το λέω επειδή προτιμώ Ubuntu, αλλά επειδή είναι γεγονός).
    Κατά τα άλλα ο υπολογιστής είναι κορυφαίος και η τεχνολογία οθόνης των Mac δεν συγκρίνεται με καμία άλλη.
    Aκόμα ένα plus είναι οι θύρες thunderbolt, που αργότερα θα είναι standard στην αγορά (όπως οι USB τώρα).

Σε σύγκριση μεταξύ των δύο υπολογιστών, πιστεύω είναι καλύτερο το Macbook.
    • Καλύτερη τεχνολογία οθόνης
    • 2 x Thunderbolt
    • Μέγεθος SSD
    • Kάρτες γραφικών
    • Και άλλα...
    Αλλά η διαφορά στην τιμή είμαι αρκετά μεγάλη. Θα έπρεπε να ήταν 500$ πιο χαμηλά.
    Άβαταρ μέλους
    eliasps
    antiwinTUX
    antiwinTUX

Launchpad: eliasps
    IRC: eliasps
    Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό maenolis » 21 Μάιος 2013, 16:56

Το λέω γιατί αν θέλεις να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου πραγματικά πάρε ότι τραβάει η ψυχή σου. Και τα δύο μηχανήματα που δείχνεις εδώ είναι τουλάχιστον αστροφυσικά για προγραμματισμό(εκτός αν κάνεις game programming ή κάποια πολύ βαρυά επεξεργασία ήχου και εικόνας). Δεν είμαι ειδικός αλλά ξέρω ότι και visual studio να χρειάζεσαι ένα "απλό" μηχάνημα σαν της υπογραφής μου πετάει. Τώρα εγώ δεν ξέρω κάτι πιο βαρύ για να σκεφτώ.
    1 Γνώσεις → Linux: Αρχάριος ┃ Προγραμματισμός: c,c++,sql,html,css ┃ Αγγλικά: Μέτριος
    2 Λειτουργικό →Dual boot Ubuntu 12.04 64-bit (en_US.UTF-8) & Windows 7 Professional 64-bit
    Άβαταρ μέλους
    maenolis
    punkTUX
    punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό M.Jackson » 21 Μάιος 2013, 17:03

@eliasps Ναι πραγματικά άκουσα καλά σχόλια για την οθόνη του Mac. Το μόνο μείον είναι ότι ζεσταίνεται πάρα πολύ. (σύμφωνα με ένα βίντεο που είδα)

@maenolis: Δεν μιλάω για game programming αλλά για native και web programming. Σίγουρα το hardware είναι υπέρ-αρκετο για programming αλλά όπως είπες και εσυ ενα δώρο στον εαυτό μου. Σίγουρα για εμένα το Mac είναι +1 μπροστά στις προτιμήσεις μου, αλλά θέλω να ακούσω σχόλια και απο άλλους έμπειρους και μη.
    Άβαταρ μέλους
    M.Jackson
    daemonTUX
    daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Ilias95 » 21 Μάιος 2013, 17:08

Off topic:
    M.Jackson έγραψε:Πρόκειται να αγοράσω κορυφαίο laptop για τις σπουδές μου (πληροφορική) και θέλω να δώσω καλά λεφτά για να πάρω ενα κορυφαίο laptop που να μπορώ να κάνω άνετα την δουλεία μου.

Οκ, offtopic αλλά τι ακριβώς απαιτούν ας πούμε οι σπουδές στον χώρο της πληροφορικής για να χρειάζεται κάποιος να επενδύσει τόσα λεφτά σε ένα laptop; :shock:
    Κάποιος με ένα laptop των 1000€ για παράδειγμα (πάλι πάρα πολλά μου φαίνονται) δεν θα μπορεί να κάνει «άνετα τη δουλειά του»;

Το να το θες για άλλους λόγους (πχ. extreme gaming) το καταλαβαίνω ας πούμε ή ότι θες ένα Mac, αλλά άλλο αυτό και άλλο να λες το χρειάζομαι για τις σπουδές μου. 16GB μνήμη και επεξεργαστές τέρατα για να κάνεις compile μερικές γραμμές κώδικα; :problem:
    Ilias95
    saintTUX
    saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό maenolis » 21 Μάιος 2013, 17:09

Διαβάζοντας σχόλια σε βιντεάκια του youtube όλοι όσοι πήραν mac(που είχαν πριν dual boot) λέει το άφησαν σύντομα γιατί είναι όλα θεόκλειστα. Αν τώρα αναλογιστείς ότι είναι και πανάκριβα... Δεν είχα ποτέ δεν μπορώ να εκφέρω άποψη αλλά νομίζω δεν αξίζει να κανηβαλίσεις ένα mac. Η λογική πάντως λέει ότι όποιο και να πάρεις μόνο ικανοποιημένος θα μείνεις όσο για τις "ανάγκες" σου προγραμματιστηκά θα είσαι καλυμένος για πολύ καιρό :)
    Άβαταρ μέλους
    maenolis
    punkTUX
    punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 21 Μάιος 2013, 17:15

Mία παρατήρηση:
    Οι υπολογιστές της Apple είναι σχεδιασμένοι στα μέτρα του λειτουργικού της (Mac OS X) (ή αντίστροφα), πράγμα που σημαίνει ότι το Mac OS X πετάει σε υπολογιστή της Apple. Βέβαια δεν είναι για παραμετροποίηση.
    'Ομως το τι ιδιαιτερότητες θα συναντήσεις στο Windows ή στο Linux, είναι άλλη ιστορία. Λογικά θα υπάρχει και ~EFI.

Για προγραμματισμό σε iOS, όντως θα χρειαστείς το Mac OS X.
    Είναι το μόνο λειτουργικό όπου μπορείς να εγκαταστήσεις το XCode, το SDK για την ανάπτυξη εφαρμογών για iOS. Κάπως βαρύ για να τρέξει σε VB, γιατί μεταξύ άλλων περιέχει και έναν simulator για iPhone/iPad για να δοκιμάζεις εκεί τις εφαρμογές που φτιάχνεις.
    Το XCode φυσικά δεν είναι EΛ/ΛΑΚ και δυστυχώς η χρήση του είναι ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική ανάπτυξη εφαρμογών για iOS.
    Οπότε, το Mac OS X είναι απαραίτητο.
    Άβαταρ μέλους
    eliasps
    antiwinTUX
    antiwinTUX

Launchpad: eliasps
    IRC: eliasps
    Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό M.Jackson » 21 Μάιος 2013, 17:17

Ilias95 έγραψε:Off topic:
    M.Jackson έγραψε:Πρόκειται να αγοράσω κορυφαίο laptop για τις σπουδές μου (πληροφορική) και θέλω να δώσω καλά λεφτά για να πάρω ενα κορυφαίο laptop που να μπορώ να κάνω άνετα την δουλεία μου.

Οκ, offtopic αλλά τι ακριβώς απαιτούν ας πούμε οι σπουδές στον χώρο της πληροφορικής για να χρειάζεται κάποιος να επενδύσει τόσα λεφτά σε ένα laptop; :shock:
    Κάποιος με ένα laptop των 1000€ για παράδειγμα (πάλι πάρα πολλά μου φαίνονται) δεν θα μπορεί να κάνει «άνετα τη δουλειά του»;

Το να το θες για άλλους λόγους (πχ. extreme gaming) το καταλαβαίνω ας πούμε ή ότι θες ένα Mac, αλλά άλλο αυτό και άλλο να λες το χρειάζομαι για τις σπουδές μου. 16GB μνήμη και επεξεργαστές τέρατα για να κάνεις compile μερικές γραμμές κώδικα; :problem:

Με τη λογική ότι θα ασχοληθώ με τον τομέα της πληροφορικής και αξίζει να αγοράσεις ένα κορυφαίο laptop μόνο για αυτό. Όπως ένας πιανίστας που παίζει απλά πιάνο σπίτι του θέλει να αγοράσει πιάνο με ουρά, αλλά και με το κανονικό πιάνο κάνει την δουλεία του. :)

@maenolis: Όλα θεόκλειστα από πλευράς software δεν στέκει για το λόγο ότι άνετα μπορείς να το κάνεις dual boot με Linux κανονικά, από πλευράς hardware οκ, απλά είναι πιο δύσκολο να ανοίξει κάποιος, ήταν ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της λογικής του Steve Jobs.

@ eliasps: Αυτό ακριβός αδερφέ. Σωστά τα λες.

Με την αγορά Macbook δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος απομακρύνεται από το Open Source και το Linux.
    Άβαταρ μέλους
    M.Jackson
    daemonTUX
    daemonTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας