Ατυχήματα laptop

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Ατυχήματα laptop

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 01 Ιούλ 2013, 09:32

Ξεκινάω αυτό το θέμα για να προσθέσουμε όλοι τις εμπειρίες μας, με σκοπό να μάθουμε όλοι από τα παθήματα του άλλου και να ελαχιστοποιήσουμε τα ατυχήματα.
Την Παρασκευή το μεσημέρι λοιπόν, όπως κάθε μεσημέρι που είναι ο γιος μου σπίτι, μαζί με το φαγητό έχουμε και στην κουζίνα το laptop για να βλέπουμε ταινίες. Επειδή η μπαταρία του φτάνει μόνο για 30 λεπτά παρακολούθηση ταινίας, το έχουμε στην πρίζα. Θέλουμε όμως και την βολή μας, τρομάρα μας, που σημαίνει ότι καθόμαστε όχι σε καρέκλες κουζίνας, αλλά στις πλαστικές πολυθρόνες(αυτές τις εξοχής)
Στα καλά καθούμενα λοιπόν σπάνε και τα δύο πισινά πόδια του καθίσματος(πρέπει να έκανε προς τα πίσω ο γιος μου και να έριξε εκεί το βάρος του). Με συνέπεια να πέσει κάτω αλλά και να παρασύρει με το πόδι του το τεντωμένο καλώδιο του φορτιστή(λάθος 1). Πέφτοντας το laptop κάνει γκελ στο γόνατο του και προσγειώνεται ένα μέτρο πιο πέρα(δύο τα χτυπήματα)
Το παιδί είναι καλά αλλά το laptop έκλεισε και δεν άνοιγε από το κουμπί.
Το ανοίγω και βλέπω ότι η ταινία που ενώνει το κουμπί power είναι στον αέρα. Κοιτάζοντας βλέπω ότι το κλιπσάκι που κούμπωνε στην μητρική είναι πλέον δύο κομμάτια(δεν έσπασε, χωρίστηκε)
Σκέφτομαι, αφού το έχω ανοικτό γιατί να μην κάνω ένα σωστό καθαρισμό αυτή την φορά. Να υπενθυμίσω ότι μέχρι τώρα καθάριζα τα υπολείμματα της παλιάς πάστας με οινόπνευμα και έβαζα καινούργια πάστα μάρκας akasa(έχανε όμως δυνατότητα απαγωγής θερμότητας σε ένα εξάμηνο)
Πάω και αγοράζω ισοπροπυλική αλκοόλη από το φαρμακείο(1 ευρώ τα 100cc) και από κατάστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών, την arctic silver5(8 ευρώ)
Αφού το καθαρίζω από σκόνες(δεν είχε τίποτα γιατί τον Απρίλιο το είχα ξανακαθαρίσει), καθαρίζω και την παλιά πάστα, ήρθε η ώρα να βάλω την arctic. Βάζω λοιπόν όση ποσότητα έβαζα μέχρι τώρα και με την άλλη πάστα(λάθος 2)
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν μόλις έβαλα το τελευταίο εξάρτημα στο laptop(μπαταρία) Να ανοίξει μόνο του για 3 sec και να ξανακλείσει οριστικά(κάπου βραχυκύκλωσε) Το πάω στον μάστορα την ίδια ώρα και περιμένω για την διάγνωση.
Σε επικοινωνία που είχα μαζί του το Σάββατο το μεσημέρι μου ανέφερε ότι το έχει στο μηχάνημα και μέχρι τότε είχε βρει πρόβλημα στο δίαυλο επικοινωνίας των καρτών(ένα τσιπάκι είναι το οποίο δεν είχα πειράξει εγώ, μάλλον κουνήθηκε από την πτώση) και βρήκε πολύ πάστα στις κάρτες γραφικών που πιθανώς προκάλεσε βραχυκύκλωμα. Έκτοτε δεν έχω επικοινωνήσει μαζί του, κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα θα ακούσω το κόστος και θα ενημερώσω εδώ.
Ας επικεντρωθούμε στα λάθη όμως.
Λάθος 1
Τεντωμένο καλώδιο φορτιστή.
Ποτέ δεν πρέπει να το έχουμε κατά αυτόν τον τρόπο, αν δεν φτάνει κανονικά στην πρίζα βάζουμε μπαλαντέζα. Βλέπεται δεν υπήρχε άλλος στο σπίτι άνθρωπος ή ζώο, που θα μπορούσε να περάσει εκείνη την στιγμή και να μπερδευτεί, αλλά όπως ήρθανε τα πράγματα δεν χρειάστηκε κάποιος άλλος φτάσαμε εμείς.
Λάθος 2
Βάζουμε πάστα σε ποσότητα όχι όπως ξέραμε, αλλά όπως ρητά αναφέρουν οι προδιαγραφές της εκάστοτε πάστας.
Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι την πρώτη φορά που άλλαξα πάστα στο laptop, βρήκα από την μάνα του κανονική ποσότητα στον επεξεργαστή και υπερβολική στις δύο κάρτες γραφικών. Έβαλα κανονική ποσότητα παντού(akasa) με αποτέλεσμα μόλις το έβαλα μπροστά να κλείσει σε δύο λεπτά από υπερβολική θερμοκρασία(στις κάρτες γραφικών). Άνοιγμα ξανά και βάζοντας όπως ήταν από την μάνα του(ξεχείλιζε από τα πλάγια) όλα καλά.
Στην περίπτωση όμως με την arctic silver το λέει και το όνομα της, έχει δηλαδή ασήμι για καλύτερη απαγωγή της θερμότητας, αλλά αυτό την καθιστά ηλεκτρικά αγώγιμη και αν δεν προσέξεις και σου ξεφύγει, βραχυκυκλώνει την μητρική.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Re: Ατυχήματα laptop

Δημοσίευσηαπό akounadis » 01 Ιούλ 2013, 11:50

Μάλιστα. Σωτήρη καταρχάς λυπάμαι για την ταλαιπωρία σου. Θυμήθηκα που σου είχα αναφέρει για την διαδικασία που αναφέρει η εταιρεία της πάστας για τον τρόπο τοποθέτησης της πάστας. Τελικά κάτι ξέρουν. Πράττεις σωστά που το αναφέρεις και αν θέλεις ενημέρωσε και τον οδηγό για να ξέρουμε που βαδίζομεν.

ΥΓ Εγώ όπως θα θυμάσαι έβαλα λίγο παραπάνω στη γραφικών και μέχρι στιγμής πάνε καλά τα πράγματα. Άντε, να τη "βγάλεις" όσο ανώδυνα γίνεται (funny money)
Intel Core i7-7700HQ CPU @ 2.80GHz ‖ RAM 7617 MiB ‖ Dell Inc. 065C71 - Dell Inc. Inspiron 15 7000 Gaming
Intel Device [8086:591b] {i915} ⋮ nVidia Device [10de:1c8c] {nouveau}
wlp3s0: Intel Wireless 3165 [8086:3165] (rev 79) ⋮ enp2s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Συναντήσεις φίλων του Ubuntu-gr σε πόλεις της Ελλάδας
Άβαταρ μέλους
akounadis
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: akounadis
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 01 Ιούλ 2013, 16:29

Σωτηρη ευχομαι να ειναι κατι απλο και φτηνό και να παρεις το λαπτοπ γρηγορα πισω.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό asvos » 01 Ιούλ 2013, 18:44

Στο Fujitsu μόνο στην CPU είχε πάστα,ενώ στην κάρτα γραφικών είχε κάποια λευκή ταινία πάχους 2mm περίπου.
Θα την πάταγα άνετα γιατί χρησιμοποιώ την Gold.
Thanks, που το μοιράστηκες μαζί μας.
Spoiler: show
Γνώσεις ⇛ Linux: Λίγες ┃ Προγραμματισμός: Λίγες ┃ Αγγλικά: Μέτρια.
NetBook
Linux Lite σε Netbook Aser Aspireone.

Desktop
Ubuntu 19.04
Intel Core i7 CPU 920 2.67GHz ‖ RAM 11,7 GiB ‖ Gigabyte EX58-UD3R
nVidia GK107 [GeForce GT 630] {}
eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller)
Άβαταρ μέλους
asvos
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 07 Ιούλ 2013, 11:51

Φρέσκα νέα.
Σάββατο μεσημέρι με πήρε τηλέφωνο ο τεχνικός και μου είπε ότι το laptop ήταν έτοιμο και ότι το κόστος επισκευής και ελέγχου της μητρικής και όλων των εξαρτημάτων είναι 90 ευρώ.
Παραξενεύτηκα γιατί από ότι ξέρω πρέπει να το δοκιμάσει για να μην πω τεστάρει πρώτα, ενώ δεν μου έχει ζητήσει κωδικούς πρόσβασης στα λειτουργικά του δίσκου.
Πάω και το ανοίγω μπροστά του μπαίνοντας στα windows(αυτά ήξερε)
Κοιτάω θερμοκρασίες και βλέποντας 70 C σε idle στην κάρτα γραφικών, του λέω πρώτα ότι το laptop θα σβήσει από θερμοκρασία και μετά τον ρωτάω πόση πάστα έβαλε στις κάρτες γραφικών.
Είχε κάνει το ίδιο λάθος με εμένα βάζοντας κανονική ποσότητα ενώ εξήγησα στο πρώτο ποστ ότι έπρεπε να ξεχειλίζει(εφόσον δεν είναι ηλεκτρικά αγώγιμη)
Κλείνει το laptop με μήνυμα(όταν το ξαναξεκινήσαμε) από το bios ότι έκλεισε για να προστατευθεί επειδή η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 90 βαθμούς.
Του προτείνω να βάλω εγώ πάστα και να μου δώσει δύο νέα αυτοκόλλητα στην θέση αυτών που θα καταστρέψω για να μην χάσω την εγγύηση επισκευής.
Να εξηγήσω εδώ ότι είχε καλύψει δύο από τις βίδες του laptop με αυτοκόλλητα που είχαν το λογότυπο της επιχείρησης και την ημερομηνία επισκευής, για να αποτραπεί η πρόσβαση στο εσωτερικό του υπολογιστή και να ισχύει η εγγύηση.
Συμφώνησε και άρχισα στο σπίτι την δουλειά.
Μόλις έφτασα στις κάρτες γραφικών φρίκαρα.
Είχε βάλει πάνω στα τσιπ πάστα, μετά ένα φύλλο χαλκού και πάλι πάστα.
Αυτό όμως με την μικρή μου πείρα το κάνουν σε όσους έχουν thermal pad και θέλουν να το αντικαταστήσουν με πάστα(που είναι καλύτερη) οπότε για να επιτύχουν το επιθυμητό ύψος προσθέτουν φύλλο χαλκού.
Τον παίρνω τηλέφωνο και τον ρωτάω μήπως υπήρχε κάποιος λόγος που το έκαναν έτσι και μου απάντησε "όχι αλλά έτσι είναι καλλίτερα" Του απαντώ ακριβώς, ότι το "καλλίτερα έφαγε άκυρο μπροστά στα μάτια του" και του εξηγώ ότι θα ξηλώσω τα φύλλα χαλκού. Αφού συμφώνησε δεύτερη φορά, ξεκίνησα πάλι την δουλειά και αυτή την φορά(επειδή φοβήθηκα) δεν έβαλα arctic silver5(στις κάρτες) αλλά την akasa(μπόλικη).
Αφού τελείωσα το δοκιμάζω και ήταν άψογο όπως πάντα, με περίπου 43 βαθμούς στην GPU
To πήγα για να το δει, αφού προηγουμένως έβαλα τα αυτοκόλλητα της εγγύησης, ξεχνώντας όμως(χε!χε!) να βάλω βίδες από κάτω τους.
Φταίω και εγώ γιατί τον πίεζα να μου το παραδώσει ενώ έπρεπε να του έδινα χρόνο να κάνει δοκιμές(όχι ότι μου το ζήτησε βέβαια)
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 07 Ιούλ 2013, 12:03

sotos21 έγραψε:Του προτείνω να βάλω εγώ πάστα και να μου δώσει δύο νέα αυτοκόλλητα στην θέση αυτών που θα καταστρέψω για να μην χάσω την εγγύηση επισκευής.
Να εξηγήσω εδώ ότι είχε καλύψει δύο από τις βίδες του laptop με αυτοκόλλητα που είχαν το λογότυπο της επιχείρησης και την ημερομηνία επισκευής, για να αποτραπεί η πρόσβαση στο εσωτερικό του υπολογιστή και να ισχύει η εγγύηση.
Αυτό όμως με την μικρή μου πείρα το κάνουν σε όσους έχουν thermal pad και θέλουν να το αντικαταστήσουν με πάστα(που είναι καλύτερη) οπότε για να επιτύχουν το επιθυμητό ύψος προσθέτουν φύλλο χαλκού.
Τον παίρνω τηλέφωνο και τον ρωτάω μήπως υπήρχε κάποιος λόγος που το έκαναν έτσι και μου απάντησε "όχι αλλά έτσι είναι καλλίτερα" Του απαντώ ακριβώς, ότι το "καλλίτερα έφαγε άκυρο μπροστά στα μάτια του" και του εξηγώ ότι θα ξηλώσω τα φύλλα χαλκού. Αφού συμφώνησε δεύτερη φορά, ξεκίνησα πάλι την δουλειά και αυτή την φορά(επειδή φοβήθηκα) δεν έβαλα arctic silver5(στις κάρτες) αλλά την akasa(μπόλικη).
Αφού τελείωσα το δοκιμάζω και ήταν άψογο όπως πάντα, με περίπου 43 βαθμούς στην GPU
To πήγα για να το δει, αφού προηγουμένως έβαλα τα αυτοκόλλητα της εγγύησης...

Και πλήρωσες κιόλας ;

Αφού τέλος καλό όλα καλά, αυτό παίζει σημασία. :)
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 07 Ιούλ 2013, 12:14

Learner έγραψε:Και πλήρωσες κιόλας ;

Να υπενθυμίσω ότι η μητρική ήταν βραχυκυκλωμένη και δεν ήξερα πως να την ψάξω(δεν έχω τα μηχανήματα) και το κυριότερο θα μπορώ να ανοίγω το laptop μια φορά τον μήνα χωρίς να κινδυνεύει η εγγύηση.
Το θέμα δεν το άνοιξα όμως για να γράφω περιπέτειες, αλλά για να προσθέσουμε όλοι τα ατυχήματα μας και τις συνέπειές τους.
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ubuderix » 07 Ιούλ 2013, 12:16

Προσωπικά θεωρώ απαράδεκτους όσους τεχνικούς κάνουν τις ίδιες κλασσικές κινήσεις , δίνουν τις ίδιες κλασσικές απαντήσεις σαν να είναι όλοι οι υπολογιστές ίδιοι .
Αποδεικνύουν με αυτό τον ερασιτεχνικό τρόπο υποτίθεται τεχνικών κινήσεων και σκέψης των ίδιων σαν τεχνικών αλλά και των εταιριών που "προσφέρουν" υπηρεσίες.
Οι απλοί χρήστες είναι τελικά περισσότερο γνώστες του αντικειμένου σε αρκετές περιπτώσεις .
Τελικά έκανες εσύ την δουλειά του και πήρε και 90 € .

@sotos21 που είπαμε ότι έχεις το εργαστήριο ; :)
1 Γνώσεις Linux: Προσπαθώ ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Ubuntu 12.04 precise 3.7.0-030700-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.5.0-25-generic, Ubuntu 3.5.0-24-generic
3 Intel Pentium CPU G630 @ 2.70GHz ‖ RAM 3678 MiB ‖ ASRock H61M-S
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0102] {i915}
5 wlan0: 0846:4260 NetGear WG111v3 54 Mbps Wireless [realtek RTL8187B] ⋮ eth0: Atheros Inc. AR8152 v2.0 Fast Ethernet [1969:2062] (rev c1)
http://imagebin.ubuntu-gr.org/files/1372175733.png
Άβαταρ μέλους
ubuderix
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: ubuderix
IRC: ubuderix
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό akounadis » 07 Ιούλ 2013, 12:19

sotos21 έγραψε:Φρέσκα νέα.
Σάββατο μεσημέρι με πήρε τηλέφωνο ο τεχνικός και μου είπε ότι το laptop ήταν έτοιμο και ότι το κόστος επισκευής και ελέγχου της μητρικής και όλων των εξαρτημάτων είναι 90 ευρώ.
Παραξενεύτηκα γιατί από ότι ξέρω πρέπει να το δοκιμάσει για να μην πω τεστάρει πρώτα, ενώ δεν μου έχει ζητήσει κωδικούς πρόσβασης στα λειτουργικά του δίσκου.
Πάω και το ανοίγω μπροστά του μπαίνοντας στα windows(αυτά ήξερε)
Κοιτάω θερμοκρασίες και βλέποντας 70 C σε idle στην κάρτα γραφικών, του λέω πρώτα ότι το laptop θα σβήσει από θερμοκρασία και μετά τον ρωτάω πόση πάστα έβαλε στις κάρτες γραφικών.
Είχε κάνει το ίδιο λάθος με εμένα βάζοντας κανονική ποσότητα ενώ εξήγησα στο πρώτο ποστ ότι έπρεπε να ξεχειλίζει(εφόσον δεν είναι ηλεκτρικά αγώγιμη)
Κλείνει το laptop με μήνυμα(όταν το ξαναξεκινήσαμε) από το bios ότι έκλεισε για να προστατευθεί επειδή η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 90 βαθμούς.
Του προτείνω να βάλω εγώ πάστα και να μου δώσει δύο νέα αυτοκόλλητα στην θέση αυτών που θα καταστρέψω για να μην χάσω την εγγύηση επισκευής.
To πήγα για να το δει, αφού προηγουμένως έβαλα τα αυτοκόλλητα της εγγύησης, ξεχνώντας όμως(χε!χε!) να βάλω βίδες από κάτω τους.
Φταίω και εγώ γιατί τον πίεζα να μου το παραδώσει ενώ έπρεπε να του έδινα χρόνο να κάνει δοκιμές(όχι ότι μου το ζήτησε βέβαια)

...μισό γιατί μπερδεύτηκα, ποιος το έφτιαξε τελικά... :D
Το συμπέρασμα τελικά ήταν στην αγωγιμότητα της πάστας. Ωραία, έμαθες και μάθαμε. Τέλος καλό όλα καλά.
Intel Core i7-7700HQ CPU @ 2.80GHz ‖ RAM 7617 MiB ‖ Dell Inc. 065C71 - Dell Inc. Inspiron 15 7000 Gaming
Intel Device [8086:591b] {i915} ⋮ nVidia Device [10de:1c8c] {nouveau}
wlp3s0: Intel Wireless 3165 [8086:3165] (rev 79) ⋮ enp2s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Συναντήσεις φίλων του Ubuntu-gr σε πόλεις της Ελλάδας
Άβαταρ μέλους
akounadis
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: akounadis
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 07 Ιούλ 2013, 19:14

sotos21 έγραψε:Το θέμα δεν το άνοιξα όμως για να γράφω περιπέτειες...
Δεν πειράζει, καλό είναι να αναφέρονται και αυτά να μαθαίνουμε.
sotos21 έγραψε:...αλλά για να προσθέσουμε όλοι τα ατυχήματα μας και τις συνέπειές τους.

Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχω :)
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας