Ξεκινάω αυτό το θέμα για να προσθέσουμε όλοι τις εμπειρίες μας, με σκοπό να μάθουμε όλοι από τα παθήματα του άλλου και να ελαχιστοποιήσουμε τα ατυχήματα.
Την Παρασκευή το μεσημέρι λοιπόν, όπως κάθε μεσημέρι που είναι ο γιος μου σπίτι, μαζί με το φαγητό έχουμε και στην κουζίνα το laptop για να βλέπουμε ταινίες. Επειδή η μπαταρία του φτάνει μόνο για 30 λεπτά παρακολούθηση ταινίας, το έχουμε στην πρίζα. Θέλουμε όμως και την βολή μας, τρομάρα μας, που σημαίνει ότι καθόμαστε όχι σε καρέκλες κουζίνας, αλλά στις πλαστικές πολυθρόνες(αυτές τις εξοχής)
Στα καλά καθούμενα λοιπόν σπάνε και τα δύο πισινά πόδια του καθίσματος(πρέπει να έκανε προς τα πίσω ο γιος μου και να έριξε εκεί το βάρος του). Με συνέπεια να πέσει κάτω αλλά και να παρασύρει με το πόδι του το τεντωμένο καλώδιο του φορτιστή(λάθος 1). Πέφτοντας το laptop κάνει γκελ στο γόνατο του και προσγειώνεται ένα μέτρο πιο πέρα(δύο τα χτυπήματα)
Το παιδί είναι καλά αλλά το laptop έκλεισε και δεν άνοιγε από το κουμπί.
Το ανοίγω και βλέπω ότι η ταινία που ενώνει το κουμπί power είναι στον αέρα. Κοιτάζοντας βλέπω ότι το κλιπσάκι που κούμπωνε στην μητρική είναι πλέον δύο κομμάτια(δεν έσπασε, χωρίστηκε)
Σκέφτομαι, αφού το έχω ανοικτό γιατί να μην κάνω ένα σωστό καθαρισμό αυτή την φορά. Να υπενθυμίσω ότι μέχρι τώρα καθάριζα τα υπολείμματα της παλιάς πάστας με οινόπνευμα και έβαζα καινούργια πάστα μάρκας akasa(έχανε όμως δυνατότητα απαγωγής θερμότητας σε ένα εξάμηνο)
Πάω και αγοράζω ισοπροπυλική αλκοόλη από το φαρμακείο(1 ευρώ τα 100cc) και από κατάστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών, την arctic silver5(8 ευρώ)
Αφού το καθαρίζω από σκόνες(δεν είχε τίποτα γιατί τον Απρίλιο το είχα ξανακαθαρίσει), καθαρίζω και την παλιά πάστα, ήρθε η ώρα να βάλω την arctic. Βάζω λοιπόν όση ποσότητα έβαζα μέχρι τώρα και με την άλλη πάστα(λάθος 2)
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν μόλις έβαλα το τελευταίο εξάρτημα στο laptop(μπαταρία) Να ανοίξει μόνο του για 3 sec και να ξανακλείσει οριστικά(κάπου βραχυκύκλωσε) Το πάω στον μάστορα την ίδια ώρα και περιμένω για την διάγνωση.
Σε επικοινωνία που είχα μαζί του το Σάββατο το μεσημέρι μου ανέφερε ότι το έχει στο μηχάνημα και μέχρι τότε είχε βρει πρόβλημα στο δίαυλο επικοινωνίας των καρτών(ένα τσιπάκι είναι το οποίο δεν είχα πειράξει εγώ, μάλλον κουνήθηκε από την πτώση) και βρήκε πολύ πάστα στις κάρτες γραφικών που πιθανώς προκάλεσε βραχυκύκλωμα. Έκτοτε δεν έχω επικοινωνήσει μαζί του, κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα θα ακούσω το κόστος και θα ενημερώσω εδώ.
Ας επικεντρωθούμε στα λάθη όμως.
Λάθος 1
Τεντωμένο καλώδιο φορτιστή.
Ποτέ δεν πρέπει να το έχουμε κατά αυτόν τον τρόπο, αν δεν φτάνει κανονικά στην πρίζα βάζουμε μπαλαντέζα. Βλέπεται δεν υπήρχε άλλος στο σπίτι άνθρωπος ή ζώο, που θα μπορούσε να περάσει εκείνη την στιγμή και να μπερδευτεί, αλλά όπως ήρθανε τα πράγματα δεν χρειάστηκε κάποιος άλλος φτάσαμε εμείς.
Λάθος 2
Βάζουμε πάστα σε ποσότητα όχι όπως ξέραμε, αλλά όπως ρητά αναφέρουν οι προδιαγραφές της εκάστοτε πάστας.
Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι την πρώτη φορά που άλλαξα πάστα στο laptop, βρήκα από την μάνα του κανονική ποσότητα στον επεξεργαστή και υπερβολική στις δύο κάρτες γραφικών. Έβαλα κανονική ποσότητα παντού(akasa) με αποτέλεσμα μόλις το έβαλα μπροστά να κλείσει σε δύο λεπτά από υπερβολική θερμοκρασία(στις κάρτες γραφικών). Άνοιγμα ξανά και βάζοντας όπως ήταν από την μάνα του(ξεχείλιζε από τα πλάγια) όλα καλά.
Στην περίπτωση όμως με την arctic silver το λέει και το όνομα της, έχει δηλαδή ασήμι για καλύτερη απαγωγή της θερμότητας, αλλά αυτό την καθιστά ηλεκτρικά αγώγιμη και αν δεν προσέξεις και σου ξεφύγει, βραχυκυκλώνει την μητρική.