Συμπεριφορά Windows-επανεγκατάσταση σε multi-boot.

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Συμπεριφορά Windows-επανεγκατάσταση σε multi-boot.

Δημοσίευσηαπό Learner » 03 Σεπ 2013, 15:24

Επειδή το θέμα αφορά περισσότερο τα Windows, το ανοίγω στην ενότητα «Περί Τεχνολογίας».
Παρακάτω θα ήθελα να εξετάσουμε τη συμπεριφορά των Windows σε περίπτωση επανεγκατάστασης σε ένα σύστημα multi-boot και με παραπάνω από έναν δίσκους. Μιας και το dual-boot (ή και multi-boot) Linux και Windows δεν πρόκειται να εκλείψει σύντομα.

Πάμε να δούμε τα δεδομένα.
Έχουμε τρεις σκληρούς δίσκους οι οποίοι βρίσκονται στο BIOS με την παρακάτω σειρά εκκίνησης.
  1. Hitachi 1TB
  2. ST 250GB
  3. WDC 500GB
Hitachi = αποκλειστικά Linux και ένα partition NTFS ως common space. (grub εγκατεστημένος)
ST = αποκλειστικά Linux - ext4 (grub εγκατεστημένος)
WDC = αποκλειστικά Windows - NTFS. (Windows bootloader)

Αποφασίζουμε να κάνουμε μια επανεγκατάσταση των Windows για τον ΑΒ λόγο. Επιλέγουμε τον WDC δίσκο , τον διαγράφουμε και εγκαθιστούμε εκεί τα νέα Windows. Ποια θα ήταν η αναμενόμενη συμπεριφορά ;
Όποια και να ήταν το αποτέλεσμα είναι το παρακάτω.
Εγκατάσταση του bootloader των Windows στον Hitachi (ο οποίος περιέχει Linux / Grub ) , εγκατάσταση των αρχείων του bootloader των Windows στον /dev/sdb2 = Hitachi = το common partition (ntfs).
Οπότε,
1) δεν εκκινεί ο υπολογιστής αν θέσουμε ως πρώτο δίσκο εκκίνησης τον WDC πλέον..
2) δεν υπάρχει Grub bootloader στον Hitachi (ο οποίος περιέχει αποκλειστικά Linux OSs)
Διόρθωση,
1) Θέτουμε τον WDC ως πρώτο δίσκο εκκίνησης μέσω του BIOS και κάνουμε μια επιδιόρθωση με bootrec /fixmbr , προσοχή εδώ ότι το bootrec /fixboot δεν ισχύει. Τα Windows δεν έχουν δημιουργήσει (κατά περίεργο τρόπο) το γνωστό 100ΜΒ partition στον δίσκο εγκατάστασης (WDC) , αλλά έχουν "πετάξει" τα αρχεία εκκίνησης (πάλι κατά περίεργο τρόπο) στον Hitachi και συγκεκριμένα στο partition NTFS που χρησιμοποιούταν ως common space.
2) Επανεγκατάσταση του Grub στον Hitachi δίσκο. (/dev/sdb)

Μόνιμο πρόβλημα (δεν γνωρίζω κάποια διόρθωση - εκτός από επανεγκατάσταση). Ο grub διαβάζει τα αρχεία εκκίνησης των Windows μόνο στον /dev/sdb2 (common space - NTFS). Δεν τα διαβάζει καθόλου στον WDC (/dev/sdc) . Οπότε αν διαγράψω τα αρχεία εκκίνησης των Windows από τον /dev/sdb2 (common space - NTFS) , δεν θα μπορώ να εκκινήσω τα Windows μέσω του Grub. (μόνο αν θέσω τον WDC ως δίσκο εκκίνησης εκκινούν τα W αυτόματα)

Διαβάστε 2-3 φορές τα παραπάνω μέχρι να τα εμπεδώσετε.. :P , γιατί είναι κάπως μπέρδεμα. Τα παρέθεσα εδώ για να τα γνωρίζουμε.
Αν κάποιος έχει και τεκμηριωμένη εξήγηση , ακόμη καλύτερα.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Re: Συμπεριφορά Windows-επανεγκατάσταση σε multi-boot.

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 03 Σεπ 2013, 18:52

Learner έγραψε:Αν κάποιος έχει και τεκμηριωμένη εξήγηση , ακόμη καλύτερα.

Μου θέλεις και τεκμηριωμένη... :P
Επειδή έχω μια υποψία, δοκίμασε να αλλάξεις μεταξύ τους τις θύρες SATA που ελέγχουν τους WDC και Hitachi.
Δηλαδή κάνε τον WDC /dev/sda, ανεξάρτητα από τη σειρά που έχει στο Bios.

Αν με αυτό διορθώσεις το παρακάτω,
Learner έγραψε:Μόνιμο πρόβλημα (δεν γνωρίζω κάποια διόρθωση - εκτός από επανεγκατάσταση). Ο grub διαβάζει τα αρχεία εκκίνησης των Windows μόνο στον /dev/sdb2 (common space - NTFS). Δεν τα διαβάζει καθόλου στον WDC (/dev/sdc) . Οπότε αν διαγράψω τα αρχεία εκκίνησης των Windows από τον /dev/sdb2 (common space - NTFS) , δεν θα μπορώ να εκκινήσω τα Windows μέσω του grub. (μόνο αν θέσω τον WDC ως δίσκο εκκίνησης εκκινούν τα W αυτόματα)

τότε μαλλον σημαίνει πως το Windows θέλει να λειτουργεί από τον 1ο δίσκο (της μητρικής, όχι του Bios).
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 03 Σεπ 2013, 19:06

fkol k4 έγραψε:τότε μαλλον σημαίνει πως το Windows θέλει να λειτουργεί από τον 1ο δίσκο (της μητρικής, όχι του Bios).

Κάτι τέτοιο υποψιάζομαι κι εγώ, χωρίς να είμαι σίγουρος 100%. Επειδή όμως έτυχε (; ) να είναι ως πρώτος δίσκος εκκίνησης ο Hitachi και εκεί εγκαταστάθηκε και ο bootloader των Windows δεν ξέρω σίγουρα.

Αυτή τη στιγμή (και την στιγμή που συνέβησαν τα παραπάνω) ανεξάρτητα με την σειρά εκκίνησης στο BIOS οι δίσκοι είναι
/dev/sda = ST
/dev/sdb = Hitachi
/dev/sdc = WDC

fkol k4 έγραψε:Επειδή έχω μια υποψία, δοκίμασε να αλλάξεις μεταξύ τους τις θύρες SATA που ελέγχουν τους WDC και Hitachi.

Θα με βάλεις τώρα να ανοίγω το Desktop και να κάνω πειράματα ; :P (ίσως το κάνω όταν το καθαρίσω) .
Γράφουν άραγε οι sata θύρες αριθμό ; (δεν θυμάμαι)

UPDATE:

Και μια εικόνα αν σε βοηθάει

Αυτό που βασικά θέλω να κάνω είναι:

Ολοκληρωτική διαγραφή των Windows από όλα τα μενού του Grub (/dev/sda /dev/sdb)
Εκκίνηση των Windows μόνον απευθείας από τον WDC (/dev/sdc) , είτε μέσω του BIOS, είτε μέσω του fast boot key (F11).

Λογικά θα πρέπει να δημιουργήσω ένα partition στον /dev/sdc (100-200ΜΒ) και να πετάξω εκεί μέσα τα αρχεία εκκίνησης που γράφτηκαν στο /dev/sdb2 . (Ειλικρινά δεν ξέρω πως. Όπου βλέπουν τα Windows ntfs , γράφουν και αρχεία ; :problem: )
Τελευταία επεξεργασία από Learner και 03 Σεπ 2013, 19:33, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Αιτία: UPDATE
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 03 Σεπ 2013, 19:29

Learner έγραψε:Γράφουν άραγε οι sata θύρες αριθμό ; (δεν θυμάμαι)

Γράφουν. Εμένα έχουν 0 - 3.
Learner έγραψε:Θα με βάλεις τώρα να ανοίγω το Desktop και να κάνω πειράματα ;

ΕικόναΕικόναΕικόνα
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 03 Σεπ 2013, 19:49

Learner έγραψε:Αυτό που βασικά θέλω να κάνω είναι:

Ολοκληρωτική διαγραφή των Windows από όλα τα μενού του grub (/dev/sda /dev/sdb)
Εκκίνηση των Windows μόνον απευθείας από τον WDC (/dev/sdc) , είτε μέσω του BIOS, είτε μέσω του fast boot key (F11).

Θα καταργήσεις και το os-prober; Έτσι πως θα διαβάζει όλα τα Linux;
Learner έγραψε:Όπου βλέπουν τα Windows ntfs , γράφουν και αρχεία ;

Ναι. Υπάρχει και ρύθμιση για να το απενεργοποιήσεις όμως (δεν θυμάμαι που, το είχα κάνει κάποτε).

Εγώ ως πρώτη κίνηση θα έβαζα τον WDC 1ο στη μητρική αλλά και το Bios και θα έκανα ένα MBR restore. Μετά θα τον άφηνα 1ο στη μητρική αλλά θα τον έβαζα τελευταίο στο Bios.
Για το πως δεν θα τον δει το os-prober δεν ξέρω, όλο και κάποια χακιά θα υπάρχει για να αγνοεί έναν δίσκο όμως. Το πολύ πολύ βάλε ένα δικό σου σκριπτάκι τελευταίο στο /etc/grub.d/ να διαγράφει την καταχώρηση από το /boot/grub/grub.cfg
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 03 Σεπ 2013, 20:06

fkol k4 έγραψε:Θα καταργήσεις και το os-prober; Έτσι πως θα διαβάζει όλα το linux;

Όλα τα έχω καταργήσει εξάλλου. :lol: , ακόμη και το 10_linux . Λειτουργώ μόνο με 40_custom. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα.
fkol k4 έγραψε:
Εγώ ως πρώτη κίνηση θα έβαζα τον WDC 1ο στη μητρική αλλά και το Bios και θα έκανα ένα MBR restore.

Ναι αλλά δεν υπάρχουν αρχεία εκκίνησης στον WDC καθόλου. Δεν δημιουργήθηκε ξεχωριστό partition. Αν προσπαθήσω να εκκινήσω από τον WDC απευθείας, δεν εκκινεί. (το διέγραψα και στο πρώτο ποστ)
Θα δοκιμάσω την δημιουργία partition (μέσω gparted) στον WDC (/dev/sdc) και την μεταφορά των αρχείων εκκίνησης από το /dev/sdb2 στο νέο πλέον /dev/sdc2, να δούμε τι θα γίνει.
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 04 Σεπ 2013, 01:14

Off topic:
Προς τους νέους χρήστες του forum-linux :
Όπως αντιλαμβάνεστε η παραπάνω συζήτηση λαμβάνει χώρα μεταξύ δύο παρανοϊκών, οι οποίοι διατηρούν ανεξιχνίαστο αριθμό λειτουργικών στον υπολογιστή τους, προεξέχοντος βεβαίως του γνωστού ως προς αυτή τη συνήθεια fkol k4.
Eίναι το αποτέλεσμα της μακρόχρονης έκθεσης σε linux-καταστάσεις και αντενδείκνυται ως άκρως επικίνδυνη για την πνευματική ισορροπία.
Κατά συνέπεια είναι καλό να γνωρίζετε ότι το παρόν thread το διαβάζετε αποκλειστικά με δική σας ευθύνη.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 04 Σεπ 2013, 02:25

dim459 έγραψε:Off topic:
Προς τους νέους χρήστες του forum-linux :
Όπως αντιλαμβάνεστε η παραπάνω συζήτηση λαμβάνει χώρα μεταξύ δύο παρανοϊκών

:oops: :oops: Εικόνα Εικόνα

οι οποίοι διατηρούν ανεξιχνίαστο αριθμό λειτουργικών στον υπολογιστή τους, προεξέχοντος βεβαίως του γνωστού ως προς αυτή τη συνήθεια fkol k4.

Όχι και ανεξιχνίαστες, μόλις 9 είναι... :P ούτε καν 10... :lol: :lol:
  1. .dev/sda2 - Ubuntu 12.04 LTS, για να έχουμε κάτι σταθερό και σίγουρο... :P
  2. .dev/sda3 - Ubuntu 13.04 , η αγαπημένη μου έκδοση (τη χρησιμοποιώ από την 1η μέρα που άνοιξαν τα αποθετήριά της, ούτε καν alpha και δεν την έχω βαρεθεί)! :clap:
  3. .dev/sda4 - Ubuintu 13.10 με κλειστούς Nvidia για να βλέπουμε την εξέλιξη της νέας έκδοσης (και καμία μετάφραση)... :ugeek:
  4. .dev/sda5 - Sabayon για bleeding edge Gnome Shell (δεν μπορώ το Gnome Shell στο Ubuntu :wtf: ).
  5. .dev/sda6 - elementaryOS γιατί είναι πανέμορφο :clap:
  6. .dev/sda7 - Linux Mint 15 για να βλέπω το πως εξελίσσεται το Cinnamon... :geek:
  7. .dev/sda8 - openSUSE 12.3 γιατί έχει το καλύτερο KDE... :thumbup:
  8. .dev/sda9 - Debian (Sid/Experimental) για να τιμήσουμε τον «μπαμπά»... :oops:
  9. .dev/sda10 - Ubuntu 13.10 με Xmir και Nouveau, για να βλέπουμε πως τα πάει ο Mir (συνήθως δεν δουλεύει, όπως τώρα πχ)... :oops:
Ε, τι, πολλές είναι;;;;;;;;;;
:oops: :oops: :lol: :lol:
Eίναι το αποτέλεσμα της μακρόχρονης έκθεσης σε linux-καταστάσεις και αντενδείκνυται ως άκρως επικίνδυνη για την πνευματική ισορροπία.

Είναι, είναι... :oops: :? :lol:
Κατά συνέπεια είναι καλό να γνωρίζετε ότι το παρόν thread το διαβάζετε αποκλειστικά με δική σας ευθύνη.

Εικόνα Εικόνα Εικόνα
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 04 Σεπ 2013, 02:30

Το alert ξέχασες @dim49 :P
Learner έγραψε:Εκκίνηση των Windows μόνον απευθείας από τον WDC (/dev/sdc) , είτε μέσω του BIOS, είτε μέσω του fast boot key (F11).

Learner έγραψε:Θα δοκιμάσω την δημιουργία partition (μέσω gparted) στον WDC (/dev/sdc) και την μεταφορά των αρχείων εκκίνησης από το /dev/sdb2 στο νέο πλέον /dev/sdc2, να δούμε τι θα γίνει.

Αυτό έγινε και αυτό πέτυχε τελικώς. Φυσικά η boot flag πηγαίνει στο νέο /dev/sdc2.
Η περίεργη συμπεριφορά των Windows εδώ (ή η συμπεριφορά η οποία δεν ήξερα αλλά έμαθα), ήταν πως δεν δημιούργησαν boot partition στον WDC όπου έγινε η εγκατάσταση, αλλά (πιθανών σκάναραν και) βρήκαν τον /dev/sdb2 σε NTFS και εγκατέστησαν χύμα τα αρχεία εκκίνησης εκεί. :twisted:
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 04 Σεπ 2013, 02:37

fkol k4 έγραψε:
Όχι και ανεξιχνίαστες, μόλις 9 είναι..

Πρέπει να εγκαταστήσω μερικές ακόμη μου φαίνεται ... :P

/dev/sda1 = Ubuntu 12.04.1 LTS
/dev/sda3 = Ubuntu 13.10 Development branch (this is testing)

/dev/sdb1 = Ubuntu 13.04
/dev/sdb3 = Debian/Sid KDE
/dev/sdb4 = OpenSUSE 12.3 MATE
/dev/sdb5 = Edubuntu 12.04 LTS (η μικρή μεγαλώνει....)

/dev/sdc = Windows 7
About Me
NickTux@GitHub

1. Ubuntu 18.04 LTS
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ