Linux σε VAIO

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Linux σε VAIO

Δημοσίευσηαπό MustGK » 19 Οκτ 2013, 13:53

Καλησπέρα στην κοινότητα,

Είμαι νέο μέλος και θα ήθελα την συμβουλή σας. Σκέφτομαι να βάλω linux στο Vaio μου διότι δυστυχώς με τις συνεχόμενες αναβαθμίσεις των windows xp το λάπτοπ μου τα παίζει. Προχτές είδα σε ένα notebokk linux και πραγματικά με εντυπωσίασαν και για αυτό είπα να ρωτήσω εδώ.

1) το linux κάνουν για έναν χρήστη με εργασίες γραφείου και ιντενρνετ?
2) Όντως είναι πιο αξιοπιστα, σταθερα και γρήγορα?
3) Ποια έκδοση linux να επιλέξω?
4) Η εκδοση να είναι αγγλικά ή ελληνικά?
5) Θα έχω πρόβλημα συμβατηκότητας με το hardware του λπατοπ μου? Θα δουλεύουν όλα?

Το λάπτοο μου είναι αυτό Sony Vaio FE31H. http://www.sony.co.uk/support/en/produc ... ifications
Γνώσεις ⇛ Linux: Καμία┃ Προγραμματισμός: Ελάχιστος┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Windows XP & Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core 2 CPU T5500 @ 1.66 GHz │ RAM 1024MiB │ nVidia GeForce Go 7400│ Μητρική: To Be Filled By O.E.M. To Be Filled By O.E.M.
MustGK
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Linux σε VAIO

Δημοσίευσηαπό simosx » 19 Οκτ 2013, 14:12

MustGK έγραψε:
1) το linux κάνουν για έναν χρήστη με εργασίες γραφείου και ιντενρνετ?

Ναι. Υπάρχει το LibreOffice για εργασίες γραφείου, και τα Firefox/Google Chrome/Chromium για διαδίκτυο.

MustGK έγραψε:2) Όντως είναι πιο αξιοπιστα, σταθερα και γρήγορα?

Κατά βάσει, ναι. Αν έχεις παράξενα αρχεία .doc, ενδέχεται να υπάρξουν κάποια ζητήματα, ωστόσο τείνουν να είναι σπάνια.
Μπορείς να δοκιμάσεις με χρήση του LibreOffice σε Windows. Η τρέχουσα έκδοση του LibreOffice είναι η 4.1.χ.

MustGK έγραψε:3) Ποια έκδοση linux να επιλέξω?

Μπορείς να ξεκινήσεις με το Ubuntu 12.04.3, που είναι έκδοση με μεγάλη διάρκεια υποστήριξης (μέχρι το 2017).
Είναι πολύ σταθερή έκδοση, και μετά αποφασίζεις αν θέλεις να αναβαθμίσεις σε κάτι νεότερο.

MustGK έγραψε:4) Η εκδοση να είναι αγγλικά ή ελληνικά?

Σε Ubuntu δεν υπάρχει διαφορά. Συνήθως προτείνουμε εγκατάσταση στα Ελληνικά ώστε να μπουν αυτόματα οι ρυθμίσεις για το ελληνικό πληκτρολόγιο (+αγγλικό), καθώς και η ορθογραφική διόρθωση. Είναι εξαιρετικά εύκολο να αλλάξεις το περιβάλλον μετά μεταξύ αγγλικών και ελληνικών κατά τη σύνδεση (login), και μπορείς να προσθέσεις όσες γλώσσες θέλεις. Δεν υπάρχουν οι περιορισμοί των Windows σε αυτό το θέμα.

MustGK έγραψε:5) Θα έχω πρόβλημα συμβατηκότητας με το hardware του λπατοπ μου? Θα δουλεύουν όλα?

Πιστεύω ότι θα δουλεύουν όλα. Πάντως με χρήση του LiveUSB/LiveCD του Ubuntu 12.04.3 μπορείς να δεις πως ανταποκρίνεται ο υπολογιστής σου χωρίς καν να εγκατασταθεί το λειτουργικό σύστημα στο φορητό σου. Έχουμε οδηγούς και βίντεο (δες το κανάλι μας στο Youtube) για τη δημιουργία LiveUSB, την εγκατάσταση και αρχικές ρυθμίσεις του Ubuntu.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 20 Οκτ 2013, 08:29

έχω μια παρατήρηση. Ο υπολογιστής σου είναι ελαφρώς παλιός με 1GB RAM. Αυτό δεν είναι απελπιστικά παλιό, έχω ένα αντίστοιχο λάπτοπ και είμαι μια χαρά με λίνουξ, και με το λίνουξ θα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με τα παράθυρα.

Το λέω όμως γιατί
α) μην επιχειρήσεις καν 64bit. Διάλεγε τις 32bit εκδόσεις.
β) το «κανονικό» ubuntu προσανατολίζεται σε πιο καινούργια μηχανήματα. Αν το αποτέλεσμα δεν σε ικανοποιεί μην τα παρατήσεις, υπάρχουν πολλές διανομές που θα δουλέψουν άνετα στο μηχάνημά σου.

Σε κάθε περίπτωση δοκίμαζε τα LiveCD που έχουν σχεδόν όλες οι διανομές. Με την εγκατάσταση τα πράγματα θα είναι καλύτερα σε σχέση με το LiveCD οπότε αν είναι αρκετά καλά με το LiveCD τότε να νέα είναι ευχάριστα και δεν χρειάζεται να πειράξεις τον υπολογιστή σου για να το μάθεις.
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MustGK » 20 Οκτ 2013, 10:08

Καλημέρα. Δυστυχώς έβαλα την 64αρα έκδοση και το λάπτοπ ψιλολύγισε. Θα κατεβάσω την 32 άρα. Το κακό είναι ότι την εγκατάσταση την έκανα με το daemon tools. Και αν και είναι ένα βίντεο από μέλος του φόρουμ στο youtube τελικά δεν έγινε η εγκατάσταση όπως έλεγε το βίντεο ότι μπορώ να διαλέξω μετάξυ try it και εγκατάστσης. Και στην εγκατάσταση ήθελα να διαλέξω να καταργηθούν τα windows αλλά τελικά έχω δύο συστήματα. Και δεύτερο κακό δεν δουλεύουν wifi, camera και πιθανόν και κάτι άλλο. Αυτά πως τα φτιάχνω. Εγκατέστησα την έδοση ubuntu 12,04 tls την αγγλική. Που μπορώ να βρω την ελληνική έκδοση σε 32 it? Ποιες διανομές με προτείνεται να διαλέξω? Δυστυχώς δεν μπόρεσα να κάνω live cd ή live usb (που με βολεύει καλύτερα). Επίσης να αναφέρω ότι η εγκατάσταση έγινε μέσα από τα windows και έγινε αυτόματα τελείως (κατέβαζε και εγκατέστηνε μέσω ιντερνετ τα πάντα)
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core 2 CPU T5500 @ 1.66 GHz │ RAM 1024MiB │ nVidia GeForce Go 7400│ Μητρική: To Be Filled By O.E.M. To Be Filled By O.E.M.
MustGK
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 20 Οκτ 2013, 10:39

Λογικα εχεις κανει εγκατασταση μεσω wubi.
Αυτο δεν ειναι κανονικη εγκατασταση.
Πρεπει να φτιαξεις live cd/usb.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MustGK » 20 Οκτ 2013, 12:33

Απο που μπορώ να βρω την ελληνικη έκδοση ubuntu 12.04? Γιατί βρίσκω μόνο την 13.10.
MustGK
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό abramis » 20 Οκτ 2013, 17:02

http://www.ubuntu.com/download/desktop αν κι εδώ λέει ότι "32bit για μηχανήματα με μνήμη λιγότερη από 2gb", παρόλα αυτά νομίζω ότι καλύτερα θα ταν η 64bit έκδοση μιας και η cpu σου την υποστηρίζει. η διαφορά μνήμης που τρώει δεν είναι χαωτική όπως πχ με τα 7αρια. το λαπτοπ ψιλολύγισε γτ το βαλες με wubi όχι επειδή είναι 64bit. κράτα το iso που χεις, έχει να επιλέξεις στην αρχή τα ελληνικά (όλα τα iso δεν το χουν;), και bootare με το cd ή το usb αφού πρώτα το ρυθμίσεις στο bios να ξεκινάει πρώτα αυτό, αλλιώς θα ξεκινάει με windows. μόλις bootareis ακολούθα τον οδηγό.
1 Γνώσεις Linux: Μέτρια┃ Προγραμματισμού: Μέτρια ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Ubuntu 20.04 focal 5.4.0-33-generic 64bit (el_GR.UTF-8, KDE plasma), Windows 10
3 AMD Ryzen 5 1400 Quad-Core Processor ‖ RAM 16021 MiB ‖ Gigabyte B450M S2H
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Bonaire XTX [Radeon R7 260X/360] [1002:6658] {radeon}
5 enp8s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 16)
laptop:
Spoiler: show
Ubuntu 18.04 bionic 5.3.0-40-generic 64bit(GNOME gnome),Windows 10, Lenovo B50-80, Intel Celeron 3205U @ 1.50GHz, RAM 7902 MiB, Intel Broadwell-U Graphics [8086:1606] {i915}
Άβαταρ μέλους
abramis
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: goldmetal
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MustGK » 20 Οκτ 2013, 17:42

Καλησπέρα και συγνώμη για τις συνεχόμενες αποροιες. Λοιπόν έκανα το cd και έβαλα την 32αρα έκδοση. ¨Οταν πήγα για εγκατάσταση (εχω δει τα βίντεο που έχει κάνεις μέλος του φόρουμ Κ.Σ.) και επειδή επιθυμώ την πλήρη διαγραφή των windows (δεν θέλω dual boot) και διαλέγω την δεύτερη επιλόγη με βγάζει στο μενού με τον σκληρό δίσκο. Διαλέγω να κάνω εγώ κατατερματισμό δίσκου (αν το αφήσω να το κάνει αυτόματα μου βγάζει έναν ενιαίο δίσκο 250 gb, ενώ είναι τρία partition 1. των widows - vaio για επαναφορα (δεν θέλω να τον χάσω αυτόν) 2. ο C (115 gb) 3. o D (115 gb) ) όταν πάω να τον κάνω και κάνω τις ριθμίσεις έχω πρόβλημα ότι δεν μπορώ τον d να τον σπάσω και από αυτόν να δημιουργήσω εικονική μνήμη, και ένα άλλο πρόβλημα ότι ενώ είμαι συνδεδεμένος με το router ενσύρματα με εμφανίζει ότι δεν είμαι στο ίντερνετ και ζητάει να συνδεθεί ασύρματα αλλά όταν πάω να το κάνω δεν μπορώ να βάλω τον κωδικό λόγω ότι έχω τα ελληνικά διαλέξει.

Οπότε δύο προβλήματα ένα για πληρη διαγραφη των windows και μόνο linux και δύο για την συνδεση στο ιντερνετ κατά την εγκατάσταση και τα δύο.
MustGK
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 20 Οκτ 2013, 20:21

MustGK έγραψε:συγνώμη για τις συνεχόμενες αποροιες

Είναι μια χαρά να έχεις απορίες, και έχουμε τη διάθεση να βοηθήσουμε.

Κάτι που βοηθάει από την μεριά σου είναι να γράφεις τις απορίες σε ξεχωριστές παραγράφους, ή να τις αριθμείς (π.χ. 1. σσδδφσδφσδφ 2. σδφσδφ )

MustGK έγραψε:o D (115 gb) ) όταν πάω να τον κάνω και κάνω τις ριθμίσεις έχω πρόβλημα ότι δεν μπορώ τον d να τον σπάσω και από αυτόν να δημιουργήσω εικονική μνήμη,

Αν κατάλαβα καλά, μπορείς να σβήσεις τον D ώστε να απελευθερωθεί ο χώρος, και μετά να ακολουθήσεις τον οδηγό του Κώστα Σαπαλίδη για τη δημιουργία των κατατμήσεων. Αν εμφανίζει κάποιο ειδικό σφάλμα στην οθόνη, βγάλε φωτογραφία και δείξε μας.

MustGK έγραψε:ένα άλλο πρόβλημα ότι ενώ είμαι συνδεδεμένος με το router ενσύρματα με εμφανίζει ότι δεν είμαι στο ίντερνετ και ζητάει να συνδεθεί ασύρματα αλλά όταν πάω να το κάνω δεν μπορώ να βάλω τον κωδικό λόγω ότι έχω τα ελληνικά διαλέξει.

Είναι παράξενο αυτό το ζήτημα με την ενσύρματη σύνδεση που το σύστημα νομίζει ότι δεν είσαι συνδεδεμένος.
Μπορείς να φτιάξεις υπογραφή κατά το viewtopic.php?f=6&t=15460 για να δούμε λεπτομέρειες;

Όταν πας να βάλεις τον κωδικό για το ασύρματο και γράφει ελληνικά, μπορείς με Alt+Shift να αλλάξεις σε αγγλικά ώστε να προχωρήσεις. Μήπως δεν κατάλαβα κάτι στην περιγραφή;
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 20 Οκτ 2013, 20:30

Έχουμε λοιπόν 3 partitions, εκ των οποίων ένα είναι το recovery.
Κατ' αρχάς δεν ξέρω σε περίπτωση που καταργήσεις εντελώς τα άλλα δύο, αν θα δουλέψει το recovery, προτού δημιουργήσεις ξανά διαμερίσματα ntfs ή έστω unallocated χώρο, πάντως υποθέτω πως όχι.
Πέραν από αυτό εξαρτάται από το τι θες να κάνεις.
Το σίγουρο είναι πως μπορείς να έχεις μέχρι 4 primary partitions, οπότε αν παραμείνει το recovery, μας μένουν διαθέσιμα προς δημιουργία άλλα τρία.
Χοντρικώς λοιπόν μπορείς μέσω του gparted (είναι το εργαλείο με τα partitions που εμφανίζεται στον εγκαταστάτη) να επιλέξεις να διαγραφούν τα δύο paritions που τώρα αντιστοιχούν σε c και d και να δημιουργήσεις ένα μεγάλο unallocated χώρο.
Αυτόν στη συνέχεια θα κατατμήσεις δημιουργώντας είτε 3 νέα primary partitions για /, /home και swap, ή 1 primary partition για το /, ένα extended που θα περιέχει δύο logical partitions για /home και swap, και πιθανώς ένα primary ntfs, για να βρίσκει διαθέσιμο χώρο το recovery.
Κάπως έτσι το φαντάζομαι, πριν το κάνεις περίμενε όμως και άλλες απαντήσεις.
Αλήθεια το recovery που βρίσκεται στο δίσκο, στην αρχή, ή κάπου στη μέση ;
Καλό θα είναι να μας ανεβάσεις ένα screenshot του δίσκου όπως τον βλέπει το gparted.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας