-------------------
δοκιμασα για πρωτη φορα Debian. Ηθελα να το κανω οσο γινεται ελαφρυτερο!
εγκατεστησα απο το cd netinst 7.4
κατα λαθος(?) εγκατεστησα τον πυρηνα i686 ενω σκοπευα τον i486. Το αντικειμενο του πειραματος ειναι ενας αρκετα παλιος υπολογιστης με μονο 256MB RAM. (η Free μου λεει Total 248M). Προσωπικα εμπειρικα νομιζω οτι στους πολυ παλιους μονοπυρηνους υπολογιστες ειναι ελαφρυτεροι οι i486 πυρηνες ακομα και αν υποστηριζουν i686.
εγκατεστησα χωρις γραφικο περιβαλλον με την λογικη να βαλω μονο τα εντελως απαραιτητα και ελαφρυτερα ωστε να εχω το ελαφρυτερο δυνατο συστημα.
η βασικη εγκατασταση (χωρις γραφικο περιβαλλον) επιασε κατι λιγοτερο απο 1G χωρο στον δισκο.
ας τα παμε ενα-ενα:
α)ποιος ειναι ο ελαφρυερος display manager;
Απ: δεν χρειαζομαστε. Θα ξεκιναω το γραφικο περιβαλλον με την εντολη startx που παρεχεται με το πακετο xorg
β)ποιος ειναι ο ελαφρυτερος (φυσιολογικος) window manager;
Απ: η λογικη και ωραιοτατη επιλογη πιστευω ειναι ο jwm
για να τρεχει εφτιαξα ενα αρχειο .xinitrc στο οποιο εβαλα περιεχομενο
- Κώδικας: Επιλογή όλων
exec jwm
- Κώδικας: Επιλογή όλων
#! /bin/bash
setxkbmap "us,gr" -option "grp:caps_toggle"
setxkbmap -option grp_led:scroll us,gr
γ)ποιος ειναι ο ελαφρυτερος εξομοιοτης τερματικου
Απ: xterm (παρεχεται με τον xorg) πιθανοτατα αργοτερα εγκαταστησω και το lxde-terminal για να εχω και μια πιο προηγμενη επιλογη
δ)ποιος ειναι ο ελαφρυτερος διαχειριστης αρχειων
Απ: επιλεγω τον pcmanfm
ε)ποιος ειναι ο ελαφρυτερος φυλλομετρητης;
Απ: netsurf μιλαμε για απιστευτα ελαφρυς. Βεβαια εχει τα προβληματακια του. Λογικα θα εγκαταστησω και iceweasel να υπαρχει παραλληλα σαν δυνατοτητα. Επισης δεν ξερω γιατι δεν εχω τονους. Στο xterm εχω τονους.
ζ) ελαφρυς εκπλητικος κειμενογραφος;
Απ: geany
εγκατεστησα και λιγα ακομα πραγματα με πιο σημαντικο το synaptic
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
χωρος στον δισκο: 1.3G
χρηση μνημης πριν ξεκινησω το γραφικο περιβαλλον: 26M
με το γραφικο περιβαλλον και το xterm: 39M
με τα παραπανω και τον netsurf στην αρχικη του σελιδα: 45M
στην σελιδα linuxmint.gr: 83M
αυτην την στιγμη εχοντας μερικα ακομα τερματικα και τον geany και εχοντας κανει προεπισκοπηση αυτα που γραφω: 180Μ και 1.1Μ απο το swap
Το συστημα ειναι απιστευτα γρηγορο και αποκρισιμο.