Γιατί δεν πετάμε τα άδεια toners....

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Γιατί δεν πετάμε τα άδεια toners....

Δημοσίευσηαπό dim459 » 07 Οκτ 2014, 19:57

Εντάξει, μια προφανής απάντηση είναι γιατί είναι αντιοικολογικό και επιπλέον αν πάμε να πάρουμε αναγομωμένο συνήθως μας κάνουν έκπτωση αν τους παραδώσουμε το παλιό.
Υποθέτω ότι με το παρακάτω δεν θα πω κάτι πολύ φανταστικό, είμαι όμως τόσο χαρούμενος που το έκανα που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας.
Έχω τον hp color laser jet 1600, ο οποίος παίρνει 4 toners, black, cyan, magenta και yellow.
Πέραν της προφανούς βλακείας μου να πάρω έγχρωμο Laser, αφού τον χρησιμοποιώ μόνο για έγγραφα και αν θέλω να τυπώσω εικόνα την τυπώνω σε inkjet (η ποιότητα εκτύπωσης εικόνας στον laser είναι τραγικά υποδυέστερη, άντε κανένα γράφημα, μέχρι εκεί, αλλά κάποτε είχαμε χρήμα, δεν το υπολογίζαμε), ο συγκεκριμένος έχει το κακό ότι δεν τυπώνει αν δεν βρίσκονται μέσα και τα 4 toners.
To cyan σε μένα είχε χαλάσει με αποτέλεσμα να χάνει και να βγάζει γαλάζιες γραμμές σε όλες τις εκτυπώσεις και φυσικά και στις ασπρόμαυρες εγγράφων που με ενδιέφερε.
Πρώτη δοκιμή να το αφαιρέσω, αλλά όπως είπαμε δεν λειτουργεί έτσι.
Δεύτερη να χώσω στη θέση του το παλιό άδειο μαύρο toner, αλλά ούτε έτσι γινόταν, αφού από το τσιπάκι του το αναγνώριζε ως μαύρο σε λάθος θέση και έβγαζε error.
Τραγικά εκνευρισμένος με την προοπτική να σκάσω 22 ευρώ για αναγομωμένο cyan το οποίο δεν μου χρειάζεται (το original έχει γύρω στα 65), αποφάσισα να τα κατσαβιδιάσω.
Το τσιπάκι τους συγκρατείται από ένα τετράγωνο πλαστικό πλαισιάκι, το οποίο και έσπασα μόνο από την πάνω πλευρά, έτσι ώστε αφενός μεν να βγει το τσιπάκι, αφετέρου δε να μπορεί να ξαναμπεί συρταρωτό.
Έβαλα το τσιπάκι του χαλασμένου cyan στο άδειο μαύρο και μετά το τοποθέτησα στον εκτυπωτή στη θέση για το cyan και το πήρε κανονικότατα.
Πλέον τυπώνω greyscale που μ' ενδιαφέρει μια χαρά, χωρίς τις σπαστικές γραμμές και βεβαίως δεν έσκασα και την εικοσάρα.
Επειδή αισθάνομαι σαν το παιδί που έκλεψε το γλυκό από το βάζο και δεν το έπιασαν, το μοιράζομαι μήπως και φανεί χρήσιμο και σε κάποιον άλλον.
Πενία τέχνας κατεργάζεται....
Τελευταία επεξεργασία από dim459 και 07 Οκτ 2014, 22:01, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Re: Γιατί δεν πετάμε τα άδεια toners....

Δημοσίευσηαπό the_eye » 07 Οκτ 2014, 21:01

Μια παρόμοια ιστορία.
Οι περισσότεροι laser/ inkjet εκτυπωτές έχουν τσιπάκια για να μετράνε την στάθμη του τονερ κτλ.
Οι περισσότεροι - όχι όλοι. Ανακάλυψα ότι ο εκτυπωτής μου δεν έχει τέτοιο chip με αποτέλεσμα να γεμίζω μόνος μου συνεχώς το toner σε κόστος 1/10 του γνησίου και 1/5 του refill. Ο εκτυπωτής είναι ο ML-1610.

Ακόμα αν ψάξετε θα δείτε ότι υπάρχουν μέχρι και τροποποιημένα firmware για να αγνοεί ο εκτυπωτής το chip και να τα γεμίζετε συνεχώς πχ το έχω κάνει σε έναν SCX-3200.

Οικολογία και οικονομία. ;)
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 24.04.2
3 Intel Core i5-6500 CPU @ 3.20GHz ‖ RAM 7836 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF - Gigabyte B150M-HD3 DDR3
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 07 Οκτ 2014, 21:53

δεν είναι εντελώς σχετικό αλλά αυτό που ενοχλεί εμένα είναι ότι δεν έχουμε ακόμα έναν ικανοποιητικό εκτυπωτή (2Δ γιατί τα 3Δ είναι άλλη ιστορία) ανοικτού κώδικα. Κάθε φορά που βλέπω 3Δ εκτυπωτή σκέφτομαι από μέσα μου γιατί στο διάολο δεν υπάρχει κανονικός εκτυπωτής. Δεν θα εξαρτιόμασταν από κανέναν.
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 07 Οκτ 2014, 21:54

Έχω ρίξει μια ματιά πως κάνουν refill (εννοώ το απλό με τις τρύπες, όχι την ανακατασκευή που αλλάζουν και το τύμπανο), δεν φαίνεται δύσκολο. Από ένα πρόχειρο ψάξιμο όμως, δεν είδα που πουλάνε χύμα το μελάνι του τόνερ, κάνω την υπόθεση ότι κάπου στο κέντρο θα έχει, τουλάχιστον έχει υγρά για inkjet cartridges.
Αν ξέρεις, δώσε περαιτέρω πληροφορίες.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας