HDD και προβλήματα

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

HDD και προβλήματα

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 28 Νοέμ 2014, 13:35

Καλημέρα στην κοινότητα.
Ανοιγω αυτο το θέμα απλά για να πούμε τις απόψεις μας και τις εμπειρίες μας όσον αφορά το hardware των υπολογιστών, και ίσως πιο συγκεκριμένα για τους σκληρούς HDD και την αντοχή τους.

Διαβάζω συχνά πυκνά στο φόρουμ μας, και όχι μονο, πολύ κόσμο που εχει προβλημα με τον HDD του, ακόμα και σε καινουριους υπολογιστές.

Δλδ αγοράζουν λάπτοπ του κουτιού, και μετά απο ελάχιστο χρονικό διάστημα πχ 1-2 μήνες, αρχιζουν να έχουν θεματακια με την ταχυτητα, κολληματα, χρηση δίσκου αλόγιστη κτλπ. Και η αιτία να είναι ο δίσκος. Κάτι που αποδεικνύεται γιατι μόλις κανεις τα γνωστά τεστ, βλέπεις ενα κάρο errors.

Το ίδιο έπαθα και εγω. Αγορασα τον Αυγουστο (δλδ 3 μηνες πριν) καινουριο ενα αρκετά καλο ASUS λαπτοπ. Δεν το ειχα πειράξει καθόλου (δλδ ειχε ακομα win8 πανω) και η μονη χρήση του ήταν για την δουλεια μου (emails), web surfing και κανενα παιχνίδι που επαιζε ο γιος μου.
Την Δευτέρα που τον άνοιξα, χωρις να εχω πειράξει τίποτα, άρχιζε να έχει χρήση δίσκου 100%. Έκανα οτι μπορούσα για να αποτρεψω αυτο το γεγονός (ψαχτηκα στο ιντερνετ και διαβαζα οτι ισως φταιει το onedrive που συνχρονιζει το λαπτοπ με το cloud - αλλα δεν ειχα τιποτα μεσα - και παρολαυτα το απενεργοποιησα) αλλα τίποτα.
Αποτελεσμα να κολλησει ο υπολογιστής, να μην μπορω ουτε να τον κλεισω και αναγκαστικά τον έκλεισα απο το κουμπί. Μετα απο αυτο, εμπαινε μονο στο BIOS...

Δεν ασχοληθηκα παραπανω επειδή ημουν εγγυηση, πηρα τηλεφωνο στο service και αμεσως μου ειπαν προβλημα δισκου. Πρωτου το παραλαβουν φορτωσα ενα στικακι με ubuntu. Οντως στα smart test μου εβγαλε 25 bad sectors και αρκετά errors (αλλα παρολαυτα ελεγε πως ειναι ΟΚ ο δισκος...(?))
Δυστυχως δεν μπορουσα να σωσω τιποτα απο τα δεδομενα μου γιατι κανουν αυτο το ηλίθιο shutdown τα win8 και δεν με αφηνε να κανω mount τα partitions.
Ηρθαν παρελαβαν το λαπτοπ και αυτη τη στιγμη βρισκεται Τσεχία(!) για επισκευη. Λέτε να μην ειναι ο σκληρός το πρόβλημα...?

Η ξενέρα μου απίστευτη. Ηταν το μονο λαπτοπ που δεν ειχα πειράξει τίποτα και το ειχα μπιμπελο. Παντα πανω σε βαση ψυξης. Ολα τα αλλα λαπτοπ μετα απο 1-2 βδομαδες τους αλλαζα τον αδοξαστο. Εξτρα μνημες, αλλοι σκληροί, φωτιζουμενα πληκτρολόγια, linux με τη μία κτλπ.
Θα τον προσέξουν στο service ή θα φτιαξουν το ενα και θα χαλάσει κατι αλλο...? Δλδ και μονο που καινουριο λαπτοπ το εστειλα πισω και θα το ανοιξουν, μου εχει μ@μήσει την ψυχολογία.

Τεσπα, συγνωμη για το μεγαλο ποστ. Εκει που ηθελα να καταληξω ειναι το εξής:

Ειναι δικαιολογημένο να βγαίνει ο HDD off σε τοσο λιγο διάστημα ρε παιδιά?
Οπως ειπα το εχω ακουσει απο πολλούς σε ολοκαινουρια λαπτοπ να συμβαινει αυτο.
Ποιος ειναι ο λογος? Εχουν ριξει την ποιότητα και βαζουν κινέζικα για να πεφτει το κόστος?
Τα κακομεταχειρίζονται πριν τα βάλουν?
Φταίει η μάρκα γενικά του λάπτοπ ή του HDD? Θα μου βαλουν ιδια μάρκα HDD ή άλλη...?
Τι πιθανοτητες εχω να ξανασυμβει τετοιο θεμα...?
Πολλά ερωτήματα...

Και η πλάκα ειναι οτι προτιμησα λαπτοπ με HDD αντι για SSD για να εχω μεγαλυτερη ασφάλεια μη χασω τα δεδομένα και εγινε ακριβως το αντιθετο...

Ηθελα τη γνωμη σας για τα ανωτέρω. Αν εχει συμβεί και σε άλλους, θα ηθελα να ακουσω και την εμπειρία σας.

Ξενερωμένος Τρελόξυδος over and out.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Re: HDD και προβλήματα

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 28 Νοέμ 2014, 13:46

Τι μάρκα ήταν ο δίσκος;
Έχω ακούσει για τους WD ότι έχουν αρκετοί πρόβλημα(για καινούργιους μιλάω)
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lepidas » 28 Νοέμ 2014, 14:02

συμβαίνουν καμιά φορά και αυτά, αυτό τον ρόλο παίζει η εγγύηση άλλωστε!
αστοχία υλικού κλπ κλπ .
πιθανότητες να ξανασυμβεί πάλι υπάρχουν αλλα πολύ πιο λίγες, με λίγα λόγια μηδαμινές.
Αν ξανασυμβεί δες τι μπορεί να προκαλεί βλάβη στο δίσκο
Άβαταρ μέλους
lepidas
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 28 Νοέμ 2014, 14:02

madvinegar έγραψε:Ανοιγω αυτο το θέμα απλά για να πούμε τις απόψεις μας και τις εμπειρίες μας όσον αφορά το hardware των υπολογιστών, και ίσως πιο συγκεκριμένα για τους σκληρούς HDD και την αντοχή τους.

Α, καλά, να μας κάνεις την καρδιά περιβόλι δηλαδή και να θυμηθούμε ευχάριστες στιγμές...
καλός είσαι του λόγου σου... :P
madvinegar έγραψε:Διαβάζω συχνά πυκνά στο φόρουμ μας, και όχι μονο, πολύ κόσμο που εχει προβλημα με τον HDD του, ακόμα και σε καινουριους υπολογιστές.

Δλδ αγοράζουν λάπτοπ του κουτιού, και μετά απο ελάχιστο χρονικό διάστημα πχ 1-2 μήνες, αρχιζουν να έχουν θεματακια με την ταχυτητα, κολληματα, χρηση δίσκου αλόγιστη κτλπ. Και η αιτία να είναι ο δίσκος. Κάτι που αποδεικνύεται γιατι μόλις κανεις τα γνωστά τεστ, βλέπεις ενα κάρο errors.

Ναι. Το κακό με τους σκληρούς δίσκους είναι πως συνήθως χαλάνε ή όσο είναι καινούριοι ή όταν παλιώσουν πάρα πολύ. Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και γι αυτό σε επαγγελματικά περιβάλλοντα, υπάρχουν προμηθευτές που δεν δίνουν καινούριο τον δίσκο στον πελάτη, αλλά πρώτα τον δοκιμάζουν για κάποιο καιρό ώστε να αποφύγουν αυτή την περίοδο.
madvinegar έγραψε:Ηταν το μονο λαπτοπ που δεν ειχα πειράξει τίποτα και το ειχα μπιμπελο. Παντα πανω σε βαση ψυξης. Ολα τα αλλα λαπτοπ μετα απο 1-2 βδομαδες τους αλλαζα τον αδοξαστο. Εξτρα μνημες, αλλοι σκληροί, φωτιζουμενα πληκτρολόγια, linux με τη μία κτλπ.

Γι αυτό χάλασε... :mrgreen:
madvinegar έγραψε:Ειναι δικαιολογημένο να βγαίνει ο HDD off σε τοσο λιγο διάστημα ρε παιδιά?

Ναι
madvinegar έγραψε:Ποιος ειναι ο λογος? Εχουν ριξει την ποιότητα και βαζουν κινέζικα για να πεφτει το κόστος?

Ναι, αν και το «κινέζικα» δεν είναι δείκτης. Όλα τα εξαρτήματα είναι κινέζικα πια, και τα καλά και τα όχι και τόσο...
madvinegar έγραψε:Τι πιθανοτητες εχω να ξανασυμβει τετοιο θεμα...?

Σύμφωνα με το νόμο του Μέρφυ, οι πιθανότητες να το ξαναπάθεις αυξάνονται αναλογικά με τη σημαντικότητα της δουλειάς που κάνεις.
Αν δεν σε ενδιαφέρει, δεν θα χαλάσει ποτέ τίποτα. Αν καίγεσαι, θα διαλυθεί το σύμπαν... :mrgreen:
madvinegar έγραψε:Και η πλάκα ειναι οτι προτιμησα λαπτοπ με HDD αντι για SSD για να εχω μεγαλυτερη ασφάλεια μη χασω τα δεδομένα και εγινε ακριβως το αντιθετο...

Ανάποδα το έκανες.
Αν σε ενδιαφέρει να μη χάσεις δεδομένα παίρνεις SSD, όχι HDD. Ο SSD όταν χαλάσει γίνεται read-only, αλλά δεν χάνεις δεδομένα. :P
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 28 Νοέμ 2014, 15:15

Σωτηρη δεν ξερω τι μαρκα ηταν ο σκληρος δυστηχως...

Λεπίδας, λες να μου βαλουν ιδια μάρκα...?

Φιλιππε κραταω 3 πραγματα απο αυτα που ειπες.
1) Οτι χάλασε επειδη το προσεχα και δεν το ξεσκισα εξ αρχης για να δει ποιος ειναι το αφεντικο... :P
2) Τον νόμο του Μέρφυ, και
3) Οτι επρεπε να βάλω SSD...

Ευχομαι να τον παρω πισω άψογο και να μην μου ξανατυχει γτμ...
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό the_eye » 28 Νοέμ 2014, 18:25

fkol k4 έγραψε:Αν σε ενδιαφέρει να μη χάσεις δεδομένα παίρνεις SSD, όχι HDD. Ο SSD όταν χαλάσει γίνεται read-only, αλλά δεν χάνεις δεδομένα.

Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει μπορεί να χαλάσει ο ssd και να γίνει brick. Δες το θέμα με την OCZ. http://lmgtfy.com/?q=ocz+ssd+bricked
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 24.04.2
3 Intel Core i5-6500 CPU @ 3.20GHz ‖ RAM 7836 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF - Gigabyte B150M-HD3 DDR3
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 28 Νοέμ 2014, 19:26

madvinegar έγραψε:Ανοιγω αυτο το θέμα απλά για να πούμε τις απόψεις μας και τις εμπειρίες μας όσον αφορά το hardware των υπολογιστών

Λόγω αυτού, να δώσω τις θερμοκρασίες του Desktop μετά από καθάρισμα και αλλαγή πάστας σε επεξεργαστή και κάρτα γαρφικών;
Κώδικας: Επιλογή όλων

k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1: +8.5°C (high = +70.0°C)

nouveau-pci-0100
Adapter: PCI adapter
temp1: +37.0°C (high = +95.0°C, hyst = +3.0°C)
(crit = +105.0°C, hyst = +5.0°C)
(emerg = +135.0°C, hyst = +5.0°C)

:lol:
Προφανώς και κάτι δεν πάει καλά με το k10temp που «βλέπει» τον σένσορα του επεξεργαστή. Ο σένσορας δεν είναι πάντως, γιατί από το BIOS έχω φυσιολογική θερμοκρασία 25 βαθμών περίπου.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 28 Νοέμ 2014, 19:27

http://lmgtfy.com/ έγραψε:
about:
LMGTFY is for all those people who find it more convenient to bother you with their question rather than google it for themselves.

Ευχαριστώ, την επόμενη φορά θα προσπαθήσω να googlάρω πριν απασχολήσω το forum...

Παρεμπιπτόντως, το θέμα με τους SSD της OCZ είναι γνωστό εδώ και καιρό, αλλά είναι θέμα ποιότητας κατασκευής της OCZ και όχι χαρακτηριστικό των δίσκων SSD.
Δεν είναι ακριβές να χρεώνουμε το ελάττωμα στον τύπο του δίσκου ενώ στην ουσία ευθύνεται ένας κακός κατασκευαστής. Θα ήταν σαν να λέγαμε πως τα αυτοκίνητα και οι μοτοσυκλέτες χαλάνε συχνά μόνο και μόνο επειδή τέτοια φτιάχνουν και οι Ιταλοί.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Logan » 28 Νοέμ 2014, 19:41

Off topic:
Learner έγραψε:temp1: +8.5°C (high = +70.0°C)

το καλοκαίρι το ρυθμίζεις και για τις μπύρες ? :P :P
1 Γνώσεις Linux: όχι και μιάου! ┃ Προγραμματισμού:Ε.. ┃ Αγγλικών: Μέτρια
2 Arch Linux Gnome 4χχ
3 Intel Core i5-3210M CPU @ 2.50GHz ‖ RAM 7.7 GiB |
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915} ⋮ Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Thames [Radeon HD 7500M/7600M Series] [1002:6840] {radeon}
Refugees Welcome
Άβαταρ μέλους
Logan
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: loganlettuce
IRC: LoganL
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό the_eye » 28 Νοέμ 2014, 21:56

fkol k4 έγραψε:Ευχαριστώ, την επόμενη φορά θα προσπαθήσω να googlάρω πριν απασχολήσω το forum...

:) ;)

Δες στο google για ssd bricked, θα εντοπίσεις προβλήματα και σε άλλες εταιρίες. Η ocz είναι το ποιο τρανταχτό παράδειγμα που μάλιστα την οδήγησε σε λουκέτο.
Μακάρι να χαλούσανε οι ssd και να γινόντανε μόνο read. Θα ήτανε η απάντηση στον τρόμο της απώλειας δεδομένων. Αλλά όπως κάθε ηλεκτρονική συσκευή μπορεί να γίνει κάρβουνο.
Εγώ υποστηρίζω τους HDD για το λόγο ότι είναι ηλεκτρομηχανικές συσκευές και έχουν την ευκαιρία να προειδοποιήσουν όταν τα μηχανικά μέρη αρχίζουν και παρουσιάζουν κόπωση ή κακή λειτουργία (smart). Αυτό σου δίνει κάποιο χρόνο αντίδρασης ή ακόμα και μετά από κόπο να καταφέρεις να διαβάσεις κάτι. Μόνος σου ή σε εταιρία ανάκτησης.
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 24.04.2
3 Intel Core i5-6500 CPU @ 3.20GHz ‖ RAM 7836 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF - Gigabyte B150M-HD3 DDR3
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας