Ελεύθερο λογισμικό, μπορείς να ζήσεις από αυτό;

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Ελεύθερο λογισμικό, μπορείς να ζήσεις από αυτό;

Δημοσίευσηαπό pros » 27 Απρ 2009, 15:31

Σίγουρα, πολλοί από τους συμμετέχοντες στο φόρουμ ζουν με το ελεύθερο λογισμικό.
Με την ερώτηση στον τίτλο θέλω να ανοίξω μια συζήτηση για το τι θα αντιμετωπίσει, όποιος προσπαθήσει
να καταπιαστεί επαγγελματικά με το ελεύθερο λογισμικό στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

Στην σημερινή συγκυρία, που όλοι μας γνωρίζουμε,
πιστεύω ότι υπάρχει έδαφος για την ανάληψη πρωτοβουλιών σε αυτή την κατεύθυνση.
Σίγουρα όσοι κάνουν δαπάνες για μηχανογράφηση είναι πιο προσεκτικοί στο κόστος και την αποτελεσματικότητα.
Αναμφίβολα η επέκταση της χρήσης ελ/λακ εξαρτάται από την ύπαρξη επαγγελματιών που έχουν συμφέρον
να την προωθήσουν και να την υποστηρίξουν.
Πολλοί νέοι άνθρωποι που έχουν τις τεχνικές δυνατότητες, δεν έχουν την εμπειρία της αγοράς για να κρίνουν τις συνθήκες
και πιστεύω η δυνατότητα να πάρουν απαντήσεις σε αμφιβολίες τους ή να τις συζητήσουν απλά, είναι σημαντική.

Σε ποιους τομείς, εμπορικό, υποστήριξης, ανάπτυξης-προσαρμογής εφαρμογών κλπ.
είναι προσφορότερο να προσπαθήσει κάποιος;
Η συζήτηση πάνω σε εμπειρίες ήδη εργαζομένων, η παρουσίαση περιπτώσεων που τυχαίνει να γνωρίζουμε,
προσωπικοί προβληματισμοί (σκόρπιες σκέψεις),
ακόμη και η υποστήριξη επαγγελματιών που κινούνται στον χώρο,
πιστεύω ότι θα είναι πολύ θετική και για την κοινότητα,
πέρα από την όποια βοήθεια,
ή τις ιδέες που θα δώσουν σε όποιον στο πίσω μέρος του μυαλού του,
καλλιεργεί το ενδεχόμενο να προσπαθήσει.

Για αποφυγή παρεξηγήσεων τονίζω ότι δεν έχω καμία σχέση με τον χώρο επαγγελματικά.
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Re: Ελεύθερο λογισμικό, μπορείς να ζήσεις από αυτό;

Δημοσίευσηαπό The_Mentor » 27 Απρ 2009, 15:49

το λογισμικό είναι ελεύθερο, όχι οι υπηρεσίες που προσφέρει κάποιος βασιζόμενος σε αυτό.

Αυτό σημαίνει για παράδειγμα πως δεν μπορείς να πουλήσεις το red hat enterprise server αλλά για να το στήσεις και να το σετάρεις ώστε να αποτελέσει μέρος ενός δικτύου, πληρώνεσαι κανονικά με δελτίο παροχής.
The_Mentor
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 27 Απρ 2009, 16:07

Oι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Αρκεί φυσικά να υπάρχει όρεξη για δουλειά. Από διαχείρηση διακομιστών, σχεδιασμός ιστοσελίδων, λύσεις μηχανοργάνωσεις μέχρι υπολογιστικά προγράμματα για ερευνητές/μηχανικούς και φυσικά ανάπτυξη εφαρμογών με χρήση υπαρχουσων βιβλιοθηκών.

Αυτό που θα αντιμετωπίσει, φαντάζομαι μιας και δεν έχω ιδία εμπειρία ακόμη, είναι ό,τι θα αντιμετώπιζε και με οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ενασχόληση. Τον ανταγωνισμό που ήδη υπάρχει στην αγορά. Ή αν δεν υπάρχει ανταγωνισμός το να δημιουργήσει μια νέα αγορά. Πως θα αντιμετώπιζες τον ανταγωνισμό; Με το να γίνεις καλύτερος και ίσως φθηνότερος (λέω ίσως γιατί αυτό δεν είναι πάντα η βέλτιστη τακτική) Το ίδιο θα κάνεις και εδώ, θα προσπαθήσεις να γίνεις καλύτερος από τον ανταγωνισμό, είτε αυτό είναι η σχεδιάση ιστοσελίδων ή οι μελέτες μηχανικού. Με τη χρήση ελεύθερου λογισμικού μειώνεις σίγουρα το κόστος, οπότε έχεις αμέσως πλεονέκτημα.

Μία άλλη υπηρεσία είναι να πακετάρεις σε ένα κουτί με dvd και βιβλία ελεύθερο λογισμικό.

Στις σκανδιναβικές χώρες υπάρχουν πολλές εταιρίες που ανθούν με βάση ελεύθερο λογισμικό. Ελπίζω πως στο μέλλον θα δούμε και στην Ελλάδα παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Off topic:
Γνωρίζει κανείς πώς κοστολογεί ένας ελεύθερος προγραμματιστής; Με το πλήθος των γραμμών κώδικα;
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ivo » 02 Μάιος 2009, 21:26

Εγω εχω την εντυπωση οτι στην Ελλαδα ειναι ολα microsoft-oriented. Δηλαδη, αν ψαξεις για δουλεια στον χωρο της πληροφορικης, θα δεις οτι η ζητηση που υπαρχει ειναι για visual c++, microsoft sql server κ.τ.λ.
Τα γραφω αυτα (και ελπιζω στο σωστο topic) διοτι, μιας και θα εχω πτυχιο πληροφορικης σε λιγο καιρο, με απασχολουν αυτα τα θεματα και δεν ξερω κατα ποσο ειναι στο συμφερον μου να ασχοληθω με linux και ανοικτο κωδικα.
(και ο λογος που στεναχωριεμαι ειναι οτι μου αρεσει το Linux - open source)
Άβαταρ μέλους
ivo
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 03 Μάιος 2009, 01:08

Αλλάζουν τα πράγματα οπότε , να ασχοληθείς , αξίζει το κόπο , πάντα θα μπορείς να βρεις δουλεία , η λύσεις που υπάρχουν με το ΕΛΛΑΚ είναι άπειρες απλά ο κόσμος δεν το ξέρει ακόμα , όταν θα αρχίζει να μαθαίνει όποιος πρόλαβε το τρένο το πρόλαβε .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 03 Μάιος 2009, 11:41

το ελεύθερο λογισμικό σου προσφέρει την ευκαιρία να ασχοληθείς με projects που εμπλουτίζουν το CV σου και αποκτάς εμπειρία σημαντική ώστε να κάποιος να συνεργαστεί μαζί σου ;)
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 04 Μάιος 2009, 02:59

ivo έγραψε:Τα γραφω αυτα (και ελπιζω στο σωστο topic) διοτι, μιας και θα εχω πτυχιο πληροφορικης σε λιγο καιρο, με απασχολουν αυτα τα θεματα και δεν ξερω κατα ποσο ειναι στο συμφερον μου να ασχοληθω με linux και ανοικτο κωδικα.

Σκέψου μόνο ότι μπορείς να βγάλεις χρήματα και να κάνεις κάτι δικό σου από το μηδέν με μηδενικό κόστος. Δεν χρειάζεται να πληρώσεις ούτε άδειες για εργαλεία ανάπτυξης, σχεδιασμού κτλ ούτε τίποτα!
Αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα, ο Νο1 τομέας που ασχολούνται οι περισσότεροι πληροφορικοί είναι το web.
Apache,MySql, CMS (joomla, drupal, wordpress κ.α), java (servlets,applets) είναι μόνο μερικά απο τα open source highlights που παίζουν πολύ!

Αν σκέφτεσαι πάντως για programmer σε κάποια Ελληνική εταιρία ανάπτυξης λογισμικού (που δυστυχώς οι περισσότερες δουλεύουν Visual Studio και C#) , αν δεν έχω εμπειρία ακόμα και ούτε θέλω να αποκτήσω ποτέ σκέψου και το παρακάτω...

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ivo » 04 Μάιος 2009, 10:54

Εχετε δικιο σε ολα αυτα που λετε. Για αρχη ομως νομιζω οτι ειναι καλυτερα, ενας νεος στον χωρο, να εργαστει σε καποια εταιρεια για να αποκτησει πειρα και μετα να κανει κατι δικο του. Να ασχοληθεις με open source projects ειναι θαυμασια ιδεα, απλως το θεμα ειναι οτι θα πρεπει παραλληλα να εχεις και μια κανονικη δουλεια.
Off topic:
Το σχεδιακι με τα ποντικια τα λεει ολα :lol:
Μου εφτιαξες την διαθεση :D
Άβαταρ μέλους
ivo
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 04 Μάιος 2009, 11:02

ivo έγραψε:Για αρχη ομως νομιζω οτι ειναι καλυτερα, ενας νεος στον χωρο, να εργαστει σε καποια εταιρεια για να αποκτησει πειρα και μετα να κανει κατι δικο του

ή όσο είναι φοιτητής να ασχοληθεί με open source project (όχι απαραίτητα δικό του) για να αποκτήσει εμπειρία και μετά να δουλεύει παράλληλα σε κάποια εταιρία
διάβασε τις συνεντεύξεις του 1ου, 2ου, και 4ου (κυκλοφορεί στις 15/5) τεύχους του ubuntistas ;)
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 04 Μάιος 2009, 15:02

ivo έγραψε:Για αρχη ομως νομιζω οτι ειναι καλυτερα, ενας νεος στον χωρο, να εργαστει σε καποια εταιρεια για να αποκτησει πειρα και μετα να κανει κατι δικο του.

Ανάλογα την εταιρία πάντα...
Κανένας σχεδόν απο τους συμφοιτητές μου (Πληροφορική) δεν έμεινε ικανοποιημένος απο την πρακτική του άσκηση σε κάποια εταιρία προγραμματισμού...

ivo έγραψε:απλως το θεμα ειναι οτι θα πρεπει παραλληλα να εχεις και μια κανονικη δουλεια.

Όχι απαραίτητα :)
Αν για παράδειγμα μάθεις να δουλεύεις καλά κάποιο δυνατό CMS για παράδειγμα και κάνεις καλή δουλειά έτσι ώστε να έχεις συνέχεια νέους πελάτες σε ένα μήνα (με 5-6 ώρες καθημερινής δουλειάς) μπορεί να βγάζεις και πάνω απο 1 βαρβάτο site μερικών εκατοντάδων ή χιλιάδων ευρώ.
Δουλεύεις για εσένα και όχι για άλλους!
Σε αυτήν την περίπτωση η δουλειά ως προγραμματιστής των 500-700 (το συνηθέστερο) ευρώ σε κάποια εταιρία που θα σου δίνει και δουλειά στο σπίτι είναι τουλάχιστον μαζοχισμός.
(Απο τα παραπάνω εξαιρείτε (για εμένα τουλάχιστον :mrgreen: ) ο εργοδότης Δημόσιο και πιο συγκεκριμένα, καθηγητής σε πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια)

ΥΓ: Εγώ να δω τι θα κάνω...
Προγραμματιστής σε εταιρία πάντως όχι :?
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας