overclocking

...συζητήσεις περί τεχνολογίας για hardware, software, υπηρεσίες, κλπ (για ubuntu ... στο Γενικά)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

overclocking

Δημοσίευσηαπό jemadux » 23 Ιαν 2010, 17:45

εχω δυο αποριες ...
πως μπορουμε να κανουμε overclocking ,
και ειναι σωστο να κανουμε αυτη την διαδικασια σε linux :?:
1 Γνώσεις Linux: ✅✅✅✔️✔️ ┃ Προγραμματισμού: ✔️✔️✔️✔️✔️ ┃ Αγγλικών: ✅✅✅✔️✔️
2 Debian Stable (en_US.UTF-8)
3 AMD Ryzen 5 2500U Radeon Vega Mobile Gfx ‖ RAM 16MiB ‖ Dell Inspiron 3585
4 Radeon Vega Mobile Gfx
5 Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter
Άβαταρ μέλους
jemadux
daemonTUX
daemonTUX

IRC: jemadux
Εκτύπωση

Re: overclocking

Δημοσίευσηαπό c7p » 23 Ιαν 2010, 19:08

Το overclocking (ή υπερχρονισμός) είναι μια προχωρημένη μέθοδος για να αυξήσεις τις επιδόσεις του συστήματος. "Ανεβάζεις και άλλο την ισχύ" στο εξάρτημα στο οποίο θα κάνεις υπερχρονισμό (π.χ επεξεργαστή, κάρτα γραφικών κτλ). Πρέπει να έχεις όμως κάποια εμπειρία γιατί με μια λάθος ρύθμιση μπορεί να κάψεις τίποτα και να αρχίσει να σε βρίζει ο υπολογιστής στην γλώσσα του :P .... μπιιιιπ μπιιιπ ή μπιιιιιιπ (ανάλογα με το τι κάηκε ή δεν λειτουργεί σωστά). Επίσης με το overclocking γίνεται το σύστημα πιο ασταθές εφόσον δεν έχει τις σωστές ρυθμίσεις και παλιώνουν πιο γρήγορα τα εξαρτήματα λόγω υψηλής θερμοκρασίας, γι' αυτό το αν κάνεις overclocking. Όσο υψηλότερη η θερμοκρασία (απο το επίπεδο του κανονικού) τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.

Overclocking μπορεί κάποιος να κάνεις μέσω κάποιων ειδικών προγραμμάτων ή και από το BIOS, παρόλα αυτά είναι αρκετά επικίνδυνο αν δεν ξέρεις τι πας να αντιμετωπίσεις.
Άβαταρ μέλους
c7p
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jemadux » 23 Ιαν 2010, 19:27

πολυ διαφωτιστικο αυτο αλλα λεω αν βολευει να κανει καποιος στο linux υπερυσχρονισμο
Off topic:
c7p έγραψε:α αρχίσει να σε βρίζει ο υπολογιστής στην γλώσσα του :P .... μπιιιιπ μπιιιπ ή μπιιιιιιπ
αλλες βρισιες δεν ξερει οπως το μ#λ#κ# τι εκάνες εκει κτλ ?
1 Γνώσεις Linux: ✅✅✅✔️✔️ ┃ Προγραμματισμού: ✔️✔️✔️✔️✔️ ┃ Αγγλικών: ✅✅✅✔️✔️
2 Debian Stable (en_US.UTF-8)
3 AMD Ryzen 5 2500U Radeon Vega Mobile Gfx ‖ RAM 16MiB ‖ Dell Inspiron 3585
4 Radeon Vega Mobile Gfx
5 Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter
Άβαταρ μέλους
jemadux
daemonTUX
daemonTUX

IRC: jemadux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό c7p » 23 Ιαν 2010, 20:12

AngelosKG έγραψε:πολυ διαφωτιστικο αυτο αλλα λεω αν βολευει να κανει καποιος στο linux υπερυσχρονισμο
Off topic:
c7p έγραψε:α αρχίσει να σε βρίζει ο υπολογιστής στην γλώσσα του :P .... μπιιιιπ μπιιιπ ή μπιιιιιιπ
αλλες βρισιες δεν ξερει οπως το μ#λ#κ# τι εκάνες εκει κτλ ?

Off topic:
μπα :( δεν έχει τέτοιες πολυτέλειες μπορεί στους υπολογιστές νέας τεχνολογίας να σου λέει μαλ#$^α έχει πρόβλημα ο επεξεργαστής :lol: . Αν έχεις το εγχειρίδιο της μητρικής μπορείς να δεις τι θέλει να σου πει ο υπολογιστής με κάθε είδους μπιιπ.
Από εκεί και έπειτα (είτε βρίσκεσαι σε win είτε σε linux το ίδιο πράγμα είναι αν βολεύει ή όχι εξαρτάται) από σένα. Σε "βολεύει" αν θέλεις να κάνει ο υπολογιστής σου πιο γρήγορα enconding, decoding και άλλες βαριές εργασίες πιο γρήγορα (καί όλα αυτά εφόσον επιτύχει το overclocking και δεν προκαλέσει αστάθεια στο σύστημα). Αλλά επειδή είναι βαριές οι εργασίες ... ο υπολογιστής σου μπορεί να πάθει ζημιά λόγω υψηλής θερμοκρασίας.
Άβαταρ μέλους
c7p
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 23 Ιαν 2010, 20:29

Και κάτι σχετικό για όποιον ενδιαφέρεται...
Πρόσφατα μετά απο αυτά που άκουσα για τις nvidia σειράς 8 έκανα Underclocking (μέσω του powermizer του driver) στο laptop και απο τους 80 C που δούλευε σε idle κατάσταση έπεσε στους 74 C.
Βέβαια έχω φτιάξει ένα διακοπτάκι και αλλάζω τις συχνότητες απο default σε minimum και αντίστροφα με ένα κλικ κάθε φορά που χρειάζεται...
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mixalns » 23 Ιαν 2010, 21:55

AngelosKG έγραψε:εχω δυο αποριες ...
πως μπορουμε να κανουμε overclocking ,
και ειναι σωστο να κανουμε αυτη την διαδικασια σε linux :?:

Γίνεται και δουλεύει άψογα laptop με μητρική "915" με Μ 725,από 1600 στα 2100 δουλεύει τέλεια.
Desktop Asus P4C800-E,479 με Pentium M από 1800 στα 2400 δουλεύει τέλεια. ;)
http://www.notebookreview.com/default.a ... le=pin+mod

ftso έγραψε: idle κατάσταση έπεσε στους 74 C.

74 Βαθμοί για idle, δεν είναι εντάξει.
Άβαταρ μέλους
mixalns
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 23 Ιαν 2010, 22:11

Να πώ πληροφοριακά οτι ο ευκολότερος τροπος για να κάνει κάποιος overclock είναι μέσω του Bios.
Οι μοντέρνες motherboards έχουν έτοιμα overclocked profiles,αλλιώς το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να ανεβάσει το FSB (Front Side Bus) ή τον πολλαπλασιαστή,εφόσον αυτός είναι ξεκλείδωτος - δεν είναι σε όλους τους επεξεργαστές.
Για τις μνήμες Ram η διαδικασία είναι ελαφρώς πιο πολύπλοκη,θα πρέπει να ρυθμιστούν manually τόσο τα timings όσο και η τάση του ρεύματος.
Ας μην πώ περισσότερα,όποιος έχει όρεξη με μια απλή αναζήτηση στην wikipedia βρίσκει περισσότερες πληροφορίες.

Ωστόσο κατα την δική μου γνώμη πρόκειται για μια διαδικασία αμφίβολης σκοπιμότητας και κατ'εμέ περιττή.
Κατ αρχήν γιατί το κέρδος σε επιδόσεις δεν είναι ανάλογο με το «ανέβασμα»,δηλαδή αν ανεβάσεις π.χ. τις μνήμες σου απο τα 800 Mhz στα 1000,το κέρδος σου δεν θα είναι 25% σε επιδόσεις,θα είναι πολύ μικρότερο,της τάξης του ~5%.
Το ίδιο ισχύει και για τον επεξεργαστή,την κάρτα γραφικών κ.ο.κ.

Κατα δεύτερον,οκ ένα ελαφρύ overclock είναι ίσως ανεκτό για να «αναζωογονήσει» λίγο ένα pc που ζορίζεται.
Αλλά το να δουλεύει ένα pc συνεχώς «στα κόκκινα»,ακόμα κι αν το σύστημα είναι 100% σταθερό,είναι μέγα λάθος.
Πάρτε σαν παράδειγμα τον επεξεργαστή που έχω εγώ,τον Intel Core2Duo 8400 - χωρίς να θέλω να κανω διαφήμιση :p
Έρχεται χρονισμένος στα 3 GHz,ενώ μπορεί στα εργαστήρια της Intel για να τον τεστάρουν να τον έχουν ανεβάσει μέχρι τα 4.5.
Το Ubuntu όταν το σύστημα είναι idle τον χαμηλώνει στα 2.6.
Γιατί το κάνει αυτό το λειτουργικό;Γιατί το κάνει η Intel,ενώ ο καθένας μόνο με αερόψυξη μπορεί να τον φτάσει στα 4GHz άνετα;
Προφανώς για λόγους οικονομίας ενέργειας,χαμηλότερης έκλυσης θερμότητας και αντοχής του υλικού στον χρόνο.
Σε αυτό τον τομέα κατευθύνονται πολλές απο τις προσπάθειες των linux developers,δηλαδή στο πράσινο linux.
Ενεργειακή αποδοτικότητα,2 λέξεις κλειδί.

Προσωπικά δεν έχω ακούσει ποτέ κάποιο μεγάλο ερευνητικό κέντρο ή κάποια πανεπιστημιακή ομάδα να ασχοληθεί με το overclock.
Τους λόγους τους εξήγησα παραπάνω :)

My 2 cents.

@ftso: το laptop σου ψήνεται :p
@mixalhs: τα όσα είπα ισχύουν κατα την γνώμη μου στο πολλαπλάσιο σε laptop,όπου η κατάσταση είναι τόσο στριμωγμένη ώστε δεν υπάρχει airflow άρα ούτε και απαγωγή της θερμότητας.
Overclock σε laptop is a no-no.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mixalns » 23 Ιαν 2010, 22:59

headless έγραψε:

@mixalhs: τα όσα είπα ισχύουν κατα την γνώμη μου στο πολλαπλάσιο σε laptop,όπου η κατάσταση είναι τόσο στριμωγμένη ώστε δεν υπάρχει airflow άρα ούτε και απαγωγή της θερμότητας.
Overclock σε laptop is a no-no.

Δουλεύει εδώ και δυο χρονιά χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα! σε idle 45 με 50 σε επεξεργασία (convert) video φτάνει 82 βαθμούς μιάμιση ώρα η cpu ατα 100% χωρίς το παραμικρό κρασάρισμα.
Στο conky που χρησιμοποιώ δεν δείχνει τον σωστό χρονισμό της CPU, όπως και στις πληροφορίες "sysinfo", στο desktop τα δείχνει σωστά
με αναγκάζεις να βάλω σκληρό στο notebook με (σ)vista δεν θα στο συγχωρέσω ποτε :lol:

HardInfo 0.5.1 ubuntu Notebook

Desktop 1.8@2.4
Άβαταρ μέλους
mixalns
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 24 Ιαν 2010, 00:30

Κάποτε είχα κάνει o/c στο pc μου πριν καν περάσω το λειτουργικό :mrgreen: (με c2d E4300 τότε).
Πλέον το θεωρώ περιττό, κυρίως για τον λόγο που είπε ο headless. Σε real time εφαρμογές δεν θα δεις διαφορά. Η μόνη διαφορά που θα δεις είναι στα benches και στο σκορ σου στο hwbot.org :P
Πολλές πληροφορίες για το θέμα του overclock μπορείς να βρεις στο thelab.gr

Α, και o/c μόνο από το bios, όλα τα άλλα είναι ανέμπιστες, αμβίβολες λύσεις, λάθος πρακτικές και άλλες τέτοιες εκφράσεις τύπου Wantilles :mrgreen:
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 24 Ιαν 2010, 06:34

mixalns έγραψε:
74 Βαθμοί για idle, δεν είναι εντάξει.

headless έγραψε:
@ftso: το laptop σου ψήνεται :p

Το γνωρίζω. Υπάρχουν αναφορές απο παιδιά στο φόρουμ ότι το πήγαν πίσω πάνω απο μια φορές για αντικατάσταση-επιδιόρθωση λόγο του ότι η gpu καιγόταν.
Η σειρά 8 της nvidia βγήκε προβληματική.
Εγώ το laptop το έχω 2+ χρόνια πάντως με ελάχιστες ώρες χρήσης επειδή το δούλευε ο πατέρας μου.
Όταν πήγαινα στο χωριό το έλιωνα στα παιχνίδια και τώρα που το πήρα μαζί μου και έμαθα τι παίζει με τις θερμοκρασίες το καλύτερο που μπορώ να κάνω προς το παρόν είναι αυτό για να αντέξει περισσότερο...
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περί Τεχνολογίας