Πάγωμα ποντικιού (?)  Το θέμα επιλύθηκε

...unity, kde, gnome, xfce, κλπ ...compiz, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την λειτουργία του unity δοκιμάστε να το επαναφέρετε με την παρακάτω εντολή σε τερματικό.
unity --reset (ισχύει μέχρι και την 12.04)

Πάγωμα ποντικιού (?)

Δημοσίευσηαπό eliasps » 05 Μαρ 2012, 19:36

Καλησπέρα στην κοινότητα.

Έχω ένα πρόβλημα που εμφανίζεται πολύ σπάνια (3-4 φορές) αλλά είναι ενοχλητικό όταν συμβαίνει. Είναι το εξής:

Όταν πληκτρολογώ κάτι σε ένα πεδίο, το ποντίκι παίρνει την μορφή του κέρσορα πληκτρολόγησης (εννοώ αυτό: ][, ελπίζω να καταλάβατε!) αλλά παραμένει έτσι και δεν γυρνάει πάλι στην κανονική του μορφή όπου και αν το μετακινήσω. Επίσης, όπου και να κάνω κλικ δεν γίνεται τίποτα.

Ενώ φαινομενικά όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του συστήματος δουλεύουν κανονικά (ήχοι, συντομεύσεις πληκτρολογίου, scroll down με την ροδέλα του ποντικιού, μηνύματα στο facebook κλπ), δηλαδή δεν έχει παγώσει όλο το λειτουργικό.

Αφού δεν μπορώ να κάνω τίποτα με το ποντίκι, ανοίγω το τερματικό με Ctrl + Alt +T και δίνω την εντολή xkill για να τερματίσω την διεργασία όπου πληκτρολόγησα την στιγμή που εμφανίστηκε αυτό το πρόβλημα. Αλλά από το τερματικό παίρνω αυτό:
Κώδικας: Επιλογή όλων
xkill: unable to grab cursor

Αναγκαστικά ή θα κάνω restart ή θα περιμένω να περάσει μόνο του μιάς και κρατάει περίπου 2 λεπτά και μετά επανέρχεται.

Έχει συμβεί σε κανέναν από εσάς; Ή φαντάζεται κανείς τι μπορεί να φταίει;

Ευχαριστώ.

ΥΓ: Δεν έκανα αναζήτηση στο forum μήπως υπάρχει ήδη το θέμα γιατί δεν ήξερα τι να γράψω. Εάν υπάρχει κάποιος ας με παραπέμψει σε αυτό. Επίσης δεν ήξερα σε ποιά ενότητα να δημοσιεύσω το θέμα, αν είναι σε λάθος τότε ζητώ συγνώμη και μεταφορά.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Re: Πάγωμα ποντικιού (?)

Δημοσίευσηαπό simosx » 05 Μαρ 2012, 19:44

Μερικές φορές φαίνεται να αποσυντονίζεται η είσοδος (input) του X.Org. Αν έχεις και ποντίκι στο φορητό, τότε δοκίμασε να πατήσεις/κλικ κάπου στην οθόνη με το ποντίκι. Ή αν το πρόβλημα παρουσιάστηκε καθώς χρησιμοποιούσες το ποντίκι, τότε κάνε κλικ με το κουμπί δίπλα στο touchpad.
Αν όντως το πρόβλημα διορθώνεται με αυτά που περιγράφω, τότε έχουμε να κάνουμε με race condition, ένα σπάνιο είδος σφάλματος που θέλει διόρθωση.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 05 Μαρ 2012, 19:49

simosx έγραψε:Μερικές φορές φαίνεται να αποσυντονίζεται η είσοδος (input) του X.Org. Αν έχεις και ποντίκι στο φορητό, τότε δοκίμασε να πατήσεις/κλικ κάπου στην οθόνη με το ποντίκι. Ή αν το πρόβλημα παρουσιάστηκε καθώς χρησιμοποιούσες το ποντίκι, τότε κάνε κλικ με το κουμπί δίπλα στο touchpad.

simosx ευχαριστώ για την απάντηση. Αποφάσισα να γράψω για αυτό το θέμα μιάς και εμφανίστηκε πριν 15 λεπτά.
Έχω συνδεδεμένο στο λάπτοπ, ποντίκι με usb (ενσύρματο), το οποίω χρησιμοποιώ συνέχεια και παράλληλα λειτουργεί και το touchpad.
Όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα δοκίμασα να κάνω κλικ από το touchpad αλλά δεν είχε αποτέλεσμα.
Αυτό που δεν μου έκοψε να κάνω και το σκέφτηκα αφού το ποντίκι άρχισε να λειτουργεί σωστά πάλι, είναι να αποσυνδέσω το εξωτερικό ποντίκι και να δω αν τότε λειτουργεί κανονικά το touchpad.
Δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι το πρόβλημα εμφανίστηκε τη στιγμή που κάνω κλικ σε ένα πεδίο για να πληκτρολογήσω.

Όπως είπα εμφανίζεται πολύ σπάνια οπότε δεν έχω δώσει μεγάλη σημασία. Το γράφω στο forum για την πιθανότητα που έχει συμβεί σε κάποιον το ίδιο.
Επίσης ξέρω ότι δεν δίνω πολλές πληροφορίες (επειδή δεν έχω να δώσω) ώστε κάποιος να πάρει μία σωστή ιδέα για το τι συμβαίνει.

Off topic:
simosx έγραψε:Αν όντως το πρόβλημα διορθώνεται με αυτά που περιγράφω, τότε έχουμε να κάνουμε με race condition, ένα σπάνιο είδος σφάλματος που θέλει διόρθωση.

Δεν έχω ξανακούσει αυτό το είδος σφαλμάτων και δεν έχω ιδέα. Τι αφορούν;
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 05 Μαρ 2012, 20:01

eliasps έγραψε:
Δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι το πρόβλημα εμφανίστηκε τη στιγμή που κάνω κλικ σε ένα πεδίο για να πληκτρολογήσω.

Πράγματι, κλικ σε πεδίο τύπου textbox όπου επιδέχεται πληκτρολόγηση. Αν προηγουμένως χρησιμοποιούσαμε το ποντίκι, τότε απαιτεί κλικ από το κουμπί δίπλα στο touchpad μέσα σε κάποιο textbox. Αν χρησιμοποιούσαμε το touchpad, τότε θέλει κλικ από το κουμπί στο ποντίκι.
Οπότε, συμβαίνει και σε μένα, σπάνια, και καλώς το ανέφερες.

eliasps έγραψε:
Όπως είπα εμφανίζεται πολύ σπάνια οπότε δεν έχω δώσει μεγάλη σημασία. Το γράφω στο forum για την πιθανότητα που έχει συμβεί σε κάποιον το ίδιο.
Επίσης ξέρω ότι δεν δίνω πολλές πληροφορίες (επειδή δεν έχω να δώσω) ώστε κάποιος να πάρει μία σωστή ιδέα για το τι συμβαίνει.

Μάλλον θέλει περισσότερη αναζήτηση. Δες στο πακέτο xserver-xorg-input-mouse στο launchpad.net μήπως υπάρχει ήδη αναφορά.
Οκ, ο σύνδεσμος είναι https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... nput-mouse
και δεν υπάρχει αναφορά.

Μπορείς να ακολουθήσεις τις οδηγίες για Report a bug; Βάλε τίτλο «Mouse/Touchpad buttons stop working (race condition?)».
Όταν πατήσεις Επόμενο, θα αναφέρει τι εντολή χρειάζεται να τρέξεις για να λάβει πληροφορίες από το σύστημά σου και να ολοκληρωθεί η αναφορά σφάλματος. Μόλις το κάνεις, πες μου το σύνδεσμο για να συμβάλλω και εγώ.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 05 Μαρ 2012, 20:05

simosx έγραψε:Πράγματι, κλικ σε πεδίο τύπου textbox όπου επιδέχεται πληκτρολόγηση. Αν προηγουμένως χρησιμοποιούσαμε το ποντίκι, τότε απαιτεί κλικ από το κουμπί δίπλα στο touchpad μέσα σε κάποιο textbox. Αν χρησιμοποιούσαμε το touchpad, τότε θέλει κλικ από το κουμπί στο ποντίκι.

Άμα ξανασυμβεί θα προσπαθήσω να δοκιμάσω τα παραπάνω.

simosx έγραψε:Μάλλον θέλει περισσότερη αναζήτηση. Δες στο πακέτο xserver-xorg-input-mouse στο launchpad.net μήπως υπάρχει ήδη αναφορά.
Οκ, ο σύνδεσμος είναι https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... nput-mouse
και δεν υπάρχει αναφορά.

Μπορείς να ακολουθήσεις τις οδηγίες για Report a bug; Βάλε τίτλο «Mouse/Touchpad buttons stop working (race condition?)».
Όταν πατήσεις Επόμενο, θα αναφέρει τι εντολή χρειάζεται να τρέξεις για να λάβει πληροφορίες από το σύστημά σου και να ολοκληρωθεί η αναφορά σφάλματος. Μόλις το κάνεις, πες μου το σύνδεσμο για να συμβάλλω και εγώ.

Εντάξει! Μόλις βγάλω άκρη και τελειώσω θα σε ενημερώσω.
Ευχαριστώ και πάλι!
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Re: Πάγωμα ποντικιού (?)  Το θέμα επιλύθηκε

Δημοσίευσηαπό eliasps » 16 Μαρ 2012, 19:41

Φίλε Σίμο καλησπέρα και πάλι!

Δεν έκανα την αναφορά στο launchpad γιατί αντιμετώπιζα κάτι προβλήματα.

Το πρόβλημα του θέματος ξανασυνέβει πριν 5 λεπτά. Αποσύνδεσα το εξωτερικό ποντίκι και απενεργοποίησα το touchpad από το κουμπί που έχει, αμέσως το ενεργοποίησα ξανά (όπως σου είχα γράψει σε παραπάνω απάντηση) και όλα λειτουργούσαν όπως πρέπει. Η ιστορία κράτησε 2 δευτερόλεπτα.

Σου δίνει κάποια πληροφορία αυτό; Μήπως τελικά δεν είναι race condition;

Υ.Γ. Βάζω ότι το θέμα επιλύθηκε.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ