ubuntu 12.04 unity desktop tasκbar hide

...unity, kde, gnome, xfce, κλπ ...compiz, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την λειτουργία του unity δοκιμάστε να το επαναφέρετε με την παρακάτω εντολή σε τερματικό.
unity --reset (ισχύει μέχρι και την 12.04)

ubuntu 12.04 unity desktop tasκbar hide

Δημοσίευσηαπό bratsos » 21 Ιαν 2014, 03:44

Υπαρχει περιπτωση η γραμμη εργασειων του ubuntu 12.04 unity desktop να κρυβετε οπως γινετε με τη μπαρα στα δεξια με τα προγραμματα ?
Σε αλλο προγραμμα αρκετα πολυπλοκο εκανα πολυπλοκες διαδικασιες. Οπως εγκατασταση οδηγων και μπαλωμα τους. Παραμετροιηση σε διαφορα config files *.h *.c
Εγκατασταση παρα πολλων βιβλιωθηκων απο python μεχρι sqlite3. Τελικα εφταγε οτι δεν εκανα check kill οσα προγραμματα τρεχανε σε συγκρουση με αυτο.
Τωρα στο προγραμμα μου σταθερωποιει αυτα που θελω.
Μηπως ειναι παρομοια η λυση και πανω στη οθωνη με τη γραμμη εργασιων ?
Καποια απλη λυση για να εξαφανιζετε απο μονη της?
Ωστε να εχω το μεγαλυτερο δυνατο χωρο οταν ανοιγω διαφωρα. Πιχι τη σκακιερα του chess.com να ειναι ποιο μεγαλη. Το εμποδιζει η taskbar του unity.
Μου αρεσει το unity θυμιζει εντονα ενα αλλο παρα πολυ παλιο λειτουργικο που εχει αυτη τη λειτουργια.
Main computer: HP-G6 AMD United Trinity
Basic level of programming. ECDL 2010.
Άβαταρ μέλους
bratsos
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: ubuntu 12.04 unity desktop tasκbar hide

Δημοσίευσηαπό lepidas » 21 Ιαν 2014, 11:15

Μεταφέρθηκε στην κατάλληλη ενότητα

Άβαταρ μέλους
lepidas
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 21 Ιαν 2014, 11:35

bratsos έγραψε:Υπαρχει περιπτωση η γραμμη εργασειων του ubuntu 12.04 unity desktop να κρυβετε οπως γινετε με τη μπαρα στα δεξια με τα προγραμματα ?

Μάλλον εννοείς τη μπάρα αριστερά (λέγεται εκκινητής ή Launcher), δεξιά δεν υπάρχει κάτι.
Όχι, η επάνω μπάρα του Unity δεν κρύβεται.
bratsos έγραψε:Ωστε να εχω το μεγαλυτερο δυνατο χωρο οταν ανοιγω διαφωρα. Πιχι τη σκακιερα του chess.com να ειναι ποιο μεγαλη. Το εμποδιζει η taskbar του unity.

Μπορείς όμως να τρέχεις τον περιηγητή σου σε full screen. Απλά πάτα F11.
bratsos έγραψε:Σε αλλο προγραμμα αρκετα πολυπλοκο εκανα πολυπλοκες διαδικασιες. Οπως εγκατασταση οδηγων και μπαλωμα τους. Παραμετροιηση σε διαφορα config files *.h *.c
Εγκατασταση παρα πολλων βιβλιωθηκων απο python μεχρι sqlite3. Τελικα εφταγε οτι δεν εκανα check kill οσα προγραμματα τρεχανε σε συγκρουση με αυτο.
Τωρα στο προγραμμα μου σταθερωποιει αυτα που θελω.

Ρε αδερφέ, εκτός από ότι το παραπάνω δεν βγάζει καν νόημα στα ελληνικά, δεν κολλάει και πουθενά.
Τι σχέση έχει το ότι (λες πως ξέρεις να) κάνεις πολύπλοκες διεργασίες σε κώδικα C με το αν κρύβεται μια μπάρα;
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bratsos » 21 Ιαν 2014, 14:03

Ελεγα μπας και ειταν κατι απλο. Καποια εντωλη που διευφεγε, και δεν χρειαζοταν να πειραξω διαφωρα μερη του united, ωστε να την κανω να κρυβετε.Στα γουιντος κρυβετε
και το πληκτρο ALT, ενεργοποιειτε παλι.Αλλα αμα υπηρχε καποια εντολη απλη. Αλλιως θα κατσω να κανω τις ιστοριες που ανεφερες οτι δεν κολανε, για να να την κανω να κρυβετε.
Δηλαδη θα πειραξω καποια πραματα του united και ισως να τα μπαλωσω και μετα θα τα τρεχω, να δω τη γινετε.
Προσωρινα το F11 μου κανει.

Αμα βρω προσαρμοσμενη λυση τοτε θα την μοιραστω. Μου κανει εντυπωση ολοκληρο GUI και δνε υποστηριζει αυτη την ουσιωδη λειτουργεια. Δηλαδη πισω στην C (και δεν την πολυθυμαμαι)
Άβαταρ μέλους
bratsos
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bratsos » 14 Φεβ 2014, 14:13

Βρεικα μονιμη λυση. Οσοι δνε ξερουν απο εντολες και την λογικη τους, καλυτερα να μην το δοκιμασουν αυτο...
Στο φακελο /usr/share/unity-2d/shell/Shell.qml πειραζω λιγο το αρχειο

gksudo gedit /usr/share/unity-2d/shell/Shell.qml

LauncherLoader {
id: launcherLoader
anchors.top: parent.top
anchors.bottom: parent.bottom
width: 0
Βεβαια μου κρυβει και την αναζητηση, οποτε θα το αφησω width: 1 :oops:
Ισως θελει και καποιες αλλες παραμετρους, δνε ειμαι και 100% σιγουρος αμα δουλευσει σωστα σε αλλους
Άβαταρ μέλους
bratsos
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό apóstolos » 15 Φεβ 2014, 10:16

Εγώ λέω πως η αλλαγή που προτείνεις δεν θα δουλεύει σε κανέναν. Mηδενίζει το πλάτος του launcher αριστερά στο γραφικό περιβάλλον Unity-2D [και ουχί United]. Αν ο σκοπός ήταν η απόκρυψη αυτού του εκκινητή θα μπορούσες να το επιτύχεις με δεξί κλικ > αλλαγή παρασκηνίου επιφάνειας εργασίας > συμπεριφορά > αυτόματη απόκρυψη του εκκινήτη [ΝΑΙ]. Επίσης αν ήθελες να καταστήσεις σχεδόν αδύνατη την εμφάνιση του εκκινητή, στο ίδιο μενού θα μπορούσες να θέσεις την "αποκάλυψη ευαισθησίας" (άσχετο, τι ελληνικά είναι αυτά;) "χαμηλά".

Επίσης το να κρύψεις την πάνω μπάρα στο Ubuntu μόνιμα δημιουργεί άλλα προβλήματα [όχι απαραίτητα μη διαχειρίσιμα -δεν το έχω ψάξει], αφού εκεί είναι [τουλάχιστον by default] τα μενού αρκετών εφαρμογών (π.χ firefox, nautilus, gnome terminal αλλά όχι π.χ του gedit).

Υπάρχουν launchers/taskbars οι οποίοι προσφέρουν μεγαλύτερη δυνατότητα παραμετροποίησης ιδίως το xfce4-panel. Μπορείς εύκολα να το ρυθμίσεις να αποκρύπτεται αυτόματα ( 'autohide'), να βάλεις 2, 3 ,4 panels, πάνω, αριστερά, δεξιά, σε ό,τι μέγεθος και χρώμα θες διαφανές ή αδιαφανές, με όποια εικονίδια θες. Ίσως μια διανομή που βασιζόταν στο XFCE να σου ταίριαζε καλύτερα.

Εγώ έχω κι άλλη λύση, καμμένη [που δεν προϋποθέτει αλλαγή διανομής ή εγκατάσταση πακέτου του τύπου xubuntu-dektop]:
Πρώτα απ' όλα [τα παρακάτω αναφέρονται στη δημιουργία ενός απλού openbox session]
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install openbox obconf

Εγκαθιστούμε επίσης xfce4-panel και thunar [*ή κάποιο διαχειριστή αρχείων πλην του ναυτίλου και θέτουμε αυτόν ως default την πρώτη φορά που θα πατήσουμε file manager στο μενού του xfce.]

Επίσης εκτελούμε
sudo gedit /usr/lib/openbox/openbox-autostart

και προσθέτουμε το εξής (που θα ξεκινά το panel αυτόματα με την εκίνηση)
xfce4-panel &

επίσης:
sudo gedit /etc/X11/openbox/autostart

εκεί υπάρχει ήδη ο παρακάτω κωδικός, ως σχόλιο (με # στην αρχή κάθε γραμμής, πρέπει να αφαιρεθούν τα #, εξηγεί εκεί τι κάνει το συγκεκριμένο αν δεν είναι κατανοητό):
if test -x /usr/lib/openbox/gnome-settings-daemon >/dev/null; then
/usr/lib/openbox/gnome-settings-daemon &
elif which gnome-settings-daemon >/dev/null; then
gnome-settings-daemon &
fi

Κι επίσης μπορούμε να επεξεργαστούμε τα αρχεία menu.xml, rc.xml που βρίσκονται στον ίδιο κατάλογο με το παραπάνω.

Μετά κάνεις δεξί κλικ και restart openbox
Και ρυθμίζεις το xfce panel όπως θες με δεξί κλικ κτλ
Προφανώς δεν υπάρχει background, αλλά όλα τα πργράμματα τρέχουν χωρίς πρόβλημα [με εξαίρεση το ναυτίλο -μπορεί να ρυθμιστεί κι αυτό], η αλλαγή γλώσσας λειτουργεί κανονικά με Αlt-Shift

1 Γνώσεις Linux: OK
3 Intel Celeron CPU G1820 @ 2.70GHz ‖ RAM 7676 MiB ‖ MSI H81M-E33
4 Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics [8086:0402] {i915}
apóstolos
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 15 Φεβ 2014, 10:59

apóstolos έγραψε:Επίσης αν ήθελες να καταστήσεις σχεδόν αδύνατη την εμφάνιση του εκκινητή, στο ίδιο μενού θα μπορούσες να θέσεις την "αποκάλυψη ευαισθησίας" (άσχετο, τι ελληνικά είναι αυτά;) "χαμηλά".

Το πρωτότυπο αγγλικό μήνυμα είναι "Reveal sensitivity", που εννοεί "πόσο άμεσα/εύκολα σε σχέση με την κίνηση του ποντικιού θα εμφανίζεται ο εκκινητής».
Συνοπτικά, μια πιο σωστή μετάφραση θα ήταν "Ευαισθησία αποκάλυψης" (εννοείται του εκκινητή). Όχι πως αυτό είναι τέλειο, αλλά πρέπει να συνυπολογίσουμε και ότι δεν μπορούμε να γράψουμε και πολλά γιατί απλά δεν θα χωράνε στον διαθέσιμο χώρο.

Στην ουσία, υπάρχει πρόβλημα με τη διαφορά διάταξης των λέξεων στις προτάσεις μεταξύ των αγγλικών και των ελληνικών. Πολλοί μπερδεύονται με το γεγονός ότι στα Αγγλικά η σειρά των λέξεων δεν είναι ίδια με αυτή στα ελληνικά.
Πχ window settings = ρυθμίσεις παραθύρου και όχι παράθυρο ρυθμίσεων, αλλά πολλές φορές ο κόσμος που ασχολείται μπερδεύεται.

Εκεί μπορεί να βοηθήσουν όλοι, αναφέροντας κάποιο λάθος που βρίσκουν εδώ στο φόρουμ στο σχετικό θέμα. Ένα screenshot του λάθους επίσης, είναι μεγάλη βοήθεια.
Για το συγκεκριμένο το διόρθωσα.

Για το «χαμηλά» υπάρχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα.
Τυπικά για το συγκεκριμένο θα έπρεπε να μεταφραστεί ως «μικρή» που θα ήταν το ιδανικό (μικρή ευαισθησία αποκάλυψης), αλλά μιας και το πρωτότυπο είναι "Low" και πιθανώς θα χρησιμοποιηθεί και για κάτι άλλο (πχ τη στάθμη της μπαταρίας του Laptop, το σήμα του wi-fi κτλ), κάπου οπωσδήποτε θα υπάρξει πρόβλημα.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό apóstolos » 15 Φεβ 2014, 17:58

Σκέφτηκα κάτι άλλο για τα προηγούμενα που είπα:

Εκτελούμε πάλι
sudo gedit /usr/lib/openbox/openbox-autostart

Και προσθέτουμε και το εξής:
nautilus -n &

Με το παραπάνω ο ναυτίλος διαχειρίζεται πλέον το desktop [wallpaper και εικονίδια αρχείων στο φάκελο ~/desktop αλλά και το μενού με το δεξί κλικ*.]

^Στο παράδειγμα αυτό έχω δυο ταμπλό που μπορούν να ρυθμιστούν να κρύβονται αυτόματα, αλλά δεν υπάρχει εμφανής τρόπος για εξόδο από τη συνεδρία λόγω έλλειψης του μενού με το δεξί κλικ.

Μια απλή λύση είναι η προσθήκη ενός εκκινητή στο xfce4-panel που θα εκτελεί σε τερματικό την εντολή killall openbox
[δεξί κλικ στο ταμπλό, προσθήκη νέων αντικειμένων, εκκινητής και μετά πάνω στον εκκινητή δεξί κλικ ιδιότητες, κλικ στο δεύτερο ενεργό εικονίδιο, όνομα εκκινητή: ο,τιδήποτε, εντολή killall openbοx, τικ στο εκτέλεση σε τερματικό] (παράδειγμα ο εκκινητής πάνω δεξιά στην πρώτη εικόνα]

^Με το panel, πάνω, σε autohide, σε καφέ σκούρο χρώμα στο openbox session

@fkol k4 πολύ σωστά όσα λες, δεν έχω αντίρρηση
1 Γνώσεις Linux: OK
3 Intel Celeron CPU G1820 @ 2.70GHz ‖ RAM 7676 MiB ‖ MSI H81M-E33
4 Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics [8086:0402] {i915}
apóstolos
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bratsos » 16 Φεβ 2014, 02:25

ευχαριστω. θα με βοηθησουν αρκετα.
Άβαταρ μέλους
bratsos
babeTUX