φανταστικά desktops

...unity, kde, gnome, xfce, κλπ ...compiz, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την λειτουργία του unity δοκιμάστε να το επαναφέρετε με την παρακάτω εντολή σε τερματικό.
unity --reset (ισχύει μέχρι και την 12.04)

φανταστικά desktops

Δημοσίευσηαπό johnyb98 » 09 Δεκ 2015, 00:17

Καλησπέρα.

Έχω δει κατά καιρούς σε sites και videos στο youtube, διάφορα πολύ ωραία φτιαγμένα desktops ubuntu. Ο κάθε χρήστης έχει, απ' τη μία, ωραία εικόνα desktop και απ' την άλλη έχει συνδυάσει την εικόνα με διάφορα live utilities να το πω? Gadgets να το πω? Δεν ξέρω αν το λέω καλά. Πάντως, πρέπει να υπάρχουν κόλπα, tips-n-tricks, ίσως wizards, utils, gadgets, ή δεν ξέρω εγώ τί άλλο που να φτιάξεις αυτά τα φανταστικά desktops

π.χ. θυμάμαι είχα δει σε ένα desktop κάπου επάνω δεξιά στην εικόνα είχε βάλει κάποιος το ημερολόγιο.
Άλλος είχε βάλει ένα αναλογικό ρολόι και ο δευτερολεπτοδείκτης να κινείται.
Άλλος είχε βάλει θερμοκρασίες συσκευών.
Και πολλά άλλα.

Μπορείς να κάνεις πολλά θαυμάσια πράγματα. Να φτιάχνεις φανταστικά desktops.

Τώρα, το θέμα είναι πώς μπορεί να τα φτιάξει κάποιος ο οποίο δεν ξέρει και τόσο καλά το ubuntu.
Υπάρχουν κάποιοι οδηγοί, videos, ή κάτι άλλο με το οποίο θα μπορούσα να ξεκινήσω?
Ίσως να υπάρχει κάτι σχετικό καί στο forum που θα μπορούσε να με βοηθήσει. Απλά ανεβάζω την ερώτηση διότι είναι πάρα πολλά
τα θέματα στο forum, και δεν ξέρω πώς και πού να ψάξω.
Ζητώ συγγνώμη αν έχει ξανα αναφερθεί το θέμα, αλλά δεν ήξερα πώς να κατευθυνθώ.

Αναφέρομαι σε ubuntu 15.10.

Ευχαριστώ γιά το χρόνο σας!!
Γνώσεις ⇛ Linux: Αρχάριος ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 15.10 64-bit
Προδιαγραφές ⇛ mobo ASUS M3N78 │ AMD Phenom II X3 2.5 GHz Triple-Core │ NVIDIA GeForce® 8200 mGPU │ RAM 4GB │ IDE Seagate Barracuda 7200.12 320GB
johnyb98
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: φανταστικά desktops

Δημοσίευσηαπό dim459 » 09 Δεκ 2015, 21:19

Μέχρι να σου απαντήσει κάποιος πιο σχετικός με το θέμα, μιας και πάει καιρός που τρέχω μόνο KDE και έχω χάσει επεισόδια, θα σου έλεγα να κάνεις ένα search είτε στο forum είτε γενικότερα με τον όρο conky.
Εννοείται βεβαίως πως σε περίπτωση που δοκιμάσεις να τρέξεις για γραφικό περιβάλλον KDE θα βρεις προεγκατεστημένα αρκετά widgets και ακόμα περισσότερα διαθέσιμα προς εγκατάσταση.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fog » 09 Δεκ 2015, 21:56

Ψάξε σχετικά με conky. Υλικό υπάρχει άπειρο και κυριολεκτικά παντού. πχ. εδώ, εδώ, εδώ...
Βέβαια αν έβαζες ένα λινκ για κάποιο από αυτά τα φανταστικά desktop ίσως να μπορούσαμε να σου δώσουμε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.
Γνώσεις Linux: ✔✔✔✓✓ ┃ Προγραμματισμού: ✓✓✓✓✓ ┃ Αγγλικών: ✔✔✔✓✓
Ubuntu 16.04 64bit ‖ Lubuntu 16.10 64bit || 4.4.0-34-generic
Intel Core i7-6700HQ CPU @ 3.50GHzRAM 12GB ‖Toshiba Satellite P50-C
Intel Skylake Integrated Graphics ⋮ nVidia GM107M [GeForce GTX 950M]
enp4s0: Realtek RTL8111 Gigabit Ethernet Controller⋮ wlp3s0: Intel Wireless 3165
blog || github
Άβαταρ μέλους
fog
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 09 Δεκ 2015, 22:04

Προσωπικά σου προτείνω να ψάξεις και να φτιάξεις μόνος σου ό,τι βλέπεις και σου αρέσει. Για τον απλούστατο λόγο πως στην δική μου περίπτωση, κάπως έτσι ξεκίνησα να μαθαίνω το Ubuntu και να το χειρίζομαι. Έβλεπα στιγμιότυπα επιφανειών εργασίας σε ιστοσελίδες, που περιείχαν διάφορα στοιχεία που μου άρεσαν, οπότε έψαχνα να βρω πως θα κάνω κάτι παρόμοιο και στον δικό μου υπολογιστή. Αναζήτηση στην αναζήτηση, από εντολή σε εντολή μου έμεναν πράγματα και αποκτούσα εμπειρία. Αυτό με "οργανάκια" στην επιφάνεια εργασίας ονομάζεται "conky", όπως σου είπαν παραπάνω. Οπότε με σχετική αναζήτηση για conky (μία καλή αρχή είναι το deviantart.com) θα βρεις πολλά και διαφορετικά. Μπορείς να κοιτάξεις γραφικά περιβάλλοντα που σου αρέσουν και wallpapers, στοιχεία που μπορεί να έχει το καθένα όπως plugins και extensions και να φτιάξεις ένα desktop στα δικά σου μέτρα. Ο μόνος τρόπος να το κάνεις είναι με αναζητήσεις στο internet.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό johnyb98 » 10 Δεκ 2015, 00:48

Ευχαριστώ πολύ γιά όλες τι απαντήσεις. Αυτά είναι (απ' ό,τι είδα για αρχή) που θέλω.

Σχετικά με links που ζητάτε να ανεβάσω, δυστυχώς δεν έχω κάτι αυτή τη στιγμή. Αν πέσω και πάλι επάνω σε κάτι, θα το ανεβάσω στο post.

eliasps έγραψε:Προσωπικά σου προτείνω να ψάξεις και να φτιάξεις μόνος σου ό,τι βλέπεις και σου αρέσει. Για τον απλούστατο λόγο πως στην δική μου περίπτωση, κάπως έτσι ξεκίνησα να μαθαίνω το Ubuntu και να το χειρίζομαι. Έβλεπα στιγμιότυπα επιφανειών εργασίας σε ιστοσελίδες, που περιείχαν διάφορα στοιχεία που μου άρεσαν, οπότε έψαχνα να βρω πως θα κάνω κάτι παρόμοιο και στον δικό μου υπολογιστή. Αναζήτηση στην αναζήτηση, από εντολή σε εντολή μου έμεναν πράγματα και αποκτούσα εμπειρία.

Κάτι τέτοιο είναι ασφαλώς αυτό που θέλω να κάνω και γω, και να μάθω το ubuntu. Απλά, αυτή τη στιγμή, το μόνο που ξέρω να κάνω, για να φτιάξω το δικό μου desktop κομμάτι-κομμάτι, είναι να βάλω μία φωτογραφία σαν εικόνα wallpaper. Αυτό που λες περί στιγμιοτύπων, και ψάχνοντας στη συνέχεια μόνος σου, είναι πολύ χρήσιμο. Αν έχεις λίγο χρόνο να μας δώσεις 1-2 παραδείγματα να ξεκινήσω με μία κατεύθυνση, θα ήταν ό,τι καλύτερο.

Βρήκα κάτι στο ξενικό ubuntu forum, και το φέρνω γιατί μάλλον είναι αυτό στο οποίο αναφέρεσαι, ότι ξεκίνησες να μαθαίνεις το ubuntu; Έπεσα μέσα?

Κώδικας: Επιλογή όλων
# UBUNTU-CONKY
# A comprehensive conky script, configured for use on
# Ubuntu / Debian Gnome, without the need for any external scripts.
#
# Based on conky-jc and the default .conkyrc.
# INCLUDES:
# - tail of /var/log/messages
# - netstat connections to your computer
#
# -- Pengo (conky@pengo.us)
#

# Create own window instead of using desktop (required in nautilus)
own_window yes
own_window_hints undecorated,below,skip_taskbar
background no

# Use double buffering (reduces flicker, may not work for everyone)
double_buffer yes

# fiddle with window
use_spacer yes
use_xft yes

# Update interval in seconds
update_interval 3.0

# Minimum size of text area
minimum_size 400 5

# Draw shades?
draw_shades yes

# Text stuff
draw_outline no # amplifies text if yes
draw_borders no

uppercase no # set to yes if you want all text to be in uppercase

# Stippled borders?
stippled_borders 8

# border margins
border_margin 4

# border width
border_width 1

# Default colors and also border colors, grey90 == #e5e5e5
default_color white
default_shade_color black
default_outline_color white

own_window_colour brown
own_window_transparent yes

# Text alignment, other possible values are commented
#alignment top_left
alignment top_right
#alignment bottom_left
#alignment bottom_right

# Gap between borders of screen and text
gap_x 10
gap_y 10

# stuff after 'TEXT' will be formatted on screen

override_utf8_locale no
xftfont Terminus:size=8
xftalpha 0.8

TEXT

${offset 240}${color slate grey}${time %a, } ${color }${time %e %B %G}
${offset 240}${color slate grey}${time %Z, }${color }${time %H:%M:%S}
${offset 240}${color slate grey}UpTime: ${color }$uptime
${offset 240}${color slate grey}Kern:${color }$kernel
${offset 240}${color slate grey}CPU:${color } $cpu% ${acpitemp}C
${offset 240}${cpugraph 20,130 000000 ffffff}
${offset 240}${color slate grey}Load: ${color }$loadavg
${offset 240}${color slate grey}Processes: ${color }$processes
${offset 240}${color slate grey}Running: ${color }$running_processes

${offset 240}${color slate grey}Highest CPU:
${offset 240}${color #ddaa00} ${top name 1}${top_mem cpu 1}
${offset 240}${color lightgrey} ${top name 2}${top cpu 2}
${offset 240}${color lightgrey} ${top name 3}${top cpu 3}
${offset 240}${color lightgrey} ${top name 4}${top cpu 4}

${offset 240}${color slate grey}Highest MEM:
${offset 240}${color #ddaa00} ${top_mem name 1}${top_mem mem 1}
${offset 240}${color lightgrey} ${top_mem name 2}${top_mem mem 2}
${offset 240}${color lightgrey} ${top_mem name 3}${top_mem mem 3}
${offset 240}${color lightgrey} ${top_mem name 4}${top_mem mem 4}

${offset 240}${color slate grey}MEM: ${color } $memperc% $mem/$memmax
${offset 240}${membar 3,100}
${offset 240}${color slate grey}SWAP: ${color }$swapperc% $swap/$swapmax
${offset 240}${swapbar 3,100}

${offset 240}${color slate grey}ROOT: ${color }${fs_free /}/${fs_size /}
${offset 240}${fs_bar 3,100 /}
${offset 240}${color slate grey}HOME: ${color }${fs_free /home}/${fs_size /home}
${offset 240}${fs_bar 3,100 /home}
${offset 240}${color slate grey}SLACK: ${color }${fs_free /mnt/slack}/${fs_size /mnt/slack}
${offset 240}${fs_bar 3,100 /mnt/slack}
${offset 240}${color slate grey}NET:
${offset 240}${color}Up: ${color }${upspeed eth0} k/s
${offset 240}${upspeedgraph eth0 20,130 000000 ffffff}
${offset 240}${color}Down: ${color }${downspeed eth0}k/s${color}
${offset 240}${downspeedgraph eth0 20,130 000000 ffffff}
Προδιαγραφές ⇛ mobo ASUS M3N78 │ AMD Phenom II X3 2.5 GHz Triple-Core │ NVIDIA GeForce® 8200 mGPU │ RAM 4GB │ IDE Seagate Barracuda 7200.12 320GB
johnyb98
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fog » 10 Δεκ 2015, 10:15

Κάθε conky που βλέπεις σε ένα desktop χρειάζεται -σε πολύ γενικές γραμμές- 3 πράγματα.
Πρώτον να έχεις εγκαταστήσει το πρόγραμμα conky, δεύτερον να έχεις μέσα στο home σου το κρυφό αρχείο ρύθμισης .conkyrc.
Το πρώτο το εγκαθιστάς όπως και κάθε άλλο πρόγραμμα στη διανομή σου. Το δεύτερο (ένα αρχείο σαν αυτό που έβαλες τον κώδικα παραπάνω) είτε το βρίσκεις έτοιμο, είτε το φτιάχνεις. Σχεδόν όλοι μας παίρνουμε ένα έτοιμο αρχείο και το μετασχηματίζουμε ή το χρησιμοποιούμε όπως έχει.
Και σε αυτό το σημείο ερχόμαστε στο τρίτο και πιο σημαντικό κομμάτι. Να φτιάξουμε κατάλληλα το αρχείο .conkyrc, ώστε να ανταποκρίνεται στο δικό μας σύστημα. Τι εννοώ με αυτό:
Το παραπάνω αρχείο πχ. προς το τέλος έχει ένδειξη να δείχνει το μέγεθος ενός partition με το όνομα slack. Αν εσύ δεν έχεις εγκατάσταση slackware σα δεύτερο λειτουργικό, που να γίνεται mount στο mnt, -που δεν έχεις- θα σου βγάλει μήνυμα λάθους. Επίσης αν μπαίνειςστο internet ασύρματα και η σύνδεσή σου είναι διαφορετική από την eth0, οι ενδείξεις του network θα είναι κενές.

Οπότε, μιας και ο καλύτερος και ίσως μοναδικός τρόπος να μάθεις, είναι να πειραματιστείς. Βρες ένα conky που σου αρέσει. Αφού εγκαταστήσεις το πρόγραμμα conky-all, αντέγραψε τον κώδικά του .conkyrc μέσα στο home σου. Ξεκίνα απο το τερματικό το πρόγραμμα conky και απο κει και πέρα, αν δεν δουλέψει με τη μια, βλέποντας τα λάθη που θα βγάζει, μιας και δεν έχεις την πείρα ακόμη πολλά από αυτά να τα διορθώσεις κατευθείαν στο .conkyrc, άρχισε να τα διορθώνεις. Είτε από μόνος σου καταλαβαίνοντας τι συμβαίνει αν είναι απλά, είτε με έρευνα στο internet, είτε ρωτώντας σε forum, δίνοντας τις απαρραίτητες πληροφορίες.
Γνώσεις Linux: ✔✔✔✓✓ ┃ Προγραμματισμού: ✓✓✓✓✓ ┃ Αγγλικών: ✔✔✔✓✓
Ubuntu 16.04 64bit ‖ Lubuntu 16.10 64bit || 4.4.0-34-generic
Intel Core i7-6700HQ CPU @ 3.50GHzRAM 12GB ‖Toshiba Satellite P50-C
Intel Skylake Integrated Graphics ⋮ nVidia GM107M [GeForce GTX 950M]
enp4s0: Realtek RTL8111 Gigabit Ethernet Controller⋮ wlp3s0: Intel Wireless 3165
blog || github
Άβαταρ μέλους
fog
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Pega[sus » 10 Δεκ 2015, 19:40

Μπορεις αν θελεις να κανεις εγκατασταση και το numix icons http://www.noobslab.com/2014/04/install ... linux.html με τις παρακατω εντολες
για να αλλαξεις την εμφανιση των εικονιδιων.
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-add-repository ppa:numix/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install numix-icon-theme numix-icon-theme-circle
1 Γνώσεις Linux: μετριες ┃ Προγραμματισμού: καθολου ┃ Αγγλικών: μετριες
2 Ubuntu 14.04 trusty 3.13.0-35-generic 32bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu), Windows 7, Ubuntu 3.13.0-32-generic
3 Intel Core i3-2100 CPU @ 3.10GHz ‖ RAM 1698 MiB ‖ ASUS P8H61-M LE
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0102] {i915}
5 wlan0: 0cf3:1002 Atheros TP-Link TL-WN821N v2 802.11n [Atheros AR9170] ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06
Άβαταρ μέλους
Pega[sus
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό johnyb98 » 11 Δεκ 2015, 11:58

Εξαιρετικά χρήσιμες όλες οι οδηγίες που μού δώσατε. Το νήμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, φυσικά, λυμένο. Απλά, δεν το κλείνω με λύση, διότι, στο μέλλον, μπορεί κάποιος να το δει, καί να προσθέσει κάτι επιπλέον, ή να χρειαστεί, έχοντας μερικές απορίες, σύμφωνα με αυτά που λέτε, να μπορούσα να τις ανεβάσω εδώ. Καί, αν δε δω εδώ άμεσα απάντηση, να φτιάξω ένα άλλο νήμα.

Γιά την ώρα, σας ευχαριστώ όλους!!
johnyb98
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό George Pantelis » 11 Δεκ 2015, 17:25

Ρίξε μία ματιά και σε αυτήν την λίστα με indicators. Αφορά βέβαια το Ubuntu 12.04, αλλά πολλά από αυτά, όσα με ενδιαφέρουν δηλαδή, τα χρησιμοποιώ στην 15.10 που τρέχω τώρα.
Μία διαφορά, όσον αφορά το indicator για τον καιρό. Στο κέντρο λογισμικού υπάρχει το πιό πρόσφατο my weather application.
* Στα υπόψη ότι η χρήση πολλών ppas μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Αν και προσωπικά δεν το έχω διαπιστώσει. Ακόμα και σε αναβαθμίσεις λειτουργικού, ο upgrader τα βρίσκει και τα απενεργοποιεί από μόνος του όσο διαρκεί η διαδικασία αναβάθμισης.

http://osarena.net/logismiko/applicatio ... 12-04.html
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Οχι ┃ Αγγλικών: Αριστο
2 EndeavourOS KDE plasma / Gnome, Ubuntu 22.04 5.15.0-30-generic 64bit (el_GR.UTF-8,Gnome ubuntu), Arch linux (VM)
3 Intel Core2 Duo CPU P8400 2.26GHz ‖ RAM 3908 MiB ‖ Dell Inc. 0F328M - Dell Inc. Latitude E6500
4 Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics [8086:2a42] {i915
5 eth0: Intel 82567LM Gigabit Network Connection [8086:10f5] (rev 03) ⋮ wlan0: Intel WiFi Link 5100 [8086:4232]
Άβαταρ μέλους
George Pantelis
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: George Pantelis
Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περιβάλλον Εργασίας / Εμφάνιση / Εφέ / Customization