Θα ήθελα να κάνω μερικές ερωτήσεις (και απαιτώ απαντήσεις αλλιώς θα χακέψω τους υπολογιστές σας και θα βγάζουν αυτό το splashscreen στην εκκίνηση
Λοιπόν κάνω πρόλογο.
Δημιούργησα ένα κενό έγγραφο και του έγραψα μέσα το κείμενο
- Κώδικας: Επιλογή όλων
[Desktop Entry]
Αποτέλεσμα ήταν όταν πήγα με δεξί κλικ να δω τις ιδιότητες του αρχείου ότι ως τύπο αρχείου το λέει "ρυθμίσεις Επιφάνειας Εργασίας"
Αν έχω καταλάβει καλά.... Αυτά είναι εκκινητές ; Έχω δει πολλά τέτοια αρχεία στους φακέλους /usr/share/applications /var/lib/menu-xdg/applications/menu-xdg και αλλού.
Ξέρει κανείς ποιο μέρος του συστήματος κουμαντάρει αυτά τα αρχεία ; Με τι επικοινωνούνε ; (βιβλιοθήκες ; bash ; kernel ; )
Και τώρα η πιο εξειδικευμένη ερώτηση. Ο κώδικας αυτών των αρχείων έχει συχνά λέξεις όπως " Comment, Icon, Exec, Terminal, ... και άλλες φαντάζομαι"
. Υπάρχει εντολή εκεί μέσα ή τρόπος ώστε να εκτελεί αυτό το αρχείο και σεναριάκι του bash ;
Εξηγώ το ερώτημα , που είναι και το κυρίως ζητούμενο αυτού του θέματος !!!!
Που λέτε λοιπόν ρε παιδιά, έχω φτιάξει ένα scriptάκι. Είναι το παρακάτω :
#!/bin/bash
IP=$(curl -s http://checkip.dyndns.org/ | sed 's/[^[:digit:]\.]//g')
zenity --width=215 --height=255 --info --text="IP: $IP" &
Το ονόμασα mip, το έβαλα στον φάκελο χρήστη, το έκανα εκτελέσιμο (δίνοντας στην κονσόλα chmod +x mip για όσους δεν ξέρουν ).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Να φτιάχνετε ότι πιο χαζό scriptάκι σας έρχεται στο μυαλό παιδιά. Είναι ωραίο χόμπυ, μαθαίνεις πράγματα, προσαρμόζεις όπως γουστάρεις το σύστημά σου στο δικό σου στυλ,
και μια μέρα θα κάνεις πιο βαρβάτα προγράμματα. Κατεβάστε αν θέλετε έναν οδηγό για να αρχίσετε αν δεν ξέρετε. Εγώ βρήκα και κατέβασα αυτό .
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
'Οπως καλά καθότανε το εικονιδιάκι αυτού του μικρού πλην χαριτώμενου script, το έσυρα με το ποντίκι στο πάνω πίνακα εφαρμογών (panel) . Και τσουπ !!! Φτιάχτηκε εκεί ο εκκινητής του
Του έφτιαξα και ένα εικονιδιάκι svg με το inkscape ( γιατί παρατήρησα ότι όλα τα εικονίδια στο φάκελο /usr/share/icons/hicolor/scalable/apps είναι svg. Αυτόν τον φάκελο ανοίγει αν του κάνεις δεξί κλικ και Ιδιότητες -> και κλικ στο εικονίδιο πάνω αριστερά για να το αλλάξεις )
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Για όσους δεν κατάλαβαν, αν κάνεις κλικ στο εικονίδιο αυτό ανοίγει ένα παραθυράκι ( από το zenity ) και σου γράφει την IP που έχεις στο διαδύκτιο.
Απαραίτητα για να δουλέψει πρέπει να εγκατασταθούν τα πακέτα curl και zenity.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Εκεί που γράφει " Σχόλιο " , όπως είδατε στο 2ο screenshot , έγραψα " Αυτή τη στιγμή ". Αποτέσμα αυτού είναι όταν πηγαίνω το ποντίκι πάνω στο εικονίδιο να βγαίνει το γνωστό pop up και να γράφει :
Και επιτέλους να πω και το ζητούμενο :
Τον εκκινητή τον βρήκα στο /home/malos/.gnome2/panel2.d/default/launchers . Το άνοιξα με gedit και είναι αυτή η αράδα :
[Desktop Entry]
Version=1.0
Encoding=UTF-8
Name=Η ip μου
Type=Application
Terminal=false
Exec=/home/pal/mip
Name[el_GR]=Η ip μου
Comment[el_GR]=Αυτή τη στιγμή
Comment=Αυτή τη στιγμή
Icon[el_GR]=/usr/share/icons/hicolor/scalable/apps/ip1.svg
Icon=/usr/share/icons/hicolor/scalable/apps/ip1.svg
Τι να βάλω εδώ μέσα ώστε να μη γράφει " Η IP μου Αυτή τη στιγμή " αλλά να εκτελεί το ίδιο το script και να γράφει δηλαδή την ίδια την IP
Ευχαριστώ και αναμένω απαντήσεις. ( Αλλιώς σας είπα τι θα πάθετε !!!! )
Για κάθε απάντηση θα καταβάλω στο λογαριασμόσας 100 ευρώ ! Αρχίστε