Font Rendering σε ubuntu 8.04 και σε windows

...unity, kde, gnome, xfce, κλπ ...compiz, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την λειτουργία του unity δοκιμάστε να το επαναφέρετε με την παρακάτω εντολή σε τερματικό.
unity --reset (ισχύει μέχρι και την 12.04)

Re: Font Rendering σε ubuntu 8.04 και σε windows

Δημοσίευσηαπό ilpara » 14 Αύγ 2008, 11:27

Dimitris έγραψε:Το πρόβλημα μπορεί, δε ξέρω υποθέτω απλώς, να λυθεί αν εγκαταστήσεις τις γραμματοσειρές των windoze. Κάπου στο forum υπήρχει και ένα νήμα γι'αυτό. Επίσης υπάρχει κάπου στα preferences, μία επιλογή για τις γραμματοσειρές όπου εκεί μπορείς να ρυθμίσεις το πως εμφανίζονται (πόσο θολωμένες θα είναι κλπ). Το πρόβλημα αυτό το είχα με το debian στον παλιό υπολογιστή μου κι από κει (πρέπει να το ψάξω που ακριβώς βρίσκεται) πειραξα κάποιες παραμέτρους και διορθώθηκε.

Δυστυχώς όπως λέω και παραπάνω αν το διαβάσεις, όλα αυτά έχουν δοκιμαστεί, και δική μου διαπίστωση είναι ότι μόνο σε μεγάλη ανάλυση απαικονίζονται σωστά, αλλά 1 άτομο δεν είναι ικανοποιητικό δείγμα για ασφαλή συμπεράσματα. Αν θες ρίξε μια αναλυτική ματιά παραπάνω.

Dimitris έγραψε:@ilpara: μπορείς να διορθώσεις τα link που έδωσες γιατι κάνουν τι γραμμή πολύ μεγάλη και το κείμενο δυσανάγνωστο;Επίσης Αν τα κρύψεις μέσα σε κείμενο θα ήταν καλύτερα. (Να ένα από τα προβλήματα με ελληνικούς χαρακτήρες σε διευθύνσεις, απορώ πως πέρασε)

ήδη το έκανα, και γενικά το πρόβλημα με τα links θα λυθεί από Σεπτ-Οκτ οπότε θα αλλάξει το "θέμα" του φόρουμ.
Τελευταία επεξεργασία από ilpara και 14 Αύγ 2008, 11:42, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 14 Αύγ 2008, 11:39

Πως φαίνoνται τα fonts σε vector graphics προγράμματα όπως το inkscape; Έχει κι εκεί διαφορά;
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 14 Αύγ 2008, 11:51

Μόλις δοκίμασα σε άλλο Η/Υ με ανάλυση 1024Χ768 (nvidia) και διαπιστώνω ότι η απεικόνιση των γραμαμτοσειρών είναι εξαιρετικά καλύτερη (εννοώ πλησιέστερη στην απεικόνιση των win γιατί κατά τα άλλα ίσως είναι και υποκειμενικό) σε σχέση με το παλαιό μου laptop όπου με ανάλυση επίσης 1024Χ768 (amd) είχα το πρόβλημα όπως αναφέρω παραπάνω. Επίσης μόλις δοκίμασα στο παρόν laptop σε ανάλυση 1280Χ768 και είδα ότι εδώ το πρόβλημα υπάρχει ενώ σε ανάλυση 1920Χ1200 που δουλεύω συνήθως η απεικόνιση είναι τέλεια. Στην χαμηλή ανάλυση διαπιστώνω ότι για να σχηματιστούν οι γραμμε (ευθείες και καμπύλες) που συνθέτουν ένα γράμμα χρησιμοποιούνται συμπλέγματα από πίξελς ενώ στην υψηλή ανάλυση ένα πίξελ, και αυτό είναι λογικό αφού το μέγεθος της οθόνης είναι σταθερό αλλά αλλάζει με την ανάλυση η ποσότητα της εμφανιζόμενης πληροφορίας, και επομένως στην χαμηλή ανάλυση εμφανίζονται λιγότερα και άρα μεγαλύτερα, και επομένως αντί για 1 πίξελ χρησιμοποιούνται περισσότερα για να συνθέσουν το πάχος της γραμμής που σχηματίζει το γράμμα. Πάντως το πρόβλημα είναι υπαρκτό υπό συνθήκες. Και δεν είμαι σίγουρος τι φταίει. Η οθόνη και το refresh rate? Ο αριθμός των pixels της οθόνης? Η ανάλυση? Η κάρτα γραφικών? Τι?

Ξέρω ότι είναι δυσκολονόητο θέμα, οπότε παρακαλώ για προσεχτική ανάγνωση και ρωτάτε ότι δεν είναι κατανοητό.
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 14 Αύγ 2008, 15:44

Όπως ειπώθηκε από τον ilpara, ένας λόγος για πιθανό πρόβλημα είναι η σχετική χαμηλή ανάλυση μιας οθόνης, σε σχέση με το φυσικό της μέγεθος.

Για παράδειγμα, η ανάλυση 1024χ768 από μόνη της δε λέει πολλά.
Αν είναι για οθόνη 12", τότε είναι πολύ καλή, πολλά οικονοστοιχεία, κτλ.
Αν είναι για οθόνη 15.4", τότε τα εικονοστοιχεία είναι λίγα, και το γραφικό περιβάλλον θα έχει πρόβλημα στην απεικόνιση.
Όταν αγοράζεις υπολογιστή, ένα σημαντικό ζήτημα είναι η αναλογία ανάλυσης οθόνης επί του μεγέθους, το λεγόμενο DPI (Dots per Inch).

Μπορείς να δοκιμάσεις διαφορετικές ρυθμίσεις για τις γραμματοσειρές από το Σύστημα/Προτιμήσεις/Εμφάνιση/Γραμματοσειρές
Στην υποεπιλογή Λεπτομέρειες... έχει περισσότερες δυνατότητες για να δοκιμάσεις.

Δεν έχω τέτοια οθόνη για να μπορέσω να δοκιμάσω και να σου πω ποια είναι η συγκεκριμένη βέλτιστη ρύθμιση. Αν καταφέρεις και βρεις τη ρύθμιση αυτή, θα ήταν καλό να ενημερώσεις το φόρουμ.

Μια ακόμα δυνατότητα είναι η αλλαγή γραμματοσειράς. Μπορείς να δοκιμάσεις την Droid,
http://damieng.com/blog/2007/11/14/droi ... e-ascender
που έχει ειδικά σχεδιαστεί για μικρές οθόνες.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Angelfire » 15 Αύγ 2008, 20:25

simosx έγραψε:Όπως ειπώθηκε από τον ilpara, ένας λόγος για πιθανό πρόβλημα είναι η σχετική χαμηλή ανάλυση μιας οθόνης, σε σχέση με το φυσικό της μέγεθος.

Αν είναι για οθόνη 15.4", τότε τα εικονοστοιχεία είναι λίγα, και το γραφικό περιβάλλον θα έχει πρόβλημα στην απεικόνιση.
Όταν αγοράζεις υπολογιστή, ένα σημαντικό ζήτημα είναι η αναλογία ανάλυσης οθόνης επί του μεγέθους, το λεγόμενο DPI (Dots per Inch).

Μπορείς να δοκιμάσεις διαφορετικές ρυθμίσεις για τις γραμματοσειρές από το Σύστημα/Προτιμήσεις/Εμφάνιση/Γραμματοσειρές
Στην υποεπιλογή Λεπτομέρειες... έχει περισσότερες δυνατότητες για να δοκιμάσεις.

Δεν έχω τέτοια οθόνη για να μπορέσω να δοκιμάσω και να σου πω ποια είναι η συγκεκριμένη βέλτιστη ρύθμιση. Αν καταφέρεις και βρεις τη ρύθμιση αυτή, θα ήταν καλό να ενημερώσεις το φόρουμ.

Μια ακόμα δυνατότητα είναι η αλλαγή γραμματοσειράς. Μπορείς να δοκιμάσεις την Droid,
http://damieng.com/blog/2007/11/14/droi ... e-ascender
που έχει ειδικά σχεδιαστεί για μικρές οθόνες.

Η Οθονη μου στο laptop 15,4 '' που θεωρω οτι ειναι η πιο κοινη οθονη που κυκλοφορει .Επισης η καρτα γραφικων μου ειναι μια intel graphics 915 με μεγιστη αναλυση 1024 χ 768 και αυτη θεωρω οτι ειναι η πιο κοινη που υπαρχει στους χρηστες .Μετα απο πολλα tests και συγκρισεις βλεπω οτι αποδοση των γραμματοσειρων ειναι πολυ καλυτερη , για μενα παντα , στα windows .Συγκεκριμενα ειναι πολυ πιο ξεκουραστες οι γραμματοσειρες και πιο ευδιακριτες που για ενα χρηστη σαν και εμενα που δουλευει 12 ωρες καθε ημερα μπροστα σε ενα υπολογιστη ειναι πολυ σημαντικο.

Επισης στο desktop που εχω σπιτι και εχει πανω μια καρτα γραφικων 7600 gt nvidia και δουλευω σε αναλυση 1280 χ 1024 σε 19'' οθονη το προβλημα υπαρχει σε μικροτερο βαθμο ομως .Η λυση που εχω βρει ειναι για να μην κουραζονται τα ματια μου ειναι να δουλευω με bold γραμματοσειρες sans σε μεγεθος 10 .Η βελτιωση ειναι σημαντικη και εχει περιορισει αρκετα το προβλημα.

Το τι φταιει ειλικρινα για αυτη την απεικονιση των γραμματοσειρων στο ubuntu δεν ξερω αλλα για ενα νεον χρηστη στο ubuntu σαν και μενα το θεμα ειναι σημαντικο .Ισως ειναι και θεμα συνηθειας και μετα απο λιγο καιρο το συνηθισω ...

Θα συνεχισω παντως να δουλευω στο ubuntu διοτι θεωρω οτι ειναι μια πολυ καλη προσπαθεια του ελευθερου λογισμικου .Κατα τα αλλα δεν εχω κανενα παραπoνο .. ισα ισα θεωρω οτι εχει γινει πολυ καλη δουλεια και αξιζει υποστηριξης .

Επισης τις επομενες ημερες θα κατεβασω τις γραμματοσειρες droid και θα τις δοκιμασω και αυτες και στειλω τα σχολια μου αλλα πιστευω οτι και με αυτες το προβλημα δεν θα λυθει .

Ευχαριστω για την ολη βοηθεια
Angelfire
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 16 Αύγ 2008, 10:28

simosx έγραψε:Όπως ειπώθηκε από τον ilpara, ένας λόγος για πιθανό πρόβλημα είναι η σχετική χαμηλή ανάλυση μιας οθόνης, σε σχέση με το φυσικό της μέγεθος.
...

Μήπως συμβαίνει κάτι ελαφρώς ποιο περίπλοκο? Μήπως το πρόβλημα συμβαίνει όταν η οθονη έχει πολλά εικονοστοιχεία αλλά για κάποιο λόγο η μέγιστη ανάλυση που υποστηρίζει (είτε η οθόνη είτε η κάρτα γραφικών) ή η ανάλυση που έχουμε επιλέξει είναι σχετικά μικρή, και επομένως η γραμμή, ευθεία ή καμπύλη, που σχηματίζει κάθε γράμμα αναγκάζεται (αφού περισσεύουν pixels) να απεικονίζεται με σύμπλεγμα πίξελς αντί για 1 πίξελ (όπως συμβαίνει στα windows), με αποτέλεσμα αυτό το σύμπλεγμα να δίνει την όψη θολούρας?
Δηλ αντιλαμβάνομαι οτι τα windows (τουλάχιστον τα xp που είχα εμπειρία) απεικονίζουν πάντα τα γράμματα με γραμμές, ευθείες ή καμπύλες, που αποτελούνται από 1 pixel, ανεξαρτήτως του μεγέθους της οθόνης, των εικονοστοιχείων της οθόνης, και της ανάλυσης, δηλ η διάσταση του πάχους των γραμμάτων παραμένει αμετάβλητη και είναι πάντα 1 πίξελ ανεξαρτήτως του μεγέθους της γραμματοσειράς, και το μέγεθος των γραματοσειρών μεταβάλλεται μόνο ως προς την διάσταση του μήκους των γραμμών, ευθείων ή καμπύλων, που σχηματίζουν το γράμμα. Αντιθέτως στο linux (τουλάχιστον debian & ubuntu) μεταβάλλονται και οι δύο διαστάσεις, πάχος και μήκος γραμμών που σχηματίζουν κάθε γράμμα, με συνέπεια υπό τις συνθήκες που περιέγραψα να χρησιμοποιούνται στο πάχος συμπλέγματα μαύρων και γκρίζων πίξελς που δίνουν την αίσθηση θολούρας.
Σημειώνω δύο πράγματα:
1) Στο νέο μου laptop σε ανάλυση 1920Χ1200 (μέγιστη) σε 15,4'' (wide) η γραμμή, ευθεία ή καμπύλη, που σχηματίζει κάθε γράμμα απεικονίζεται με 1 πίξελ (όχι με σύμπλεγμα όπως συμβαίνει αν μειώσω την ανάλυση οπότε εμφανίζεται η λεγόμενη "θολούρα").
2) Στο παλαιό μου laptop είχα την μέγιστη ανάλυση 1024Χ768 σε 14'' (4:3) αλλά η γραμμή, ευθεία ή καμπύλη, που σχηματίζει κάθε γράμμα απεικονιζόταν με σύμπλεγμα πίξελς αντί για 1 πίξελ (όπως συμβαίνει στα windows), με αποτέλεσμα αυτό το σύμπλεγμα να δίνει την όψη θολούρας.

Ποια η άποψή σας? Ρωτάω γιατί δεν είμαι σίγουρος αν είναι σωστά όσα λέω...

Ιδού κάποια σχετικά links:
http://ph.ubuntuforums.com/showthread.php?s=ee2f85b7d5c508e107c0dbdf4beae84b&t=861117&highlight=font+rendering
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=800724
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=235526
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 16 Αύγ 2008, 15:39

ilpara έγραψε:
...

Μήπως συμβαίνει κάτι ελαφρώς ποιο περίπλοκο? Μήπως το πρόβλημα συμβαίνει όταν η οθονη έχει πολλά εικονοστοιχεία αλλά για κάποιο λόγο η μέγιστη ανάλυση που υποστηρίζει (είτε η οθόνη είτε η κάρτα γραφικών) ή η ανάλυση που έχουμε επιλέξει είναι σχετικά μικρή, και επομένως η γραμμή, ευθεία ή καμπύλη, που σχηματίζει κάθε γράμμα αναγκάζεται (αφού περισσεύουν pixels) να απεικονίζεται με σύμπλεγμα πίξελς αντί για 1 πίξελ (όπως συμβαίνει στα windows), με αποτέλεσμα αυτό το σύμπλεγμα να δίνει την όψη θολούρας?
Δηλ αντιλαμβάνομαι οτι τα windows (τουλάχιστον τα xp που είχα εμπειρία) απεικονίζουν πάντα τα γράμματα με γραμμές, ευθείες ή καμπύλες, που αποτελούνται από 1 pixel, ανεξαρτήτως του μεγέθους της οθόνης, των εικονοστοιχείων της οθόνης, και της ανάλυσης, δηλ η διάσταση του πάχους των γραμμάτων παραμένει αμετάβλητη και είναι πάντα 1 πίξελ ανεξαρτήτως του μεγέθους της γραμματοσειράς, και το μέγεθος των γραματοσειρών μεταβάλλεται μόνο ως προς την διάσταση του μήκους των γραμμών, ευθείων ή καμπύλων, που σχηματίζουν το γράμμα. Αντιθέτως στο linux (τουλάχιστον debian & ubuntu) μεταβάλλονται και οι δύο διαστάσεις, πάχος και μήκος γραμμών που σχηματίζουν κάθε γράμμα, με συνέπεια υπό τις συνθήκες που περιέγραψα να χρησιμοποιούνται στο πάχος συμπλέγματα μαύρων και γκρίζων πίξελς που δίνουν την αίσθηση θολούρας.

Οι οθόνες TFT/LCD έχουν μια fixed ανάλυση. Δε μπορείς να αλλάξεις την ανάλυση αυτή. Η κάρτα γραφικών μπορεί να ρυθμιστεί να δείξει στον οθόνη μια συγκεκριμένη ανάλυση. Αν η ανάλυση που προσπαθεί να δείξει η κάρτα γραφικών είναι διαφορετική από τη μια και μοναδική ανάλυση που υποστηρίζει η TFT/LCD, τότε έχουμε πρόβλημα. Έχουμε τέτοιο πρόβλημα, που κάθε άλλη συζήτηση εδώ είναι λάθος.

Αν δε γνωρίζουμε με ακρίβεια ότι 1) η TFT/LCD έχει τη μια και μοναδική ανάλυση π.χ. 1024χ768, και 2) η κάρτα γραφικών έχει ρυθμιστεί για την ανάλυση 1024x768, τότε σταματάμε εδώ. Πρέπει να γνωρίζουμε τα στοιχεία αυτά πριν κάνουμε παραπέρα συζήτηση για οθόνες, αναλύσεις και γραμματοσειρές.

Πιστεύω ότι το παραπάνω παράδειγμα είναι ανάλυση TFT/LCD == ανάλυση που έχει ρυθμιστεί η κάρτα γραφικών, και συνεχίζω με αυτή τη βάση.

ilpara έγραψε:Σημειώνω δύο πράγματα:
1) Στο νέο μου laptop σε ανάλυση 1920Χ1200 (μέγιστη) σε 15,4'' (wide) η γραμμή, ευθεία ή καμπύλη, που σχηματίζει κάθε γράμμα απεικονίζεται με 1 πίξελ (όχι με σύμπλεγμα όπως συμβαίνει αν μειώσω την ανάλυση οπότε εμφανίζεται η λεγόμενη "θολούρα").

Αυτή η θολούρα που περιγράφεις προέρχεται από το τέντωμα των εικονοστοιχείων (μεγέθυνση), και είναι το πρόβλημα που περιγράφω παραπάνω. Δηλαδή, όταν η οθόνη σου έχει τη προδιαγραφή για 1920x1200 εικονοστοιχεία^2, τότε ρυθμίζεις την κάρτα γραφικών στην ανάλυση αυτή. Ακόμα και όταν συνδέει το φορητό στο ψηφιακό προβολέα (projector), ενεργοποιείς dualhead και έχεις διαφορετικές αναλύσεις μεταξύ των διαφορετικών οθονών.

Μερικοί χρήστες αναφέρουν για «θολούρα» στις γραμματοσειρές μόνο, και αυτό έχει να κάνει με αυτό που λέμε subpixel smoothing.

ilpara έγραψε:2) Στο παλαιό μου laptop είχα την μέγιστη ανάλυση 1024Χ768 σε 14'' (4:3) αλλά η γραμμή, ευθεία ή καμπύλη, που σχηματίζει κάθε γράμμα απεικονιζόταν με σύμπλεγμα πίξελς αντί για 1 πίξελ (όπως συμβαίνει στα windows), με αποτέλεσμα αυτό το σύμπλεγμα να δίνει την όψη θολούρας.

Αυτή είναι «θολούρα» στις γραμματοσειρές μόνο, και είναι κάτι που για αρκετές ρυθμίσεις είναι ικανοποιητικό. Νομίζω ότι σε OS/X είναι ενεργοποιημένο.

Αναφέρθηκα παραπάνω στη συζήτηση αυτή· είναι εύκολο να δοκιμάσει κανείς διάφορες ρυθμίσεις για την απεικόνιση των γραμματοσειρών (font rendering), και οι διαφορετικές ρυθμίσεις βρίσκονται στο Σύστημα/Προτιμήσεις/Εμφάνιση/Γραμματοσειρές. Εκεί, όταν δοκιμάσεις μια διαφορετική ρύθμιση, αυτή ενεργοποιείται αυτόματα (δε χρειάζεται επανεκκίνηση), οπότε είναι πολύ εύκολο για κάποιον να δοκιμάσει διάφορα.

Δεν είναι στις απαντήσεις στη συζήτηση αυτή να αναφέρει κάποιος ότι τα δοκίμασε αυτά. Θα ήθελα να ακούσω σχόλια.

ilpara έγραψε:Ποια η άποψή σας? Ρωτάω γιατί δεν είμαι σίγουρος αν είναι σωστά όσα λέω...

Ιδού κάποια σχετικά links:
http://ph.ubuntuforums.com/showthread.php?s=ee2f85b7d5c508e107c0dbdf4beae84b&t=861117&highlight=font+rendering
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=800724
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=235526
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 16 Αύγ 2008, 17:26

Με κίνδυνο να κάνω λάθος,νομίζω πως θα βοηθούσε αν τσεκάρατε την επιλογή "Εξομάλυνση subpixels" στο μενού που ανέφερε ο Σίμος
(Σύστημα-Προτιμήσεις-Εμφάνιση-Γραμματοσειρές)
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 16 Αύγ 2008, 17:28

simosx έγραψε:
Αυτή είναι «θολούρα» στις γραμματοσειρές μόνο, και είναι κάτι που για αρκετές ρυθμίσεις είναι ικανοποιητικό. Νομίζω ότι σε OS/X είναι ενεργοποιημένο.

Το επιβεβαιώνω, το έψω δει ενεργοποιημένο σε OS/X φίλου, χωρίς όμως την "άσχημη" θολούρα που θυμάμαι εγω (εκτός και αν πλέον το είχα συνηθίσει και δεν μου φάνηκε τόσο έντονη).

simosx έγραψε:
Αναφέρθηκα παραπάνω στη συζήτηση αυτή· είναι εύκολο να δοκιμάσει κανείς διάφορες ρυθμίσεις για την απεικόνιση των γραμματοσειρών (font rendering), και οι διαφορετικές ρυθμίσεις βρίσκονται στο Σύστημα/Προτιμήσεις/Εμφάνιση/Γραμματοσειρές. Εκεί, όταν δοκιμάσεις μια διαφορετική ρύθμιση, αυτή ενεργοποιείται αυτόματα (δε χρειάζεται επανεκκίνηση), οπότε είναι πολύ εύκολο για κάποιον να δοκιμάσει διάφορα.
Δεν είναι στις απαντήσεις στη συζήτηση αυτή να αναφέρει κάποιος ότι τα δοκίμασε αυτά. Θα ήθελα να ακούσω σχόλια.

Δυστυχώς το παλαιό μου laptop όπου αντιμετώπιζα το πόβλημα απεβίωσε και επομένως δεν μπορώ πλέον να κάνω δοκιμές-σχόλια.
Ας περιμένουμε να δούμε αν έχει να προσθέσει κάτι ο Angelfire που μπορεί να πειραματιστεί.
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Angelfire » 18 Αύγ 2008, 12:16

ilpara έγραψε:
simosx έγραψε:

Το επιβεβαιώνω, το έψω δει ενεργοποιημένο σε OS/X φίλου, χωρίς όμως την "άσχημη" θολούρα που θυμάμαι εγω (εκτός και αν πλέον το είχα συνηθίσει και δεν μου φάνηκε τόσο έντονη).

simosx έγραψε:

Δυστυχώς το παλαιό μου laptop όπου αντιμετώπιζα το πόβλημα απεβίωσε και επομένως δεν μπορώ πλέον να κάνω δοκιμές-σχόλια.
Ας περιμένουμε να δούμε αν έχει να προσθέσει κάτι ο Angelfire που μπορεί να πειραματιστεί.

Την τελευταια εβδομαδα πειραματιζομαι με τις ρυθμισεις στο Σύστημα/Προτιμήσεις/Εμφάνιση/Γραμματοσειρές και εχω παρατησει οτι καλυτερο αποτελεσμα εχω οταν εχω sub pixel smoothing και full hinting .Οποιαδηποτε αλλη ρυθμιση μου δινει πολυ χειροτερα αποτελεσματα .

Επισης κατεβασα τις γραμματοσειρες droids και επαιξα και λιγο με αυτες αλλα δεν ειδα καποια βελτιωση και ξαναγυρισα παλι πισω στις sans που θεωρω οτι ειναι καπως καλυτερες .

Επισυναπτω και τα σχετικα print screens

Sans Εικόνα

Droids
Εικόνα
Angelfire
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ