Πως αλλαζω τη θεση του launcher;

...unity, kde, gnome, xfce, κλπ ...compiz, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την λειτουργία του unity δοκιμάστε να το επαναφέρετε με την παρακάτω εντολή σε τερματικό.
unity --reset (ισχύει μέχρι και την 12.04)

Re: Πως αλλαζω τη θεση του launcher;

Δημοσίευσηαπό dim459 » 04 Σεπ 2013, 01:00

Δεν μας γράφεις και τι μηχάνημα έχεις, οπότε παίρνω ως δεδομένο ότι σηκώνει τα πάντα.
Αν θέλαμε να ομαδοποιήσουμε τα gui με βάση τις ευκολίες τους, χοντρικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το gnome (είτε σαν unity είτε σαν gnome shell) και το KDE είναι τα πιο πλήρη.
Κάπου στη μέση είναι το XFCE και το πιο μινιμαλιστικό (και πιο ελαφρύ) το LXDE.

Oι gnome εκδοχές είναι user friendly, αν και (κατά την άποψή μου) όχι επαρκώς παραμετροποιήσιμες (πράγμα που βελτιώνεται σταδιακά, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι όλο το gnome 3 είναι σχετικά νέο project).
Επίσης κατά την άποψή μου το πιο πλήρες και πιο παραμετροποιήσιμο gui είναι το KDE, και αν κανείς έχει όρεξη να ασχοληθεί μπορεί να ρυθμίσει τα πάντα (σε παρανοϊκό βαθμό) μέσω γραφικών εργαλείων, κοινώς σχετικά εύκολα. Το πρόβλημα του είναι ότι εν αντιθέσει με το gnome, πολλές φορές δεν κάνει πράγματα από προεπιλογή, αλλά απαιτεί από το χρήστη να του πει να τα κάνει (ένα απλό παράδειγμα είναι οι προεπισκοπήσεις και κάποια πακέτα που απαιτούν, τα οποία δεν είναι προεγκατεστημένα). Αυτό σε κάποιους μπορεί να φανεί κουραστικό. Ένα άλλο μειονέκτημά είναι ότι χρησιμοποιείται από λιγότερους χρήστες και έτσι ανάλογα περιορισμένη μπορεί κάποιες φορές να είναι και η βοήθεια που παρέχεται σε διάφορα ερωτήματα.

Τα xfce και lxde τα θεωρώ ειδικές περιπτώσεις που απευθύνονται σε αδύναμους υπολογιστές.

Διαλέγεις και εγκαθιστάς....
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lazostat » 04 Σεπ 2013, 06:47

Για να καταλαβω. Η καθε διανομη ( ubuntu,mint κτλ ) εχει και διαφορετικα GUI για να διαλεξεις με την εγκατασταση; Τα GUI ειναι τα ιδια σε καθε διανομη ή υπαρχουν και GUI που μπαινουν μονο σε συγκεκριμενες διανομες; Λογικα το cinnamon υπαρχει μονο στo linux mint και οχι στο ubuntu;

Ξερω οτι το site αναφερεται στο ubuntu, αλλα υπαρχει κατι καλυτερο; Τo mint; Το elementary OS;
lazostat
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 04 Σεπ 2013, 07:17

Φύγε για λίγο από την λογική των Windows και σκέψου το γραφικό περιβάλλον (GUI) σαν ένα πρόγραμμα (γιατί πρόγραμμα είναι).
Αν υπάρχουν 10 GUI, τότε μπορείς να εγκαταστήσεις και τα 10 στο Ubuntu που έχεις (μην το κάνεις όμως) και κάθε φορά πριν κάνεις login στον υπολογιστή, μπορείς να επιλέγεις ποιο θα χρησιμοποιήσεις.

Αυτό το γραφικό περιβάλλον που βλέπεις τώρα και δεν σου αρέσει (με την πάνω μπάρα και τον launcher) ονομάζεται Unity και είναι το προεγκατεστημένο περιβάλλον του Ubuntu.
Τo Ubuntu είναι η δημοφιλέστερη διανομή Linux οπότε υπάρχουν πολλές άλλες που έχουν βασιστεί σε αυτό (Ubuntu-based διανομές) και μερικές από αυτές έχουν εγκριθεί από την εταιρία που φτιάχνει το Ubuntu, ως επίσημες διανομές. Μερικές είναι οι παρακάτω:
  • Kubuntu: είναι το Ubuntu αλλά με προεγκατεστημένο γραφικό περιβάλλον το KDE Plasma και εφαρμογές του περιβάλλοντος εργασίας KDE.
  • Lubuntu: είναι το Ubuntu αλλά με προεγκατεστημένο γραφικό περιβάλλον το LXDE.
  • Xubuntu: είναι το Ubuntu αλλά με προεγκατεστημένο γραφικό περιβάλλον το Χfce.
  • Ubuntu GNOME: είναι το Ubuntu αλλά με προεγκατεστημένο γραφικό περιβάλλον το Gnome Shell.
Οι παραπάνω είναι επίσημα παράγωγα του Ubuntu.

To Linux Mint και το elementaryOS Luna είναι μεν βασισμένα στο Ubuntu αλλά αναπτύσσονται ανεξάρτητα από αυτό.

Tα γραφικά περιβάλλοντα δεν έχουν κάποια άμεση σχέση με το Ubuntu.
Αναπτύσσονται ανεξάρτητα αλλά είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργούν σε όλες τις διανομές Linux (αυτό είναι μεγάλη κουβέντα, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες).
Πράγμα που σημαίνει πως το Cinnamon που ανέφερες, μπαίνει και στο Ubuntu και στο Mint και σε άλλες διανομές.

Όπως στο Ubuntu μπορείς να εγκαταστήσεις το GNOME Shell (GUI), μπορείς να το κάνεις και στο Linux Mint, στο elementaryOS, στο Debian (είναι προεγκατεστημένο εκεί), στο Arch Linux και γενικά παντού.

Ο πυρήνας είναι ο Linux αλλά πάνω σε αυτόν έχουν φτιαχτεί εκατοντάδες διανομές (μία από αυτές είναι το Ubuntu) και χιλιάδες προγράμματα που δεν περιορίζονται σε μία μόνο διανομή, αλλά λειτουργούν και εναρμονίζονται σε όλο το οικοσύστημα Linux.

Τώρα όσον αφορά το ποια διανομή είναι καλύτερη, είναι θέμα γούστου.
Εδώ θα σου πούμε το Ubuntu, αν πας σε ένα forum του Fedora θα σου πουν το Fedora κ.ο.κ.
Σίγουρα πάντως η καταλληλότερη για να ξεκινήσεις είναι το Ubuntu.

Κυρίως, τι είναι αυτό που ζητάς εσύ; Φιλικότητα; Ομορφιά; Επιδόσεις;
Τι μετράει περισσότερο;
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 04 Σεπ 2013, 07:24

lazostat έγραψε:Η καθε διανομη ( ubuntu,mint κτλ ) εχει και διαφορετικα GUI για να διαλεξεις με την εγκατασταση;

Όχι κάθε διανομή, αλλά κάποιες διανομές ναι.
lazostat έγραψε:Τα GUI ειναι τα ιδια σε καθε διανομη ή υπαρχουν και GUI που μπαινουν μονο σε συγκεκριμενες διανομες;

Τα γραφικά περιβάλλοντα τα αναπτύσσουν οι ομάδες που τα αναπτύσσουν. Από εκεί και πέρα, οι διανομές επιλέγουν ποια από αυτά θα παρέχουν.
lazostat έγραψε:Λογικα το cinnamon υπαρχει μονο στo linux mint και οχι στο ubuntu;

Όχι, το cinnamon αναπτύσσεται από την ομάδα του Mint, αλλά είναι διαθέσιμο σε πολλές διανομές (μια από αυτές και το Ubuntu).
lazostat έγραψε:Ξερω οτι το site αναφερεται στο ubuntu, αλλα υπαρχει κατι καλυτερο; Τo mint; Το elementary OS;

Τα Mint και elementaryOS (αλλά και πολλές άλλες διανομές), είναι Ubuntu.

Τι εννοείς καλύτερο; Με βάση ποιο κριτήριο;
Αν υπήρχε κάτι που θα ήταν αντικειμενικά το καλύτερο, τότε θα το είχαν επιλέξει όλοι κι έτσι όλες οι άλλες διανομές θα είχαν σβήσει.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lazostat » 04 Σεπ 2013, 09:43

Κοιτα, σιγουρα απο αποψη επιδοσεων δε με πολυενδιαφερει, καθως εχω μηχανημα τελευταιας γενιας. Αν και σιγουρα το linux ειναι πιο γρηγορο απο τα windows, σε πολλους τομεις. Ακομα και ο firefox ανοιγει μισο δευτερολεπτο πιο γρηγορα, αμελητεα διαφορα θα μου πεις, αλλα ειναι ενα συν.

Απλα δε μου πολυαρεσει το unity.. Με το launcher αριστερα, με την μπαρα πανω.. Αλλα μπορει να το συνηθισω..

Υπαρχει καποιο site που να λεει τα καλυτερα προγραμματα για ubuntu; Πχ για ταινιες, μουσικη, torrents, σερφαρισμα ( αν και τον firefox δυσκολα θα τον ξανααφησω.. ) και λοιπα;;

Επισης βλεπω οτι υπαρχουν αρκετα προγραμματα προεγκατεστημενα. Μπορω να σβησω αφοβα οποιο δε μου αρεσει;
lazostat
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό madvinegar » 04 Σεπ 2013, 09:48

Αφου δεν σου αρεσει η πλαινη μπαρα, δοκιμασες απλα να την κανεις να κρυβεται για να μην την βλεπεις? (θα εμφανιζεται μονο αν πηγαινεις το mouse pointer πανω της).
Ετσι δεν θα εγκαταστησεις και δεν θα αλλαξεις τιποτα.

Κρυβεις την πλαινη μπαρα και αν θες, που λεει ο λογος, εγκαθιστας και ενα cairo dock και το κανεις σαν MAC.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ Καλό
2 Ubuntu 18.04 bionic beaver 4.13.0-16-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Gnome ubuntu)
3 Intel Core2 Duo CPU T5550 1.83GHz ‖ RAM 2008 MiB ‖ Acer Chapala - Acer, inc. Aspire 5920G
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620/M82 [Mobility Radeon HD 3450/3470] [1002:95c4] {radeon}
5 wlan0: Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection [8086:4222] (rev 02) ⋮ eth0: Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express [14e4:1693] (rev 02)
Blog: https://madvinegar.wordpress.com/
Άβαταρ μέλους
madvinegar
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lazostat » 04 Σεπ 2013, 11:13

Το ειχα δοκιμασει, αλλα μου φαινεται προβληματικο.. Δεν ανταποκρινεται παντα αμεσως..

Επισης δεν ειναι βολικο με τον browser, οταν προσπαθω να επιλεξω το back button, και εμφανιζεται η μπαρα.
lazostat
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό adem1 » 04 Σεπ 2013, 11:33

(ότι γράφω το γράφω με πολύ καλή πρόθεση)
Λοιπόν παρατηρώ φίλε lazostat πως ότι και να σου έχουν πει τα παιδιά καταλήγεις στο πως δεν σου αρέσει το unity. Υπάρχουν αρκετά θέματα στο φόρουμ που λένε για αυτό ακριβώς. Τα παιδιά επειδή ξέρω τι νοοτροπίας είναι, δεν σε παρακαλάνε να μείνεις με το unity σε βοηθούν, προσπαθούν να σου βρουν μια λύση, να σου αρέσει το λειτουργικό σου. Τα παιδιά που σου προτείνουν λύσεις αφιερώνουν χρόνο σε αυτό, και συ δεν βλέπω να το εκτιμάς. εγώ αν ήμουν στην θέση σου και ήθελα 1ον να κράξω το unity θα έγραφα στο αντίστοιχο θέμα και 2ον εφόσον μου έχουν προτείνει κάποιες λύσεις, θα έκανα το τελείως απλό θα έψαχνα στο youtube βιντεάκια με γραφικά περιβάλλοντα για να δω πως δουλεύουν (στο λέω αυτό γιατί δεν μου φαίνεσαι άσχετος με το θέμα, μάλλον μας κοροϊδεύεις ή παιδιαρίζεις :P ). Όλα αυτά (GUI), είναι τελείως υποκειμενικά πράγματα, αν δεν τα δεις μόνος σου, δεν θα μάθεις ποτέ ποιο είναι το σωστό και το ωραίο για σένα! Περιμένω να πάρεις μια απόφαση και να μας πεις τι διάλεξες τελικά!
Pc1
3 Intel Core i5-3317U CPU @ 1.70GHz ‖ RAM 5856 MiB ‖ ASUS S56CA
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
5 wlan0: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 0a)
Pc 2
3 Intel Core2 CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 3962 MiB ‖ FOXCONN P45A01
4 ATI RV730XT [Radeon HD 4670] [1002:9490]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
adem1
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: adem1
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lepidas » 04 Σεπ 2013, 11:56

μπορεί να θέλει το UNITY να πάει πάνω οριζόντια,γι'αυτό επιμένει :P
Άβαταρ μέλους
lepidas
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 05 Σεπ 2013, 01:22

lazostat έγραψε:Υπαρχει καποιο site που να λεει τα καλυτερα προγραμματα για ubuntu; Πχ για ταινιες, μουσικη, torrents, σερφαρισμα ( αν και τον firefox δυσκολα θα τον ξανααφησω.. ) και λοιπα;;

Δες στους οδηγούς του φόρουμ, θα βρεις απαντήσεις για όλα αυτά, καθώς και τι πρέπει να εγκαταστήσεις για να μην έχεις πρόβλημα με αρχεία πολυμέσων.

lazostat έγραψε:Επισης βλεπω οτι υπαρχουν αρκετα προγραμματα προεγκατεστημενα. Μπορω να σβησω αφοβα οποιο δε μου αρεσει;

Σε γενικές γραμμές ναι. Και πάλι δες στους οδηγούς πως προσθαφαιρούμε εφαρμογές. Σαν αρχάριος, αν έχεις κάποια αμφιβολία, ρώτα, μιας και κάποια πακέτα είναι προαπαιτούμενα για τη λειτουργία άλλων.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περιβάλλον Εργασίας / Εμφάνιση / Εφέ / Customization