Πρόβλημα αλλαγής θέματος - Ubuntu GNOME 13.04  Το θέμα επιλύθηκε

...unity, kde, gnome, xfce, κλπ ...compiz, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την λειτουργία του unity δοκιμάστε να το επαναφέρετε με την παρακάτω εντολή σε τερματικό.
unity --reset (ισχύει μέχρι και την 12.04)

Πρόβλημα αλλαγής θέματος - Ubuntu GNOME 13.04

Δημοσίευσηαπό eliasps » 02 Ιούλ 2013, 22:35

Καλησπέρα σε όλους.

Έχω εγκαταστήσει και χρησιμοποιώ το Ubuntu GNOME 13.04 στον υπολογιστή μου και έχω ένα πρόβλημα στην αλλαγή θέματος (Window -GTK+). Δεν εμφανίστηκε ξαφνικά, αλλά υπήρχε ανέκαθεν.
Αφού κατεβάσω ένα νέο θέμα, το τοποθετώ στον φάκελο ~/.themes και πάω να το εφαρμόσω μέσω του gnome-tweak-tool.
Το θέμα εφαρμόζεται κανονικά γενικότερα, εκτός από την μπάρα των παραθύρων (την μπάρα που έχει τα κουμπιά για κλείσιμο-ελαχιστοποίηση-μεγιστοποίηση).
Στο gnome-tweak-tool η αλλαγή γίνεται στην καρτέλα "Τheme":
  • Στο GTK+ Theme γίνεται η εφαρμογή του θέματος παντού - Κανένα πρόβλημα εδώ.
  • Στο Current theme γίνεται η εφαρμογή του θέματος στην μπάρα των παραθύρων - Εδώ υπάρχει το πρόβλημα.
Παράδειγμα με το Elementaryish theme:

Να σημειωθεί πως τα προεγκατεστημένα θέματα εμφανίζονται κανονικά και στην μπάρα των παραθύρων. Αυτά που δεν εμφανίζονται κανονικά είναι όλα τα υπόλοιπα.

Αυτό δεν συμβαίνει στο Ubuntu 13.04 (Unity).
Δηλαδή αν για παράδειγμα στο Ubuntu 13.04 εγκαταστήσω το GNOME Shell 3.8 και αλλάξω το θέμα, τότε η αλλαγή θα γίνει όπως πρέπει και το νέο θέμα θα εμφανίζεται κανονικά και στην μπάρα των παραθύρων, σε αντίθεση με το Ubuntu GNOME 13.04 όπου δεν εφαρμόζεται η αλλαγή και στην μπάρα.
Ίσως το γεγονός ότι δουλεύει στο Ubuntu αλλά όχι στο Ubuntu GNOME σημαίνει πως λείπει κάποιο πακέτο;

Κάθε πρόταση ευπρόσδεκτη.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Re: Πρόβλημα αλλαγής θέματος - Ubuntu GNOME 13.04

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 02 Ιούλ 2013, 22:50

Ηλία σίγουρα γίνεται μέσω dconf το πρόβλημα είναι πως δεν έχω το laptop μου.
Εδώ που είμαι έχω mate, αλλά στο περίπου μοιάζουν οι διαδρομές, περίμενε να το ψάξω.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 02 Ιούλ 2013, 23:01

Λοιπόν στο mate είναι
org-mate-marco-general (κάνοντας κλικ πάνω στο όνομα του θέματος, γράφεις αυτό που θέλεις και enter για να το πάρει).
Λογικά στο δικό σου πρέπει να είναι org-shell-διαχειριστής παραθύρων-general
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 02 Ιούλ 2013, 23:28

To κοντινότερο που βρήκα στο dconf-editor για αλλαγές στην εμφάνιση και στο θέμα είναι στο: org > gnome > desktop > interface
Eκεί υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις, συν μία για το gtk+ theme, αλλά πάλι δεν εφαρμόζεται στην μπάρα.
Αλλά επειδή έχει αρκετές ρυθμίσεις εκεί και δεν ξέρω τι σημαίνουν οι μισές, θα αρχίχω να τις πειράζω μπας κάποια από αυτές κάνει τη δουλειά.
Άλλες παρόμοιες διαδρομές με αυτή που έγραψες είναι:
  • org > gnome > shell
  • org > gnome > mutter
Αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν εκεί σχετικές ρυθμίσεις.
Μάλλον κάτι στο interface πρέπει να είναι. Θα ενημερώσω αν βρω κάτι.

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια! Τέτοιες αλλαγές τις έκανα πάντα από το gnome-tweak-tool και δεν θα σκεφτόμουν το dconf αν δεν το έλεγες.
Η δύναμη της συνήθειας. :P

Δυστυχώς δεν βοηθάει καθόλου η αναζήτηση στη Google με τις λέξεις "ubuntu gnome". Εμφανίζει κυρίως αποτελέσματα για το GNOME στο Ubuntu και όχι για την διανομή Ubuntu GNOME. Χάθηκε ο κόσμος να μείνουν στα συνηθισμένα και να το ονομάζανε Gubuntu. :P
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 02 Ιούλ 2013, 23:39

eliasps έγραψε:Να σημειωθεί πως τα προεγκατεστημένα θέματα εμφανίζονται κανονικά και στην μπάρα των παραθύρων. Αυτά που δεν εμφανίζονται κανονικά είναι όλα τα υπόλοιπα.

Το 13.04 έχει κάποιο πρόβλημα με τα δικαιώματα. Δοκίμασε να μεταφέρεις το θέμα στο /usr/share/themes, αν πιάσει να αλλάξεις δικαιώματα (προσθέσεις τον χρήστη) έτσι ώστε να έχεις δικαιώματα ανάγνωσης -διαγραφής ότι έχει και ο root δηλαδή, στον φάκελο themes και στους υποφακέλους του, για να μην μπαίνεις σαν root κάθε φορά που αλλάζεις θέμα.
Τελευταία επεξεργασία από sotos21 και 05 Ιούλ 2013, 07:47, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 02 Ιούλ 2013, 23:50

Αυτό ήταν!

Για την ακρίβεια, με την μεταφορά του φακέλου του θέματος στο /usr/share/themes το θέμα εμφανίζεται κανονικά στην λίστα του gnome-tweak-tool (ως απλός χρήστης - όχι root) και δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή δικαιωμάτων ή κάτι παρόμοιο.
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo cp -R /home/username/.themes/θέμα /usr/share/themes/
rm -rf ~/.themes/θέμα

Μετά αλλαγή του θέματος από το gnome-tweak-tool και όλα οκ!

Ευχαριστώ και πάλι! :thumbup:
Έψαχνα μέρες να το διορθώσω.

Σχετικά με αυτό:
sotos21 έγραψε:Το 13.04 έχει κάποιο πρόβλημα με τα δικαιώματα.

Μήπως να αναφερθεί ως bug στο Launchpad πχ;
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 03 Ιούλ 2013, 00:06

eliasps έγραψε:Μήπως να αναφερθεί ως bug στο Launchpad πχ;

Δυστυχώς πρέπει να είναι η πολιτική τέτοια και έχει αρχίσει να μου την δίνει στα νεύρα, γιατί από ότι κατάλαβα θέλουν όλο και περισσότερο να περιορίζουν τις επιλογές μας.
Θυμίζω ότι ξεκίνησε με την επιλογή στο 12.10 για τις σημαίες, που έπρεπε να πάμε τον φάκελο στο /usr/share/icons(σε εμένα δεν έφτανε αυτό αλλά έπρεπε να αλλάξω και τα δικαιώματα στα εικονίδια)
Το πρόβλημα σου το είχα συναντήσει και στο 13.10 δεν είναι θέμα δηλαδή gnome-shell.
Eπίσης πριν καμιά ώρα που έπαιζα ένα παιχνιδάκι(glines, το κουβαλάω από την 8.04) για να με βάλει στην βαθμολογία έπρεπε να αλλάξω τα δικαιώματα στο /var/games(έχω mint 1.5 που βασίζεται στο 13.04)
Πρότεινα να αλλάξεις τα δικαιώματα στο /usr/themes για να μην δίνεις sudo κάθε φορά που αλλάζεις θέμα.
Τελευταία επεξεργασία από sotos21 και 05 Ιούλ 2013, 07:47, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 03 Ιούλ 2013, 00:20

sotos21 έγραψε:Το πρόβλημα σου το είχα συναντήσει και στο 13.10 δεν είναι θέμα δηλαδή gnome-shell.

Έγραψα στην αρχική δημοσίευση πως το πρόβλημα δεν είχε εμφανιστεί στο 13.04 (το Official με το Unity), αλλά στο Ubuntu GNOME. Ωστόσο δεν είμαι 100% σίγουρος.
Επίσης, νομίζω πως το πρόβλημα υπήρχε και στο Ubuntu GNOME Remix 12.10.
Μου κάνει εντύπωση που το έχεις συναντήσει και στο "κανονικό" Ubuntu, γιατί περιπλέκεται κάπως το θέμα.

Το ότι λειτουργεί στο /usr/share/themes αλλά όχι στο ~/.themes, όντως, δείχνει πως πρέπει να είναι θέμα δικαιωμάτων.
Αλλά αφού λειτουργεί σωστά στο Ubuntu αλλά όχι στο Ubuntu GNOME (τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση), ίσως αυτό το πρόβλημα είναι specific για την διανομή Ubuntu GNOME.

Θα ψάξω για παρόμοιες αναφορές στο Launchpad ή στο bugzilla μήπως και διευκρινίζεται κάτι.
Εκτός αν όντως είναι σκόπιμη η αλλαγή αυτή και εξυπηρετεί σε θέματα ασφάλειας, ξερ'γω.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 03 Ιούλ 2013, 00:33

Προφανώς δεν πρόσεξες το .10
Το ίδιο πρόβλημα που ανέφερες το συνάντησα πριν ένα μήνα περίπου στην 13.10, δεν το έψαξα γιατί είναι δοκιμαστική έκδοση.
Στην 13.04 δεν θυμάμαι τέτοιο πρόβλημα. Αν κάποιο παλικάρι με 13.04 θέλει να δοκιμάσει, ας μας πει τα αποτελέσματα.
Τελευταία επεξεργασία από sotos21 και 01 Φεβ 2014, 06:53, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 05 Ιούλ 2013, 06:58

Επανέρχομαι γιατί βρήκα πως να εμφανιστεί σωστά το θέμα χωρίς να μπει ο φάκελος του θέματος στο /usr/share/themes.

Για την εφαρμογή τοπικά, αφού μεταφερθεί ο φάκελος του θέματος στο ~/.themes, χρειάζεται επίσης να μπει ένα αντίγραφο του φακέλου ~/.themes/θέμα/metacity-1 στο ~/.local/share/themes/θέμα/metacity-1 . Έτσι λειτουργεί και η μπάρα των παραθύρων σωστά.

Συνοπτικά:
  • Aντιγράφουμε τον φάκελο του θέματος στο ~/.themes:
    cp -R /.../θέμα ~/.themes/
  • Και στη συνέχεια τον φάκελο metacity-1 στο ~/.local/share/themes/θέμα/:
    mkdir ~/.local/share/themes/θέμα
    cp -R /.../θέμα/metacity-1 ~/.local/share/themes/θέμα/
Όπου αντικαθιστούμε το /.../θέμα με την πραγματική διαδρομή του φακέλου του θέματος και το πραγματικό του όνομα.

@sotos21 αν θες επεξεργάσου την απάντησή σου με το τικ και πρόσθεσε μία αναφορά για το παραπάνω ώστε να είναι πλήρης και κάποιος που θα δει την απάντηση να γνωρίζει και αυτή την επιλογή.
Δοκίμασέ το και ο ίδιος πρώτα όταν ευκαιρείς για να δεις αν λειτουργεί και σε εσένα. ;)
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ