jumaru έγραψε:Και δεν έχω καταλάβει τι διαφορά έχει ο sudo o root και εγώ που είμαι administrator
-Το sudo είναι ένα πρόγραμμα/εντολή που δίνοντάς το στο τερματικό, εκτελεί μία άλλη εντολή με δικαιώματα και άδειες υπερχρήστη.
Παράδειγμα, για να εγκαταστήσεις μία εφαρμογή χρησιμοποιείς το apt-get:
apt-get install εφαρμογή. Αλλά αυτή η εντολή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από υπερχρήστη. Οπότε, βάζεις το sudo μπροστά:
sudo apt-get install εφαρμογή και εκτελείς την εντολή με δικαιώματα υπερχρήστη.
-O root είναι ο ανώτερος χρήστης στο Ubuntu. Ο υπερχρήστης αν θες, που έχει δικαίωμα να κάνει τα πάντα.
-Και ο διαχειριστής, είναι ο χρήστης που απλά έχει το δικαίωμα να αναβαθμιστεί σε root, να χρησιμοποιεί το sudo κλπ.
Εσύ είσαι διαχειριστής. Αλλά οι φάκελοι που πήγαινες να αποθηκεύσεις το αρχείο που κατέβαζαν οι browsers ήταν του Root, για αυτό και δεν σε άφηνε το σύστημα να τους πειράξεις και να περάσεις αρχεία εκεί μέσα.
Όταν ανέφερα παραπάνω πως το πρόβλημα ίσως να είναι θέμα δικαιωμάτων, ήμουν 99% σίγουρος πως δεν θα ήταν. Γιατί ειδικά σε μία νέα εγκατάσταση, από αρχάριο χρήστη, να γίνει τέτοια αλλαγή δικαιωμάτων στους προσωπικούς σου φακέλους, θέλει δουλειά, όπως είπε ο simosx παραπάνω. Οπότε κάποια άλλη διαδικασία άλλαξε τα δικαιώματα, ίσως κάποια από τις εγκαταστάσεις που αναφέρεις. Καλό θα ήταν πάντως, να επαναφέρεις τα δικαιώματα όπως ήταν default. Δώσε το αποτέλεσμα της εντολής που σου είπε ο Learner.
jumaru έγραψε:Επίσις δεν έχω καταλάβει την διαφορά που έχει η εντολή nautilus
Ο nautilus είναι το πρόγραμμα διαχείρισης αρχείων. Άμα γράψεις στο τερματικό nautilus, τότε θα ανοίξει ένα παράθυρο για περιήγηση σε αρχεία και φακέλους. Άμα πλοηγηθείς στον φάκελο
/usr για παράδειγμα και προσπαθήσεις να διαγράψεις κάτι από εκεί μέσα, δεν θα μπορέσεις γιατί owner είναι ο root. Αν όμως, εκτελέσεις την εντολή nautilus με το sudo (sudo nautilus) , πάλι θα ανοίξει το ίδιο παράθυρο αλλά ότι ενέργεια κάνεις, θα γίνεται με δικαιώματα υπερχρήστη και θα μπορείς να διαγράψεις πράγματα από τον /usr ή οποιονδήποτε άλλον φάκελο.
ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΟΜΩΣ. Το ανέφερα σαν παράδειγμα.