Καταρχήν παρέλειψα να πω ότι το πρόβλημα εμφανίστηκε μετά από νέα εγκατάσταση του 12.04 (και πριν 12.04 είχα) διατηρώντας το ίδιο /home και συνεπώς τις ρυθμίσεις των προγραμμάτων.
Ακολουθόντας όσα είπε ο Γιώργος :
1) Εξακρίβωσα ότι δεν υπάρχει αρχείο nstmp μέσα στο φάκελο του Thunderbird, ούτε φακέλοι places.sqlite-shm και places.sqlite.wal.
2) Διέγραψα τα panacea.dat και global-messages-db.sqlite (βαστώντας αντίγραφο ασφαλείας).
Διαπίστωσα ότι το πρόβλημα επανήλθε. Πλέον υπέθεσα ότι ξαναδημιουργεί τα εν λόγω αρχεία, εξού και η υψηλή χρήση CPU. Μετά από περίπου 1 ώρα το πρόβλημα παρέμενε, οπότε επανέφερα ρα αρχικά αρχεία panacea.dat και global-messages-db.sqlite και η CPU επανήλθε σε φυσιολογικά, σχεδόν μηδενικά επίπεδα.
ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΞΗΓΗΣΗ: Μετά την εγκατάσταση του 12.04, όπως και μετά την διαγραφή των panacea.dat και global-messages-db.sqlite, προσπαθεί να τα ξαναδημιουργήσει και αυτό βαστάει αρκετή ώρα. Όλως τυχαίως, όσο εγώ άδειαζα το inbox, όπως περιγράφω στο αρχικό μου μήνυμα, ολοκληρώθηκε η δημιουργία των αρχείων και η CPU επανήλθε σε φυσιολογικό επίπεδο. Υπόθεση κάνω...
ΥΓ1: Έχω απενεργοποιήσει το extension Global Menu Bar Integration και στο thunderbird όπως και στο firefox, διότι έχω την αίσθηση ότι αυτό δημιουργούσε κολλήματα στον firefox.
Off topic:ΥΓ2: Παιδιά ευχαριστώ πολύ για το επανα-καλοσόρισμα
Για όσους δεν με ξέρουνε, ήμουν συντονιστής της ομάδας που έστησε το φόρουμ αρχικά! Είμαι περήφανος! Παρακαλουθώ το φόρουμ που και που και χαίρομαι για την πολύ καλή δουλειά που έχετε κάνει και την συμμετοχή του κόσμου! Ειδικά για τον simosx δεν βρίσκω λόγια, εύχομαι να συνεχίσει για πάντα έτσι!