Thunderbird IMAP causes High CPU - SOLVED  Το θέμα επιλύθηκε

...browsers, email, downloads, torrents, κλπ (όχι προβλήματα καρτών εδώ)

Συντονιστής: the_eye

Thunderbird IMAP causes High CPU - SOLVED  Το θέμα επιλύθηκε

Δημοσίευσηαπό ilpara » 17 Αύγ 2012, 12:25

ΠΡΟΒΛΗΜΑ:
Πολύ υψηλή χρήση CPU (διαπιστωθείσα με System Monitor) λόγω Thunderbird v.14.0 μόνο όταν είναι online. Σε offline δεν υφίσταται το πρόβλημα. Διαπίστωσα ότι το πρόβλημα οφείλεται στον IMAP λογαριασμό του gmail μου. Συγκεκριμμένα το πρόβλημα δημιουργούσε ο μεγάλος αριθμός (~500) emails στο inbox.
ΛΥΣΗ:
Δημιούργησα φακέλους (οι οποίοι συγχονίζονται κανονικά με gmail) στους οποίους μετέφερα τα emails μου αδειάζοντας το inbox. Μόλις περιορίστηκε σημαντικά (~100 emails) η χρήση CPU είναι πλέον ελάχιστη.
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Re: Thunderbird IMAP causes High CPU - SOLVED

Δημοσίευσηαπό simosx » 17 Αύγ 2012, 19:41

Κανονικά δε θα έπρεπε να παρουσιάζει αυτό το πρόβλημα ο Thunderbird.
Σε κάθε περίπτωση είναι πρόβλημα του Thunderbird, οπότε αυτό που έκανες είναι workaround.
Και είναι χρήσιμο που κατάφερες να διαπιστώσεις ότι η πηγή του προβλήματος είναι μάλλον τα πολλά μηνύματα στα Εισερχόμενα.
Αυτό που υποψιάζομαι είναι ότι ο Thunderbird προσπαθεί να κάνει τη λήψη όλων των μηνυμάτων (με τα περιεχόμενά τους) από τα Εισερχόμενα, και για κάποιο λόγο κολλάει στην προσπάθεια αυτή.
Θέλει αναφορά σφάλματος σε launchpad ή στο bugzilla.mozilla.org.
Μπορεί να δοκιμάσει και άλλος για να δούμε αν το πρόβλημα είναι κοινό και με άλλο λογαριασμό;

(ilpara, καλώς ήρθες ξανά στο φόρουμ)
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Γιώργος Φιωτάκης » 17 Αύγ 2012, 22:42

Χμμμ... με δεδομένο ότι δεν παρουσιάζεται το πρόβλημα σε κατάσταση offline, θεωρώ πιθανότερη αιτία κάποιο πρόβλημα στο panacea.dat (κατεστραμμένο μάλλον) και/ή το αντίστοιχο αρχείο .msf του λογαριασμού σε συνδυασμό με κάποιο πρόβλημα timeout.

To panacea.dat περιέχει πληροφορίες για τις συσχετίσεις μεταξύ των φακέλων αλληλογραφίας, των αρχείων msf και των αρχείων που περιέχουν τα μηνύματα, αν για κάποιο λόγο καταστραφεί ή δεν βρει τους φακέλους/τα αρχεία εκεί που θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχουν, προσπαθεί να δημιουργήσει ξανά το ευρετήριο του απ την αρχή -κάτι που μπορεί να δημιουργήσει υψηλό φόρτο στον επεξεργαστή και ειδικά σε IMAP λογαριασμούς που θα επιχειρήσει να κατεβάσει ξανά όλα τα μηνύματα από το διακομιστή. Αυτό το τελευταίο με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο συγχρονισμό -ειδικά αν η επιλογή «Χρήση εντολής IDLE αν το υποστηρίζει ο διακομιστής» είναι ενεργή (είναι ενεργοποιημένη σαν αρχική επιλογή).
Μπορεί να διαγραφεί με ασφάλεια.

Τα ~500 μηνύματα κανονικά δεν θα πρέπει να αποτελούν πρόβλημα (μόνο στο gmail έχω πάνω από 800 και σε 5 λογαριασμούς -3 IMAP + 2 POP- πάνω από 4000) αλλά σίγουρα είναι ένας μεγάλος αριθμός για να κατεβεί και να συγχρονιστεί και μπορεί να προκύψουν προβλήματα στην επικοινωνία με το διακομιστή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Παρόμοιο πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει η καταστροφή του global-messages-db.sqlite (εσωτερική μηχανή αναζήτησης gloda) και συνήθως η διαγραφή του ή η ευρετηρίαση ξανά μέσα από τον Thunderbird λύνει τις όποιες παρενέργειες.

Κοίταξε επίσης αν υπάρχει αρχείο nstmp μέσα στο φάκελο του Thunderbird - κανονικά δεν θα πρέπει να υπάρχει αφού είναι προσωρινό αρχείο που δημιουργείται κατά την αρχειοθέτηση φακέλων, αλλά αν διακοπεί η λειτουργία του Thunderbird μπορεί να «ξεμείνει» και να «επηρεάσει» το panacea.dat.
Ακόμα, κοίταξε αν υπάρχουν φακέλοι places.sqlite-shm και places.sqlite.wal εκτός/αντί για τα αρχεία με το αντίστοιχο όνομα κι αν υπάρχουν, διέγραψε τους φακέλους μόνο.

Τέλος, το αυτονόητο -που κανονικά θα έπρεπε να είναι πρώτο στη λίστα αλλά υποθέτω το έχεις ήδη ελέγξει - απενεργοποίησε επεκτάσεις και πρόσθετες λειτουργίες και δες αν εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα.

Off topic:
Καλώς όρισες ξανά κι από εμένα!
Πρόβλημα με τον Mozilla Firefox; Μαζί με την αναφορά του προβλήματος, δημοσιεύστε και τις πληροφορίες του about:support και του about:plugins μέσα σε code tag!
Άβαταρ μέλους
Γιώργος Φιωτάκης
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό anapodos » 18 Αύγ 2012, 01:55

Σε thunderbird 14.0 έχω 800 μηνύματα στα εισερχόμενα και δεν παρουσιάζει καμιά υψηλή χρήση στο cpu.
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Πρώτα βήματα ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.04 precise 3.2.0-55-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.2.0-54-generic, Windows 7
3 AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 6000+ ‖ RAM 3955 MiB ‖ ASUS INC. M2R32-MVP
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Turks PRO [Radeon HD 6570/7570] [1002:6759] {fglrx_pci}
5 eth0: Marvell 88E8001 Gigabit Ethernet Controller [11ab:4320] (rev 13)
anapodos
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 19 Αύγ 2012, 00:11

Καταρχήν παρέλειψα να πω ότι το πρόβλημα εμφανίστηκε μετά από νέα εγκατάσταση του 12.04 (και πριν 12.04 είχα) διατηρώντας το ίδιο /home και συνεπώς τις ρυθμίσεις των προγραμμάτων.

Ακολουθόντας όσα είπε ο Γιώργος :
1) Εξακρίβωσα ότι δεν υπάρχει αρχείο nstmp μέσα στο φάκελο του Thunderbird, ούτε φακέλοι places.sqlite-shm και places.sqlite.wal.
2) Διέγραψα τα panacea.dat και global-messages-db.sqlite (βαστώντας αντίγραφο ασφαλείας).
Διαπίστωσα ότι το πρόβλημα επανήλθε. Πλέον υπέθεσα ότι ξαναδημιουργεί τα εν λόγω αρχεία, εξού και η υψηλή χρήση CPU. Μετά από περίπου 1 ώρα το πρόβλημα παρέμενε, οπότε επανέφερα ρα αρχικά αρχεία panacea.dat και global-messages-db.sqlite και η CPU επανήλθε σε φυσιολογικά, σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΞΗΓΗΣΗ: Μετά την εγκατάσταση του 12.04, όπως και μετά την διαγραφή των panacea.dat και global-messages-db.sqlite, προσπαθεί να τα ξαναδημιουργήσει και αυτό βαστάει αρκετή ώρα. Όλως τυχαίως, όσο εγώ άδειαζα το inbox, όπως περιγράφω στο αρχικό μου μήνυμα, ολοκληρώθηκε η δημιουργία των αρχείων και η CPU επανήλθε σε φυσιολογικό επίπεδο. Υπόθεση κάνω...

ΥΓ1: Έχω απενεργοποιήσει το extension Global Menu Bar Integration και στο thunderbird όπως και στο firefox, διότι έχω την αίσθηση ότι αυτό δημιουργούσε κολλήματα στον firefox.

Off topic:
ΥΓ2: Παιδιά ευχαριστώ πολύ για το επανα-καλοσόρισμα :-)
Για όσους δεν με ξέρουνε, ήμουν συντονιστής της ομάδας που έστησε το φόρουμ αρχικά! Είμαι περήφανος! Παρακαλουθώ το φόρουμ που και που και χαίρομαι για την πολύ καλή δουλειά που έχετε κάνει και την συμμετοχή του κόσμου! Ειδικά για τον simosx δεν βρίσκω λόγια, εύχομαι να συνεχίσει για πάντα έτσι!
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Internet