Ή απ το τερματικό δίνουμε
- Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo apt-get install linuxdcpp
2. Τώρα θα πρέπει απ τις ρυθμίσεις του router μας να δηλώσουμε την θύρα (port) 1412 ώστε να μπορούνε να κάνουμε σωστά την διαδικασία του p2p (peer to peer). Επειδή υπάρχουν διαφορές στα menu από router σε router αυτό θα το βρείτε στην καρτέλα του "internet" ή "nat" ή "port forward".
3. Εδώ δηλώνουμε την θύρα (port) ξεχωριστά για το κάθε πρωτόκολλο TCP & UDP εκτός αν υπάρχει η επιλογή ταυτόχρονα και για τα δυο TCP/UDP. (εξαρτάτε από το router). Γράφουμε το όνομα της εφαρμογής, επιλέγουμε το πρωτόκολλο TCP, σημειώνουμε την θύρα 1412 (αν υπάρχει from port σημειώνουμε 80) και τέλος την ip address του υπολογιστή μας που θα την βρούμε από το menu του router. Πατάμε ok και σώζουμε.
4. Το ίδιο κάνουμε και για το πρωτόκολλο UDP.
5. Ανοίγουμε την εφαρμογή μας linuxdc++ και πατάμε την καρτέλα "Preferences" ώστε να προβούμε σε κάποιες ρυθμίσεις στο πρόγραμμα και να δηλώσουμε και εδώ την θύρα (port) 1412.
6. Τώρα, στις ιδιότητες επιλέγουμε την καρτέλα "Personal" όπου εδώ θα δηλώσουμε το Username και προαιρετικά ένα email μας.
7. Στην δεύτερη καρτέλα "Connection" επιλέγουμε το "Active" ώστε να είμαστε ενεργεί χρήστες και να μπορούμε να λάβουμε απ τους ενεργούς χρήστες αλλά και του παθητικούς "Passive". Δεξιά σημειώνουμε την θύρα (port) 1412 στα δυο πεδία TCP & UDP.
8. Στην τρίτη καρτέλα "Downloads" δηλώνουμε τον φάκελο που θέλουμε να τοποθετούνται τα ληφθέντα αρχεία
9. Στην τέταρτη καρτέλα "Sharing" θα πρέπει να συνδέσουμε με την εφαρμογή μας έναν όγκο αρχείων από τον υπολογιστή μας ή από εξωτερικό δίσκο ώστε να μπορούμε να διαμοιραστούμε με τους άλλους χρήστες τα αρχεία μας. Απαιτείται από πολλά hubs το "min share". Εγώ για παράδειγμα σύνδεσα τον φάκελο μουσική.
Προσοχή στα αρχεία που θα δηλώσουμε για κοινή χρήση
10. Τώρα επιλέγουμε την καρτέλα "Public Hubs". Εδώ θα μας εμφανίσει όλα τα διαθέσιμα hubs και τις χώρες αυτών. Μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον hubs της αρεσκείας μας με την επιλογή "Add"
11. Όπως βλέπουμε κάποια hubs έχουν μηδενική απαίτηση σε sharing και κάποια έχουν ελάχιστη απαίτηση όγκο αρχείων για διαμοιρασμό. Τυχαία θα επιλέξω την Sweden που έχει min share 2 GiB. Εγώ έχω δηλώσει τον φάκελο μουσική που είναι περίπου 20 GiB. Με διπλό κλικ επιλέγουμε.
12. Δεξιά μας εμφανίζονται οι χρήστες και συγκεκριμένα 1344 αυτή την στιγμή και αριστερά μας δίνονται πληροφορίες σχετικά για το hub που επισκεφτήκαμε και για το πως θα ζητήσουμε την ip μας. Μας αναφέρει ότι θα πρέπει να πληκτρολογήσουμε στο πεδίο διαλόγου το "+myip" για να μας δοθεί η ip address.
13. Αφού ζητήσαμε την ip, μας την αναφέρει και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι με αντιγραφή μόνο την ip ...
14. ...πηγαίνουμε ξανά στην καρτέλα "Preferences" και στην καρτέλα "connection" στο πεδίο "Public IP Address" την επικολλούμε και πατάμε ok. Αυτή η διαδικασία θα χρειάζεται να γίνεται μια φορά όταν μπαίνουμε στην εφαρμογή μας.
15. Έπειτα, για να αναζητήσουμε το αρχείο που θέλουμε πατάμε στην επιλογή "Search"
16. Πάνω αριστερά στο κελί "Search Text" σημειώνουμε το όνομα του αρχείου που αναζητούμε. Από κάτω το μέγεθος και τον τύπο αρχείου (File Type).
17. Παράδειγμα, γράφω το όνομα "bob dylan" και δεξιά μου αναφέρει όλα τα αρχεία σχετικά με το όνομα που αναζήτησα. Προσέχω πάντα πριν επιλέξω το αρχείο που θέλω να κατεβάσω τα "slots". Όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία τους τόσο μέγιστη ταχύτητα λήψης θα έχω.
18. Τέλος, τυχαία επιλέγω ένα αρχείο .mp3 με διπλό κλικ πάνω του μου αναφέρει στο κάτω μέρος την διαδικασία λήψης. Το status, την ταχύτητα, την ονομασία του αρχείου, το μέγεθος και το path που θα ακολουθήσει το αρχείο όπου και είχαμε δηλώσει αρχικά απ την καρτέλα "downloads".
Αυτή ήταν η διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας της εφαρμογής LinuxDC++
Πληροφορίες για Portforward εδώ Portforward
Για περισσότερα Hublist εδώ DCHublist

Η εργασία υπάγεται στην άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη εμπορική χρήση-Παρόμοια διανομή 3.0 Ελλάδα