bbabis01 έγραψε:Για να τρέξει δλδ ένα εκτελέσιμο σαν αυτό που κατεβάσαμε πρέπει να φτιάξεις οπωσδήποτε και ένα αρχείο desktop;
Τώρα δηλαδή με άνοιγμα του εκτελέσιμου clipgrab (αυτό που κατέβηκε) ανοίγει κανονικά, αλλά έχω την εντύπωση πως χωρίς το desktop δεν τρέχει.. σωστά;
Όχι, δεν είναι ανάγκη να φτιάξεις αρχείο .desktop.
Το αρχείο που κατέβασες το κάνεις εκτελέσιμο με την εντολή:
- Κώδικας: Επιλογή όλων
chmod +x όνομα_αρχείου
Και μετά από αυτό, αν κάνεις κλικ επάνω του, τότε εκτελείται.
Αυτό που κάναμε είναι να κάνουμε το αρχείο εκτελέσιμο και στην συνέχεια να φτιάξουμε ένα αρχείο .desktop για αυτό (μαζί με εικονίδιο) ώστε να φαίνεται στις εφαρμογές του υπολογιστή και να το τρέχεις πιο γρήγορα και εύκολα όταν το χρειάζεσαι, αντί να πηγαίνεις κάθε φορά στην θέση όπου έχεις το εκτελέσιμο και να κάνεις κλικ επάνω του για να ανοίγεις το πρόγραμμα.
Με τις παραπάνω εντολές, κατέβηκε το αρχείο του clipgrab, έγινε εκτελέσιμο, κατέβηκε και εικονίδιο.
Αποθηκεύτηκαν όλα στον κρυφό φάκελο
.clipgrab μέσα στον προσωπικό σου φάκελο και μετά μπήκε ένα αρχείο .desktop στην θέση
/usr/share/applications (που είναι όλα τα .desktop) όπου καλεί το εκτελέσιμο αρχείο από την θέση ~/.clipgrab/ .
Επιπλέον, έγινε μετονομασία των αρχείων (εκτελέσιμου & εικονιδίου), απλά γιατί είμαι ιδιότροπος με τα ονόματα και θέλω να είναι σωστά.

bbabis01 έγραψε:ΥΓ: Αν υπάρχει πάντως κανένα tutorial για μεταγλώττιση εγώ συνεχίζω να το θέλω : ) Εκτός αν μεταγλώττιση γίνεται μόνο στα .package
Συνήθως είναι:
- Κώδικας: Επιλογή όλων
...
./configure
make
make install
Δεν είναι πάντα ο ίδιος τρόπος αλλά υπάρχουν και παραλλαγές, ανάλογα με την περίπτωση.