Δεν είμαι ο καταλληλότερος να απαντήσω σε θέματα σχετικά με τον Opera αλλά με βάση αυτό που αναφέρεις στην αρχή δεν βλέπω το λόγο που ψάχνεις να δεις αν έχεις εγκαταστήσει codecs και flash.
Όπως λες, το βίντεο ξεκινάει αλλά σκαλώνει, άρα ο Opera βλέπει και φορτώνει μια χαρά το flash.
Εκτός απ' αυτό, εφόσον το flash παίζει μια χαρά στον Firefox, δεν είναι απαραίτητο να βάλεις το flash και στον opera.
Απ' όσο ξέρω εγώ τουλάχιστον ο Opera κοιτάζει για plugin στο /usr/lib/opera/plugins, στο /home/plugins/, στο /usr/lib/flash-plugin και στο /usr/lib/mozilla/plugins με αυτή τη σειρά.
Οποιοδήποτε plugin μπορεί να αναγνωρίσει λοιπόν στο /usr/lib/mozilla το φορτώνει (ούτως ή άλλως κι εκεί symlink έχει για το .so του /usr/lib/flash-plugin).
Το λογικό λοιπόν είναι ότι ακόμα κι αν δεν έχει το libflashplayer.so στα δικά του plugin, θα το φορτώσει αφού θα το βρει στα plugin του mozilla.
Αν εσύ βάλεις το αρχείο κανονικά (κι όχι σαν symlink) στο /usr/lib/opera/plugins, θα πρέπει κάθε φορά που θα βάζεις νέα έκδοση του Flash να επαναλαμβάνεις κι αυτή τη διαδικασία - το μόνο σίγουρο είναι πως σε κάποια στιγμή δεν θα το κάνεις και θα ψάχνεσαι.
Δώσε στην εργαλειοθήκη διευθύνσεων about:plugins ή opera:plugins για να δεις πόσα/ποια έχεις εγκατεστημένα κι αν θες δημοσίευσε τα κι εδώ για να δούμε μήπως υπάρχει κάποια ασυμβατότητα μεταξύ τους.
Έλεγξε και το turbo mode του opera και παίξε λίγο με τις ρυθμίσεις του, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργεί προβλήματα κι αυτό.