ερωτήσεις για πληκτρολόγιο και Firefox [επιλύθηκε]

...browsers, email, downloads, torrents, κλπ (όχι προβλήματα καρτών εδώ)

Συντονιστής: the_eye

ερωτήσεις για πληκτρολόγιο και Firefox [επιλύθηκε]

Δημοσίευσηαπό kostaspixxie » 08 Ιούλ 2008, 19:45

καλησπέρα,

2 ερωτήματα που με απασχολούν και δεν βρήκα άμεση λύση:

0. Το πληκτρολόγιό μου έχει προεπιλεμένη γλώσσα τα Αγγλικά (μιας και στα Αγγλικά έκανα και την εγκατάσταση εξ αρχής) και πρόσθεσα μετά ως δεύτερο layout το ελληνικό. Μέχρι κάποιο σημείο όλα πήγαιναν καλά μέχρι που σταμάτησε να λειτουργεί η επιλογή για τα "ελληνικά". Μετά από ψάξιμο είδα ότι αν κάνω "remove" το ελληνικό layout και το ξαναπροσθέσω, λύνεται το πρόβλημα, αλλά μόνο μέχρι την επόμενη επανεκκίνηση, όπου πρέπει να ξανακάνω τα ίδια (αφαίρεση-πρόσθεση layout)....αν υπάρχει (τι λεώ τώρα;;!) κάποια πιο μόνιμη λύση ...θα με εξυπηρετούσε πολύ, και

1. Μια, ίσως, απλή ρύθμιση του Mozilla Firefox, που απλά δεν την γνωρίζω: Να μου ανοίγει όποια νήματα (links) βρίσκω και επιλέγω, σε διάφορες ιστοσελίδες σε νέα καρτέλα (tab) και όχι στην υπάρχουσα...(εκνευριστικό το μπρος-πίσω κάθε φορά που ψάχνω κάτι)...

Ευχαριστώ, Κώστας[b][/b]
Τελευταία επεξεργασία από kostaspixxie και 10 Ιούλ 2008, 18:23, έχει επεξεργασθεί 3 φορά/ες συνολικά
Hewlett Packard 530 15.4' / cpu:Intel Core Duo T2600 @2.16GHz / vga: Intel Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller / PRO-Wireless 3945ABG Network Connection / 82562ET/EZ/GT/GZ - PRO/100 VE (LOM) Ethernet Controller Mobile / Ubuntu 8.04.1
Άβαταρ μέλους
kostaspixxie
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: 2 ερωτήσεις: 0.Πληκτρολόγιο, 1.Firefox στο Ubuntu Hardy

Δημοσίευσηαπό Think » 08 Ιούλ 2008, 20:08

Μ' αρέσει που τα αρίθμησες 0 και 1 :Ρ

Λοιπόν θα σου απαντήσω στο πρώτο (μηδέν) ερώτημα...

Θα πειράξεις χειροκίνητα τον xorg.conf κι έτσι θα είσαι σίγουρος ότι οι ρυθμίσεις θα μείνουν οι ίδιες και μετά το restart.

Πρώτα κάνεις backup το συγκεκριμένο αρχείο για να σου φύγει και το άγχος :)

Κώδικας: Επιλογή όλων
cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.20080708

Η εντολή "cp" είναι το copy. Aν κάτι πάει στραβά απλά θα μετονομάσεις το xorg.conf.20080708 σε xorg.conf και θα έχεις πάλι τις αρχικές ρυθμίσεις.

Τώρα θα ανοίξεις το συγκεκριμένο αρχείο...

sudo nano /etc/X11/xorg.conf

Θα ψάξεις να βρεις αυτόν τον τομέα και θα προσθέσεις αυτά που σου δείχνω με βελάκια.

Section "InputDevice"

Identifier "Generic Keyboard"

Driver "kbd"

Option "XkbRules" "xorg"

Option "XkbModel" "pc105"

Option "XkbLayout" "us,gr" <---

---> Option "XkbOptions" "grp:lwin_toggle"

EndSection

Πατάς ctrl+X για να βγεις. Σε ρωτάει αν θες να το κάνεις save, πατας Υ. Σε ρωτάει το όνομα που θες να το δώσεις, το αφήνεις όπως είναι και πατάς ENTER.

Τώρα έχεις αγγλικά, ελληνικά και η εναλλαγή τους γίνεται με το πλήκτρο που έχει το σήμα του windows.

Κάνεις reboot με ctrl+alt+backspace και έρχεσαι εδώ να μου πεις αν δούλεψε ;)
Think
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 08 Ιούλ 2008, 20:36

Για το 2 απλά τα ανοίγεις με την ροδέλα.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kostaspixxie » 08 Ιούλ 2008, 23:30

Λοιπόν,

0. Δεν το έκανα με nano γιατί τον φοβάμαι (επειδή δεν τον ξέρω) τον νανο και το έκανα με gedit....δεν πειράζει,...,δούλεψε

1. Δεν αλλάζει με το Winkey γιατί δεν του έκανα τέτοια ρύθμιση, αλλά με αριστερό Shift+Alt (κληρονομιά απο Windows)

2. E, αφου τώρα δουλεύω το linux , ας μαθω να εκφράζομαι κι έτσι, ε; (για το 0., 1., 2., λεω) :)

3. αγαπητέ ftso το ήξερα ότι η λύση ήταν εξωφρενικά απλή, γι αυτό και μου διέφευγε....τι να πω!!!

Ευχαριστώ, πάω να βάλω στον τίτλο: [επιλύθηκε]
Hewlett Packard 530 15.4' / cpu:Intel Core Duo T2600 @2.16GHz / vga: Intel Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller / PRO-Wireless 3945ABG Network Connection / 82562ET/EZ/GT/GZ - PRO/100 VE (LOM) Ethernet Controller Mobile / Ubuntu 8.04.1
Άβαταρ μέλους
kostaspixxie
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: ερωτήσεις για πληκτρολόγιο και Firefox

Δημοσίευσηαπό kostaspixxie » 09 Ιούλ 2008, 17:48

Βιάστηκα να χαρώ....δεν επιλύθηκε το πρόβλημα με την αλλαγή γλώσσας τελικά!!!!

Πάλι χρειάζεται να κάνω "Remove-Add" το ελληνικό layout για να γράψω....

Με την ευκαιρία ας θέσω κι άλλη μια ερώτηση: Τα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας, αλλά και στους φακέλους και directories, είναι πολύ (!) μεγάλα...Με την επιλογή "stretch icon" από δεξι κλικ τα μικραίνω κάπως αλλά αυτό δεν είναι ικανοιποιητικό, με 10-15 εικονίδια γεμίζει όλη η οθόνη! Επιπλέον πρέπει να το κάνω για κάθε νέο εικονίδιο που εμφανίζεται (από download ή άλλο τρόπο) στην οθόνη μου. Υπάρχει μήπως κάποιος τρόπος να εμφανίζονται τα εικονίδια στο μέγεθος που θα τους ορίσω "by default" και μάλιστα μικρά -μικρότερα κι από το ελάχιστο όριο που έχω με το "stretch icon" ;

Ευχαριστώ...
Άβαταρ μέλους
kostaspixxie
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 10 Ιούλ 2008, 10:48

kostaspixxie έγραψε:Βιάστηκα να χαρώ....δεν επιλύθηκε το πρόβλημα με την αλλαγή γλώσσας τελικά!!!!

Πάλι χρειάζεται να κάνω "Remove-Add" το ελληνικό layout για να γράψω....
...
Ευχαριστώ...

Μαντεύω ότι έχεις ενεργοποιήσει το autologin, δηλαδή να σε βάζει δίχως να χρειάζεσαι να γράφεις τον κωδικό κάθε φορά.
Είναι ένα γνωστό σφάλμα και αναφέρθηκε στο φόρουμ αυτό ήδη 2 φορές.
Δεν έχω το URL πρόχειρο· η «λύση» για τώρα είναι να τρέχεις το setxkbmap (σκέτο), και αυτό ήταν.
Μπορείς να το βάλεις να τρέχει αυτόματα, από Σύστημα/Προτιμήσεις/Συνεδρίες.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kostaspixxie » 10 Ιούλ 2008, 17:16

Ακριβώς, autologin έχω βάλει...δεν ξέρω, όμως, πως θα βάλω στα sessions την εντολή που μου λες...ταυτόχρονα ψάχνω για το παλαιότερο -όπως λες- θέμα...
Άβαταρ μέλους
kostaspixxie
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 10 Ιούλ 2008, 17:36

Στα προηγούμενα θέματα αναφέρεται το πρόβλημα. κάνε search για autologin.

Θα πρέπει να πας Σύστημα/Προτιμήσεις/Συνεδρίες και να προσθέσεις το setxkbmap να εκκινεί κατά το boot.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kostaspixxie » 10 Ιούλ 2008, 17:55

ΟΚ λειτούργησε...
με την προσθήκη του "setxkbmap" στα sessions στο startup και την αλλαγή στο etc/X11/xorg.conf του παρακάτω:
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "us,gr"
Option "XkbVariant" ",extended"
Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,lv3:ralt_switch,grp_led:scroll"
EndSection

ευχαριστώ....

υ.γ.: για αυτό με το μέγεθος των εικονιδίων υπάρχει καμιά λύση;
έγραψε:Με την ευκαιρία ας θέσω κι άλλη μια ερώτηση: Τα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας, αλλά και στους φακέλους και directories, είναι πολύ (!) μεγάλα...Με την επιλογή "stretch icon" από δεξι κλικ τα μικραίνω κάπως αλλά αυτό δεν είναι ικανοιποιητικό, με 10-15 εικονίδια γεμίζει όλη η οθόνη! Επιπλέον πρέπει να το κάνω για κάθε νέο εικονίδιο που εμφανίζεται (από download ή άλλο τρόπο) στην οθόνη μου. Υπάρχει μήπως κάποιος τρόπος να εμφανίζονται τα εικονίδια στο μέγεθος που θα τους ορίσω "by default" και μάλιστα μικρά -μικρότερα κι από το ελάχιστο όριο που έχω με το "stretch icon" ;
Άβαταρ μέλους
kostaspixxie
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 10 Ιούλ 2008, 18:08

Για τα εικονίδια πήγαινε στις ιδιότητες του file browser και επέλεξε default zoom λιγότερο απο το 100%.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Internet