Μαθήματα C++ / QT - Προεργασία

...περί ασύγχρονων μαθημάτων

Re: Μαθήματα C++ / QT - Προεργασία

Δημοσίευσηαπό Ntelispak » 24 Ιουν 2009, 12:49

Δεν είμαι πληροφορικάριος, ούτε έχω διδάξει/παρακολουθήσει μαθήματα προγραμματισμού. Ασχολούμαι παρόλα αυτά από μικρή ηλικία με το αντικείμενο ερασιτεχνικά. Με ενδιαφέρει να παρακολουθήσω το τμήμα που αφορά την QT.

Όσον αφορά το κομμάτι της C/C++, θα συνιστούσα ένα τουλάχιστον τμήμα των μαθημάτων να αφιερωθεί στους δείκτες, χαρακτηριστικό της C και των απογόνων της που προσδίδει ιδιαίτερη δυναμική στη γλώσσα. Επίσης σημαντικό πιστεύω είναι να επισημανθούν μερικά πράγματα αναφορικά με template meta-programming. Αυτά τουλάχιστον είναι πράγματα τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για την επίλυση μη τετριμμένων προβλημάτων. Τέλος, νομίζω ότι οι βρόγχοι ελέγχου και επανάληψης προαπαιτούν μια σύντομη εισαγωγή σε data types.

Nisok έγραψε:
Βέβαια στο μυαλό μου δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη και η παρακάτω υλοποίηση

1. C (...)
2. C++ (... ) -> Εφαρμογές (από 3 -4 μάθημα)γραμμένες κατευθείαν σε QT καθώς είναι απαραίτητο να διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από την C++
3. QT - advanced topics. Εδώ θα υπάρχουν οι μεγάλες διαφοροποιήσεις.

Συμφωνώ ότι έννοιες όπως ο αντικειμενοστραφής προγραμματισμός καθώς και η εξοικείωση με την χρήση κλάσεων μπορεί να παρουσιαστεί παράλληλα με την βιβλιοθήκη QT. Από όσο γνωρίζω, διορθώστε με αν κάνω λάθος, η QT έχει ξανά-υλοποιήσει την string και κάποιο τμήμα της STL. Έτσι παρακολουθώντας κάποιος τα μαθήματα της QT, φαντάζομαι θα μπορεί εύκολα να μεταπηδήσει σε standard C++ κωδικά.

Nisok έγραψε:@greatst
Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να επιμεριστώ όλη την ευθύνη των μαθημάτων μόνος μου. Και επίσης πιστεύω ότι πολλοί μαζί μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά.

Nisok, αν κρίνεις ότι μπορώ να σε βοηθήσω με κάποιο τρόπο όσον αφορά στα τμήματα 1,2 (δηλαδή C/C++) είμαι διαθέσιμος.
Οδηγείες ΧρήσηςΤutorialsΑναζήτηση
⇛ Linux: noob ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά
⇛ Xubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) 64bit
⇛ Intel Core2Duo E6600 (2.4GHZ 4MB) ┃ Asus P5B 965 ┃ 2x1GB DDR2 667MHZ ┃ Radeon X1600P 256MB ┃ MAudio Audiophile 192
Άβαταρ μέλους
Ntelispak
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Nisok » 24 Ιουν 2009, 14:38

Σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον. Είχα αρχίσει να απογοητεύομαι...
Πιστεύω ότι καλό είναι να ξεκινήσουμε με το να καταλήξουμε σε κάποιο μοτίβο και σε κάποια θεματολογία.

Μετά πρέπει να την μοιράσουμε σε μαθήματα.

Και τέλος η συγγραφή των σημειώσεων.
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

IRC: nisok
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό medigeek » 24 Ιουν 2009, 14:59

Αν χρειάζεστε τα .rst / .html / .pdf αρχεία που χρησιμοποιούμε για Python, ειδοποιήστε με να σας δώσω read access sto bitbucket python-gr (χρησιμοποιώ mercurial / hg μιας και χρειάζομαι private repository λόγω ασκήσεων, το οποίο έχω δωρεάν στο bitbucket) :thumbup:
Επίσης ειδοποιήστε με όταν θα είστε έτοιμοι να αρχίσετε, για να δημιουργήσω την κατάλληλη ενότητα :mrgreen:
Κύπριος; Κόπιασε στο ubuntu-cy! ┃ Launchpad Debian Github
Οδηγός για νεοεισερχόμενους -- Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu

1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-21-generic 64bit (en_US.UTF-8, GNOME cinnamon2d), Ubuntu 3.5.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core2 Duo CPU E6550 2.33GHz ‖ RAM 5970 MiB ‖ MSI MS-7235
4 nVidia G73 [GeForce 7300 GT] [10de:0393] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
medigeek
Freedom
Freedom

Launchpad: medigeek
IRC: savvas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Μάριος Ζηντίλης » 24 Ιουν 2009, 16:27

Επίσης αν υπάρχουν ελεύθερα βιβλία στα αγγλικά, τα κανονίζουμε :lol:
Άβαταρ μέλους
Μάριος Ζηντίλης
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Nisok » 24 Ιουν 2009, 16:29

Για βιβλία δεν ξέρω. Υπάρχουν τα tutorials από την http://www.cplusplus.com/reference/ στα οποία μπορούμε να πατήσουμε.
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό atermon » 24 Ιουν 2009, 16:35

θα συνδράμω και εγώ αν χρειαστεί σε μεταφράσεις, είναι ένας δημιουργικός τρόπος μελέτης και εκμάθησης :)
<Οδηγίες προς νεοεισερχόμενους> | <Οδηγοί χρήσης>
DEBIAN "Sid" 32bit σε Sony VAIO VGN-FE11S
Intel T2400(1,83 GHz) │ 2GB DDR2 │ NVIDIA GeForce Go 7400 │Intel 3945ABG │Intel 82801G(ICH7 Family) │ TFT 15.4" WXGA
Άβαταρ μέλους
atermon
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό medigeek » 24 Ιουν 2009, 17:07

Πίστεψε με πάντως, είναι καλό να βρείτε ένα βιβλίο στο οποίο μπορείτε να βασιστείτε. :)
1. Λύνει τα χέρια όσον αφορά τη συγγραφή ενός βιβλίου.
2. Σας αφήνει περισσότερο χρόνο να βρείτε πιο δημιουργικές ερωτήσεις/ασκήσεις και να προσφέρετε πιο μελετημένες απαντήσεις (π.χ. μου δίνει το χρόνο να μελετήσω και να αναφέρω τις διαφορές μεταξύ python 2.x και 3.0)
3. Συμμετέχουν ΠΑΡΑ πολλά άτομα, τα οποία έχουν έτοιμο υλικό και ρίχνονται με τα μούτρα στη μετάφραση, όποτε βρουν το χρόνο (και θέληση φυσικά). :D
Κύπριος; Κόπιασε στο ubuntu-cy! ┃ Launchpad Debian Github
Οδηγός για νεοεισερχόμενους -- Αρχικές οδηγίες για αρχάριους χρήστες του Ubuntu

1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-21-generic 64bit (en_US.UTF-8, GNOME cinnamon2d), Ubuntu 3.5.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core2 Duo CPU E6550 2.33GHz ‖ RAM 5970 MiB ‖ MSI MS-7235
4 nVidia G73 [GeForce 7300 GT] [10de:0393] {nvidia}
5 eth0: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
medigeek
Freedom
Freedom

Launchpad: medigeek
IRC: savvas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Nisok » 25 Ιουν 2009, 20:19

Έχω ψάξει λίγο τα βιβλία και έχω δεί ότι κάτι free ( για QT ) δεν υπάρχει. Όμως έχουμε ένα στο εργαστήριο. Δεν ξέρω γενικά ποια είναι η πολιτική της μερικής αναπαραγωγής. Χρειάζεται άδεια?

Για C τώρα προτείνω αυτό: http://www.freeebooks.info/467/C,C++/Free-C-Language-ebook

Για C++ το ψάχνω ακόμα. Αν έχει κάποιος να προτείνει κάτι...
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 26 Ιουν 2009, 09:44

Ένα free βιβλίο για c++ που έχει πολύ θετικά σχόλια στο amazon είναι αυτό: http://www.mindview.net/Books/TICPP/Thi ... CPP2e.html
Για QT αυτή τη στιγμή αυτά που κυκλοφορούν free είναι αυτά που έχουν ως θέμα το QT3: http://www.informit.com/store/product.a ... 0131240722
Για QT4 πρέπει να πληρώσεις...

Παρ' όλα αυτά, τα βιβλία αυτά που ανέφερα, μπορεί να είναι δωρεάν σε μορφή pdf αλλά θα πρέπει να ελεγχθεί η άδεια χρήσης εάν θέλουμε να τα μεταφράσουμε...
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Μάριος Ζηντίλης » 26 Ιουν 2009, 10:23

Σε αυτή τη σελίδα αναφέρονται κάποια πράγματα για τις μεταφράσεις των βιβλίων του Bruce Eckel: http://www.mindview.net/Books/TIJ/Translations.html

Του έχω στείλει ένα μήνυμα αν είναι οκ να προχωρήσουμε και να διαθέσουμε την ελληνική μετάφραση ελεύθερα. Φαντάζομαι ότι θα λαμβάνει εκατοντάδες μηνύματα, ελπίζω να ανταποκριθεί.

Στο μήνυμα ανέφερα ότι πιθανώς θα φιλοξενήσουμε τη μετάφραση στα Βικιβιβλία. Είναι πολύ καλός τρόπος για να είναι τα κείμενα πιο ευρέως διαθέσιμα.
Άβαταρ μέλους
Μάριος Ζηντίλης
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Γενική Συζήτηση Μαθημάτων - Προτάσεις